Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 16 Сагата “Кремиковци” и причините

Сагата “Кремиковци” и причините

Е-поща Печат PDF

По темата “Кремиковци” някой холивудски продуцент спокойно би могъл да извърти телевизионна сага с много повече серии от “Далас” или “Дързост и красота”. Защото агонията на приватизацията, реприватизацията и контраприватизациите на металургичния комбинат продължават вече 15 години. Кой ли собственик или концесионер не се смени, колко ли фалита не се обявиха, колко ли търга се провалиха... То не бяха Илия Павлов и “Мултигруп”, изгонени от Алексей Петров по поръчка на Иван Костов, за да дойде сицилианският мафиот Марчегалия, то не бе Митал (в комплект с Александър Томов), то не би украинският милионер Жеваго... И през цялото това време комбинатът бе спонсор на окопаните във властта майкопродавци.

Сега, след поредното обявяване на “Кремиковци” в несъстоятелност, и след четири провалени търга, довели до намаляване наполовина на началната цена, бе обявен и поредният подставен играч - регистрираната само преди месец компания “Ел трейд” с управител и собственик 26-годишен и никому неизвестен инженер Лъчезер Варнаджиев. “Ел Трейд” е учредена с... 20 000 лева уставен капитал, но внесла необходимия за участие в търга депозит от 31, 6 млн. лв. и успяла да получи кредит от Първа инвестиционна банка за 59 млн. евро - та да започне изплащането на сделката на обща сума 316 млн. лева.
България е малка страна и тайни в нея няма. Вече е ясно, че новоизлюпената компания е свързана с фирма “Надин” - един от най-едрите играчи в изкупуването на скрап. А от своя страна “Надин” е свързана с Първа инвестиционна банка, която е неин кредитор. С една дума, халваджия за бозаджия.

Съгласно условията на сделката, купувачът има право да се разпорежда със закупените активи както намери за добре: да възобнови производството, да открие друго производство, или да нареже инсталираните мощности и халетата за скрап. Все ни е на ума, че ще се случи последното. За да се разчисти теренът под “Кремиковци”, който сам по себе си струва много повече от съсипания гигант. Ако се случи това, едва ли някой ще назове и една друга важна причина, която мотивира съсипията. “Кремиковци” е материално свидетелство и символ дори на периода на социалистическото съзидание на България. И дори само по тази причина, няма право на живот. Никой от бъдещите поколения не трябва и да помисля дори, че България е имала тежка индустрия, чийто фундамент е бил МК “Кремиковци”.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата