Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 18 Крокодилски сълзи за геноцида

Крокодилски сълзи за геноцида

Е-поща Печат PDF

Между министерството на Дянков и Здравната каса си имат закачка. Бирниците казват, че здравнонеосигурените българи са вече 1,9 млн. души, от Здравната каса им опонират, че не са чак пък толкова. Колко според тях са гражданите без здравни прави, началствата от касата не казват.

По всяка вероятност обаче цифрата 1,9 е най-близо до истината. Още миналата есен синдикатите биха тревога, че при управлението на ГЕРБ хората без здравни осигуровки са се увеличили от 1,2 млн. на 1,6 млн. души. Преди около два месеца премиерът Борисов заяви, че неосигурените са достигнали 1,7 млн. души. И в чисто негов си стил ги напопържа, че не си плащат вноските. Явно министър-председателят и неговата свита дори не разбират простичкия факт, че българите “икономисват” здравните си осигуровки не от нехайство, а от немотия.

Антиконституционното лишаване от медицинска помощ на стотици хиляди българи е част от планомерния геноцид, на който е подложена нашата нация. Здравнонеосигурените съотечественици надхвърлиха 1 млн. още при управлението на Симеон Сакскобургготски, при когото започна подготвената от кабинета “Костов” ликвидация на безплатното социалистическо здравеопазване. Оттогава насам лишените от медицински грижи хора не са падали под 1 млн.

И ето че сега коалицията ГЕРБ-“Атака” успешно изпълнява задачата си да ги удвои и утрои.
Погледнато процентно, цифрата 1,9 млн. здравнонеосигурени българи е в пъти повече от дела на безработните в САЩ по време на Голямата депресия. Това само по себе си не се нуждае от коментар. Не може обаче да се отмине фактът, че реалната безработица в България е над 5 пъти по-висока от официално признатата.

А иначе смесването на понятията “безработен” и “здравнонеосигурен” в предишния абзац не е никак случайно. В България броят на безработните е равен на здравнонеосигурените – по простата причина, че от законова гледна точка не е възможно един човек да е на работа и да не е здравно осигурен. С участта на тези два милиона унижени, оскърбени и агонизиращи наши съвременници не се занимават дори медиите, които иначе са големи майстори на сиромахомилските крокодилски сълзи.
Не им съчувстват и от Лекарския съюз, който неотдавна определи “минимална” такса от 24 лв. за преглед на здравнонеосигурено лице. Таксата бе незабавно отменена от магистратите, което, естествено, не означава нищо. И без отмененото решение на Лекарския съюз много лекари от години вземат от неосигурените си пациенти по 20-30 лв. на преглед, да не говорим за далеч по-скъпите манипулации и процедури.

По всяка вероятност от близо двата милиона здравнонеосигурени поне около един милион са всъщност… така да се каже... осигурени. Приблизително това е броят на неосигурените роми, но те така добре боравят с псувните, заканите, юмруците, камъните, тоягите и кирките, че под родното небе едва ли ще се намери медицинско лице, което да откаже безплатна помощ на пациент от това специфично племе. Което пък ще рече, че и в тази област най-дискриминирани са етническите българи.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата