Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 19 Мълчанието на медийните агнета

Мълчанието на медийните агнета

Е-поща Печат PDF

“Големите пари могат да вдигнат голям шум във вестниците. Но могат да купят и голямо мълчание.” Тези думи принадлежат не на друг а на американския писател Реймънд Чандлър. Че и у нас вече също е така, се убедихме през миналата седмица. А медийното затъмнение беше толкова плътно, че трябва да обясним по-подробно за какво става дума.
Част от читателите може би си спомнят, че освен БПЦ, навремето правителството на Филип Димитров се опита да разцепи и мюсюлманското вероизповедание. И освен патриарх Максим, “уволни” и тогавашния главен мюфтия Недим Генджев. Той се оказа обаче не по-малко костелив орех от православния архиерей, само че избра друга тактика на борба – тази на съдебните процеси. И в продължение на цели 20 години успяваше да докаже пред съда, че е незаконно отстранен от поста си и следователно без неговото съгласие и участие никой друг мюсюлмански форум и избраното от него ръководство не са легитимни.

Така, въпреки усилията на ДПС да сложи вероизповеданието под свой контрол, то остана относително независимо. Друг е въпросът, че този разкол сред българските мюсюлмани позволи у нас да шетат всевъзможни съмнителни арабски емисари.
Явно подобно положение взе да омръзва на правителството на ГЕРБ. А най-вече на Анкара и на Вашингтон. И накрая съдът призна реално действащия главен мюфтия Мустафа Хаджи за легитимен ръководител на второто по численост вероизповедание в България.

Как точно стана, разкри на пресконференция самият Недим Генджев, на 2 май в БТА. Малко в стил Яне Янев той раздаде флашки на медиите с изобличителен материал, от който ставаше ясно, че не друг, а турски държавни институции чрез Касим Дал са дали на министър Цветанов 300 000 долара, за да направи необходимите постъпки пред слисаната от непрестанен натиск българска Темида, за да се регистрира мюфтийството на Хаджи.
Само че във вестниците ни дума ни вопъл, ни стон! Нищо не се появи и в електроните издания. Един Сашо Диков само даде думата на Недим Генджев в “Канал 3”. Е, не че тази телевизия няма зрители, но все пак не е нито всекидневник, нито Би Ти Ви, нито Нова... Което ще рече, че медиите в България се купуват не само лесно – те просто вече не смеят да издумат и дума срещу власттa

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата