Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 22 Отмъщението на “зеления”

Отмъщението на “зеления”

Е-поща Печат PDF

Съвсем наскоро в световните медии гръмна почти (не)очаквано сексскандалът с директор-разпоредителя на МВФ, съвсем автентичния „бел ами” (по Мопасан) Доминик Строс-Кан (Д.С.К.). По информация на американските медии той бил изнасилил камериерка в хотел в Манхатън, където отседнал.
Искам да си призная, че преди години, когато имах възможност да гледам френска телевизия, много завиждах на Д.С.К. като мъж. Неговата съпруга Ан Сенклер бе телевизиона звезда. Тя водеше седмичното предаване „7 sur 7” (7 върху 7 - аналог на нашата „Панорама” по Канал 1) по най-гледания в страната на Волтер телевизионен канал. Ан Сенклер освен че бе ослепително красива жена, се открояваше със своята интелигентност. Тя е дъщеря на много богат и известен търговец на произведения на изкуството. Как да не завиждаш на Д.С.К.? Когато двамата се ожениха преди години в една малка синагога в Париж, Ан Сенклер напусна телевизията въпреки че бе в зенита на своята професионална кариера, и се посвети на логистичната подкрепа на кариерата на своя мъж. Тези дни отново я видях, когато застана твърдо в подкрепа на Д.С.К. и отиде в САЩ, за да плати гаранцията, определена от щатския съд за пускането от ареста на шефа на МВФ. Годините бяха докоснали нейния външен вид, но интелигентното й излъчване ми се стори даже по-силно.


 

Започвам с множество детайли. Именно тези, които в последно време нашите медии по една или друга причина пропускат. Кога съзнателно, а кога и поради липса на професионализъм. Д.С.К. бе един от най-високо платените международни служители в света. Базовата му годишна заплата бе чисти около 461 510 щ.д. Д.С.К. се готвеше догодина да срази Никола Саркози на президентските избори и да влезе в Елисейския дворец като представител на Френската социалистическа партия.
Шумният арест на шефа на МВФ в САЩ изуми мнозинството от французите. Без да са чели (в по-голямата си част) Макиавели, поназнайваха нещо по темата. Макар и на всички да бе известен впечатляващия апетит на Д.С.К. на маса. И в леглото. Около 57 % от французите са убедени, че на шефа на МВФ са му спретнали номер. Кой и защо, малцина знаят със сигурност. Естественият заподозрян бе Сарко. Повечето си спомнят как той стана президент на Франция. Неговият опонент Доминик дьо Вилпен водеше в сондажите, но... Сарко му спретна номер. Водевилна афера с фалшиви документи, после съд и... конкурентът отпадна. Някак си се забравя, че Никола Саркози като министър на вътрешните работи и кандидат за президент през 2007 г. имаше нисък рейтинг преди вота. Тогава изведнъж арабите в парижките предградия се разбунтуваха. Министърът на вътрешните работи като един истински Батман се намеси. Рейтингът на Сарко подскочи здраво. Той оглави класирането и точно в този момент арабските бунтове изведнъж и рязко престанаха. Сега си спомнете, че Кадафи заплаши Сарко, че ще представи компроматни сметки срещу него след като френските „Миражи” се появиха в небето над Либия. Злите езици говорят, че тогава Полковникът и неговите служби са организирали арабската вакханалия в парижките предградия, за да „ударят” едно рамо на Никола Саркози в президентската надпревара. Сарко стана президент на Франция, а Д.С.К. получи като компенсация... поста директор-разпоредител на МВФ.

Да се върнем все пак към Д.С.К. През 90-те години на миналия век той бе поканен за гостуващ преподавател в световноизвестния университет Станфорд от една недотам известна по това време академична личност... Кондолиза Райс. По-късно тя стана известна като Черната газела.

Даже жълтите издания я спрягаха като любовница на Джорд Буш-младши. Д.С.К. в този период е натоварен с финансирането на Френската социалистическа партия (ФСП) и на фондация “Жан Жорес”. Здраво му помага в тази насока National Endowment for Democracy. Според френския журналист Тиери Мейсан въпросната неправителствена организация е официално прикритие на ЦРУ. По-късно Д.С.К. сключва консултантски договори с German Marshall Fund of the United States и се включва в Билдербергския клуб. Ангажира се в изграждането и интегрирането на Франция и Европа в трансатлантическия пазар, естествено, доминиран от САЩ. Д.С.К. създава вътре във ФСП кръга “Леон Блум”.
Светът бе потресен след хотелиерския водевил на шефа на МВФ с тъмнокожата камериерка. От Доминик Строс-Кан се очакваше да спаси света от финансово-икономическата криза, която практически вече се превърна в социално-политическа. А човекът-спасител се оказа според глобалните медии обикновен почти банален криминален престъпник. Но в световното информационно пространство не се появи фактът, че Строс-Кан живее от 3 години постоянно в САЩ. Ще забележите по-късно, че това има отношение към скеча, който се разигра около нашия герой. Както споменах по-горе, след ареста на Строс-Кан прекрасната Ан Сенклер долетя веднага от Париж и плати искана от съда гаранция в размер на 1 млн. щ.д. Отделно бе дадена и банкова гаранция на стойност 5 млн. щ.д. Така и не стана ясно защо щатското правосъдие не позволи на Д.С.К. да се обръсне, преди да застане пред камерите на световните телевизии. По стара традиция, както в много такива случаи, се появи една красива журналистка на име Тристан Банон. Тя заяви, че през 2002 г. одина ДСК се е опитвал агресивно да я сваля в негов работен кабинет в старата еврейска част на Париж, наречена Маре. Тя отказала и нашият герой, разсърден, я бил шамаросал. Французите познават Д.С.К. като агресивен мачо, но не и като насилник. Тази констатация я направиха пред камерите на “Евронюз” много случайни минувачи по тротоарите на Париж.
Но какви са детайлите на неприятната случка. Камериерката на хотела, която е на 32 години и се оплака от Д.С.К., е висока 180 см. Нашият герой не е по-висок да кажем от президента Медведев и е 62-годишен. В обвинителният акт срещу Доминик Строс-Кан пише: ”Обвиняваният се е опитал да осъществи със сила анална и орална сексуална връзка... обвиняемият се е опитал със сила да осъществи вагинален акт... обвиняемият по целенасочен начин и без легитимна причина е докоснал гениталните части и други интимни части... с цел да злоупотреби с нея и с цел да я използва, за да задоволи сексуалното си желание...”. Това не е всичко. В акта е написано още: „...1. затваря вратата и не позволява на жалбоподателката да напусне стаята; 2. хваща гърдите на жалбоподателката без нейно съгласие; 3. опитва със сила да свали чарапогащника на тази персона и да докосне гениталите й чрез сила; 4. насилва жалбоподателката да докосне два пъти с уста неговия пенис; 5. осъществява тези действия посредством физическа сила”.

Извинявам се, че предоставям подобни редове на вниманието на благопристойните читатели, но тези „пикантерии” още същия ден детайлно се съобщават във френските централни новинарски емисии в 20.00 часа. Най-гледаните! Когато френските семейства вечерят с децата си и наблюдават какво ново има по света и у тях! Естествено, рейтингът във Франция на Д.С.К. се срина за броени часове.
В стаята, в която се преоблича камериерката, са били поставени снимките на всички важни персони, които отсядат в хотела и с техните имена. Има и надпис, който категорично забранява на персонала да влиза в стаите на клиентите, когато те са там.

Уважаеми читателю! Това не е всичко. Д.С.К. прекарва същата вечер с проститутка в стаята си. Сутринта изнасилва камериерката. После слиза да закуси с дъщеря си, студентка в Колумбийския университет, в ресторанта на хотела. Малко по-късно би трябвало да вземе резервирания преди доста дни самолет на “Ер Франс”, за да се срещне с Ангела Меркел в Берлин. Според екипажа на френския самолет арестът на Д.С.К. е извършен от полицаи на Специално подразделение, а не са ползвани услугите на колегите им от летището. За да не бъде предупреден шефът на МВФ, се заглушават преди това връзките на мобилните телефони на летището.
Последното действие не е от компетенцията на обикновено криминално звено. Това е въпрос на службите за национална сигурност. Всички сме гледали американски филми. Виждали сме как арестуват в САЩ. Но Д.С.К. не получава никаква комуникация с външния свят още от самото начало.
Поставен в предварителния арест, той отново е отрязан от средствата за връзка. По този начин 10 дни Д.С.К. няма никаква контакт с хора извън затвора.
Накратко, 10 дни проблемите с еврото и долара, финансовият фалит на Гърция и други важни финансови въпроси остават зависими от американските полицаи. Американският закон обаче позволява на лица, които са задържани, но нямат преди това криминални престъпления и имат постоянно местоживеене в САЩ, да не се задържат превантивно, а да се пускат на свобода срещу финансова гаранция. Д.С.К. бързо съобразява ситуацията, в която е попаднал, и чрез един от своите адвокати изпраща в МВФ своята оставка. На следващия ден е пуснат под гаранция.
Накратко, някой е искал Доминик Строс-Кан да бъде блокиран за 10 дни.
Малко предистория. На 29 март 2009 г. гуверньорът на Китайската централна банка Джоу Сяочуан поставя под въпрос доминиращата роля на американския долар като резервна парична единица. За тази цел той предлага „зеленият” да се замени, чрез използването на Специалните права на тираж 1 (СПТ) на МВФ. САЩ отстъпват пред китайския натиск и се утроява финансовият ресурс на МВФ посредством СПТ на стойност 250 млрд. долара. Китайската идея се дискутира и на срещата на върха на Г-8 в Акуила (Италия), 8 юли 2009 г. По-късно Русия отива по-далеч. Предлага да се излезе от виртуалните пари и да се пристъпи към напечатването на реални такива. Медведев даже на една от срещите показва прототип на въпросната монета. От едната страна са държавните глави на Г-8, а от другата, многозначителният надпис “Unity in Diversity” (Единство в разнообразието).
Проектът се предоставя на експертите в дирекция „Икономически и социални въпроси” към ООН. Докладът-оценка е разгледан на 25 април 2010 г. в съвместно заседание на МВФ и СБ (Световната банка).
Този въпрос трябваше да се реши на 26 май т.г. на срещата на върха на Г-8 в Довил (Франция). Доларът трябваше да престане да бъде референтна валутна единица. В тази голяма игра, съгласно анализа на Тиери Мейсан, е трябвало да влязат и парите на либийския национален фонд. Кадафи се готвеше експериментално Либийската централна банка да започне издаването на собствен златен динар след СПТ. Малко са тези, дето знаят, че либийският суверенен национален фонд е по-голям от този на Русия. Ако си спомняте съвсем наскоро, кадрите на банката HSBC отидоха в Бенгази, за да създадат Централна либийска банка на бунтовниците и да сложат ръка на националния либийски фонд. Крехката финансова конструкция изградена от Доминик Строс-Кан... се срути.

Чрез ареста на Доминик Строс-Кан Вашингтон спря руснаците и китайците. В случая обаче процесът само се забави. Доминирането на долара е непокътнато... макар че остава изкуствено. Но отмъщението му е факт. „Какво тук значи някаква си личност...”, пък бил той и Д.С.К.
София, 26 май 2011 г.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар