Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2024 Брой 21 (28 май 2024) Атентати и преврати

Атентати и преврати

Е-поща Печат PDF

 

В човешката история от древни времена са ре­гистрирани много оп­ити за покушение сре­щу държавни, правителствени и други ръководители. Такива се случват и в наши дни, въпре­ки, или благодарение на опити­те на последните да слушат свои­те граждани, дори когато те про­тестират срещу тях. Популизмът, който все повече нараства и в Ев­ропа, си има цена, за която сло­вашкият премиер Роберт Фицо за малко не заплати с живо­та си. Той беше буквално раз­стрелян с пет куршума от един пенсиониран бивш охрани­тел, за когото нашите „незави­сими“ медии съобщиха, че няко­га е членувал в една националис­тическа и проруска организация. Никой не се захвана да обясни с какво Фицо е раздразнил „русо­филите“ в Словакия, та един 71-годишен „проруски нацио­налист“ да посегне върху живо­та му. Нима до атентата Фицо не беше обвиняван в провеждането на проруска политика, отказвай­ки всякаква оръжейна помощ за режима в Киев?

Фалшифката „проруски на­строен“ се лепи на всеки, който осъжда провоенната политика на САЩ и ЕС. Ако хората ще би­ват убивани за несъгласие с тази авантюристична и милитари­стична политика, инспирирана от отиващия си режим на Байдън в САЩ, нито светът, нито Европа ще бъдат добро място за живее­не. Но преди още да е изсъхна­ло мастилото на публикациите за атентата срещу Фицо, упра­вляващите в Анкара протръ­биха, че е бил разкрит опит за преврат срещу президента Ер­доган. Извършиха се масови за­държания на заподозрени само заради един сигнал от коали­ционния партньор на Ердоган Девлет Бахчели, председател на Партията на националисти­ческото действие и бивш „сив вълк“. Ето защо Баръш Теркоглу попита от страниците на вестник „Джумхуриет“ (16.5.2024): «Пре­врат, или превратът е предлог?» Други автори направо отхвър­лиха хипотезата за готвения дъ­ржавен преврат въпреки свика­ното от президента извънред­но заседание на кабинета. Може и това да няма връзка с атента­та, но Ердоган набързо подпи­са указ за освобождаването от затвора на петима 80 и повече годишни генерали, хвърлени там по обвинение въввръзки със забранената Фетулахчий­ска терористична организа­ция, ръководена от емигрира­лия в Пенсилвания ислямски проповедник Фетулах Гюлен. Вместо да благодарят, престоя­лите в затвора 10 години генера­ли реагираха с думите, че осво­бождаването им по здравослов­ни причини не е амнистия, нито милост, защото не са оправдани от съда. Междувременно при ка­тастрофа с хеликоптер загина президентът на Иран Ибрахим Раиси, та нищо чудно и това да се припише на наети от САЩ и Израел вътрешни противници на режима в Техеран. В турския всекидневник вестник «Милли­ет» (18.5.2024 г.) Йозай Шен­дир оцени лидерите на кои стра­ни са на мушката. Оказва се, че и премиерът на Полша Доналд Туск се е оплакал от получени смъртни заплахи. Такива има и в Сърбия срещу президента Александър Вучич. „Влязохме в един срамен прериод, пише Шен­дир. Защо? Във връзка с атента­та срещу премиера на Словакия английската „Sky News“ каза: „Нормално е, без друго се очаква­ше да стане. Фицо следваше про­руска политика, спря да изпраща оръжие на Украйна. Затова ста­на нападението“.

Самият Фицо, според Шен­дир, е заявил във видео посла­ние миналия месец: „Вече очак­вам омразата от улицата да се обърне на нападение срещу поли­тици“. Както се казва, направил е самосбъдващо се пророчество. Понеже Европа на Урсула, Ма­крон и Шолц не иска проруски настроени вътре в себе си. И ка­квито и престъпления да из­върши режимът на Зеленски, ще бъдат простени в името на победата над Русия. Само че ук­раинците не изглеждат готови да загинат всички заради илюзиите на Зеленски, подхранвани от Ва­шингтон, НАТО и брюкселските бюрократи и русофоби. Доказа­телство за това е несполучили­ят засега опит за отстраняване на Зеленски, чийто президент­ски мандат изтече на 21 май, но той няма намерение да обявя­ва президентски избори, по­зовавайки се на закона, който забранява избори в Украйна по време на война. Тоест, един­ственият начин Украйна да си отдъхне от войната, е като бъде свален от поста този, чийто един­ствен „багаж“ при избирането му за държавен глава беше фа­ктът, че е изиграл такава роля в комедийния филм „Слуга на народа“.

„В Украйна разкриха заговор за убийство на Зеленски. Аресту­вани са служители на службата за охрана, които са готвели по­кушения и срещу Буданов и Ма­люк. Службата за безопасност на Украйна СБУ е арестувала два­ма полковника от Управлението за държавна охрана на Украйна, които заедно с още трима души са готвели покушение срещу ук­раинския президент Володимир Зеленски, шефа на Службата за безопасност на Украйна СБУ Ва­силий Малюк, шефа на Главно разузнавателно управление ГРУ Кирило Буданов и други топ чи­новници, по поръчка на руските специални служби. Те са обвине­ни в държавна измяна. Един от арестуваните е полковник Ан­дрий Гук, приближен до шефа на службата за охрана Сергей Рудю, на когото е кум, съобщи „Стра­на“. Другият задържан е полко­вник Деркач“. Това беше публи­кувано в сайта на вестник „Сега“ (7.5.2024). Сиреч, български вест­ник, който някога се издържаше с парите на „Овергаз“ на Сашо Дончев, който беше посредник при вноса на руско синьо гориво в България, днес препредава из­мислиците на украинската про­паганда. Според които, каквото и лошо да стане в Украйна, зад него непременно стои Пути­нова Русия. Обаче Тед Снайдер, който не може да бъде обвинен в русофилия, в коментара си, пуб­ликуван в „The American Conserva­tive“ (16.5.2024), изразява съмне­ние. Съмнява се както в истин­ността на съобщенията на Киев за разкрития атентат, така и в твърденията на Зеленски и ком­пания относно участието на Ру­сия в опита за покушение.