Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2023 Брой 41 (7 ноември 2023) ПИР ПО ВРЕМЕ НА АПОКАЛИПСИС

ПИР ПО ВРЕМЕ НА АПОКАЛИПСИС

Е-поща Печат PDF

От Газа, която Нетаняху превърна в морга на деца и жени, вече не се процеждат почти никакви новини. Затова пък ето с какви облясъци от „световната слава“ ни облъчват нашите мисири:

„Бляскавата столица на Саудитска Арабия - Риад стана до­макин на една от най-грандиозните гала вечери, събрала звез­ди от целия свят. Галата беше организирана от негово пре­възходителство Шейх Turki Alalshikh, който е министър и съ­ветник по въпросите,свързани с развитието на Саудитска Арабия като модерно място за живеене. Галата предшества­ше боксовия двубой между Тайсън Фюри и Нгану, който стар­тира също с грандиозен спектакъл и океан от знаменитости. Открояваха се звезди като Кристиано Роналдо и Джоржина, Майк Тайсън, Еминем , Конър Магрегър ....“

Поменикът е излишен.

Докато Израел екзекутира в упор народа на Палести­на, Саудитска Арабия урежда „гала-вечери“ за световни ед­нодневки с вселенско плюскане и колосален лукс. Та даже и една българска бивша миска се е промушила край огъна­тите от блюда софри - каква чест за Родината! Саудовска Арабия избра точно тоя момент, за да демонстрира отно­во баснословните си богатства, натрупани от петрол, чужд труд и чужда интелигентност. А палестинците се надяваха поне на морален жест в тяхна защита от нейна страна. На­празни, смешни надежди. Тая инопланетна, абстрактна, лу­стросана държава, която в недалечното минало уж издигаше най-високо знамето на Пророка, се е превърнала в най-яр­кото въплъщение на консумативното общество на плане­тата. Цялата кукленска бутафория от шейхове, принцове и крале изповядва див материализъм от американски тип, но без будната инициатива на първоначалните американ­ски предприемачи. Начинът им на живот е чудовищна из­вратена имитация на живота на европейската върхушка, така, както си го е представял някога дивият камилар в про­късаната си шатра. Дворците и градовете им, израснали като с магическа пръчка от безплодния пясък, са дело на европей­ския гений, платен с петродолари. Саудитска Арабия, как­то и емиратите около нея, са държави - призраци, защото се крепят само върху един елемент - петрола, който още утре може да стане ненужен. А държавните темели устояват на бурите само когато са положени върху градивния дух на основния етнос.

Е, както се появи „за една нощ“ от лампата та Аладин, така и в една нощ ще изчезне това миражно богатство. А обитате­лите на дворците ще останат насред пустинята да хрупат пясък. Ще се къпят в пясък, вместо в златни джакузита и ще ак@т пясък вместо л@йна в златни цукала. Ще ги постигне същата евхаристия и ще изпитат същите глад и жажда, от които гинат мъчениците в Газа.

Защото да устройваш пир по време на апокалипсис, со­лидаризирайки се по този начин с палачите на цял един на­род, е не само нечовешко и богопротивно - от гледна точка на всички религии. А е и самоубийствено.

Самоубийствено.