Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2023 Брой 40 (31 октомври 2023) ТАЙНАТА ВЕЧЕРЯ НА АНГЕЛИТЕ

ТАЙНАТА ВЕЧЕРЯ НА АНГЕЛИТЕ

Е-поща Печат PDF

В самия център на Все­лената, в ядката на без­крайния Космос, който за смъртните очи е чер­на пустош, а за нетленните зени­ци се открива като симфония от преливащи багри и звуци, Гос­под призова своите ангели на Тайна вечеря.

Тъй беше винаги, когато трябваше да се реши съдбата на някой от земните народи.

Ангелите се тълпяха в нозете на Божия престол и в купите им трептеше не вино, не амброзия и нектар, а съкровена божестве­на светлина. Те докосваха устни до нея и тя ги изпълваше целите.

Едничък ангелът-хранител на България стоеше настрана. Той бе долетял днес от земята и за първи път бе напуснал повере­ния му народ, когото пазеше от хилядолетия.

Сияйните му криле бяха из­мачкани и потъмнели, от посър­налия му лик струеше скръб и се процеждаше в сълзи, а мечът му бе преломен от дълги и напразни битки със злото.

- Седни, воине - подкани го Господ. - Отмори се, пий и забра­ви. Не се измъчвай повече. Твоя­та мисия там, долу, завърши.

А после извика със страшен глас:

- От днес вдигам десница от България и извръщам лице от нея! Някога тая земя беше най- скъпият кът на сърцето ми, а на­родът й - мой възлюблен народ. Мед и мляко бях наредил да те­кат от плодната почва и сухата пръчка - да разцъфтява, щом се побие в нея. Сам посадих всяко дърво и цвете и сам вдъхнах на човеците дух за добри дела.

Рай бе земята на българите, която подредих по подобие на моя небесен рай, та кога слизам на земята, да имам свой дом. Но какво виждам днес?

Българите обърнаха гради­ната в пустиня, дето расте само дървото на злото, а те се тъпчат и давят с неговите плодове. Секачи плъпнаха и покосиха моите зе­лени гори, изклаха безобидните животни и простреляха птиците, които пееха за моя слава.

Блудници се гаврят с дечица и старици посред бял ден и вди­гат взор, пълен с присмех към моя взор. Убийци отнемат по­следния грош на жертвата си и ми показват кървавите си ръце. Съдии вземат подкуп от тия ръце и се преструват, че нищо не виж­дат, забравяйки че аз виждам всичко. Търговци, угасили наве­ки моя светлик в душите си, на­хлуха в моя храм и ми палят све­щи, забравяйки, че аз не търгу­вам с прошката си.

Управници, помислили че са заели моето място и ще властват во веки веков, поругават моето име, забравяйки, че аз не забра­вям нищо. Кажете, кое посегател­ство не бе извършено в тая стра­на, коя моя заповед не бе престъ­пена, кое мое дело не бе опетнено?

Нека тя се изправи пред моя съд, нека я застигне моето въз­мездие, нека изпита ужаса на моя гняв! Нека загине! Българите не заслужават да живеят.

Тогава ангелите наскачаха с обнажени мечове и завикаха един през друг, а лицата им блес­тяха по-ярко от остриетата пора­ди силното желание за мъст.

- Прати мен да ги поразя, Гос­поди! Смрад, болести и мор ще им изпратя. Те и без това си имат белега на Чернобил и събират в земята си отровите от целия свят. Аз само ще ускоря неизбежното!

- Прати мен да ги поразя, Гос­поди! Суша, зной и сахарски пе­пелища ще им изпратя. Те и без това затрупаха животворните ти извори, оскверниха дивните ти реки, а това, що остана от во­дата, продадоха на безценица на турците. Аз само ще ускоря неиз­бежното!

- О, чуй ме, прати мен да ги поразя, Господи! Ще им стоваря проклятието на войната. И без това самолетите на близките и далечните им доброжелатели ча­кат да профучат над склонените им глави. Аз само ще ускоря не­избежното!

- Господи, прати мен и виж как ще ги поразя! С безплодие ще заключа утробите им и вече няма да им се раждат чеда. Ръцете им не ще милват вече детски глави­ци. И без това народът им старее, а за децата не се грижи. Аз само ще ускоря неизбежното!

- Послушай ме, Господи и ме прати да ги поразя! Ще ги накажа с вечна забрава и няма да знаят, че са българи и че са били велик народ. Немили ще бродят между чуждите и милост ще просят от немилостивите. Те и сега са уни­зили и стъпкали своето българ­ско име. Аз само ще ускоря неиз­бежното!

Но ето че внезапно ангелът- хранител на България, макар и лишен от сан, пристъпи пред Господа и му рече:

- Помниш ли, Господи, кога­то бе решил да изличиш Содом и Гомор от лицето на земята? Тога­ва ти се закле в свещените начала на твоето Мироздание, че дори и неколцина добри и честни люде да се намерят в обречените гра­дове, заради тях ти би пощадил тяхната родина?

- Тъй беше, помня - мрачно потвърди Господ.

А ангелът пристъпи още по- напред и крилете му затрептяха, образът му засвети:

- Тогава, Господи, помисли за невинните в България, за добри­те и честните по тая земя, кои­то са тъй много, макар че гласът им остава нечут. Чуй го поне ти. Справедлив е гневът ти, но ако го излееш над България, пак само невинните ще пострадат.

А виновните ще сграбчат своето кърваво богатство, ще ху­кнат в чужбина и от своето мни­мо убежище ще се надсмиват над жертвите. Не осъждай жертвата за престъпленията на злодея.

Та какво е България? Нима тя е тези, които я карат да страда? Не е ли тя тези, които страдат в нея и за нея? Към великата ти до­брота се обръщам, Боже! Спаси България, помогни й днес, под­крепи я сега! Запази я за тия, кои­то я обичат и ме прати пак долу, за да бъда един от тях.