Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2023 Брой 33 (12 септември 2023) НЕОБХОДИМО ПРЕДИСЛОВИЕ

НЕОБХОДИМО ПРЕДИСЛОВИЕ

Е-поща Печат PDF

Преди близо 21 години попаднах на една статия на Кристиан де Бри в Льо Монд Дипломатик. Заглавието на статията на английски език бе Thick as thieves”,с надзаглавие Crime, the Worlds Biggest Free Enterprise“. Статията описваше едрата престъпност в това, което бе общоприето да се нарича Нов световен ред.

През септември 2002 г. в. „Нова Зора“ публикува превод на статията на де Бри. В българския вариант избрах за заглавие „Светата троица на Новия ред“ и подзаглавие „Правителства – Транснационални корпорации – Мафии“.

Сега по инициатива на редакцията ще имате възможност да прочетете тази статия – някои от вас за пръв път. Ще се въздържа от коментари.  Смятам, че всеки би могъл сам да я оцени – статията е от 2000 година! Бих искал да добавя  само едно нещо.

В последните години моят интерес се премести към проблемите на това, което обикновено наричаме „цялото човечество“. Отдавна бях стигнал до извода, че случващото се в България е повлияно от случващото се в голяма част от останалия свят – поне в тази част, която ние привикнахме да наричаме „прогресивното човечество“. Освен това виждах ясни признаци за упадък на същото това „прогресивно човечество“. Това ме накара да преиздам една книжка, публикувана в далечната 1924 г. на български език. Книжката се казва „Залезът на Античната цивилизация“ и е по научна публикация на руския историк проф. Михаил Ростовцев от 1922 г. Позволих си да напиша и предговор към книжката – ПРЕДГОВОР 2022, който прецених, че е уместен след новото публикуване на статията на Кристиан де Бри във в. „Нова Зора“. Но всичко за това в следващия брой.

Да, Новият световен ред е пряко свързан с упадъка, със залеза на „прогресивното човечество“, което, според Арнолд Тойнби, е доминирано от наследника на Гръко-римската цивилизация, т.е. от т.нар. Западноевропейска цивилизация.

И защо не!? Повечето страни „провеждат свободни и демократични избори“, имат „пазарна икономика“ и „пеят на английски език“ – последното приемете като метафора, която изразява културна инвазия.

 

ЗОРА