Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ТЪЙ РЕЧЕ Н.ПР. Г-ЖА ХЕРО МУСТАФА

Е-поща Печат PDF

Три седмици след „историческата“ среща на премиера Борисов с американския президент Тръмп в Белия дом, не спират коментарите и опитите за пресмятане на плюсовете и минусите от това приключение. През това време многократно ни показваха кадри как Борисов полага венец пред Паметника на незнайния воин в Националния мемориален гробищен парк Арлигтън, както и кадри от срещите му в Националния републикански и Националния демократичен институт, където нашият премиер обяви с усмивка, че на българите им е все едно кой управлява САЩ. Скритият подтекст беше: „Вие тука си се карайте, колкото искате, само ме оставете да си довърша третия мандат. И обещайте в обозримо бъдеще да премахнете визите за български граждани, както направи Канада. Защото българите в САЩ не създават никакви проблеми.“

Обаче, стопанинът на Белия дом, който красноречиво се отдръпна, когато Борисов налетя да го целуне по бузата, сякаш е Меркел или Ердоган, му обясни, че визите ще паднат тогава, когато делът на отказите за издаване на визи намалее от 15% на 3%. И бившият американски посланик в София Пардю заяви: „Далеч сте от падане на визите“. Вместо на визите, Тръмп акцентира на сътрудничеството с България в областта на сигурността, отбраната, икономиката, търговията и енергетиката, в това число ядрената и газовата, както и на борбата с корупцията и укрепването на демокрацията, върховенството на закона и независимостта на съда. Той прие Борисов в Овалния кабинет, където пред камината похвали българите като „страхотни приятели и съюзници, които купуват F-35“. Очевидно не му е известно, че правителството на Бойко Борисов е предплатило над 2 млрд.лв. за още несъществуващите F-16 Block 70. И че първият атлантик в България Соломон Паси предлага да платим още толкова, за да придобием изтребители F-35, останали без купувач заради забраната на Конгреса те да бъдат доставени на Турция. В някои медии беше публикувана „фалшивата новина“, че Тръмп е объркал България с Белгия, но по-добре ли щеше да е ако беше ни сбъркал с Буркина Фасо или Бурунди? Две страни, с които се конкурираме по сиромашия и липса на свобода на изразяването и медиите.

Нейсе. За останалите подробности от срещата Тръмп-Борисов по-изчерпателна информация даде новоназначеният посланик на САЩ в София, г-жа Херо Мустафа, която е от иракско-кюрдско потекло и чието име, според някои, означава „Ружа“. Пред Атлантическия клуб тя изнесе лекция на тема „Американско-българските отношения. Следващите 30 години“. Ерго, госпожа посланичката на САЩ не предвижда България да изчезне поне още 30 години, за което й благодарим. Най-вече за откровението, че САЩ няма да предоставят визи за корумпирани държавни служители и членовете на тяхното семейство. От това по-ясно признание за корупцията сред държавните чиновници в България не може да има!

Както изтъкна посланик Херо Мустафа, един от резултатите на „историческата“ среща в Белия дом било установяването на Рамка за стратегическо партньорство – „пътна карта за продължаване на нашето ползотворно сътрудничество в три важни области на нашия взаимен интерес“. Тези области са: 1) сътрудничество в областта на сигурността и отбраната; 2) сътрудничество в областта на икономиката, търговията и енергетиката и 3) укрепване на демокрацията и върховенството на закона. Като първи приоритет във въпросната Рамка за стратегическо партньорство Мустафа посочва сигурността и отбраната. И изброява събития като: присъединяването на България през 1993 г. към Програмата за щатско партньорство и установяването на партньорски отношения между Българските въоръжени сили и Националната гвардия на щата Тенеси; създаването на Офис за отбранително сътрудничество през 1999 г. към Посолството на САЩ в София; подписването през 2006 г. на двустранно Споразумение за сътрудничество в областта на отбраната, което било дало възможност за по-голямо участие на американски военнослужещи в двустранни и многостранни учения в България; инвестирането от САЩ на над 50 млн.долара посредством Европейската инициатива за възпиране, за подобряване на военните съоръжения в България, където американските подразделения се обучават редовно съвместно със своите български колеги.

Има ли в България американски военни бази?

Според министъра на отбраната Каракачанов няма, въпреки че пак той настояваше преди няколко години срещу безплатното ползване на тези бази САЩ да ни подарят една ескадрила изтребители F-16. Обаче г-жа Херо Мустафа твърди, че едно от първите си посещения извън София е направила „в нашата съвместна база в Ново село“. Продължава: „Обхватът и честотата на нашето военно сътрудничество с България непрекъснато нарастват като през 2019 г. имаме 200 съвместни военни мероприятия, включително 19 учения, спонсорирани от САЩ… Български войници се биха редом с американските в операции в Ирак и Афганистан и участваха в коалиционни операции в Либия, Косово и БОСНА. Освен това, в съответствие с обещанията за разходи за отбрана, поети от всички съюзници по време на срещата на НАТО в Уелс през 2014 г., България следва план за достигане на своята поставена цел за разходи за отбрана до 2024 г. Скорошната покупка на многоцелеви изтребители F-16 демонстрира, че България предприема активни действия за военна модернизация, за да бъде още по-способен съюзник и партньор. От наша страна правителството на САЩ е инвестирало повече от 350 млн. долара под формата на различни видове помощ за укрепване на сигурността, подпомагайки обучението и въоръжаването на Българските въоръжени сили през последните 30 години. Над 5000 български военнослужещи и цивилни представители на МО, МВР и МВнР са участвали в американски отбранителни програми. Освен това американските военнослужещи са изградили добросъседски отношения с хората по места из цялата страна. От 2010 г. насам САЩ си партнират с местни общини, осъществявайки близо 60 проекта за изграждане и обновяване на училища и други обекти в цялата страна в подкрепа на българската стратегия за социално икономическо развитие“. Добросъседски отношения между гости и стопани може ли да има? А дали американците у нас не се чувстват вече стопани на България?

И, обърнете внимание на това: „Като част от Рамката за стратегическо партньорство ще започнем нов диалог за разработване на 10-годишна пътна карта, с която да продължим да развиваме двустранното отбранително сътрудничество, за да противодействаме на морски, кибер и хибридни заплахи в Черноморския регион… Ще увеличим броя на военните учения с българските си колеги, включвайки по-комплексни и динамични съвместни тренировки и учения - продължава нейно превъзходителство Херо Мустафа. - САЩ също така ще продължат да подкрепят усилията на България за модернизация посредством предоставяне на помощ в областта на сигурността и улесняване на достъпа до напреднали американски военни технологии. Освен текущите преговори за придобиване на нова военна техника, ние също така разглеждаме възможностите за съвместно производство на споделени продукти с военно предназначение“. И премиерът Борисов, който предложи във Варна да се създаде информационно координационен център на НАТО, пледира за повече учения, но не казва как това се съгласува с виждането му за Черно море като един демилитаризиран регион, в който има само туристи, яхти и платноходки. Чии военни кораби ще провеждат тези учения, след като конвенцията от Монтрьо разрешава престоя на военни кораби на нечерноморски държави до 21 дни? С какви съдове ще участват нашите ВМС, които изтеглиха на сушата последната ни дизелова подводница „Слава“? И, накрая, кой ще е противникът на тези маневри? Русия или тероризмът?

Що се отнася до

икономиката, търговията и енергетиката –

вторият приоритет в Рамката за стратегическо партньорство, американският посланик оповести някои цифри, които озадачават. Например че американските фирми са инвестирали над 2,5 млрд. долара в българската икономика под формата на ноу-хау и капитал. По този начин били създадени над 30 000 висококвалифицирани и високоплатени работни места, по-специално в производството, енергетиката и съвременното земеделие! Което нареждало САЩ между първите шест държави, инвестиращи в България. А двустранната търговия понастоящем възлизала на 1,2 млн. долара. Нейно превъзходителство г-жа Мустафа изрежда какво внасят у нас американските компании – високо технологични, авангардни стоки, електронни технологии и устройства, части за автомобилостроенето, атомно оборудване и медицински технологии. Но не казва дали в САЩ изобщо влизат някакви български стоки!


Не става ясно и как американската подкрепа и достъпът на български фирми до американските компании, осигуряван посредством търговски изложения, първото от които ще се проведе тази седмица и ще бъде в областта на сигурността, здравеопазването и информационните технологии, ще помогнат на българския народ да стане по-богат и по-производителен. Но намеците за инвестиционния климат, нагласените обществени поръчки, корупцията и клептокрацията сякаш обясняват защо българите са толкова бедни и отчаяни. Ако с тези явления ще се борят американският посланик и неговият юридически съветник, а правораздавателните органи в България ще прикриват корупцията или сами ще са затънали в нея, каузата е изгубена. Освен ако на народа не му писне и не изпълни площади и улици, както през зимата на 2013 година.

Според Н. Пр. г-жа Херо Мустафа енергийното сътрудничество било ключова тема по време на срещата в Белия дом. Тръмп и Борисов били обсъдили споделената цел България да се превърне в истински газоразпределителен център и основен източник на енергийна сигурност в региона. Посланичката била решена да подкрепя усилията на България да диверсифицира енергийните си доставки, което включвало и изграждането на газовата връзка между Гърция и България (IGB) и участието на страната в планираното изграждане от гръцка страна на терминала за втечнен газ в Александруполис. Очевидно до г-жа Мустафа е достигнала „хибридна“ информация, че по газовата връзка с Гърция изобщо не се работи, та се е наложило тя лично да провери напредъка в изграждането на този проект, придружена до района на Хасково от посланиците на Гърция и Азербайджан, министъра на енергетиката Теменужка Петкова, премиера Бойко Борисов и съответните търговски фирми. „Доверяй, но проверяй“, тази руска поговорка обичаше да цитира покойният президент Рейгън, но явно тя се е превърнала в девиз на цялата американска дипломация. Госпожа Мустафа обаче направо заплаши: „Ще продължа да следя внимателно строителните работи през идните седмици и месеци. Интерконекторът с Гърция и терминалът в Александруполис заедно ще отворят пътя за мащабен внос на втечнен природен газ, като в крайна сметка въведат реална конкуренция на българския газов пазар, осигурят надеждни газови доставки и позволят на българския потребител да се възползва от по-ниски цени… Ако България иска да стане енергиен център, изключително важно е тя да реформира собствения си вътрешен газов пазар, гарантирайки справедлив, недискриминационен и прозрачен пазар, което е ключова предпоставка за диверсификацията“.

Посланикът на САЩ се спира и на ядрената област, изтъквайки преимуществата на американския опит, включително в ядрената енергетика. Нещо, което трябва да е подсказало на нашите управляващи, че без американско участие АЕЦ „Белене“ ще си остане „гьол“, въпреки платените и отдавна ръждясващи под найлона два руски ядрени реактора.

Що се отнася до НАТО, чиито лидери се събраха в началото на този месец на среща на върха в Лондон, въпросът за финансирането на тази бюрократична и изживяла времето си останка от Студената война, се превръща в основна ябълка на раздора. Борисов както знаем се похвали на Тръмп, че благодарение на предплатените 2,2 млрд. лева за F-16 Block 70, България предсрочно е увеличила дела на военните си разходи до над 3% от БВП, щом последният заяви: „Кажете това на германците!“ В същото време именно САЩ намаляват вноската си в НАТО със 120 млн. долара, докато Германия леко увеличава своята, а Франция отказва да я последва. Нещо повече, Макрон обяви вече, че НАТО е в мозъчна смърт. Дни преди срещата на върха в Лондон, той каза още, че Турция не бива да очаква солидарност от съюзниците си в НАТО за своята агресия в Сирия, наречена операция „Извор на мира“. Вбесен, турският президент Ердоган се провикна: „Уважаеми, Макрон! Вижте дали вие самият не сте в мозъчна смърт!“

„Съюзници-разбойници“, запели българите след Междусъюзническата война през 1913 г. Ами ако сега се окаже, че НАТО е не само в мозъчна, а в клинична смърт, за какъв дявол му е координационният център във Варна? Той няма никаква стратегическа стойност, освен като средство за въвличане на България в поредната западна авантюра срещу Русия. Вероятно и него ще нарекат „съвместна база“, макар само земята под центъра да е все още българска.


Що се отнася до американския посланик г-жа Херо Мустафа, според Хаккъ Йоджал (в. „Миллиет“/29.11.2019), на разпространеното в Турция кюрдско наречие курманджи, изразът „Я Херо, я Меро” се употребявал в смисъл на „Или иди, или не отивай“. Нещо като българското: „Я камилата, я камиларят“.


 

НЕ НА МУТРИТЕ ВЪВ ВЛАСТТА!

Е-поща Печат PDF

Слово на проф. д-р Румен ГЕЧЕВ произнесено на митинга „Бузлуджа 2020“ в София, 25 юли т.г.

 

Здравейте скъпи приятели,

 

Днес се навършват 129 години от основаването на нашата партия. Партията ни е минала през огън и вода, през меч и бесило, но е устояла на политическите бури повече от столетие, благодарение на народната подкрепа.

България се намира в остра политическа и икономическа криза. През 2009 г. Борисов и компания поеха управлението на страна, която бе:

- член на ЕС, с функционираща пазарна икономика;

- с бюджетен резерв от 8 милиарда лева и милиардни помощи от ЕС;

- с рекордно нисък държавен дълг под 20% от БВП;

- с ниска безработица, бързо растящи доходи и висок растеж на БВП (над 6% годишно);

- преки чужди инвестиции над 9 милиарда евро годишно;

Днес, след десет години управление на ГЕРБ и техните сателити в ЕС, България е:

Най-бедната страна, с най-силно изразена социална поляризация. Тук богатите стават все по-богати, а бедните все повече и все по-бедни;

Най-неконкурентоспособната икономика;

С най-висок дял на сивия икономически сектор;

С най-мащабна корупция;

С най-зависима и неефективна съдебна система, където правото на бухалките е по-силно от правото на закона;

Достъпът до здравеопазване става все по-скъп и по-недостъпен за стотици хиляди сънародници;

Чуждите преки инвестиции са десет пъти по-малко, чуждият капитал се изнася от страната, в т.ч. поради ескалиращата мутризация;

България е страната с най-нисък процент – едва 40%, усвояемост на предоставените ни безвъзмездни европейски средства;

Станахме чужденци в собствената ни страна - чужд капитал контролира: почти цялата ни банкова система; по-голямата част от инфраструктурата ни; в т.ч. летищата; значителна част от енергетиката ни; подземните ни богатства; водоснабдяването и електроснабдяването;

Герберска България е с  най-малка свобода на словото наредена вече след няколко африкански страни;

Ние сме на този хал, защото:

- Управляващите нямат даже краткосрочна програма за икономическо развитие.

- Не ги интересува бъдещето на нацията. Тяхната заветна цел е как да напълнят чекмеджетата си с евро и със златни кюлчета. Как да плячкосат обществените поръчки, как да откраднат европейските фондове, как да осигуряват средства за купуване на избори и на политическо послушание.

- Тяхното законодателство е открит и арогантен лобизъм, хаос и  непрекъснати поправки на законите.

- Те не се трогват от обезлюдяваща България, те са слепи за това, че нашите деца са принудени да търсят хляба си в чужбина.

Борисов и неговата шайка се гордеят, че са спрели трите крупни инвестиционни проекта – АЕЦ Белене, Южен Поток и Бургас-Александруполис. Те охотно рапортуват на чужди господари, че са готови да слугуват на гео-политически им интереси стига да ги оставят на власт. За тях няма значение, че стотици милиони евро наши пари буквално са заровени в земята и вместо приходи и работни места, ни носят ежедневно огромни икономически загуби, че самите ние губим гео-политически предимства.

Не е ли унизително да гледаме как тези дни в Брюксел комплексираният ни премиер чинно козирува на уж равните му „колеги“. И резултатът от неговата клоунада е налице – анализът на предварителните разчети по разпределение на средствата през следващия програмен период на ЕС 2021-2007 г. показва, че ние отново сме в най-неблагоприятна позиция. Определено не може да се приеме като успех, нито „донесеният“ от Борисов пакет от нови милиардни заеми, нито крайно недостатъчната помощ за икономически изостаналите ни региони.

Скъпи приятели, БСП представи пред вас своята Визия за България. Ние сърдечно благодарим за вашите предложения, оценки и градивни критики. Нашите екипи работят по детайлизирането на Визията и разработката на конкретни механизми и инструменти за нейната реализация. Ние считаме, че заемането на достойно място в интеграционните процеси на ЕС и в световната икономика, предполага не само ефективно използване на европейските фондове, но главно мобилизация на нашите собствени материални, технологични и най-вече човешки ресурси. Горко на държава, която разчита само на външни подаяния.

За БСП най-важният капитал са нашите деца, нашите млади хора. Те печелят световни олимпиади по математика, физика, химия и компютърно програмиране. Ако искаме те да останат при нас, да разгърнат тяхната воля и талант за благото на България, трябва да свалим това мутренско управление.

Скъпи социалисти, симпатизанти и съмишленици.

От името на парламентарната група на „БСП за България“ ви благодарим най-сърдечно, дълбок поклон за вашата всеотдайна подкрепа. ЗАЕДНО ние можем и трябва и да направим така, че България да заеме достойно място сред нашите европейски партньори.

БСП казва НЕ на мутрите във властта,

Не на крадливите „калинки“ в държавното управление, ДА на предприемчивите, знаещи и можещи българи.

Ние подаваме ръка на всички сънародници, които искат да направим нашата България просперираща, демократична страна.


 

 

ПАК КРЪСТОНОСЕН ПОХОД…

Е-поща Печат PDF

В словото си в Берлин, в навечерието на 30-ата годишнина от падането на Берлинската стена, държавният секретар на САЩ Майк Помпео, възкреси стилистиката на Роналд Рейгън и на Джордж Буш- старши. Вярно, не спомена „империя на злото“ или „оста на злото“, но нападна Русия и Китай и ги окачествени като „несвободни държави“, нещо повече, обяви, че са в постоянен конфликт със „свободния свят“, предвождан от Вашингтон. Помпео изложи своето лъжливо идеологическо оправдание за това, че САЩ раздухват нова Студена война, при която опасността от ядрен пожар е далеч по-голяма отколкото преди тридесет години. В рамките на 16 минути Помпео употреби думата „свобода“ 23 пъти, възхвалявайки падането на Берлинската стена. Това е пълно лицемерие като се има предвид, че администрацията на Тръмп, на която Помпео е представител, направи свой политически приоритет изграждането на стена на южната граница на САЩ и същевременно раздели хиляди имигрантски деца от родителите им като ги затвори в клетки.

Сърцевината на словото на Помпео беше охулването на Русия и Китай. Помпео обвини Русия, че напада своите съседи и избива политическите опоненти. Според него, в Китай, се формира нов авторитаризъм, какъвто светът не е видял от дълго време, притесняват се семействата на китайските мюсюлмани, които са потърсили убежище в чужбина. „Ние всички в тази стая – обяви Помпео - имаме дълг да осъзнаем, че съществува конкуренция на ценностите между свободните държави и тези несвободни държави“.

Според американския държавен секретар необходимо е на първо място да се предотврати изпадането на Германия в енергийна зависимост от Русия. „Ние не искаме европейските енергийни доставки да зависят от Владимир Путин“, провъзгласи Помпео. Това становище е част от безпощадната кампания, която Вашингтон води против проекта за газопровод „Северен поток-2“, доставящ руски газ за Германия през Балтийско море. Администрацията на Тръмп предупреждава непрекъснато, че сделката ще направи Германия „пленник на Русия“. Американското правителство иска Германия да закупува американски втечнен газ, който е по-скъп от руския. Другото, което Помпео засегна, са „рисковете за света“ , според него, създавани от Китай, който придобива западни високо технологични фирми, а и възнамерява да изгражда световните мрежи. Вашингтон иска гаранции от Берлин и своите натовски съюзници, че няма да позволят на китайския телекомуникационен гигант „Хуауей“ да участва в разработката на европейските телекомуникационни мрежи от пето поколение 5G. Вашингтон счита големия технологичен напредък на „Хуауей“ и на други китайски високотехнологични фирми, за смъртна опасност за световното икономическо и военно господство на САЩ. Дори и Вашингтон, и Пекин, да успеят да достигнат някаква договорка по въпросите на търговията, конфликтът между тях няма да отслабне.

Помпео заяви в Берлин: „Китай заплашва американските свободи. Проблемът не е в китайския народ. Проблемът е в Китайската комунистическа партия“. Такова заклеймяване на китайската управляваща партия и опитът тя да бъде противопоставена на китайското население, не са правени откакто президентът Никсън и Мао Цзедун предприеха сближаване между двете държави през 70-те години. В Пекин това изказване предизвика остра реакция, защото несъмнено е било изтълкувано като заплаха за смяна на режима в Китай по сценария, прилаган от САЩ в Близкия изток и други места на света. Говорителят на китайското Министерство на външните работи осъди думите на Помпео и посочи, че те изразяват „тъмен антикомунистически манталитет“, че въобще не показват „увереност и сила, а разкриват страх и арогантност“.

Новата борба на Вашингтон за „свобода“ се свежда до искането Европа да бъде подчинена на америкщанските стратегически и печалбарски интереси и да се подредят зад подготовката на САЩ за война против Русия и Китай. Реторичният апел на Помпео за ръководен от САЩ кръстоносен поход на „свободните“ държави против „несвободните“, надали ще се увенчае с желания от Вашингтон резултат. Например малко преди речта на Помпео френският президент Еманюел Макрон в интервю за „Икономист“ заяви, че военният съюз НАТО е в състоние на „мозъчна смърт“. Цитирайки едностранните действия на администрацията на Тръмп спрямо Турция и Сирия, Макрон посочи, че конфликтът между европейските и американските интереси е направил 70- годишният военен съюз нежизнеспособен. Логическият извод е, че се замисля самостоятелната от САЩ ремилитаризация на Европа и подготовката на нова глобална империалистическа война, която ще изправи всеки срещу всеки.


(със съкращения)


 

ПОД СЯНКАТА НА ОМИКРОН…

Е-поща Печат PDF

На Шипка всичко е спокойно


Тъкмо свикнахме с тъжната статистика на борбата с индийския вариант на коронавируса, и сякаш от нищото се появи южноафриканският му братовчед В.1.1.529, наречен още „Омикрон“. Според оскъдната все още информация за този вариант, той се разпространява 2-3 пъти по-бързо от индийския коронавирус, но няма научни доказателства, че е по-смъртоносен. Нито пък, че съществуващите ваксини ни защитават надеждно от него.

Д-р Анжелик Котзи, която първа е изолирала вируса в ЮАР, казва, че „той е нещо необикновено, но не е непременно по-убийствен”. Единствено симптомите му го отличават от досега известните коронавируси. Висящ остава обаче въпросът, доколко наличието на „Омикрон“ може да бъде установено достоверно чрез наличните тестове и лаборатории. И до каква степен коронавирусите, които върлуват в България, в Европа и в света, служат за прикритие на смъртността от другите болести? Например, бактериалния менингит, от който почина едно четиригодишно детенце в софийска детска градина? Да не говорим за жертвите от преустановените планови приеми и операции, които не се посочват в никоя статистика. На информационния портал на МЗ виждаме само последиците от коронавируса и ниския процент на ваксинация. Казва ни се, че 90% от починалите са били неваксинирани, но никой не обяснява защо са починали и ваксинираните 10%! Значи, ваксините не ни гарантират 100% „безсмъртие”. Очевидно има нещо недовършено и недоизказано в тях, щом производителите не гарантират сигурен успех за всички.

Въпреки това производителите на ваксини побързаха да си предложат услугите, обещавайки да осъвременят съществуващите ваксини. Този ангажимент, между впрочем, те са поели още при подписването на договорите за доставка на сегашните ваксини. Но не пропуснаха да поискат и одобрението на СЗО, Американския център за контрол и превенция на алергични и заразни болести (СDC) и на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) за поставяне на трета, „бустерна” доза, която да подсилела имунитета на ваксинираните с две дози. Рано или късно, човечеството ще трябва отново да изсипе

златен дъжд в касите на Голямата Фармация.

Някой скептик би казал, че ако вариантът „Омикрон“ не се беше появил, той щеше непременно да бъде измислен, за да се стресира допълнително и без друго изнервеното човечество с нови ограничения, забрани и принуди. Естествено, оправдавани с „грижата за човешкия живот”. Както казва Маркс: „Пътят към ада е послан с добри намерения!“. Ето защо, преди „Омикрон“ да е изместил варианта „Делта“, светът започна да се затваря отново. Направиха го дори Норвегия, Дания, Ирландия, Израел и Великобритания, които се гордееха с високия процент на ваксинираното си население. Между впрочем, според публикация в турския всекидневник вестник „Миллиет“ (01.12.2021), вариантът „Омикрон“ е бил установен в Нидерландия още преди там да кацнат двата самолета от ЮАР, 61 от пътниците на които се оказаха преносители на новия вариант. Според публикация във вестник „Джумхуриет“ от същата дата, и в Бразилия вече бил засечен първият случай на този вирус. Ден по-късно в. „Миллиет“ цитира изявление на директора на Националния институт по алергични и заразни болести на САЩ д-р Антъни Фаучи, че у един човек в Калифорния е установен първият случай на варианта „Омикрон“. Не е изключено някъде да циркулира и по-нов вариант, различен от „Омикрон“. Така или иначе, паниката обхваща все повече държави, които затварят временно границите си за пристигащи от Африка и други червени зони, въвеждат карантина и дори наказания за неваксинираните служители и обикновени граждани. Например в Гърция започнаха да налагат глоби от 100 евро на месец на неваксинирани граждани, по-възрастни от 60 г. В Германия говорят за „терор на неваксинираните“, а у нас властите още умуват как да избегнем локдауна. Разбирай, как да угодим на кръчмарите и хотелиерите, развиващи туристическия бизнес, който храни хиляди заети в него. Голяма част от училищата продължават да обучават дистанционно, поради липсата на тестове за по-големите ученици, но ресторантите и дискотеките продължават да функционират, въпреки че по-голямата част от персонала им е неваксиниран. Кой казва, че нямало приемственост в българската политика?! Така беше при Бойко Борисов, така е и при служебния кабинет. И може би това ще продължи и при новото редовно правителство, което предстои да се формира от преговарящите четири партии: ПП, БСП, ИТН и ДБ. Съответно, „опозицията“ в лицето на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“, ще атакува кабинета от противоположни позиции: ГЕРБ и ДПС, заради високата смъртност и слабия контрол върху спазването на антивирусните мерки; „Възраждане“, - заради ненужната „строгост“, която накърнявала човешките права. Няма угодия! Поне две партийни телевизии – „Алфа“ и СКАТ, са се специализирали в антиваксерството и не минава ден да не изтъкнат колко „нелегитимни“ са мерките срещу коронавируса, прокарвани от „нелегитимния“ (заради ниската избирателна активност, б.р.) президент Румен Радев и назначените от него служебни кабинети. Превантивно оплюват и още неизлъченото от 47-то НС редовно правителство, за което се водят преговори. На тази кълка - за „нелегитимния“ президент, лежат и ГЕРБ и ДПС. Въпреки че спечелените от тях гласове на последните парламентарни избори са по-малко от подадените за двойката Радев-Йотова. Да не говорим, че ако не бяха гласовете от Турция, нито Мустафа Карадайъ, нито ДПС щяха да се наредят на трето място в надпреварата за президент и НС. Да се оправдаваш с „тормоза“ на Бойко Рашковото МВР, сигурно е удобна позиция, но тя, както би казал Бащатана народите, е изцяло гнила. А пък оправданието на поражението на ГЕРБ и подкрепения от тях Анастас Герджиков с епидемията и „пипнатия“ софтуер на машините за гласуване, е направо обида за избирателите. На крива ракета, космоса й пречи! Затова всички, които чрез своите представители в ЦИК наложиха безумното искане да се броят изцяло разписките от машинното гласуване, бяха наказани. Че всичко е било пропагандна пушилка, предназначена да скрие отвращението на избирателите от корупционни модел на ГЕРБ и ДПС, доказва фактът, че никой от „потърпевшите“ не обжалва резултатите от изборите в съда. Вместо това, техни представители обикалят телевизионните студия с оплаквания от „политическите чистки“ на назначените от тях „калинки“ в ДКК, АПИ, ББР и други хранилки за верни партизани.

Според Тома Биков, скандалът с уволненията в ДКК бил предизвикан от стремежа на служебното правителство да защити определени корпоративни интереси. Ако това беше вярно, значи и прогонените от там „калинки“, са представлявали и защитавали някакви корпоративни интереси на фирми, близки до ГЕРБ и ДПС. Оставаше само герберите и депесарите да се оплачат и от внезапно събудилата се КПКОНПИ, която откри злоупотреби за милиони в общините - бастиони на ГЕРБ, като Бургас, Варна, Стара Загора и други. Очевидно Сотир Цацаров е решил да се „разграничи“ от ГЕРБ, така както го направи професор Анастас Герджиков в хода на президентската кампания. „Но пасаран, брат ми!“, би казал големият Григор Вачков в ролята на Митко Бомбата от сериала „На всеки километър“.

В заключение, искам да предупредя тези, които подготвят бюджета за 2022 г., че трябва да бъдат много бдителни при определянето на помощите за бизнеса, пострадал от затварянето. Особено за този, който до преди една година се въртеше около Бойко Борисов и компания. В противен случай може да се повтори случаят от американския щат Тексас, където 30-годишният жител на щата Лий Прайс си купил „Ламборджини“ с 1,6 млн. долара, взети от държавата като помощ за коронакризата. („Миллиет“, 01.12.2021). У нас на такъв можеше и да му се размине, но в САЩ той бе осъден на 9 години затвор!

Миналата сряда началникът на ВМА проф. д-р Венцислав Мутафчийски заяви, че се е  скрил от екрана, но вирусът бил останал. Към това ще добавим, че и вирусът на корупцията, асоцииран с ГЕРБ и ДПС, също си стои. Дали някога ще бъде създадена ваксина и срещу него? Или и него ще борим с фалшиви „зелени“ сертификати, осигурявани от прокуратурата на Иван Гешевци и КПКОНПИ на Сотир Цацаровци?


 

„ЗА ОТЕЧЕСТВОТО…“

Е-поща Печат PDF

Продължение от брой 29

 

Крайно необходимо е, според мен, националната енергия постоянно да се одухотворява от принципите на човещината и българщината. Ала то едва ли ще бъде възможно, ако не се преодолее трайното обедняване на българския народ. Поради това приоритетите на управляващите би трябвало да отговарят на изискванията за високо догонващо икономическо развитие посредством стратегия за иновационни технологии в българския производствен и възпроизводствен процес.

Сегашните усилия на Европейския съюз са подвластни на дигитализацията и електронизацията във всички области на стопанството, администрацията, социалните дейности.

Вече е очевидно, че конкуренцията на световния пазар добива нов, планетарен обхват. Освен САЩ, висок икономически подем постигат Китай и Индия. Малките „тигри“ от Югоизточна Азия – Южна Корея и други, също заявяват своя стремеж за иновационно присъствие в световната стопанска система. За съжаление, в тази глобална обстановка, страната ни не е влиятелен икономически фактор в Европейския съюз. Водещите компании, технологическите емблеми на обединена Европа продължават да странят от българската стопанска среда. Олигарси и свързани с тях чиновници им затварят вратата за съвместна иновационна производствена дейност. Управляващите нямат дългосрочна, комплексна програма, подкрепена от международните финансови и инвестиционни фактори, за дълбоко структурно реформиране на нашата икономическа действителност. Реална пречка за такова сътрудничество се явява и вредната практика на няколкогодишни рамкови договори по важни инфраструктурни проекти, финансирани от европейските фондове. Не е чудно, че и след изхарчените значителни средства немалко обекти са далеч от съвременното равнище на автоматизацията и информатиката. Необузданата алчност за бързо забогатяване също задържа националния възпроизводителен процес. Показателно е, че над 50 на сто от фирмите у нас не правят забележими капиталови вложения, живеят ден за ден. А светът вече е в преддверието на 5G комуникациите и изкуствения интелект!

Поучителен е примерът на строителите на освободена България. Тогава националният прогрес се осъществява и посредством развитието на железопътната система и свързаната с нея промишлена дейност. За две-три десетилетия родната земя е опасана с железопътна мрежа, надвишаваща в пъти постигнатото в съседни страни, получили независимост десетилетия преди България.

Сегашното недопустимо подценяване на държавната железопътна система, за сметка на автомобилните превози, поражда вредни последици в областта на икономиката, техническия прогрес, екологията. Нашите влакове се движат пет-шест пъти по-бавно от европейските и със скорост десет пъти по-ниска от скоростните влакове в Китай, Япония и други страни. Поставянето на този проблем в центъра на вниманието на държавата и обществото неминуемо ще доведе не само до модернизация и автоматизация на жп мрежата, но ще допринесе и за развитие на нови индустриални производства.

Необяснимо е защо средищното положение на нашата страна не се осъзнава в достатъчна степен от управляващите. Северозападният район е най-бедният, най-неразвитият в цяла Европа, но не се изгражда коридор № 4 – София – Видин. Въпреки наличието на модерен мост през Дунав и многократни напомняния на европейски специалисти за предимствата на тоя международен път. Развитието на комуникацията юг – север, като се използва географското предимство на река Дунав за бързи и евтини връзки през цяла Европа до най-голямото пристанище на континента Ротердам, вече се превръща в насъщна потребност. Няма разумно обяснение защо до безкрайност се бави и изграждането на толкова важния коридор № 8 – Адриатическо – Черно море, през Скопие и София. Не се осъзнава от отговорните длъжностни лица, че пренебрегването на предимствата на коридорите 4 и 8 е в интерес на недобронамерени фактори в съседни страни, които целят да се заобиколят удобните български пространства. Така естествено се губи изключителното географско предимство на България като мост и кръстопът между Изтока и Запада, Севера и Юга.

Болезнено тъжна е очевидната истина, че и селското ни стопанство също е в незавидно състояние. Тоталният погром на кооперативното земеделие и животновъдство от прословутите ликвидационни комисии, създадени от правителството на Филип Димитров, причини неизмерима национална беда. Делът в брутния вътрешен продукт в аграрния сектор на икономиката стремително падна – от 19 на сто през 1989 г., до 3,3 на сто през 2019 г. Почти толкова е „приносът“ и на хазарта. От държава, чието селскостопанско производство изхранваше две Българии, днес сме принудени да внасяме над 80 на сто от земеделските продукти за пазара и преработвателната промишленост. Разрушителната стихия в земеделието раздроби уедрената плодна и поливна земя на повече от 20 млн. маломерни парцела. В Южна България тяхната средна големина е 5 декара, в Северна България – 8 декара. Каква производителност и конкурентоспособност може да се очаква от такава структура на българската земя, прочута със своето плодородие! Не стига това, но и двуполюсният характер на сегашното земеделие е с непредвидими последици. Според данни на Евростат фирми, съставляващи под 5 на сто от стопанските субекти в сектора „Земеделие“, стопанисват 85 на сто от обработваемата площ. Останалите под 20% от земята ни се обработват от 220 хил. дребни фермери. Много от тези малки стопанства са в упадък или фалират. България е една от страните, в които субсидиите нямат силно положително въздействие върху брутната добавена стойност в селскостопанския сектор. У нас вече се произвеждат главно зърнени и маслодайни култури. Продукцията не се преработва, а се изнася като суровина. Необяснимо е например безхаберието на служители в аграрното ведомство, които се хвалят, че страната ни е на второ място по износ на суров, непреработен слънчоглед. Такава бе характеристиката на българското селско стопанство преди Втората световна война. Прочутото родно интензивно земеделие, охулено като „комунистическа крепост“, вече е тъжен спомен. Загубата от това възлиза на десетки милиарди добавена стойност и над половин милион работни места.

Разрушеното с лекота се възстановява изключително трудно. Много са факторите, които може да съдействат за преодоляването на негативни тенденции в нашето обществено-икономическо развитие. Безспорно е обаче, че възраждането на образователната система задължително трябва да се превърне в общонароден приоритет. Не смяната на формите, а коренна промяна в съдържанието на образователното дело вече е крайно необходима. Не бива да се забравя, че имахме съвършена образователна система, която осигуряваше знания, възпитание и професия на младежите. Възстановяването на изоставени практики в учебното дело би могло да се превърне в основа на съвременното българско образование, призвано да готви не пълни, а умни глави. И да образова и възпитава оправни, с дълбочинно мислене и богато въображение млади хора, способни успешно да се приспособяват към постоянно растящите изисквания на съвременния дигитализиращ се свят.

Доказано е, че равнището на просветата, науката и културата е главната предпоставка за националния прогрес. „Не давай на човека нищо освен необходимото в живота и той ще заживее като скота…“ (Уилям Шекспир). Поради това за духовната сфера е потребно, според мен, да се полагат много повече грижи. Илюзия е да се говори за социален напредък, когато управляващите се гордеят, че заемаме предно място в света по растеж на военните разходи. В същото време за наука, култура и технологично обновяване на българското производство се осигуряват далеч, далеч по-малко от крайно необходимите средства. Налага се да припомня, че още през 1987 г. в Съвета за духовно развитие при Министерския съвет и Комитета за наука към него създадохме фонд за научно развитие. Освен бюджетните средства, определени за тая цел, в пъти по-високи от сегашните пари за научна и развойна дейност, научният фонд разполагаше още в началото със 150 млн. долара за научни проекти, предназначени за индустриалното и селскостопанското производство.

Тъжно, тревожно е, че вече е налице демографска суперкриза на българското общество. Оправданието, че застаряването на населението и намаляването на раждаемостта съществуват и в други страни, не е утеха. Като следствие на разгромената промишленост и селско стопанство почти половината население в трудоспособна и детеродна възраст напуска страната. Нито едно правителство от изредилите се през тези три десетилетия не видя в този процес главната опасност за съществуването на българската държавност. Първа последица на разразилата се като стихийно бедствие икономическа емиграция е рязкото намаляване прираста на населението, който спадна от около 140 хил. живородени преди 1989 г. до днешните катастрофално ниски за 2019 г. около 60 хил. новородени. Като прибавим към това и световния рекорд по смъртност, който държим според най-авторитетни статистики, страната ни се оказва пред прага на небивала в историята претрансформация на обществото и практическото превръщане на българите, които са държавнотворният народ, в малцинство. В същото време ,и особено в последните десетина години, този проблем се дискутира само преди избори, за да заглъхне след тях, като се припява пак старата песен за магистрали, хъбчета, санирани блокчета, стоманобетон… Ако управляващите не осъзнаят, че демографският проблем е безпрецедентно остър в сравнение с цялата история от Освобождението досега, рискът е да загубим България. Най-разумният път е национално съгласие и приоритетна програма за всестранно стимулиране на качествената раждаемост. Положителен е примерът в това отношение на Унгария, Гърция, Русия…

Без каквото и да е основание управляващите си затварят очите пред тъжната картина и начина на живот в циганските квартали и махали. След 1990 г. те се удвоиха и продължават да се множат и разширяват. Действителността тук е повече от тревожна: 87 на сто са с основно или по-ниско образование, едва 20 на сто имат работа и тя е предимно временна. Младите безработни са 60 на сто, в детските градини са обхванати едва 5 на сто от бедстващите невръстни и т. н. Употребих думата „цигански“ квартали и махали, тъй като не мога да си представя поемата „Цигани“ на великия Пушкин да се преименува на „Роми“; Азучена от операта „Трубадур“ на Джузепе Верди, Кармен от едноименната опера на Жорж Бизе да се наричат ромки, „Цигански барон“ от Йохан Щраус-син, „Цигански напеви“ на Сарасате, „Цигански балади“ от Федерико Лорка, циганските кътове за веселие в Русия, живописно описани от Лев Толстой и Фьодор Достоевски, да се преименуват на ромски. Разбира се, не е лошо да се ползва едното и другото име на тоя етнос. Далеч по-важно е да се полагат действителни, а не лицемерни грижи за неговото приобщаване към единния български народ. Защото подценяването на проблема с безработицата и беднотията е с крайно вредни последици за нашата народностна общност.

Световната история е доказала, че прогресът на държавите е в пряка зависимост от това как системите, институциите осъществяват стопанско-организаторските, културно-възпитателните и защитните функции на държавата. Патихме от грубото и безумно разрушаване на добре действащи структури в управлението. Особено важно е личностите, които обществото избира или назначава на отговорни постове, да са на висотата на своите отговорности. През последните години у нас се създадоха прекалено много министерства, агенции и други държавни служби. Администрацията неудържимо нараства, поради което публичните разходи на всеки граждани за нейната издръжка стремглаво растат. Перестройчици и нови демократи се нахвърлиха например срещу високите спортни резултати, постигнати през годините на социализма, обявявайки ги за комунистическа витрина. В резултат спортните постижения на българските атлети сега са несравнимо по-ниски от постигнатото до 1990 г. В същото време е създадено Министерство на младежта и спорта, въпреки че отговорност за физическото и моралното здраве на младото поколение носят Министерството на образованието и науката, Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи, Министерството на здравеопазването и други ведомства. Едновременно с това съществува държавна агенция за работа с младежта и децата.

Появи се и най-остра водна криза в много селища, а хората плащат десетки пъти повече за водоснабдяване в сравнение с „лошия социализъм“. И в тая жизненоважна област цари хаос. Отговорността за управлението на водния сектор е поверена на няколко министерства. Заради бърза и лесна печалба с явното и мълчаливо съгласие на контролни институции и длъжностни лица, България се превръща в бунище на вредни отпадъци, внасяни от чужбина. И за това са отговорни няколко министерства и ведомства, които безотговорно си прехвърлят задълженията.

 

За такива неразбории и своеобразен управленчески хаос народът казва: „Много баби – хилаво дете.“ Ето защо освен будещия възмущение конфликт на лични и корпоративни интереси вече е налице и конфликт на правомощия. Това увеличава публичните разходи, създава условия за корупция и безотговорност на длъжностните лица.

Общоизвестно е, че партии и другите обществени образувания са гръбнак, същност на демокрацията. Най-важно е обаче кои стоят начело, какви са качествата на така наречените партийни елити. Свикнахме с едно безобразие: политици да прелитат от партия в партия. Налице е странното българско явление, нека го нарека, политическо пазаруване. Не са малко лицата, които постоянно сменят партийната си принадлежност пред смаяните погледи на избирателите.

Така прехвален специалист прелита от държавна служба в СДС в политическо движение. Той е на висока длъжност в НДСВ, кандидат е за депутат от БСП, народен представител от коалиционна партия. И стига до правителствения екип на ГЕРБ. Мнозина в навалицата на управляващите поради неприкрити лични интереси имат сходно криволичещо политическо поведение. В управлението е загнездено посредствено лице, което след отчаяни усилия да се издигне в районна организация на БСП, се присламчва към ГЕРБ. А техният самовлюбен началник Б. М., син на полковник от МВР, и изявен партиен секретар, зарязва своята професия, защото трябва да се деполитизира и да напусне БКП. Въздигнат и с чужда помощ на управленския връх, той вече е най-досаден хулник на комунистите, от чиито среди произлиза…

Всички жадуваме за образцово управление, което ни учи и възпитава сами да се управляваме. Ала не може да не предизвика обществено недоволство присъствието на безличия, лишени от култура, професионализъм, морални добродетели на високи държавни и обществени длъжности. Възмутително е невежи, корумпирани хора да се кипрят на управленчески постове и да обричат на провал всяка работа, до която се докосват. Да си припомним древната притча за това кой стои отпред. В пустинята се сблъскали стадо овни и стадо лъвове. Лъвовете били предвождани от овен, овните – от лъв. Победили овните начело с лъв. Загубили лъвовете, командвани от овен.

Унижение е за държавата в условия на демокрация крайно ниското доверие във върховни органи на властта и управлението. Народното събрание се ползва с 8 на сто доверие, съдебната система – 12 на сто, правителството – с над 20 на сто. А купуването на избиратели и недействителните гласове също са постоянна практика в изборния процес. Поради всичко това е наложително тези и други факти, показатели за деформирана демокрация, да предизвикват активна обществена работа и борба за коренна промяна.

И като заключение: съвременният глобализиран свят се тресе от противоречия. Несекващите стремежи на САЩ за световно господство вече се сблъскват с новата реалност на многополюсен свят. Непредвидимо е как ще се развият икономическото съперничество между САЩ и Китай, острите разногласия между САЩ и Русия, интеграционните процеси в Европейския съюз, противоречията на Балканите и в Близкия Изток, глобалните проблеми на екологията и устойчивото развитие, пандемиите... В тая взривоопасна геостратегическа обстановка най-важно е мъдро да се определя мястото и ролята на нашата държава. А всички заедно да допринасяме за нейния неспирен социално-икономически и културен напредък.

Това, според мен, е условието България да заема достойно място сред прогресиращите народи и държави докато свят светува.


 


Страница 16 от 487