Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ТАЙНОТО ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ РУСИЯ И ГЕРМАНИЯ

Е-поща Печат PDF

Александър ХалдейВсички водещи политици и политически изследователи са единодушни, че настъпилата 2019 година ще бъде арена на жестока борба за бъдещето на Германия. Защото има достатъчно, уж нeзначителни факти, които говорят, че крен във външната си политика на Германия към Русия е забележим и значим. Илюстрация на това е неспиращата шумотевица около проекта „Северен поток -2”. Стара истина е, че за Великобритания няма по-страшен кошмар от осъществяването на геополитически съюз между Германия и Руската Федерация. Един такъв съюз неминуемо би сложил карай на англосаксонската доминация по планетата и би освободил човечеството от мъртвата хватка на морските разбойници. Тук ни идва на ум едно знаменателно и малко известно изказване на Сталин след края на Втората световна война: "Опитът от последната война, заявява Йосиф Висарионович  показа, че най-много жертви дадоха немския и съветския народ. Показа, че тези два народа имат най-големи възможности за велики дела от световен мащаб».

Да, Сталин е наш съвременник. Според генерал де Гол, Сталин не изчезна в небитието. Той се разтвори в бъдещето !

Това е, може би основанието изследователи, като Жан Териар и Андрей Фурсов, да твърдят, че отговорите на всички въпроси за бъдещето на човечеството могат да бъдат намерени в сталинското време.

Й.Сталин» (Жан Териар - “Сверчеловеческий комунизм” ---http://arcto.ru/modules.php?name=News&file=article&sid=521).

 

Свеждайки глобалния конфликт между Европа и САЩ до ниво, по-ниско с няколко степени, Германия защити своя проект за постепенното си превръщане в суверенен център на силата и постигна междинна победа над победителя си. Германия не позволява трактовката за газопроводите да се натрапва като политически проблем и настоява за чисто търговската му трактовка. При това дори усилвайки антируската реторика.

По такъв начин между Русия и Германия възникна таен сговор, при който привидно те имитират борба, а по същество си помагат взаимно ни повече, ни по-малко да се освободят от глобалното господство на САЩ или съществено да го ограничат – засега нямат сили за нещо повече. При това нито Русия, нито Германия  си поставят за цел да унищожат САЩ изобщо. Тяхната цел е самите да засилят влиянието си. Това, че САЩ автоматично отслабва по този начин, е страничен ефект, а не цел на цялостната стратегия на тайното взаимодействие.

Германия зае предизвикващата възмущение у руснаци и у немци позиция, подкрепяща откъсването на Украйна от Русия и за участие в нейната окупацията. Защо  го прави? Създава се впечатление, че Германия си има свои интереси относно Украйна и се стреми да я включи в сферата си на влияние. Да, такъв стремеж съществува, но за какво й е това на Германия? Та нали Украйна не е в състояние да стане пазар за реализиране на немска продукция, а и като обект на някакви немски инвестиции също не представлява интерес за Германия. Сиреч, Украйна не е обект на експанзия за немския капитал. Тогава за какво й е на Германия контролът върху пристанището в Мариупол и на правителството в Киев?

Германия се стреми да увеличи точките на влияние върху Русия единствено с цел да запази позициите си по газовия въпрос. Германия се интересува от украинската газова тръба в качеството й на противовес на твърде набиращия сила Газпром. Та нали Русия направи пробив  в Европа – със съгласието на пусналата я Германия – по две важни за САЩ направления – южното на Черно море и северното на Балтика. Там, където беше планирано Русия да бъде отрязана от Европа.

Русия прегърна Европа с две ръце и Европа не само че не се дърпа от тази прегръдка, а дори самата, така да се каже, отваря прозорци и врати  – разбира се, като уж крещи, че е дама, омъжена за САЩ и дори в мислите си не допуска каквито и да било извънбрачни отношения. Важното е тези викове непрекъснато да чува американският й мъж.

Е, той ги чува, като не вярва на нито една дума, обаче не може да направи нищо. Разбира, че го мамят, казва го, но Европа отрича всичко и за доказателство отправя заплашителните си изявления. Като по този начин позволява на Русия да й прави такива подаръци, които превръщат Европа не само в по-богата, но и в по-независима. По никакъв начин Европа не иска да отхвърли подобно предложение, дори с цената на някой кухненски скандал.

Вашингтон, Лондон, Варшава, Киев и Прибалтика прекрасно разбират, че стават свидетели на германски европейски спектакъл, при който въздигналата се благодарение  на руския газ Германия, споразумявайки се с Франция, утре ще предприеме съвсем други разговори и действия. В тази схема всички днешни васали на САЩ в Европа ще загубят в залагането, равнозначно на живот. Германия неведнъж е показвала на поляците, украинците и прибалтийците за какви ги смята. И когато силите й укрепнат, отново ще им го покаже. И тогава тежко им.

Най-страшната причина за негодуване у Полша, Англия и днешна Украйна е тази, че те разбират  – Русия си играе с Германия като с кукла на конци. Влязла в схватка със САЩ и света на политическите й слуги, Русия печели време, понасяйки малки плесници в името на най-главното – приближаването на момента, когато ще вкопчи  зъби в англо-саксонското гърло и ще го разкъса. И най-обидното е, че тези зъби няма да са руски, а ще са немски.

Но у американо-британските лимитрофи * това буди още по-голям страх. Колко безпощадни могат да бъдат немците те помнят с генетичната си памет. Немската овчарка е порода, селекционирана не за лов на вълци, а за охраняване на концлагери. И  един от тях беше построен на полска земя, напълнен включително и с поляци. Когато немците напомнят на поляците, прибалтийците и бандеровците всички онези години, през които те са търпели мизериите им спрямо немския проект, никакви молби за пощада няма да помогнат. Въздигналите се благодарение на руския газ немци просто няма да обърнат никакво внимание на днешните американски помияри. Когато привършат дотациите от ЕС, немците ще заговорят с Полша на друг език.

Трябва да кажем, че немците винаги са се отнасяли с крайно презрение към поляците, което те са го знаели и не са могли да го простят на Германия. Франция пък изобщо смята за варвари всички, живеещи на изток от Аахен, града на границата на Германия с Франция. Ако французите възприемат как да е, макар и с ирония, западните немци, отказвайки им европейска изтънченост, то цяла Източна Европа, като започнем от границата на бившата ГДР, за Франция просто не съществува. Колкото и толерантни да са на думи политиците,  многовековните представи са вкоренени в подсъзнанието им във вид на някакво колективно безсъзнателно и влияят върху решенията, които те вземат.

В този смисъл, Русия и Германия за своеобразни съвременни Монтеки и Капулети на Европа, които денем участват в семейни разпри, а нощем си правят тайни срещи и обмислят съвместното си бъдеще. Това няма да е общо семейство, не, ценностите ще си останат различни, тук ще си „общуват къщите”, по-конкретно – търговските къщи, но този „брак по сметка” ще превъзхожда по здравина много от браковете по любов (бившите „братушки”) или браковете по принуда (неравния брак на Германия и САЩ). Германия и Русия нямат никакви ирационални емоции. Прекалено много дава на всяка от страните техният алианс, за да се откажат от него.

По такъв начин, антируската публична реторика на Германия е отвличаща маневра, целта на която е със 70% да успокои САЩ относно главните им страхове в стил „Скъпи, сега ще ти обясня всичко, не е това, което си мислиш!”, и с 30% да изтъргуват от Русия един независим от нея канал за получаване на същия този руски газ – „Извинявай, но имам още един ухажор”. Като същевременно успокоят Главния Американски Съпруг относно плановете му по отношение на Русия.

Цялото нещастие на Германия е в това, че нейната игра е шита с бели конци и всички я виждат. Това я прави уязвима. И само настоятелността на Русия дава на Германия надежда за получаване на желания европейски статут – заможна и независима гранд-дама, а не американско момиче на повикване.

 

 

Русия ще помогне на Германия да се откупи от американския плен. Докато Русия напира, Германия се държи. И двете страни търпят.

Но газопроводите се строят и  все по-малко време остава да се търпи. След пускането в действие на двата Потока светът ще стане свидетел на съвсем друга ситуация в Европа. Когато вече бившият американски съпруг със своето СПГ** чука на германската врата с молба да го пуснат, а на прага се появява огромен мужик и с руски акцент пита: „Кой е тоя, дето се е довлякъл?”, на което получава отговор: „А, това е бившият ми, не може да се кротне след развода. Не го изритвай на улицата, нека да отиде в кухнята, там ще го нахранят”.

Разбира се, Америка  все още е в състояние да разруши Европейския дом със сила. Но колкото по-късно тя предприеме това, толкова по-скъпо ще ѝ струва и толкова по-малко ще са реалните ѝ шансове да реализира онова,  което каза някога съветникът на Буш-старши на Сергей Курягин, формулирайки повода за ядрена война в Европа. След 30 години няма да има вече какво да се противопостави на стремежа на Китай към Европа при свързващата роля на Русия плюс руския газ.

Възниква огледална ситуация – когато вече не САЩ ще организира провокации на Европа, а Европа ще организира провокации на САЩ, предизвиквайки ги към грубост, след което Европа спокойно може да си „стяга куфарите” и да се отдалечи от структурите на САЩ при всеобща подкрепа от страна на бизнеса и населението. По това време всички необходими приготовления вече ще са приключили. Започнали от газопроводите, нещата ще завършат с разделянето на американските и европейските военни и счетоводно-финансови системи.

Всичко това става възможно само благодарение на Русия. Така Русия ще върне историческия си дълг на САЩ за СССР. Щатите разбират това прекрасно и виждат накъде отиват нещата. И тъй като светът се движи именно в тази посока, то неприязънта на САЩ към Русия ще расте все повече. Но няма какво да се прави. Ще го преживеем някак си. А как да живеят САЩ с такава психотравма е тема, която няма как да бъде решена без добър психолог. В Русия има един такъв – казва се Шойгу. Лекува с „Авангарди” и „Посейдони”. Казват, че помагало. Добре успокоявало. Понякога завинаги – по желание на пациента. Така че експертите са прави, когато казват, че в Европа руският газ няма алтернатива. Наистина няма. Най-важното е да се свикне с тази мисъл и да не се нервничи. Нервните клетки не се възстановяват.

 

Превод от руски:

Надя Попова

Източник: ИА REX

 

*(термин, означаващ съвкупност от държави, образували се след  1917 година на територията, влизаща в състава на Руската империя, а после, в началото на 1990-те – в състава на СССР)

 

**Втечнен шистов газ


 

 

ЗЛА СТАТИЯ

Е-поща Печат PDF

Най-големият проблем на България е лошият човешки материал в страната, заяви на 3 февруари 2009 г. лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с българската общност в Чикаго.

Думите му ни възмутиха. Как е възможно той да се отнася към българския народ като към „материал”!? Но сега, подлагайки на оценка възникналото през последните години състояние в държавата и обществото ни, трябва да признаем, че в думите му се съдържа все пак определена истина. Прав е човекът. При един внимателен поглед върху „материала”, с който Б. Борисов изгражда партийния и държавния апарат, трябва да се съгласим, че този „материал” е наистина не просто лош, той е невъзможно лош. Това е просто

обществена смет, събрана от тъмните ъгли на обществото

Да започнем с „материала”, от който е изграден човекът, когото „архитектът” на нова България ни монтира като „държавен глава”. Този човек непрекъснато произвежда недопустими за един президент гафове, които са и смешни, и тъжни и във всички случаи срамни за нацията ни. Не ми съставлява удоволствие да констатирам, че той отдавна се е превърнал в обществено посмешище. Може да се предполага, че не горди мисли има за него и собствената му съпруга, която не намери куража да застане до него като „първа дама”. (При такъв „първи мъж”, коя жена със самочувствие би поискала наистина да бъде негова „първа дама”?!) Във всички случаи тази особа трудно може да бъде определена като държавен глава, доколкото е обслужвана от орган, достатъчно отдалечен от главата й. (Да ми прости господ, лошите помисли, които си позволих да изразя за този беден човечец.)

 

РУСОФОБИЯТА КАТО АНТРОПОЛОГИЧНА КАТАСТРОФА

Е-поща Печат PDF

Продължение от бр. 2

 

И затова тук идва моментът за

„кратко методологическо отклонение”,

което привидно ще ни отдалечи, а реално трябва да ни доведе до средоточието на темата.

- Днешното секуларно съзнание на модерната (или постмодерна) култура няма сетиво за огромния океан на богословската култура, който не е пресъхнал, а е просто скрит и недостъпен за съзнанието на модерния човек. През оптиката на модерността океанът на християнската богословска култура е просто невидим. Това, впрочем е валидно и в по-широк смисъл: традиционността е принципиално невидима за модерността; целия свят, който ние днес посочваме, описваме, тълкуваме, прославяме или заклеймяваме като традиционен, няма нищо общо с действителната Традиция – просто защото след победата на модерността традицията изчезва от зрителното поле на модерния изследовател и той насочва своето изследователско внимание не към действителната традиция, останала далече отвъд неговия изследователски хоризонт, а към вътрешно произведени модерни артефакти, за които има негласна конвенция, че „това е традицията”. Разбира се, светът на Традицията си остава там, където е бил винаги – скрепен не от Времето, а разделен от времена, обединен не от Действителност, а представляваш синтез от различни действителности и разбира се неосъзнаващ себе си като традиционен, защото традицията, осъзнаваща себе си като традиция е модерен фалшификат, т.е. е мъртва. По този начин традицията може да осъзнае себе си като традиция, само в бързопреходния миг на своето изчезване. Именно тази интелектуална оптика на модерността е причина грамадата от интелектуални натрупвания, датираща от повече от две хиляди години да не е достояние на съвременника. Точно поради това  Умберто Еко, Карл Попър, Пауло Куелю, Джоуан Ролингс и Дан Браун са законодатели на модерната интелектуална мода, докато Платон, Дионисии Ареопагит (или Псевдо-Дионисии, по избор), св. апостол Павел, св. Максим Изповедник и огромно количество други блестящи интелектуалци и пълноценни творци днес са или неизвестни или се възприемат като никому ненужни интелектуални вехтории. Тези „вехтории”, обаче са не толкова далеч в миналото, в календарен смисъл, те са не толкова „назад” - в диахронен смисъл, колкото са днес, тук и сега, но са „отдолу”, не като диахронно начало, а като синхронно основание и фундамент на целия културен комплекс, наричаш себе си Модерност. Така св. Григорий Богослов 9 и бл.Августин, например, са не „дълбоко назад” във времето, колкото дълбоко в основанията – с други думи привидно изхвърлената в миналото традиция, победена от хода на Модерността, всъщност съсъществува с тази модерност. Нещо повече, тя не просто съсъществува с Модерността, в нейните забравени смислови основания, оставайки си там, тя е актуална, насъщна и продуктивна като по този начин тя е единствения идеен източник и идеаторен двигател на Модерността, захранвайки я със своята интелектуална енергия. Обратно, когато отслабне връзката на модерността с нейните неосъзнати традиционни корени, става налична прословутата постмодерна ситуация (Лиотар)10 и започват много странните спорове относно това, дали Модерността е изпълнила задачите си и в този смисъл е победила, или напротив, победата тепърва й предстои.

Доц. Валентин ВацевИменно заради всичко това, следва да се съгласим с един от основополагащите принципи на фундаменталния германски мислител, изследовател на историята и на философските основания на правото Карл Шмит11.

„Цялата съвременна хуманитаристика се състои от секуларизирани теологични категории” - твърди Карл Шмит. Методологическото значение и смисъл на този фундаментален принцип е много трудно да се подцени. От гледната точка, която тук ни интересува, той означава (освен всичко друго, разбира се), че истинското разбиране на съвременната хуманитаристика, действителното проникване в смисъла на категориалния апарат на съвременното обществознание задължително предполага не просто „хвърляне на един поглед” към богословската съкровищница на християнския свят, а пребиваване в този свят с цел разбиране на основния въпрос – какво е било преди секуларизацията, например, кой е богословския еквивалент, например, на секуларната категория „слава и почит”12 и мн.др.

Именно това откритие на Карл Шмит заедно с изключително интересните и фундаментални евристични идеи на Дж. Милбанк 13 представлява евристичната и методологическа опора на по-нататъшното изложение. Какъв е животът на категориите преди секуларизацията? Как процесът на секуларизация е видоизменил, прекодирал или дори заличил реалното проблемно значение и смисъл на фундаментални категории на европейската културна вселена?

Изучаването на секуларизирания разум

дава възможност да бъде изследвана методологическа ситуация, при което е нарушено формалното правило, известно още от древността като „принцип на обемността”. По същество това правило не разрешава между понятията да има знакови отношения и чрез своята всеобщност то функционира като всеобщо задължителен логически принцип. Отчитането обаче, на факта, че повечето модерни хуманитарни категории са резултат от секуларизация на богословски категории дава възможност да се открива между категориалните структури на човешкото мислене специфични знакови зависимости: „понятийния комплекс Х, всъщност не отрича, а реализира понятийния комплекс У”; фактически, тук става дума за функционирането на вече открити в други области на познанието, т.нар. „превърнати форми” (от К Маркс)14 – когато един понятиен комплекс съществува чрез друг понятиен комплекс и не толкова го разкрива, колкото го прикрива.15

Този подход дава възможност изследователят да се съобразява както със самосъзнанието на определени езикови и понятийни комплекси (т.е. с тяхната автодискрипция), така и с техния реален смислов генезис, който обаче не винаги „помни самия себе си“.

Именно в този смисъл и в този методологичен план съвременните русофобски идеологически конструкции се разкриват като многократно превърнат израз (форма) и резултат на отдавна отминали във времето (но и до днес лежащи в дълбоките основания) духовни и интелектуални събития, които дори и ако са известни, не изглеждат по никакъв начин свързани със съвременните русофобски продукти.

Така например, няма никаква очевидна връзка между съвременната строго секуларна русофобия като разгърнат идеологически апарат на Запада (и предимно на англосаксонския свят), използван за целите на самообосноваването и самоописанието на този свят, от една страна, и от друга – великото разделение (великата Схизма), настъпила на превала на вековете между първото и второто хилядолетие на нашата ера. Това фундаментално събитие (именно в смисъла на Събитие – нещо състояло се в сферата на Смисъла, което трае във времето и задава смислови хоризонти за всички участващи в това събитие, както и за всички техни исторически приемници)16 е не просто водораздел на религиозния живот на европейския духовен свят, но и на цялостната европейска култура – това е разрушаване, разцепление на единното дотогава християнско пространство на Смисъла и Спасението. Именно в рамките на това събитие са зададени генеративните механизми на осмисляне от тогавашния (но и от днешния) европейски човек на своя свят, заедно с механизмите, по които той е осмислил сам себе си.

Тук става дума за събитие, чието огромна и основополагаща важност почти не може да се вмести в рамките на модерния секуларен език; изключително важни страни на това събитие-травма остават неизбежно извън способностите на съвременното секуларно съзнание да осмисля и разбира.

От гледна точка на съвременната светска способност за разбиране става дума „просто за един догмат“, който не би трябвало да засяга никой, който не се чувства съзнателно приобщен към християнското светоусещане.

Примитивно казано, спорът е „само” относно идеята и структурата на Божеството, в неговата триединна форма, с особен акцент, все пак, не толкова върху тринитарната проблематика, колкото върху пневматологията. На този етап на изложение на проблема интереса и способността на секуларното съзнание да разбира е вече решително изчерпан – „вехти богословски спорове, които днес не касаят никого”.

А това вече е дълбоко заблуждение от най-лош тип, защото е и самозаблуждение, забрава на забравата. Всъщност, великото разделение в християнския свят се появява по повод приемането или отхвърлянето на една привидно проста формула – принципа на filioque. И това, разбира се, съвсем не е интелектуално-технологична доктринална дреболия, която да може да се изтласка на периферията на дебата или да се изолра чрез “епохе”, за да може дебатът все пак да продължи.

Чрез приемането или отхвърлянето на тази формула се разпада самия християнски дискурс, появяват се два различни християнски дискурса, като участниците в тях дори и при наличие на най-добра воля, запазвайки формално белезите на понятийното единство са осъдени на същностно неразбирателство. Причината е проста – приемащите и отхвърлящите принципа filioque противопоставят две различни концепции за природата и същината на Светия Дух.

 

 

Този въпрос се оказа, че не може да бъде решен с употребата на логически средства, дори и чрез пределно прецизиран категориален апарат, защото Светият Дух (със своето разбиране) принципно предхожда всички категориални конструкции. Нещо повече, ангажирането с различни представи за природата на Св. Дух води не само до фундаментални, съдържателни различия, но също така и до фундаментални методологически перспективи, до ангажиране с методологически техники, които са не само принципно несъвместими, но са и по същество противоположни – катафатичността и апофатичността не могат да не се различават и не могат да се взаимозаместват.17

Трансхуманизъм или раждането на химери

Чрез „различията”, които се проявяват в живата християнска църква по повод т.нар. filioque не просто се набелязват, но в действителност се конституират две радикално несъвместими и в много отношения стигащи да противоположност богословски перспективи.

Тук не е необходимо да се изследва още веднъж многократно обсъждания и осмислян въпрос за непреодолимите богословски различия между православната и латинянската богословска перспектива.18 Това, което касае изследването ни, обаче, е отдавна известния факт (примерно от времената на Св. Василий Велики), че - просто казано - между богомислието и човекомислието има изключително твърдо детерминирана логико-методологическа и смислова връзка19. Непрекъснато забравяния, но основополагащо важен културно-исторически и методологически принцип гласи, че различните теологически перспективи генерират неизбежно различни антропологически перспективи. Казано съвсем семпло и примитивно, представите на човека за Бога произвеждат ipso facto представи на същия човек за себе си (разбира се, този принцип може да се „чете“ и в обратен ред).

В резултат на разминаването между православието и латинянството (което, както знаем, предпочита да нарича себе си католицизъм) се развиват не просто две концепции за природата на Божеството (и по-специално за начина на разбиране на Светия Дух, както и на отношението на същност и съществуване изобщо), но също така поради посочения по-горе принцип, обективно се произвеждат и две различни практически функциониращи и за съжаление несводими една към друга представи за смисъла и значението на думата „човек изобщо”, но и още по-конкретно за това какво означава фундаменталната хуманитарна категория „личност”.

Така великата схизма е и антропологическа катастрофа. Двете антропологически перспективи живеят заедно или в съседство, те взаимно се чуват, но все по-често не се разбират и по правило имат все по-малко какво да си кажат.

За съжаление тук е безпомощна както логиката, така и дипломацията, а секуларизираното понятие за „Човечество” (чийто обхват и граници, а също и смисъл и същност принципиално не се поддават на уточнение), разбира се, не е в състояние да бъде мост и посредник между двете практически идеи затова какво е Човек и по-важно - Личност. Всъщност, понятието „човечество” е методологически резултат от невъзможността реално да се съчетаят двете представи за личност – на източното и западното християнство. Именно затова тази категория (човечество) е толкова безпомощна в абстрактността си и в своята зле прикрита безсъдържателност. Съвсем очевидно изобретението на новото време „homo sapiens равно на човек и обратно” е безпомощен опит на секуларния разум да се занимава с човекомислие, „освободено от всяко богомислие“. Така се стига до различни смехотворни, жалки и унизителни формули за същността на човека от рода на „човекът като осъзнала се маймуна”или наукообразно и претенциозно като „осъзнаваща себе си форма на съществуване на високоорганизирана белтъчна материя”. Оттук се появява и секуларното понятие за Човечество. Това понятие, лишено от онтологическа дълбина, подлежи (като че ли е резолюция на Съвета за Сигурност на ООН) на непрекъснати дежурни промени – от обема на понятието човечество отпадат някои същества, но се включват други, а цялото понятие е на път да  премине своята логическа смислова граница и да се излее в своя дериват-отрицание „трансхуманизъм” – нещо, което звучи вълнуващо, но е решително неясно какво представлява. Това е още един пример за това как човекомислието, освободено от богомислие стихийно произвежда химери.

Антропологичният разказ или опит за лекуване на нелечимото

7. Дълбинното несъгласие между православния Изток и латинянския Запад с неговата особена развита форма, произлязла от него чрез конфликт – протестанството (където Св. Дух подозрително и твърде често напомня обикновено psych) е факт и досега.

Двете половинки на Християнството и досега живеят заедно, но в несъгласие, като кръстоносните походи от Запад на Изток не спират и до днес, макар и в други, модерни форми. Новото в тази област, през последните столетия, разбира се е монополът на западното християнство да разглежда православните като увредени, подложени на духовна заплаха, живеещи в условия на перманентна еретична радиация, които в зависимост от поведението им могат да бъдат или спасявани по пътя на различни унии, или низвергвани чрез проклятие, когато упорстват в своята ерес.

Принципиалната, непреодолима и лежаща в самите културни основания на Западния свят несводимост и некомуникативност на западния тип личност (която, както знаем est relatio) към православния тип личност, която се изгражда по напълно различен (и принципиално неесенциалистки) път, представлява универсалия, залегнала в дълбинните основания на европейския културен свят. Именно в този смисъл може да се твърди за същностен антропологичен разкол, спрямо който официално господстващия днес европейски секуларизъм представлява опит за лекуване на нелечимото. Зад пелената на секуларизма антропологическата несъразмерност на двете части на европейското християнство си остава актуална. Вероятно затова опитите за окончателно умъртвяване на европейското християнство (съпроводено с превръщане на християнската култура в обикновена комерсиално оправдана туристическа забележителност) и стремежът то да се замести с някаква друга „не толкова конфликтна религия” не спират. Истинският проблем в тази област е, че това, което се прави в зоната на управление на религията няма нищо общо с изповядването на Вярата. Заместването на фактите на Вярата със симулакрите на секуларната духовност, разбира се, не лекуват конфликта, който описваме, а го вкарват в ситуация на окончателна безизходност. 20

Но има едно проблемно поле, в което описваната дотук антропологическа беда (а по същество това е истинска катастрофа) има особено разрушителни проекции. Проблемът е в това, че англо-саксонската цивилизация, която е предимно протестантска, конституира своята колективна цивилизационна идентичност по единствения възможен начин: чрез дълбинно противопоставяне на своето Друго – и това е естествено, идентичността винаги се произвежда така.(Но това е идентичност, противоположна на християнски разбираната идентичност21)

Самодостатъчност на Православния свят

Особеното тук е, че англо-саксонската цивилизация успява да намери своето Друго не вътре в себе си, както това става при другите цивилизации, а далеч извън себе си, и най-вече в Православния свят.

Разбира се не православна Етиопия и не православна Армения, и съвсем не православна България, а православна Русия със своето могъщество и необратима недосегаемост, със своята неизтриваемост от картата на цивилизациите, но и от лицето на света представлява Необходимото Зло, чрез което англо-саксонската цивилизация успешно произвежда своята базова идентичност.

Тази функционална роля на Православието – да присъства в света като необходимото зло, без  което англосаксонския свят размива своята идентичност – може да се осъзнава, а може и да не се осъзнава вътре в православния свят. Този свят е зает преди всичко със себе си, той се занимава със своите проблеми (решими и нерешими), диалогизира със себе си и с Бог, и по принцип му е дълбоко безразлично при конструирането на коя друга цивилизация той тайно от себе си изпълнява изключителната важна роля на „заклет супостат”. Православието няма нужда от никакви „засилени контакти”, „интензивни диалози”, „екуменически кампании”, „глобални унификации” и др. ситуационни хитрости на католическия и на протестантския свят – просто защото православния свят е дълбинно и същностно самодостатъчен.

 


Никакви небесни метеорити, насочващи се към земята, никакви космически хищници, заплашващи човечеството, никакви апокалиптични катастрофи, от които Америка трябва да опази света, не могат да заместят Русия като конституиращ елемент спрямо англо-саксонската цивилизация.

Всички тези външни злини не могат да свършат работата, която днес върши един отделно взет Путин. Има смисъл да си спомним тревожната епоха преди Путин – тогава избуяха пищно (защото Съветския Съюз вече не съществуваше) холивудските филми на катастрофите и бедствията, космически и ахтохтонни едновременно, трансисторически и неангажирани с никаква пространствена точка. Днес Путин успешно замества в дълбинната автодескрипция на американския свят - чудовището Ктулху.

 


Защото без това външно зло, цялата англосаксонска цивилизация (начело със своята страна-лидер САЩ) губи очертания и смисъл, форма и импулс.

Така безспорно великото историческо начинание САЩ губи своя размах и импулс и се превръща в своята собствена противоположност.

За съжаление, днес това състояние на нещата е непоправимо и аз не виждам как то може да бъде променено в обозримо бъдеще. Русофобията като враждебна некомуникативност на западния антропологичен тип спрямо православната базова представа за Личност ще продължи да бъде „Универсалия на епохата” и да произвежда своите безкрайно многообразни форми, населяващи всички етажи на съвременната Западна култура.

Парадоксалния завършек на този обзор може да дойде с осъзнаването на надеждата за това, че войната, която предстои – а тя е майка на всички неща, колко е прав Хераклит – ще бъде само студена.

 

10. Jean-Francois Lyotard, La condition postmoderne, Les Editions de Minuit, 1979

11. Political Theology. Four Chapters on the Concept of Sovereignty, Carl Schmitt, transl.by G.Schwab, The MIT Press, Cambridge, Massachusetts, and London, England

12. Филиппов Ал.Ф.Честь и слава в социальной теории http://gefter.ru/archive/21675   XII.8.2018

13. Milbank, J. Theology and social theory: beyond secular reason, Sec. ed. publ. 2006 by Blackwell Publishing Ltd; Дж. Милбанк Политическая теология и новая наука политики, Логос 4 (67) 2008

14. Мамардашвили М.К. Анализ сознания в работах Маркса, Вопросы философии. №6, 1968

15. Мамардашвили М.К.  Формы и содержание мышления (К критике гегелевского учения о формах познания), Изд. Высшая школа Москва 1968

16. Being and Event, A.Badiou,Transl.by O.Feltham,Continuum,The Tower Building, 11 York Road,London SE1 7NX,www.continuumbooks.com,

80 Maiden Lane Suite 704, New York, NY 10038; също и Кризата на модерната рационалност, В. Вацев, Пловдив, Изд. На ПУ- Пловдив, 2013

17. Лосский, Вл. Апофатическое богословие в учении святого Дионисия Ареопагита, Богословские труды. Т.26.

18. Лосский, Вл., К вопросу об исхождении Святого Духа, «Вестник Русского Западно-Европейского Патриаршего Экзархата», 1957

19. Конспект лекции «о филиокве», диакон Андрей

https://azbyka.ru/konspekt-lekciiofiliokve

20. Кырлежев, Ал. Джон Милбанк: разум по ту сторону секулярного; Узланер, Дм. Расколдовывание дискурса: «Религиозное» и «светское» в языке нового времени. Логос 4 (67) 2008

21. A.Badiou Saint Paul. La fondation de l’universalisme, Presses universitaires de France. 1997


 

 

ПОЛИТИЧЕСКА ЗИМА

Е-поща Печат PDF

“Дали се зора довърши, или се две нощи смесиха?”

Приятно нещо е да има човек топла соба, самун хляб, парче сланина и няколко глави праз лук, пък да легне и да мисли, или да спи и да сънува. Приятно е, но да има и една от тия две болести: или млада жена, или стар ревматизъм; лежиш, лежиш, а мисълта ти като у немец, пълна и богата като готварница, дълга и безконечна като суджук - суджук, с който във виенския райстаг немците и маджарите бият по главата славянските депутати; а въображението ти като у арапин, силно и остро като тюмбекия (1) - тюмбекия, която е крайно полезна за краставите народи, - пламенно и възвишено като дим. Дим, дим! под който ние българите така сладко спим. Мислиш, мислиш, пък се попротегнеш като философ, прозевнеш се като дипломатин, почешеш се в тила като политик и ако ти позволи жената или ревматизмът да заспиш, то спиш като Крали Марка.

 

ПАРИЖ И БЕРЛИН ПОДЦЕНИХА ПУТИН

Е-поща Печат PDF

В новогодишното си обръщение към нацията канцлерът на Германия Ангела Меркел де факто заяви, че е невъзможно да се изгражда система за сигурност в Европа без участието на Москва. С което, според надеждите на политолозите, тя сложи кръст на политиката си за елиминиране на Русия от европейските процеси.

Позицията на Германия по време на кризата крайно неприятно изненада Москва. В Русия разчитаха, че с помощта на Берлин ще могат да бъдат регулирани отношенията с Европа, свързани с действията на Русия в Украйна. Мислеха, че Берлин ще стане своеобразен посредник в диалога между Москва и Брюксел. Но се случи тъкмо обратното – главата на Германия Ангела Меркел оглави антируския лагер.

 


Страница 526 от 533