Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

Ранд Пол: “ОБЕЩАВАМ НА КЮРДИТЕ ДЪРЖАВА”

Е-поща Печат PDF

Преди време в разгара на украинската криза някой беше написал, че САЩ са готови да се сражават за Украйна до последния украинец. Оказа се, че са готови да се бият и срещу „Ислямска държава” до последния кюрд. Срещу голи обещания, звучащи приятно в ушите на пешмергетата, които почти сами отблъскват сухопътните атаки на джихадистите в Северен Ирак и Северна Сирия.

Кюрдите много пъти са бивали насърчавани с уверението, че най-после ще имат своя държава, но този път май са взели нещата в свои ръце. А в Анкара са в паника, че при учредяването на новия Кюрдистан ще бъдат отнети турски територии в Югоизточен Анадол. Ето защо Анкара не позволи военновъздушната база в Инджирлик, близо до Адана, да бъде използвана срещу ИД от антиджихадистката коалиция, начело със САЩ.  Показателна е следната публикация на в. “Миллиет” (13.03.2015), озаглавена „За Кюрдистан от Турция ще се отнеме територия”.

Зора

Сенатор Ранд Пол, един от кандидатите за президентските избори в САЩ през 2016 г., посочи, че трябва да се признае правото на кюрдите, и че „аз ще очертая нови граници за Кюрдистан и им обещавам своя държава”.

Говорейки пред „Брейтбарт нюз”, Ранд Пол, който е член на Републиканската партия, заяви, че помощта, която до днес е дала Америка, не е достатъчна; и че трябва кюрдите да се въоръжат още повече срещу Ислямска държава. Отбелязвайки, че „кюрдите са най-добрите воини”, Пол заяви: „Оръжията, които се изпращат на кюрдите, първо стигат до Багдад и след като се изсмучат тук, останалите могат да стигат до кюрдите. И това не е нещото, от което те изпитват потребност. Оръжията трябва директно да достигат до кюрдите”.

 

РОЛЯТА НА ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА И ДУХОВЕНСТВО ПРЕЗ ЕПОХАТА НА ОСМАНО-ТУРСКОТО РОБСТВО

Е-поща Печат PDF

Теоретична конференция, посветена на 140-годишнината от Априлското въстание от 1876 г., се проведе на 30 март в Регионален исторически музей - Стара Загора. Нейни съорганизатори са Община Стара Загора, Община Копривщица, Втора Тунджанска механизирана бригада, Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, РИМ.

Участниците в конференцията бяха поздравени от председателя на старозагорския Общински съвет Емил Христов и от кмета на Копривщица Генчо Герданов. Сред присъстващите бяха и членовете на Централния политически съвет на ПП “Нова Зора” Николай Атанасов и Атанас Стойчев.

За читателите на в. “Нова Зора” публикуваме изнесения на конференцията доклад на отец Илия Тенев, свещеноиконом при старозагорския катедрален храм “Свети Димитър”.

 

ЗА БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ, УЧЕБНИЦИТЕ И ОЩЕ НЕЩО...

Е-поща Печат PDF

„Който владее миналото, той владее и бъдещето.

Който владее настоящето, владее миналото.“

Джордж Оруел

Човекът е продукт на своето мислене и неговият свят и живот се разпадат, когато той загуби своята идентичност и спре да вярва в ценността си. В ход е преднамерената промяна на реалността чрез историята. Що се отнася за историята като наука, съвременният информиран човек е наясно, че „Историята, такава, каквато се изучава в учебниците, се пише от победителите”, че „Историята на всеки народ е неговият нравствен живот”, че „Днешната истина е вчерашната ерес”.

Наясно е и с факта, че историята се тълкува, манипулира и фалшифицира; историята се премълчава, забранява и унищожава; че историята се търси, изучава и отстоява. Защото историята е Наука и Политика, Отношение и Съпреживяване; историята е Памет, Мисия и Прозрение; историята е Наследство и Завещание, Самочувствие и Вдъхновение, т.е. историята на един народ е и неговата сага през вековете...

По повод своя Учебник по Родинознание, историкът и директор на РИМ, Добрич Костадин Костадинов (2016 г.), написа: „Идеята с подмяната на българската история е да бъде подменено националното самосъзнание на българите и всъщност децата, които влизат в училище да излизат от там като една аморфна маса без национално самосъзнание, възпитание и без изграден национален български дух. Това е нещо, което се случва в момента и не е изолирано явление, а е процес, който продължава повече от 26 години. В един момент вървеше по-бавно и плавно като сега фактът е, че намаляват съпротивителните сили на нашия народ, защото през последните 26 години намаляхме с около 2 млн. души. Очевидно е, че след 10 години, когато във всички български училища българите станем малцинство, трябва да има нови учебници, които да бъдат съобразени с новите демографски и етнически реалности в нашата страна. Това е процес, който очевидно върви към своя край и затова се случва по-видимо и по-рязко. Това, което наричате подмяна, не е само това, но и фалшификация на българската история. Аз бих нарекъл това антибългарско съдържание.”

 

ЕПОХАТА НА ГОЛЕМИТЕ НАДЕЖДИ И ГОЛЯМАТА ПУСТОТА

Е-поща Печат PDF

• Историята след „Краят на историята”

Как се озовахме именно тук

Много лесно е да забравиш колко плашещо звучеше някога т. нар. доброто старо време. Говоря за 50-те години на 20 в., за това райско време на комедията „Татко знае по-добре”... Петдесетилетие, за което днес Доналд Тръмп толкова тъгува и жадува да го върне, за да „направи Америка отново велика”. В сравнение с апокалиптичните страхове от онези години днешните американски страхове биха изглеждали като празни приказки, ако можеше да се открие начин да спрем звука на нашите медии, които правят от мухата слон двайсет и четири часа в денонощие.

На първо място, естествено, имам предвид терористичните нападения на всевъзможни „вълци единаци”, доминиращи в новините. Това са едни свръхвъзбудени люде, които се хващат за месарския нож или щурмовата винтовка и хукват към най-близкия мол или клуб, или колежански кампус, или пък натискат газта смъртоносно срещу тълпата с едничката мисъл да направят хаос и убийства. През 2016 г. в нашия свят, все по-секюритизиран (също както и езикът ни), тези люде получиха официален специфичен акроним: доморасли неистови екстремисти (ДНЕ).

 

ПРИЗЕМЯВАНЕ, ПРИЗЕМЯВАНЕ...

Е-поща Печат PDF

„Место здраво намери си,

от високото пази се.

Да не падаш ако искаш,

дупето ти

да е до земята близко“

(Азис Несин, „Пътепис“)

 

Трета седмица общественото внимание у нас е фокусирано, вместо върху предстоящите след два месеца избори за ЕП, върху скандала с имотните придобивки на министри, зам.министри както и представители на съдебната власт на политици от управляващата партия ГЕРБ.

Признавайки пълната неморалност на своите постъпки, две „новодомки“ от сградата „Летера“, обявен за „Сграда на 2017 г.“(намиращ се на улица „Латинка“ в ж.к. „Изток“), подадоха оставки. Това бяха министърът на правосъдието Цецка Цачева и заместник министърът на спорта Ваня Колева. Последната е и кума на заместник председателя и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Един вид, пред дивото, сиреч временно заеманите от тях министерски постове, предпочетоха питомното- придобитите „законно“, макар и неморално луксозни жилища. И двете направиха този „морален жест“ след разговор с премиера Бойко Борисов. След това подаде оставка и заместник министърът на енергетиката Красимир Първанов. Последен (засега) „хвърли кърпата“ Цветан Цветанов, завърнал се от САЩ.

Цачева каза още, че не е знаела, че в същия блок си е купил апартамент и Цветан Цветанов. Действително ли изписаният върху фасадата на блока библейски псалм 90/91 пази обитателите от нездраво любопитство, както е смятал Цветанов според архитект Мария Мирянова, съсобственичка със съпруга си Пламен на строителната фирма „Артекс“? Не съвсем, след като не остана софиянец, който да не е научил за тази далавера, ако не на века, то поне на десетилетието Герберско! По повод на декларацията на Цачева, че иска компетентните органи да я проверят, проф. В. Минеков каза: „Все едно аз да питам баба си, дали съм умен и красив!“. Преди него президентът Радев също отбеляза, че не вярва контролираната от влатта  КП КОНПИ да изкара виновника за беззъбия закон, внесен в парламента от самия председател на ПГ на ГЕРБ. Прав е, понеже и Цветанов не вярва да го изкарат виновен, щом пита нахалните журналисти: „А законно ли е?“. Очевидно някои се ръководят от принципа, че моралът е за онези, които не могат да го заобиколят. И, че политиката има толкова малко отношение към етиката, колкото астрономията и геометрията. Тя просто е продължение на търговията с други средства.

Но и оправданието на хванатите в небрано лозе гербаджии, че деянията им са законни, буди много сериозни съмнения. Защото става ясно, че Цветанов първо е изпратил сигнал до Столична голяма община фирмата „Артекс“ да бъде проверена. Поводът очевидно е бил този, че полученото от нея разрешение за строеж на небостъргач е изтекло, без в установения петгодишен срок строителството да е започнало. Какъвто и да е бил резултатът от проверката, ако изобщо е имало такава, депутатът от ГЕРБ Александър Ненков е внесъл в НС предложение за изменение в Закона за устройство на територията (ЗУТ), което дава възможност срокът на разрешението за строеж на фирма „Артекс“ да бъде удължен с още пет годи. През януари 2017 г. промяната е приета и въпреки уверението на Ненков, че законът няма ретроактивна сила,, а по-късно фирмата се отблагодарява на Цветанов и Компания с апартаменти, продадени на неколкократно по-ниска от пазарната цена. При това „Артекс“ приема в замяна два стари апартамента на улица „Елемаг“ срещу нов 315 кв. метра апартамент, с отделен гараж и персонален асансьор. Същия ден те са продадени „случайно“ на Симеон Велков, бивш IT- специалист в предизборния щаб на ГЕРБ. Преди две години г-н Велков, пак (не)случайно, постъпва на добре платена работа в РВД. Там, където „случайно“ работи и съпругът на г-жа Цецка Цачева. При толкова „случайности“ човек започва да си мисли, че през тях си е пробила път някаква „историческа“ необходимост.

След като на фирма „Артекс“ са били показани и тоягата, и морковът не е чудно, че тя е кандисала да продаде на загуба няколко апартамента в „Летера“, за да спаси по-голямата далавера – строителството на 34-етажен небостъргач „Златен век“ в ж.к. „Лозенец“. Целта оправдава средствата. Нотариалните актове на знатните новодомци показват, че апартаментите им са придобити на цена, немислима за простосмъртните граждани, които плащат повече за далеч по-малки жилища в този „квартал на богатите“. Следователно фискът е бил ощетен двустранно:  и от страна на строителната фирма, и от страна на купувачите. Спестени са били данъци, както и такси за вписване на закупените жилища. Според медийни публикации, на фирмата са били опростени и 20 млн.лв. ДДС. Ако рекетът спрямо „Артекс“ не може да бъде доказан, докато собствениците на фирмата не признаят, че са били изнудвани, ощетяването на фиска е безспорно. Според архитекта на София Здравко Здравков, върху него е бил упражнен огромен натиск от строителния бранш с цел издаване на разрешителни за строеж. Получавал есемеси за натиск и от семейство Мирянови, собственици на фирмата „Артекс“. За натиск от страна на управляващите не говори - той се подразбира.

Кръгът от злоупотреби с власт почти се затвори. Той започна с представител на законодателната власт председателят на ПГ на ГЕРБ продължи с трима участника от изпълнителната власт (Цецка Цачева, Ваня Колева и Красимир Първанов), и завърши с члена на ВСС Гергана Мутафова, тоест с представител на съдебната власт. Отделно беше установено и, че председателят на „Антикорупция“ Пламен Георгиев е пропуснал да декларира пред Сметната палата притежаваната от него тераса от 186 квадратни метра. И той е закупил апартамент от „Артекс“ на цена два пъти по-ниска от данъчната оценка.

Държавният департамент на САЩ не е сбъркал, когато в ежегодния си доклад за България отбелязва, че корупцията е по всичките етажи на властта. На ход е премиерът Борисов, на когото предстоеше да води сериозен разговор с втория човек в управляващата партия. Докато тук валяха оставки, социалните мрежи с оптимистични новини от визитата на Цветанов в Америка. авърнал се от САЩ миналата сряда, той отиде да се види с Борисов, след което се върна в НС за да изнесе едночасов монолог пред репортерите в стил „Палачи дете, баща ти е невинен!“ Оплака се от „добре планираното мероприятие“, което било насочено срещу него и единството на партия ГЕРБ в навечерието на европейските избори. Похвали се, че е спрял хората, тръгнали да го посрещат на летище София; както и, че е имало вариант той да оглави евро листата на партията. Ужас! Декларира преданост към лидера Борисов и готовност с нова енергия да продължи да работи за ГЕРБ като заместник председател и шеф на предизборния щаб. Г-н Цветанов декларира, че ГЕРБ за него била кауза, в което не се и съмняваме. Накрая, заобикаляйки всички въпроси, свързани с новия апартамент, обяви, че поради напредналото време, ще подаде оставка в четвъртък.

Дали някога обаче ще научим с каква „зестра“ се е завърнал от Америка? И, кога и за него Борисов ще светне истински „синята лампа“? Или ще го оправдае с имущественото благополучие на „комунистите“, както направи на нарочна пресконференция на 28 март.

Впрочем, с тези препратки към „комунистите“, Борисов изпада в противоречие със собственото си комунистическо минало.  Защото баща му и единият от дядовците му са били комунисти, а той самият е бил член на БКП, предпочел партийната членска книжка пред департизацията на МВР. Но и да не беше член на БКП, нали основа ПП ГЕРБ като морална алтернатива на предишните управляващи? А пък, ако съдим по случая с апартаментите, всичко е било СДС: „Стани да седна!“ Не случайно от всички десни партии на „традиционната“ десница, ГЕРБ отдели две места в евро листата си само за СДС на Румен Христов. Но, нито Борисов, нито Христов, нито „Джоузеф“ (Жозеф) Дол, лидерът на ЕНП, предполагаха колко голямо е отвращението към ГЕРБ на част от бившите им коалиционни партньори от „Реформаторския блок“, нарекли се вече „Демократична България“. Това застави единия от удостоените да влязат в листата на „обединените“ десни, Владимир Кисьов, да се откаже от съмнителната чест. Чу се че щял да го замени фалшивият земеделец Николай Ненчев, бивш министър на отбраната във второто правителство на Борисов. Но новината бе ден до пладне. Големият Ал пак се добра до кокала. И пак гаф! Побърза да заяви, че горещо поддържа пакета Макрон. Конфуз! Напразно Борисов пише писма и след като Ал. Йорданов изразява истинската позиция на Герб? Пълна капитулация пред пакета Макрон и язък за надеждите на българските превозвачи.

Между впрочем, „Апартамент гейт“ ще продължава да разкрива срамните тайни на властта. Оказа се, че на 28.09.2018 г. и заместник министърът на енергетиката Красимир Първанов, бивш шеф на НЕК,  е купил от фирма „Артекс“ скандално евтин апартамент: 150 кв.м. с два гаража от 50 кв.м. на обща стойност 240 хил.лв. Тоест, по 616 лв.на квадратен метър. Неговото жилище се намира на няколко преки от сградата, в която са се устроили високопосатвените новодомци. Очевидно примерът им е заразителен, защото сред купувачите на апартаменти на далавера от фирма „Артекс“ фигурират членът на ВСС Гергана Мутафова, ексшефът на КРС Веселин Божков и съпругата на председателя на ВКС Лозан Панов, Жулиета, Елисавета. Същият Лозан Панов, когото Цветанов каза, че уважава, въпреки несъгласието на „присъдружната“ на ГЕРБ журналистка Илияна Беновска.

 

Цветан Цветанов - Апартаментгейт

 

На 28 март Цветан Цветанов подаде оставка от поста заместник председател на ПГ на ГЕРБ и напусна депутатското кресло. На мястото му в парламента ще влезе 27 годишният състезател по мотокрос Георги Недев, от четири години областен координатор на младежката организация на ГЕРБ и общински съветник във Велико Търново. На парламентарните избори той беше избран, благодарение на преференциалното гласуване и феномена 11/11. Между впрочем, Недев получи 2861 гласа, със 181 гласа повече от водача на листата Цветан Цветанов. Подавайки оставка от НС, Цветанов се присъедини към Цецка Цачева, Ваня Колева и Красимир Първанов и също като тях запази новия си евтин, но луксозен апартамент.. По-добре врабче в шепата, отколкото жерав в небето..Вместо псалми от Библията, строителите от „Артекс“ щяха да постъпят по-мъдро, ако на фасадата на „Летера“ бяха изписали Десетте Божи заповеди. Особено тези от тях, които забраняват лъжесвидетелстването и обирането на ближния.

На 26 март Красимир Първанов подаде оставка от поста заместник министър на енергетиката. И той като Цецка Цачева и Ваня Колева предпочете апартамента пред министерското кресло. По-добре врабче в шепата, отколкото жерав в небето..

„Авантата е чиста печалба“, гласи една улична мъдрост. Само че, колкото по-високо се изкатери маймуната на някое дърво, толкова по-отдалеч се вижда голият задник. Същото е с хората, изкатерили се по властовата стълбица, благодарение на смутни обстоятелства и на своите, неподплатени с качества, властови амбиции. Обаче Господ, или съдбата, си знаят работата и въздават всекиму заслуженото. „Мгновения раздают кому позор, кому бесславие, а кому бессмертие“, се пееше във филма „17 мига от пролетта“…. Мнозина твърдят, че лидерът на ГЕРБ е принципен и последователен. Близките дни ще покажат това. А той вече оповести, че новият председател на ПГ на ГЕРБ ще бъде Д. Дариткова. Кралят е мъртъв, да живее кралят!


 

 


Страница 472 от 606