Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ПАТРОНЪТ ОТДАВНА Е В ЦЕВТА

Е-поща Печат PDF

• Министър Цветанов, дайте знак и ще натиснем спусъка!

Миналата седмица вътрешният министър Цветанов огласи, че организираната престъпност в България “заработва” 3,5 милиарда годишно. И уточни: „Склонен съм да приема да стреляш по някого, който ти е влязъл в къщата, а не да чакаш крадецът пръв да извади оръжие и после да се защитаваш”.
Всъщност г-н министърът възпроизвежда смисъла на чл. 12 на Наказателния кодекс, предвиждащ гражданите да противодействат, когато са предмет на престъпно посегателство.

 

ПРЕЗИДЕНТЪТ СМЕСВА СРЕДСТВАТА С ЦЕЛИТЕ

Е-поща Печат PDF

Председателят на БСП Михаил МИКОВ в разговор със Снежана ИВАНОВА в предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“ на БНР, четвъртък, 19 март 2015 г.

- Г-н Миков, Радан Кънев Ви упрекна, че намалихте ефекта от изказването на президента тази сутрин. Защо?

- На хората трябва да се казва истината. Не да се кади тамян и зад чуждиците да се прави опит те да повярват в необозримото светло бъдеще. Смятам, че такъв подход от страна на политиците е некоректен и непочтен

- Кое точно е некоректното? Какво не Ви харесва в изказването на президента?

- То е изпълнено с противоречия и е невярно. Президентът говори, че сега има политическа стабилност, че икономиката е в основата на всичко, а в същото време се предвижда два пъти по-нисък ръст на БВП. Самият той призна за спад от 1,7 през 2014 г. на 0.7 % за 2015 г. Той каза, че трябва да запазим позициите си по отношение на дълга, ниско съотношение на външен дълг към БВП, а за отрицателно време пусна ратификационния закон за 16-те милиарда дълг. Как да се запази съотношението външен дълг към БВП, като са предвидени за следващата и по-следващата година по 2 милиарда бюджетен дефицит, т.е. чрез вземане на средства от външни дългове и нищоправене за икономическото развитие на страната? И в същото време говори с някакви чуждици.

 

ВЪЗЕЛЪТ КЪРДЖАЛИ

Е-поща Печат PDF

Искам да напиша за Александър Симов. И това не би трябвало да е трудно. Той сам в голяма степен изгради своя образ. Оцениха го и в БСП. Като публицист с ярка обществена позиция ми е особено близък. Може би защото ни сродява посоката на погледа. И все пак ми е трудно. Защото темата е за град Кърджали. За 9-и МИР, където в листата на коалиция “БСП за България” Сашо съвсем заслужено е на първо място. И аз, от цялото си сърце, желая той да успее там, където други не са успявали.


В последните месеци, сякаш че по изчислена орбита, темата за Кърджали, подобно на комета, пресече хоризонта на делничните ни въжделения и освети отново тревожното небе на българската съдба. Подхванаха я телевизонни влъхви; обговаряха я вестникарски спецове; обсъждаха я мастити авторитети с научни титли и звания; подлютяваха я като едва заръбила рана лаици и нихилисти; късаха ризи и се биеха в гърдите патриоти и грешници; мекерета съскаха из ганковите кафенета на България, сменили набързо кожите си на пълзящи твари... А тя като бледен лихвар се оглеждаше във водното огледало на града и обещаваше с блясъка на алтъните и звездите слава за гадателя, който може да разкрие тайната на този възел на вековете, наречен Кърджали.

 

ТАЗИ АГОНИЯ ТРЯБВА ДА ПРИКЛЮЧИ

Е-поща Печат PDF

• На България й е нужна друга политика

• Протестът на лекарите е справедлив

• Годеж с АБВ няма да има

Михаил МИКОВ, председател на НС на БСП, в предаването “Лице в лице”, в разговор с Цветанка РИЗОВА

- Гост днес е Михаил Миков, лидер на БСП. Видяхте, че излязоха лекарите на протест, основно общопрактикуващи, но доколкото разбирам, и някои други. Да, така, и други лекари са излезли. Вие подкрепяте ли този протест?

- Протестът е справедлив. Ние подкрепяме министъра да си „събере чуковете“, нали си спомняте? И като не си ги събере той, Борисов с него ще си „събира чуковете“.

- Защо?

- Как защо? Виждате, че в здравеопазването това, което върви в последната година, е кошмар за пациентите най-вече. То не бяха турски ваксини, то не бяха хиляди разправии, истории и протести. Ето сега справедливият протест на тези хора, който в крайна сметка удря върху пациентите. Вие знаете ли, че вече е предвидил Москов да се избират в болниците и санитари, и сестри, за да може още някой допълнителен лев от пациентите, които са си платили иначе здравната вноска, да се изкара по този начин.

 

АМЕРИКАНСКИТЕ САНКЦИИ, ПРЕВЕДЕНИ НА РАЗБИРАЕМ ЕЗИК

Е-поща Печат PDF

ОЗАДАЧЕНИТЕ РУСНАЦИ, АРТИСТИЧНОТО СВИРКАНЕ И ТЯХНАТА ПРЕДИСТОРИЯ

Най-накрая приключихме с неопределеността. В известен смисъл.

Държавната хазна на САЩ все пак оповести списъка на руските предприятия и отделни лица, които биха могли (при определени условия!) да бъдат санкционирани от северноамериканската държавна хазна в съответствие с H.R.3364 - “Закон за противодействие на противниците на Америка чрез санкции” (CAATSA).

Ето и два кратки примера от доклада, които обясняват защо казвам “биха могли”: “За изготвяне на списъка на лицата, заемащи високо политическо положение, Департаментът на Министерството на финансите разгледа определението CAATSA, раздел 241 (с) (2), което се позовава на определението “чуждестранни лица с високо политическо положение” в раздела 1010.605, чл. 3, “Сборник от федерални нормативни актове”. В рамките на несекретната част на доклада, това са следните лица: 1) висши длъжности на президентската администрация на Русия; 2) членове на Министерския съвет, министри със статут на членове на правителството и ръководителите на ключови учреждения и органи на изпълнителната власт; 3) други политически дейци от висок ранг, включително ръководството на Думата и на Съвета на федерацията; други членове на Съвета за сигурност на Русия и директори на държавни предприятия. Тези лица са изброени в Приложение 1 на въпросния доклад”,

и другият пример,

“Докладът е подготвен и представен най-вече като отговор на Раздел 241 на CAATSA. Това не е санкционен списък, включването на отделни лица или предприятия в доклада или в допълненията и приложенията към него по никакъв начин не бива да се интерпретира като налагане на санкции срещу отделни лица или предприятия. Включването в доклада не означава, че която и да е агенция, лице или предприятие е определено като отговарящо на критериите за налагане на каквато и да било програма за санкции.

 


Страница 467 от 617