Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

БЛАГОДАРИМ ТИ, ВЛАДИКО!

Е-поща Печат PDF

Посещението на Руския патриарх Кирил в България бе обсъждано в електронните форуми надълго и нашироко. Дежурните русофоби и антикомунисти разсъждаваха дълбокомъдренно върху имперската политика на Москва. “Специалистите” по църковни интриги изчисляваха как точно Пловдивският митрополит Николай ще стане патриарх с руска помощ. (Сякаш си нямаме жив.). А любителите на скандали не пропуснаха да “коментират” вилата в Швейцария и часовниците му.

 

ПРИЗИВНО

Е-поща Печат PDF

Разсърдена, обидена, отчаяна,

уви, интелигенцията дреме!

А от ламтежа си за власт омаяни,

бездарници България превземат!


Известно е какво се получава

когато празноглавци първенствуват -

не жито за държавата, а плява!

И нация, която боледува.


Да бях по-млад със тридесет години

не бих живуркал само в съзерцание...

Но късно е за мен – и за пъртина,

и знаме да развявам за въстание.


Стани, интелигенцийо, стресни се!

На халос да се цупиш – няма смисъл!

От дрямка летаргична събуди се!

На теб съдбата кръст ти е орисала!


Не чакай дълго, ако ти е мила

България, която днес загива!

Народът има нужда от закрила,

а не от власт, която го убива!


Ти трябва да си в парламента, вътре!

Ти трябва всеки казус да разплиташ!

Не разни службогонци или мутри,

които мислят само за парите!


 

ТОВА Е ИСТИНАТА. ДРУГОТО Е ЛЪЖА!

Е-поща Печат PDF

• ЗА „УМНИТЕ“ ЕЛЕКТРОМЕРИ И ЛЪЖИТЕ НА ВЛАСТТА

На 26 март 2015 г., по програма „Хоризонт“ на БНР, председателят на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев заяви: „ЕРД са длъжни да предоставят информация на потребителите кога потребяват най-много ток...“ и че това задължение произтичало от ЕС-директива; както и че „умните“ електромери също били задължителни, но трябвало да се въвеждат постепенно.

Тези твърдения, меко казано, са заблуждаващи.

Иначе казано – лъжи!

Какво действително казва директивата?

В Становище 12/2001 относно интелигентното отчитане (00671/11/BG WP 183), прието на 4 април 2011 г., Работната група за защита на личните данни по член 29 на Директива 95/46/ЕО (http://ec.europa.eu/justice/policies/privacy/docs/wpdocs/2011/wp183_bg.pdf) предупреждава, че чрез „умните“ електромери „съществува риск от нарушаване неприкосновеността на личния живот на гражданите, защото дават възможност за много по-широко генериране, предаване и анализ на данни, отнасящи се до потребителите, отколкото е възможно с „традиционния” измервателен уред..., дават възможност на доставчиците на енергия да събират подробни данни за потреблението и моделите на потребление, както и да вземат решения относно отделни потребители въз основа на потребителските им профили“.

 

ИСТИНАТА, ГЛУПАЦИ!

Е-поща Печат PDF

След като две десетилетия поживяха в условията на плуралистична демокрация и свободна пазарна икономика, българите сякаш преоткриха самоиронията като средство да направят по-поносимо мизерното си съществуване. Така се роди едно почти философско обобщение, поразяващо със своята точност и безнадеждност: „Онова, което ни разправяха за комунизма не се сбъдна, но разказваното за капитализма се потвърди изцяло”.
Закъсняло прозрение, до което може би нямаше да се стигне, ако не бяхме повярвали на лъжата, че Маркс е опроверган от практиката. И че с рухването на комунизма настъпва епоха на истинска свобода и неограничени възможности за всеки.

 

ТИКНЕТЕ АНГЛИЯ В ЗАТВОРА ИЛИ ПОНЕ В ЛУДНИЦА

Е-поща Печат PDF

Отново и отново! Все този остарял, дотегнал и предсказуем мотив, все същият познат хор. Отново назидават света какво да мисли и в какво да вярва. Дават на света и темпото, и лайтмотивът, и гротескният и изкривен танц започва отново.

Но кой би могъл да се съпротивлява? Текстът на песенчицата звучи на прекрасния английски език, внушава нюансите на моралното и културно превъзходство, които - така поне се предполага, - ще разсеят всяко съмнение.

На 17 февруари т.г. RT публикува следното:

“The Telegraph”, любимият рупор на британската разузнавателна служба за дезинформация, е елемент от психологическата война срещу Русия”, обяви независимият журналист Мартин Самърс. В британския вестник е подвигнато поредното обвинение срещу Русия - казва се, че Москва, през октомври миналата година, изглежда, обмисляла план за убийството на министър-председателя на Черна Гора... Смисълът на публикацията е, че Русия иска да свали правителството на страната, за да възпре присъединяването й към НАТО”.

Значи, сега е Черна Гора. Вчера пък беше Крим, Донбас и изборите в САЩ. И отново на фокус е порочната Русия! Китай също е порочен, порочни са социалистическите страни от Латинска Америка, порочна е Сирия, Еритрея, Зимбабве, Южна Африка, Северна Корея, Филипините, порочни са всички, които се надсмиват над идеите за англосаксонското превъзходство.

Когато насилниците налагат морални норми

Сега обаче нямам намерение да пиша дълго философско есе на тема “безсрамната британска пропаганда”. Просто използвам малък промеждутък за почивка, тъй като пиша “статия” от 10 000 думи за Академията по обществени науки на Китайската народна република, където правя анализ на влиянието, което оказва върху света Съветската революция от 1917 г.

 


Страница 456 от 636