Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

НЕЗАБРАВИМО

Е-поща Печат PDF

В град Плевен “Нова Зора” отдавна има сипматизанти. Но организацията в града и областта е на по-малко от две години. Истински ръст тя получи с избирането на Евгения Иванова за общински председател и областен координатор на партията. През 2011 г. по идея на Евгения Иванова, и със средства на родолюбиви граждани, членове и симпатизанти на “Нова Зора”, за ужас и тревога на дирижираната русофобия, бе изтръгнат от бурените на забравата вечният дом на четиримата червеноармейци, летците Ковальов, Крилко, Конков и разузнавачът Попов.

 

НЕЗАВИСИМА ЛИ Е ГЕРМАНИЯ?

Е-поща Печат PDF

През последните години в Германия широко разпространение получиха разсъжденията за това, че тази страна на практика не е суверенна държава. Говори се за загадъчни „актове на канцлера”, които като че ли са задължени да подписват всички федерални канцлери преди полагането на клетва. На гражданите на Германия им се сториха подозрителни частните визити на канцлерите във Вашингтон преди встъпването им в длъжност. И неотдавна тези предположения получиха достатъчно сериозни потвърждения.

 

ТИТАНИЧНОТО ДЕЛО НА ФИЛОСОФА КОНСТАНТИН–КИРИЛ

Е-поща Печат PDF

По-малкият от двамата равноапостоли Кирил и Методий е роден около 826–827 г. в Солун, втория по значение град на Византийската империя; починал – някои предполагат, чe е отровен, на 14.02.869 г. в Рим. Бащата – друнгарият Лъв, заемал висок пост. Още през VI в. по онези места започнали да проникват славянски племена от българската група. Дали фамилията принадлежала към елинизирани славянски родове, или само майката била славянка, не се знае точно. Но натоварвайки двамата братя със задачата да преведат богослужебните книги за Велика Моравия, византийският император им рекъл: „Вие сте солунчани, а всички солунчани говорят чисто славянски.”

 

ОГРАНИЧЕНОТО БЪДЕЩЕ НА НАТО

Е-поща Печат PDF

Окъдето и да погледнеш инвазията в Либия, от детайлите ясно се вижда, че тя направи лоша реклама на НАТО. Служител на службите за военно планиране действията на военно-въздушните сили на САЩ наскоро сподели с мен, че операцията в Либия много му прилича на „Снежанка и 27-те джуджета, застанали прави до коленете й” - при което Снежанка са Съединените щати, а джуджетата са другите страни, членки на НАТО. Статистиката за това до каква степен САЩ трябваше се ангажират в Либия, подбутвани отзад от Франция и Англия, въпреки дипломацията на „смокиновия лист”, че ужким Щатите само стоят зад операцията, е убийствена за Алианса.

 

ЗАЩО “НОВИЯТ ЦИВИЛИЗАЦИОНЕН ИЗБОР” НЕ ПОЛУЧИ ОТГОВОР ПО ДОСТОЙНСТВО?

Е-поща Печат PDF

• Сюжетни и смислови промени в отношението на БСП към Русия в периода на прехода

I.

Тези дни съзнателно се върнах към сборника с документи “Програмно развитие на БСП” (С., 2008 г.), за да проследя как еволюира отношението на социалистическата партия към провежданата външна политика на Р България през годините на прехода. И по-специално към проблематиката “Изток и Запад”, “Север и Юг”, към взаимоотношенията между България и Русия.
Първото, което прави впечатление, е, че в документите на различни конгреси и партийни форуми се държи на многоаспектността във външната политика на страната, като изпъкват определени акценти в хода на променящото се време.

 


Страница 443 от 600