Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

БСП ще положи усилия за решаване на проблемите пред страната

Е-поща Печат PDF

Слово на Корнелия Нинова, председател на парламентарната група на „БСП за България” при откриване на 49-то НС

От името на  коалиция „БСП за България“ пожелавам дълъг живот и добре свършена работа в името на България. Всеки един от нас в кампанията се е срещнал с много и различни хора с различни очаквания, но всички те са обединени в едно искане към нас - да има стабилност, сигурност и да живеят по-добре. Това е нашата задача. Така не може да продължава повече, ние се намираме в тежка политическа и институционална криза, спад в икономическите прогнози за развитието на България, инфлация, бедност и риск за парламентарната демокрация. Решението на тези проблеми е тук, в тази зала и ние трябва да го намерим. Народното събрание трябва да е решението на проблемите, а не част от тях. Ние от БСП ще положим усилия това да се случи. Първите месеци ще се съсредоточим върху 5 задачи.

Първата е приемане на бюджет за 2023 г. Знаете, че през бюджета се осъществяват всички политики в държавата.  Господин президент, направихте голяма грешка като отказахте да внесете бюджет за миналата година. Тогава само ние и ПП настоявахме за това, не ни чухте. Сега ще ви се наложи да чуете Борисов, който казва „или ме подкрепяте за правителство, или няма бюджет“. Ако няма редовно правителство, остава Вашето, господин президент, но без пари. Кой ще страда от това - народът, децата, младите, работниците, пенсионерите, малък и среден бизнес, всички ще страдат от това. За нас е важно приемането на социален бюджет, без риск за финансовата стабилност, без увеличение на данъците. Той трябва да е ориентиран към стабилност на икономиката, борба с инфлацията, бедността и неравенствата. Това е трудна, но възможна задача. Не може най-бедните и уязвимите да плащат цената на кризите. Ние няма да подкрепим бюджет, който увеличава данъци, замразява доходи и отнема социални придобивки, дадени от предишния редовен кабинет.

Ще ви дам само един пример как в момента бедността и неравенствата растат. Служебното правителство увеличи членовете на бордовете на дружества, премахна им тавана на заплати от 14 хил. лева, но не намери 70 млн. лева за добавки за всички пенсионери и не компенсира с 10% заплатите на държавните служители в редица сектори. За нас остава абсолютно важно минималната заплата да стане 50% от средната от 1 юли тази година, а не от 1 януари 2024 г. Ще настояваме да се преизчислят пенсиите и увеличаване на вдовишките добавки, да се осигурят данъчни облекчения за младите семейства, безплатни учебници и лекарства за децата, както и да се подкрепи малкия и среден бизнес и българските общини и  пренасочване на субсидии към български производители на месо, мляко, плодове и зеленчуци.

Вторият най-важен приоритет

са законите по Плана за възстановяване и устойчивост. Другите държави вече инвестираха тези пари за по-добро  качество на живот. Ние закъсняваме фатално. В миналия парламент се предлагаха лобистки закони, но с обяснението, че са свързани с ПВУ. Ние ще следим много стриктно да се приемат само законите, които имат пряко отношение към плана, а не да защитават частни интереси.

Третият приоритет –

борба с корупцията

и съдебната реформа. Вечният въпрос, защото преборването на корупцията, ограничаването на кражбите дава възможност за развитието на социална, регионална политика.  И сега, за съжаление, паралелната държава съществува. И при това правителство се краде безогледно. Отидете в което и да е населено място и ще чуете десетки сигнали за корупция. Един от проблемите на институцията служебно правителство е,че е безконтролно - няма парламент, няма парламентарен контрол. Но има прокуратура, която я има обаче само на книга. Десетки сигнали отлежават с години там. Доклади по АДФИ и Сметна палата събират прах в прокурорски чекмеджета. Докато няма истинска съдебна реформа. няма да има и справедливост. Но истинска! Не стани да седна, а с цел бързо и справедливо решение. Ние ще подкрепим всяка такава реформа

3600 пияни и дрогирани шофьори за 3 месеца по пътищата! Множество катастрофи. По 40 души на ден карат пияни и дрогирани по пътищата на България. И то само от тези, които са хванати. Стотици мигранти шетат из цялата страна. Загиват полицаи. Държавата е разграден двор. Въпреки приетия за 24 часа по  предложение на БСП закон за забрана за продажба на райски газ, децата ни всеки ден се тровят, безнаказано за продавачи и разпространители на тази отрова. Това са ежедневни въпроси. Докато гоним голямата съдебна реформа, да се опитаме да се справим с битовата престъпност, защото продължават за 20 лв. от пенсията да убиват и изнасилват възрастни хора.

Ние отново ще внесем всички тези закони, за които в миналия парламент не стигна време – увеличаване на наказанията, без право на условна присъда, отнемане на имущество на пияни, дрогирани, трафиканти и т.н. Всички поправки в Наказателния кодекс.

Четвъртият важен за нас закон е Шенген.

Уважаеми дами и господа, европейски посланици, българският народ е равен на другите европейски народи. Ние приемаме като унизително и пренебрежително отношението към България по въпроса за влизането ни в Шенген. Ние сме заслужили своето място в Шенген и имаме право на свободно движение на стоки и хора. Така че, тъй като всички сме единодушни по този въпрос в парламента, надявам се да обединим усилията си за Шенген и да постигнем това, което се полага за българския народ.

Пети въпрос. Не знам защо повечето лидери го избегнаха, а той е един от най-важните. Може би от някакво притеснение. Този въпрос е

за войната и мира.

И искам да препотвърдя още веднъж позицията на „БСП за България” по отношение на войната в Украйна. Не на вoенна подкрепа и не дай Боже на жива сила. Ние сме за мирно решение с дипломатически подход. Подкрепяме всички опити за намиране на такова. Поздравяваме президента Макрон и председателката на Европейската комисия Фон дер Лайен за посещението им в Китай, разговорите и опита да се търси мирен изход от кризата. Подкрепяме всички протести в европейски държави, които започнаха като походи за мир, протест срещу подкрепа за Украйна и искане на дипломатическо решение. Такива имаше в много държави вече – в Чехия, в Германия, в Унгария, в Италия. Това е пътят и това ще се случи. Но колкото по-рано, толкова по-добре.

Уважаеми колеги,

за да стане всичко това, трябва работещ парламент и редовно правителство. Решението е тук, в тази зала. Отговорността е на първия, на ГЕРБ. Пръв, но не достатъчен. За две години минахме през всичко – ултиматуми, проект на правителство на малцинството, проект на експертен кабинет, проект на партиен кабинет. Всичко изпитахме и нищо от това не се получи. Дано да сме се поучили от този тежък опит, от криза в криза и все по-надолу. Вече нямаме право на това. Хората нямат търпение. Ние през тези две сложни години не нарушихме принципите си, не си пристъпихме ценностите и запазихме своя идеен и идеологически образ. Но нашия, на „БСП за България”, разум, диалогичност и грижа за хората са изпитани и доказани във времето. Можете да разчитате на тях и сега. На добър час на 49-то Народно събрание. На всички български граждани – топли и светли християнски празници.

Бъдете здрави, имайте благополучие, любов и разбирателство в семействата.

 

 

КАКВО СЕ КРИЕ ЗАД СЪКРАЩЕНИЕТО “ПРОФ.” – ПРОФЕСОР ИЛИ ПРОФАН?

Е-поща Печат PDF

Рушители на съвременна България

Поради все по-скоростното усвояване на западните стандарти целокупна България вече така изпростя, че видим ли пред нечие име съкращението “проф.”, с право се питаме с кого точно си имаме работа – с академичен кадър или с академичен профан.

 

“КАМЧИЯ” - СРЕДИЩЕ НА ДУХОВНОСТТА И ПРИЯТЕЛСТВОТО

Е-поща Печат PDF

От 11 до 18 април 2016 г. комплекс „Камчия“ за пореден път бе любезен домакин на творческа среща между български и руски творци. Форумът бе под наслов „Писателите на Русия и България – идеи и предизвикателства на 21 век“ и бе организиран от фондация „Устойчиво развитие за България“, Съюза на българските писатели и Съюза на писателите на Руската федерация, под почетния патронаж на Извънредния и пълномощен посланик на България в Русия Бойко Коцев. Участници в срещата бяха авторитетни имена от двете славянски страни. От Русия - Владимир Бояринов, председател на Московската градска организация към Съюза на писателите на Русия и съпредседател на Международното общество на писателските съюзи, проф. Пьотр Калитин, философ, литературен критик, поетите Олга Дякова, Елена Есина, Олга Шевчук, Марина Скрябина, Александър Потапов, Олга Бояринова.

От българска страна – Анжел Вагенщайн, Лъчезар Еленков, Атанас Звездинов, Петър Андасаров, Матей Шопкин, Панчо Панчев–Дядо Пънч, Надя Попова, Тодор Биков, Елка Няголова, Христо Георгиев, Владимир Стоянов и др.

В спокойна и дружеска обстановка те обсъдиха творчески, художествени, преводачески и издателски въпроси, а също и възможностите и насоките на сътрудничество, партньорство и взаимодействие, идеите и предизвикателствата на 21 век.

 

АЛМАНАХ „ОГОСТА” - ДУХОВНИЯТ ГЕРОИЗЪМ НА БЪЛГАРСКИЯ КУЛТУРЕН ЖИВОТ

Е-поща Печат PDF

Наскоро излезе от печат “Алманах за литература, изкуство, култура „Огоста” (Монтана, 2014 г.), и представлява едно наистина сериозно опровержение на създадената в последните двайсет години представа за немощната Северозападна България. Но ако това е вярно в голяма степен за индустрията и селското стопанство на този край, Алманахът свидетелства, че тукашните литератори, художници и културни дейци по своите умения, дарование и творчески идеи, по задълбочените изследвания на родните си места (краеведението) се съизмерват с постиженията на най-добрите свои събратя от столицата и другите големи градове.

Сборникът представя 388 автори, голямата част са родом  от Северозападна България, останали са и днес там. Други, вече „чужденци”, принадлежат към най-изявените у нас имена. Заедно, всички тези творци оформят цялостното впечатление за нивото на българската култура въобще, и именно това прави Алманаха своеобразно огледало на българската духовност.

 

АБРАКАДАБРА, ПРИЯТЕЛЮ!

Е-поща Печат PDF

„Принудено и непринудено“ е новата книга на българският писател Александър Гочев, живеещ в САЩ. Тя беше представена в присъствието на автора на 17 април (сряда) в 18 часа, в ресторант „Астор - Магически театър“ (бул. Черни връх 29). В тази „омагьосана“ територия, на чаша вино и топли думи, Астор и Сашо бяха събрали множество свои приятели. Съученици, от Първа шуменска гимназия - „Ненчо Попович“, съкварталци от прочутата Еврейска махала в града, те бяха щастливи да видят в едно с изтъкнати учени и писатели и своите първи учители по физика и химия – Мария Кюлджиева и Хачадур Чулджиян.

Александър Гочев е познат на писателската и театралната общност с драматургичните си произведения – през миналата година излезе сборникът с неговите пиеси „Далечни светлини“. Новата му книга е събрала политически очерци, публицистични статии и памфлети за днешния ден на света, за Pax Americana, за последиците от глобализацията, неолиберализма и постмодернизма, за „демокрацията с човешко лице“, за лъжите и фалшификациите в историографията, за хибридната война и ситуирането на България, като „фронтова държава“.

Чест гост е на страниците на „Нова Зора“. Неговите запомнящи се статии по важните проблеми на българския ден, в областта на образованието, културата, народопсихологията и пр., въздействат с широката си разностранна информационност, откритост, яснота и богатата ерудиция на автора. „За културата – няма граници - без корени, няма култура – без култура няма нация“ - гласи интелектуалната формула, изведена от „Закона на Гочев“ и тя дава най-точния отговор на Хамлетовия въпрос на България и на всеки един от нас – да бъдем или да не бъдем?!

Авторът на „Принудено и непринудено“ живее и работи в САЩ от 1985 г. Като експерт по теоретична химия и физика, в най-голямата в света Агенция за научна информация Chemical Abstract Service – Columbus, Ohio, той сигурно имаше какво да разкаже на своите колеги физици и химици от БАН. На срещата присъстваха чл.кор Димчо Касчиев, проф. Петко Иванов, доскорошен директор на Института по органична химия, д-р Антон Антонов, от Института по ядрена физика, Соня Касчиева, на д-р Ст. Йорданов. Те бяха дошли да почетат с присъствието си културното събитие, организирано от Издателство „Захарий Стоянов“ по случай излизането от печат на новата книга на своя колега и приятел.

 


Обстановката бе такава, че току виж Астор със своите магически изпълнения би възкресил и магнетичния на времето спор между „физици“ и „лирици“. Той имаше под ръка му бяха поетите Никола Инджов, Георги Константинов, Андрей Андреев, Петър Анасаров и дори пишещия тези редове. Но точно това съумя да не му позволи водещият Тодор Коруев. Той зададе курс  в провереното направление на традицията, където магиите не хващат и пръв по право и по талант получи думата поетът Никола Инджов. Авторът Александър Гочев раздаде на всеки от присъстващите по екземпляр от новата си книга, надписа дарствени слова, а между временно „принудено и непринудено“ думата получиха Георги Константинов и Минчо Минчев, съответно като главни редактори на сп. „Пламък“ и на в. „Нова Зора“. Не останаха мълчаливи и всички, които съгряти от чашата искрящо „Мерло“ и с отношение към публицистичните прозрения на този завършен и мъдър български патриот, поискаха да добавят слова за кураж и благодарност към автора.

 


Някога поетът Михаил Берберов, бе написал сякаш за Александър Гочев стихът – прозрение: „Отдалечен, ще бъдеш близо!“. Вече 35 години един океан и хиляди километри разделят Александър Гочев от изпълнените с надежди и покруса дни на България. Разделят го от родния Шумен, от колегите физици и химици от БАН, от приятелите в Съюза на българските писатели и българският ПЕН клуб. Сигурно най-лесно би било да го попитаме как тъй съумява да съчетае болката от разстоянията и тревогата за бъдещето на любимото Отечество. Но този въпрос би бил излишен и нетактичен, особено когато в ръцете ни е новата книга на Александър Гочев. Достатъчно е човек да я разтвори, за да осмисли неговото верую, скрито в магическата дума „Абракадабра“, която и Астор често повтаря. Тази магическа дума в превод от староеврейски означава: „Продължавай да разнасяш своя огън до самия край!“.

Това е и пожеланието на „Нова Зора“ към Александър Гочев: Абракадабра, приятелю!


 

 


Страница 436 от 628