Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

КОЙ УНИЩОЖАВАШЕ МИРА И ДЕМОКРАЦИЯТА?

Е-поща Печат PDF

Теодор ДрайзерАвторът  на романите “Сестра Кари” “Джени Герхарт, “Финансист”, “Титан”, “Гений”. Теодор Драйзер (1871-1945) е един от големите американски писатели на ХХ век. По неговия роман “Американска трагедия”, е създаден филмът “Място под слънцето” със знаменитата Елизабет Тейлър. Това, за което почти не се пише, е, че в края на живота си Теодор Драйзер става член на комунистическата партия; че още преди това е привърженик на републиканците в Испания; че написва книгата “Русия през погледа на Драйзер”; че е яростен и непримирим противник на фашизма; че в публицистичната си книга “Америка заслужава да бъде спасена” (1941) разкрива с изумителна фактология най-мръсната тайна на фашизма – истината, че той е създаден от банкерите на Уолстрийт и Лондонското сити, както и с участието и одобрението на най-богатите фамилии на Англия и Америка.  И че без огромните им финансови инжекции и съвместните милиардни бизнес сделки това не би могло да се случи.

 

Сега, когато се утвърждава лъжата, че едва ли не Англия и САЩ са победили Хитлер след десанта им в Нормандия,  на 6 юни 1944 г., когато гръбнакът на Вермахта вече е пречупен при Сталинград и Курск, си струва да се припомни как, с каква цел и благодарение на кого е създаден нацизмът. Това именно прави Драйзер в блестящото си проучване, което ще публикуваме в два броя. Какви ги е свършила Англия можете да прочетете днес. И да се потопите в тази мръсна, мръсна история.

 

Кой всъщност създаде нацисткия режим?

Отговорът е, че това несъмнено едрият германски капитал. Известно е, че Висшият икономически съвет, съставен от Хитлер през 1934, включваше: краля на оръжията - Круп (частно имущество 30 000 000 долара, обявен капитал 75 000 000); краля на стоманата Тисен (частно имущество 30 000 000, обявен капитал 2 700 000 000); краля на електросъоръженията Сименс (частно имущество 32 500 000, обявен капитал 62 500 000); краля на боите и химикалите Бош (частно имущество 10 000 000, обявен капитал 275 000 000); и Фьоглер, още един крал на стоманата (частно имущество 30 000 000, обявен капитал 200 000 000). Известно е също колко хубавичко им се отплати Хитлер за тяхната подкрепа, като разсея страховете им от социална революция, премахна конкурентите им и установи и узакони техния безмилостен монопол. “Круп” и “Ферайнигте щал”, които през 1933 г. не бяха изплатили никакви дивиденти, изплатиха 6 процента през 1938; нараснаха печалбите и на другите монополи. Увеличи се работният ден, надниците бяха намалени, а профсъюзите унищожени. (Нашият лъжлив печат сериозно очаква да повярваме, че Хитлер е против капиталистите... Истината е, че дребните капиталисти бяха пожертвувани, само за да могат големите монополи в тежката индустрия да оцелеят в една икономика поставена върху военни релси, ръководена толкова лекомислено, че това неизбежно щеше да доведе до нови банкрути и до съсредоточаването на монополите в още по-малко ръце.)

 


И тъй,

това бяха лицата, които стояха зад Хитлер. Но кой стоеше зад тях?

Безсъмнено техните събратя монополисти в “демокрациите”. Те не бият барабан, че подкрепят нацизма, но ние имаме достатъчно факти и сведения за това. Знаем, че английската фирма “Викърс” поддържа търговски връзки с германския оръжеен тръст чрез дъщерните си фирми в Холандия и другаде; че английската фирма “Импириъл кемикъл” поддържа търговски връзки с “И. Г. Фарбен” на Бош; че английските електротехнически компании са тясно свързани със “Сименс”. Знаем също, че директорите на тези и на други английски корпорации побързаха да станат членове на англо-германското дружество, за да установят “приятелски отношения” с нацисткия режим; и че видна роля в това дружество играеше Франк Тиаркс от банката на Шрьодер в Лондон, която има клон в Кьолн. Тиаркс е приятел на Монтагю Норман, директор на Английската банка, и пламенен поклонник на Хитлеровия финансов жонгльор доктор Шахт, а освен това беше председател на Международната комисия на кредиторите за контрол върху мораториума. За огромното увеличаване на печалбите на Хитлеровите поддръжници монополисти в Германия допринесе всъщност лондонското Сити чрез споразумението за мораториум върху външния дълг на Германия. Банката на Шрьодер в Лондон е известна като мост между Хитлер и Ломбард стрийт.

На бял свят излизат нови и нови улики.

Съобщено бе - без да бъде опровергано, - че фирмата “Шнайдер-Крьозо” е отпуснала големи суми на Хитлер. Доколкото ми е известно, сър Хенри Детердинг от “Ройъл дъч шел” досега не е отхвърлил обвинението, за което пише Едгар Ансел Маурър в книгата си “Германия връща стрелките на часовника”, а именно, че Детердинг е хвърлил “значителна сума за президентските избори през 1932 с надеждата (или защото му било обещано) да му бъде даден петролният монопол в Третия райх”.

Лорд Родърмиър, най-големият собственик на вестници в Англия,

открито подкрепи нацистите с изявления като следното:

“Ярките млади нацисти в Германия са стражът на Европа срещу комунистическата опасност... Германия трябва да получи жизнено пространство... Ако енергията и организационните способности на германците бъдат насочени към болшевишка Русия, това ще помогне на руския народ да се върне към цивилизован живот и може би ще отвори пътя към нов разцвет на международната търговия” (“Дейли мейл” от 28 ноември 1933).

Така продължаваше

тази весела малка игра.

През декември 1934 Джон Гънтър пише в “Европа без маска”: “Английската банка отпусна на Германия кредит от 3 750 000 долара, “за да улесни мобилизирането на германски търговски кредити”, с други думи, за да може Германия да се сдобие със средства (и кредит) за погасяване на старите си дългове и да построи самолети, които да прелитат Ламанша за седем минути.” “Викърс” започна да рекламира своите танкове в немски военни издания и бе подписан договор, който даде възможност на Хитлер да създаде свой подводен флот, въпреки че Версайският договор категорично забраняваше превъоръжаването на Германия. И “всеки, който представляваше нещо” в английските богаташки кръгове, се прехласваше по нацизма.

През 1935 лорд Лодиан води приятелски разговор с фюрера и след завръщането си го похвали в “Таймс” за това, че обновил Германия... Фон Рибентроп, заклеймен по-късно като “предател” с всички възможни ругатни от простонародния речник, бе гощаван богато и пребогато в най-личните английски домове.

През 1935 изданието на лондонската фондова борса “Газет” лекомислено издаде номера със следното писание: “Кой финансира Германия? Без нашата страна, която играе ролята на клирингова палата, и без възможността да тегли кредити, която дава мораториумът, Германия не би осъществявала плановете си.”

Има сведения, че до 1938 Хитлер купува на кредит от английската и от френската империя 26 процента от всичката си желязна руда, 33 процента от оловото, 50 процента от хрома, 52 процента от каучука, 60 процента от цинка, 61 процента от мангана, 62 процента от медта и 94 процента от никела. Тези данни вероятно са точни, ако се съди по онова, което писа през 1939 завеждащият външния отдел на авторитетния лондонски вестник “Файненшъл нюз”:

“Няма съмнение, че почти цялата свободна валута, отпусната на Германия за закупуването на суровини, е доставена пряко или косвено от Великобритания... Военният потенциал, който в крайна сметка ще бъде използван против нашата страна, никога нямаше да бъде създаден, ако Великобритания не отпускаше така щедро свободна валута на врага, за да закупува той суровини.”

Каква черна неблагодарност!

Както се вижда, по това време започват да се тревожат дори някои от едрите капиталисти. Тяхното протеже Хитлер не ще да обърне поглед в необходимата посока - на изток. Каква черна неблагодарност! Но кой може да вини Хитлер за това? В края на краищата той е откровен пират - нещо, което не може да се каже за английските империалисти. Него не го интересува дали ще получи бялото или черното месо на пуйката, важното е чинията му да е препълнена. И колкото повече Англия и Франция го “умиротворяват”, толкова по-ясно вижда той тяхната пагубна слабост.

Накрая Англия и Франция му дадоха вместо кокал Чехословакия и като безплатна прибавка - чешкото злато в Английската банка на стойност 50 милиона долара. Но след Мюнхен Хитлер не можеше да има повече колебания кой път да хване. Беше се срещнал с Чембърлейн и Даладие и се бе научил да ги презира - едно хитлеристко чувство, което всички ние, поне в този случай, споделяме. Същевременно беше разбрал (това бе потулено тогава, но по-късно бе признато от Бенеш и публикувано в едно ъгълче на “Ню Йорк таймс”), че от всички сили, обещали да помогнат на Чехословакия, единствено Русия е готова да изпълни докрай поетите задължения; и че нейният дух и бойна готовност нямат равни на себе си. На изток фюрерът виждаше граница, настръхнала от съвременно оръжие в ръцете на един решителен народ. На запад той виждаше граници, настръхнали от чадъри, а зад тях - два безнадеждно объркани народа, които почти не знаеха за какво става дума и възлагаха надежди на една несъществуваща демокрация.

Но дори при това положение лондонското Сити не губеше надежда, че ще може да насочи нацисткия гняв в другата посока. Финансово той удвояваше умиротворителните си усилия.

Само няколко дена след Мюнхен делегация на Сдружението на британските индустриалци замина за Берлин за “неофициални” търговски разговори с нацистите. Единият от четиримата делегати беше представител на тръста за желязо и стомана, вторият - човек на “Юнилевър”, а третият - нашият стар познайник г-н П. Ф. Бенет от “Импириъл кемикъл индъстрис”. И тримата със значителни вложения в Германия. Идеята беше, че щом Хитлер не може да бъде лишен от “справедливия” си дял от империалистическата трапеза, възможно е той да бъде омилостивен на базата на англо-германските общи търговски интереси и да бъде сключена спогодба за “икономическо сътрудничество и съвместни експортни инициативи”.

На кого е пуйката?

Докато продължаваха преговорите, Хитлер направи това, което всички очакваха - заграби цяла Чехословакия, нанасяйки по този начин публичен удар на Чембърлейн, който отекна в Камарата на общините. Търговските пратеници не обърнаха внимание на това дребно издевателство (естествено, те знаеха какво ще се случи, защото всичко бе подготвено от самите тях и техните приятели) и продължиха да преговарят. По същото време органът на Сдружението на британските индустриалци “Куортърли бизнес ревю” започна да излага аргументи защо на Хитлер трябва да се даде свобода на действие в Югоизточна Европа. А “Файненшъл нюс” заговори за необходимостта от “обединяване на политиката за колективна съпротива срещу агресията... и политиката на умиротворяване, следвана преди от г-н Чембърлейн”. Възхитително!

 


Но в Берлин не бързаха толкова. Започна да се дочува, че истинският предмет на разговорите е англо-германското сътрудничество в експлоатирането на Южна Америка, в замяна на което Хитлер да получи споменатата “свобода на действие” на изток. В този момент на сцената излязоха Съединените щати и объркаха цялата работа. Държавният секретар Кордел Хъл обяви, че “ако две големи страни постигнат помежду си някакво споразумение във вреда на други държави... другите държави неизбежно ще предприемат отбранителни икономически мерки и вместо да се постигне мир, икономическо обновление и прогрес, положително ще се стигне до всеобща разруха”. С други думи, пуйката е наша и вие, момчета, по-добре не посягайте към нея. Така отлично обмислените планове на интернационала на богатите отново отидоха по дяволите поради вродените му противоречия.

През същия период “демокрациите”, тоест богатите, се опитваха да уредят работите си с Франко. Една групировка начело с банката “Лазйр фрер” (чийто председател е един от директорите на Английската банка) и бившият белгийски премиер Ван Зееланд предлагаха на испанския генералисимус кредити в размер на 100 милиона долара. Нишките на тази сделчица в международните финансови кръгове са поразителни. Ван Зееланд току-що беше станал директор на Испано-американската електрическа компания - част от огромно международно обединение, чиито ръководни органи включваха представители на френския, германския, италианския и английския капитал, в това число лорд Суинтън, до 1938 министър на въздухоплаването в кабинета на Чембърлейн, и херцог Алба, Франковият посланик в Лондон, който през цялата война в Испания имаше грижата да следи да не би привържениците на ненамесата да престанат да се месят.

По отношение на Япония - същите хитрувания... През март английският посланик Крейг заяви пред знатните гости на един прием в Токио, че Англия и Япония “се стремят в края на краищата към една и съща цел, а именно - към траен мир и към запазването на нашите институции от външни и подривни влияния”. Три дена по-късно светът научи, че Англо-иранската петролна компания, в която английското правителство държи контролния пакет, е продала на Япония един милион барела суров петрол. Просто, за да помогне на японците в стремежа им към траен мир...

Естествено, още от самото начало всеки, който има капка мозък в главата си, разбираше, че Хитлеровите, Франковите и японските монополисти просто гледаха да измъкнат каквото могат от богатите страни, като едва се сдържаха да не им се изсмеят право в лицето. С всеки нов възхитителен ход, който предприемаше Англия, ставаше все по-сигурно, че един ден ще загази именно тя, Англия, със своята необхватна и незащитима империя. Защо новобогаташите в Германия, Испания, Италия и Япония трябва да се сдружават с Англия и да делят с нея плячката, когато могат да й ударят ритника и да вземат всичко?

Толкоз за ролята на Англия в създаването на Франкенщайн, който сега я разкъсва.

 

Из статията на Теодор Драйзер “Помогнаха ли английският и американският капитал на Хитлер да унищожи демокрацията”

 

Следва


 

ГРИМАСИ ОТ ИЗБОРНАТА НОЩ

Е-поща Печат PDF

Преди време партията на Слави трябваше набързо да смени името си – и така от „Няма такава държава“ стана „Има такъв народ“.

Народът е великодушен – винаги е готов да се притече на помощ, да поправи нечия глупост, понякога дори е склонен да даде назаем името си.

Сетне дълги месеци „Има такъв народ“ трябваше да се приема като символ на съпротивата срещу Бойко.

Хубаво намерение – обаче изборите от 4 април показаха, че той се представи далеч по-добре от „Има такъв народ“.

Изобщо – съобщи на публиката, че „Има такъв Бойко“, и няма никакво намерение да се преправя…

И сега, като нищо, публиката ще започне да приписва на Бойко чудодейни сили или поне някакъв космически късмет - след като всички скандали, златни кюлчета, тайнствени мадами и пр. изобщо не повлияха, и той си прибра 25 процента от гласувалите.

Всеки друг на неговото място щеше три пъти досега да е погребан.Успехът му е очевиден – и обезателно трябва да се проникне до дъното на тази мистерия.

За какви инстинкти на българина подсказва тя, за какви светли или тъмни страни, изобщо –

какви сигнали ни изпраща.

Враговете на Бойко искат просто да го няма, някак да се изпари – те не желаят, а може би и се страхуват да проникнат в това странно безподобие, да се опитат да го обяснят.  Те са до там: някой/нещо да го няма, останалото е без значение. Това е патент на фалшивите „десни“, които, обзети от бесовщината на отрицанието, провалиха през 1989-1990 г. най-голямото изригване на народна енергия в близката ни история.  И сега имаме пред себе си двама самотни рейнджъри – партиите са само една гарнитура към тях.  Двама бивши приятели. Не бих се обзаложил, че някой ден пак няма да си сплетат палците.

Навремето публиката прие Бойко най-напред като Шерифа. Дали сега Слави не иска да влезе в ролята на Ангелът-Отмъстител, който е подобаващо мълчалив? Дори когато задължително трябваше да каже нещо в изборната нощ, той се измъкна с едно писъмце във Фейсбук - имал симптоми на Ковид 19. Прозвуча като шегичка, като напомняне за основното му амплоа, комедийното: след като цяла година твърдиш, че няма пандемия, да си лепнеш Ковид, баш когато посягаш към властта, това си е истински черен майтап.

А Бойко пък направи специално изявление пред къщата си в Банкя, а не пред резиденцията в Бояна. Тънък намек, най-вероятно заблуждаващ. И предложи мир – още един образец на черен майтап. Сигурно е вбесил враговете си.

Вижте картата на изборните резултати: печели 21 области, там и местната власт е негова, това ли е поражението му? Да не говорим, че може да издържи финансово на безкрайна серия от избори. Социолозите веднага затикаха Слави към нови избори, щял със сигурност да ги спечели –

честна дума лакейска.

Четкай в аванс и дръж устата си отворена, все нещо ще падне в нея. Слави обаче никак не е дашен, в сравнение с Бойко направо си е една скръндза. Бойко е майстор в изкушаването, ако научите какви хора е „приласкавал“, сън няма да ви хване до следващите избори.

Наслова на изборната нощ по БНТ беше „Избори 2021: Развръзката“. Никаква развръзка не се получи, напротив - още по-здраво се затегна възелът.

Някои си мислят, че се е затегнал около врата на Бойко. Да не бързат. В изборната нощ се чу, че времето на супергероите свършило. Нищо подобно: големият сблъсък вече е в ход – този на двама завършени индивидуалисти, супергерои на собствения си егоцентризъм – и в този смисъл, дори безсрамни ексхибиционисти.

За Бойко съм писал още преди много години, че иска приживе да му направят мавзолей, иска си го и няма да отстъпи, докато не го получи. Само че през годините егоцентризмът му поизглади ръбовете си, той стана много ловък в общуването и в действията си.

Разбира се, с един гол егоцентризъм до никъде не можеш да стигнеш. Проблемът на Слави е, че е бил голяма телевизионна звезда и завинаги ще остане роб на публиката. Народът, видян като публика, обаче е нещо абсурдно за истинския политик.

А Бойко се докара дотам, че вече няма нужда от публика – Супергероя-монологист, който сам си говори в джипката, ако не броим симпатягата Нанков, аранжиран като безмълвен храст във въпросния моноспектакъл.

Слави обаче все още, а може би и завинаги, ще има нужда от акламациите на публиката, от онези диви концерти, в които не е ясно, ти ли предизвикваш екзалтацията или публиката си се надрусва сама, защото има нужда да изхвърли от себе си своята обикновеност, своята безличност, своята обреченост.

Тази публика е много удобна за един политик: достатъчни са й два часа куфеене, и нищо повече - никакъв интерес към онова, което следва след това, включително и какво ще се случи по-нататък с мизерния ти животец. Дори да се сетят да питат Слави, няма да получат отговор, поне засега.

Практически подобни хора винаги ще си останат една публика, а тя няма навика да държи сметка на звездата.

Един немаловажен детайл от последните избори: отново най-много висшисти са гласували за Бойко, така беше и на предишните избори - какво означава това?

„Еднокнижникът“ привлича най-образованите?

А какво ли ще научим от една разбивка по образование на гласувалите в чужбина?

Изпитвам симпатия, дори умиление към тия хора, към тия бегълци по принуда, смятам ги за най-кървавата жертва на Прехода. Очевидно е, че не бива да ги приемаме само като „чалга публика“.

Но защо, все пак, харесват Слави?

Някои упорито пренебрегват факта, че партиите са в залеза си, станали са дружества с непродаваеми акции.

Кюскат се няколко личности - по-точно всички въртят тояги срещу Чудовището, изнервени от това, че така и не могат да разберат, на какво се дължи успехът му.

Утешават се със слепи фрази: „Бойко спечели изборите, обаче загуби властта“.

Най-много се старае в това отношение Христо Иванов - той трябва да бъде наблюдаван внимателно, да не получи удар от превъзбуждане. Да го назначат за пожизнен екзекутор/палач на Бойко, но при едно условие: да каже какви са идеите му за народеца…

Предложението на Бойко за мир не бива да се схваща като слабост. Пък и в политиката нерядко в протегнатата ръка се крие камък. Той има интерес от нови избори в края на юли и ако и тогава резултатът е същият, което е много вероятно, следващите избори да съвпаднат с президентските. Може би това е замисълът му. Междувременно, някои от партиите ще бъдат „хуманизирани“, известно ви е как става това. Някои злорадстваха, че Бойко не изглеждал вече като победител. Точно от това трябва да се плашат.

Проблемът им с него винаги е бил един и същи: може да го мразиш, но трябва да го проумяваш.

След многочасовото каканижене на анализаторите, в изборната нощ не изплува нито една идея от партийните програми, която да заслужава вниманието на Народа – а и бяха напълно забравили за него. Единственото, което ги интересуваше бе, как ще се направи пазарлъкът в новия Парламент. Тракаха със сметалата, за да нагласят някакво подходящо съешаване.

Една любопитна подробност: проф. Ангелов, здравният министър, който едва ли се ползва с много симпатии заради ограничителните мерки, които налага, убедително победи Слави във Варна. Тази пък инжекция как трябва да се тълкува?

Бойко вероятно е останал най-доволен от успеха на Цветанов, който твърдеше, че ще бъде незаобиколим фактор в новия Парламент - а пък аз го поощрих, като го нарекох

незаобиколим политически труп.

Той взе малко повече от един процент.

Оказа се, че няма никакво влияние върху ГЕРБ, партията е в менгемето на Вожда, заредена с послушание и задоволеност. А в САЩ, Цветанов и неговият донор - „американецът“ Вълнев, са получили едва 146 гласа…

Играта приключи – поне засега.

Част от избирателите, които отгледаха „Има такъв Бойко“, продължават да си го дундуркат.

Кого се готвят да отгледат след него, не е много ясно.


 

КОН ЗА... КОКОШКА И БЕЗ “УСМИВКА”

Е-поща Печат PDF

Вече почти две петилетки, откакто Стефан Софиянски не е кмет на София. Лошото е, че и сегашните “бащи на града” не са по стока от него. За това свидетелства  сделката между печално известната фирма “Ащром” и Столична община.

 

Е, това ли ви е демокрацията, братя американци?

Е-поща Печат PDF

Разговор на Георги Марков с Анелия Попова за войната в Украйна, за големия проблем на България и за премиера на Унгария Виктор Орбан

Георги Марков: Големият проблем на България е, че се позволи десетилетия наред НПО-та да получават пари отвън, за да извършват политическа дейност, което е изрично забранено по Конституция.

Всъщност, ПП „Продължаваме промяната” е едно НПО, в което всичките, като започнеш от Кирчо и стигнеш до оня, химик-академик, са минали през „Америка за България“.

Те свалиха гащите на България! Извършиха национално предателство, подменяйки нашата обща история с Македония – с някаква авиолиния София – Скопие, която, така или иначе, не се състоя. И днес там ни викат „въшки“, „татари“, „фашисти“!... Аз не искам македонците да ни обичат, но езикът на омразата се лее там с пълна сила. Защото ние свалихме гащите и за тях стана много удобно да ни унижават.

Тези момчета бяха сложени да разбият България! Вие сте много млада още и вероятно не знаете за прочутото есе на Джордж Сорос от 1993 г., в което той казва две важни неща.

Едното е, че трябва да се развива отвореното общество – и забележете – „най-големият враг на отвореното общество е националната държава и историческата памет!” Затова трябвало да рушим националната държава, християнството, християнските ценности и историческата памет.

И второто – трябва да унищожим Русия, но ние не можем да я унищожим само със западните сили, защото Запада, като общество, не желае неговите деца да се връщат в ковчези.

Затова този циник, Сорос, казва, че трябва да се разширим на изток, което и стана, за да се изтрепят един вид източноевропейците, както се и случва сега в Украйна.

Ето, затова задачата на ПП и ДБ е да разрушат националната държава България; да затрият нашата историческа памет; да сменят стихотворенията на Иван Вазов с есетата на Джордж Сорос; да въведат третия пол и да отворят България за мигранти. Това е задачата, които те горе-долу успяха да изпълнят.

Анелия Попова: Можем да кажем, че описвате едно дъно, изключително тежко състояние, в което се намира България към момента. Как се излиза от подобно политическо, държавно и чисто човешко положение с наглед израз на безизходност?

Г.М.: За да се опитаме да излезем от тази невероятна политическа дупка, в която сме попаднали, трябва да се направят няколко много радикални неща. Фактът, че национални и електронни медии у нас се държат от хората на Сорос – bTV и Нова ТV, и има страх от американското посолство, това трудно ще се случи. Но ето какво трябва да направим.

Когато в България се появи лицето О’Брайън и размаха някакъв закон „Магнитски“, той отиде в ръцете на българския държавен глава – президентът Радев.

Какво падение на България! Какво падение! Какво раболепие!

Държавен глава, макар и на малка страна, приема официално някакъв треторазреден чиновник-координатор, заедно с вицето и цялата свита от съветници, за да ни лупа по главата някакъв списък „Магнитски“, след като има решение на български върховен съд, че не важи на нашата територия!

Затова, когато О’Брайън дойде следващия път, защото това ще се случи, скъсваме го това писъмце „Магнитски“ и го хвърляме в кошчето, както би постъпил Орбан.

Даже той не в кошчето, а щеше да го хвърли в Дунава и на Видин да го чакат Христо Иванов, Иван Кръстев и Иво Прокопиев – всичките до един комунистически отрочета от тежко обременени комунистически провинциални фамилии, които днес станаха първи американофили, и първите партизани на Сорос в България.

Второ – ние трябва да кажем, че не е редно американското посолство да привиква български политици и да ни казва как да живеем, защото ако това е възможно, сега вие, аз, медията, ние, като общество, и институции, трябва веднага да накараме нашия посланик в САЩ да зададе няколко бързи въпроса.

Госпожи и господа американци, ние сме много разтревожени и като българи за вашата демокрация!

Как се опитвате точно днес да сложите белезници на вашия президент Доналд Тръмп? Белезниците иска да ги сложи прокурорът на Манхатън, който е финансиран и назначен от Джордж Сорос. И това го казва не Аврам бакалина, а Рон Десантис, губернатор на Флорида, вторият по сила човек в Републиканската партия. Каза го и самият Тръмп!

Как може заради някаква щуротия – че някаква кака казала, че през 2006-та имала любов с него, пък той 2016-та, за да й запуши устата, й дал 130 000 евро?! Как е възможно, другари американци?! Ние сме толкова разтревожени!

Да отнемете през нощта от дома му дипломатическия паспорт на президента си и да го лишите от политическа легитимация?! Ние тук, в България, никога не сме си позволили да вземем дипломатическия паспорт на Първанов, Плевнелиев или Стоянов!

Разтревожени сме от това, другари американци, и ще ви сложим български „Магнитски“, защото за вашия президент Байдън вчера излиза в Fox News публикувано факсимиле от данните на контролната надзорна комисия в камарата на представителите на Щатите.

Фамилия Байдън е получила от Китай 3 милиона долара – има публикувана и снимка – по времето, когато Байдън е вицепрезидент, а неговия син Хънтър работи в голям енергиен украински концерн и лапа по 50 000 долара на месец, които в своята книга после описва, че са дадени за мадами, кокаин и алкохол.

Е, това ли е вашата демокрация?! Че сте затънали в престъпност! Че хората от Ню Йорк вече бягат в Тексас, във Флорида, защото не се издържа!

Да поставим тези неща на американските другари, включително и с открадването на изборите на Доналд Тръмп с гласуване на умрели от гробищата по пощата!

Те затова ни лупат с „Магнитски“ – защото има „партньорство”, ами като има – ще ви лупаме и ние!

И третото, което трябва да направим, е да изгоним собствениците на Нова телевизия и bTV от България, като телевизии, работещи срещу националния интерес на страната, и да вървим към максимата на Орбан – една държава не може да бъде суверенна, ако 50% плюс не са в ръцете на държава – медии, енергетика, банки!

В Унгария 50% плюс от медиите са в унгарски ръце и не непременно на държавата! Същото е и с банките, и с енергетиката. Това е една държава, в която само веднъж да дойдете и да ви разходя, ще видите за какво става въпрос. Сигурна държава!

Не изгоним ли Сорос от България, никога няма да се оправим. Напротив! Ще ни вкарат във война с руснаците!

А.П.: Вие живеете в Унгария от доста дълго време. Как изглежда случващото се в България, погледнато отвън? Разделението на -фили и -фоби, езика на омразата…

Г.М. Днес Унгария се държи хладнокръвно. Осъжда войната в Украйна, за териториалната цялост на Украйна е, но не участва под никаква форма във въоръжаването на Украйна. И това е желанието на 97% от унгарците, защото се проведе национално допитване, в което участваха легитимно 1 милион и 400 хиляди унгарци.

Това не е нашата война!

Орбан спечели с над 2/3 на 4 април миналата година с прост лозунг: „Война или мир“. Защото Украйна нито е член на ЕС, нито на НАТО. Русия извърши агресия, но тя беше предизвикана още 2014-та година с Майдана, който Сорос извърши в Украйна. И това трябва много добре да се знае.

Към днешна дата се получи следната картинка – войнолюбците на Байдън – Антъни Блинкен и Виктория Нюланд направиха най-голямата беля на Америка, а именно – от вчера направиха двуполюсен света. Съюзът Китай, Русия, Индия, Иран, Пакистан и т.н., и т.н., е вече факт.

Досега 30 години САЩ бяха в голям комфорт. Няма Варшавски договор, няма СИВ. Да, но сега има Шанхайски икономически съюз, зад който стоят над 4 милиарда население, Китай, Русия и Индия правят съвместни учения. Китай спогоди Иран със Съудитска Арабия.

И скоро, когато Орбан беше в Турция, на среща на тюркоезичния икономически съюз, на съвместна пресконференция с Ердоган каза – дайте да видим на този свят колко хора са за войната и колко искат мир. И се оказа, че цяла Азия, без Япония, не искат тази война.

Тази война се води на гърба на украинския народ

и това е логиката на новата американска администрация – да отслабваме Русия чрез война. Само че какво става с Украйна?! На чужд гръб и 100 тояги са малко.

Единственото спасение на човечеството се нарича Доналд Тръмп. Месеците си летят и той ще помете, който и да е от кандидатите на демократическата партия. Той е явно много умен човек, за да стане най-богатият в света. Илон Мъск преди три дни каза – този арест, който готвите на Тръмп, ще го направи като цунами, което ще ви помете на изборите.

А.П.: Всъщност, още в началото на годината предрекохте, че правителствата в Европа „ще падат като круши“ и точно така се получава на практика…

Г.М.: Разбира се, така се получава, защото навремето великият генерал Де Гол, президент на Франция, каза нещо – ние сме европейци и винаги трябва да помним, че американците не са европейци, а Англия е остров.

Днес Европейският съюз е една бледа колония, 51-ви щат на Америка, без право на глас!

Хелмут Кол, Конрад Аденауер, Франсоа Митеран, Валери Жискар д’Естен, кой ли не още са се обърнали в гроба като гледат, че ние сме едно континентче, което изцяло слуша американците на Байдън.

И когато утре дойде Тръмп и се разбере с Русия, с Китай, ние ще останем с пръст в уста! Ерата на евтината руска енергия приключи! Санкциите, които замислиха, бяха най-голямата глупост след Втората световна война.

Но това им е капацитета. Санкциите се строполиха с все сила върху главите на европейците, защото Русия си продава петрола и газта на Индия в пъти по-добри цени, и икономическия колапс на Русия не се състоя. Тепърва ще се състои европейският.

Ние ачик съюзихме Русия с Китай, с Индия, с Иран, с Пакистан, с Казахстан, с Бразилия, с кого ли не?... И ето, какво става във Франция? Снощи пак стана патаклама – с 9 гласа Макрон успя да спаси правителството, обаче обществената подкрепа на френския президент е рекордно ниска в историята на Франция. 28% му горят чучелото по площадите, а от вчера излезе и лафа „Криза на Макронизма“. Това е най-чувствителната откъм демокрация страна в ЕС.

В Германия какво е положението? В 6 часа им спират парното и им пускат клипове как двете комшийски семейства трябва да вечерят заедно, за да хабят по-малко крушки! Западът е обречен, защото Западна Европа успя да направи най-голямата глупост – не само през 2015-та година, когато стана популярна фразата на Меркел „Елате, ще се справим!“.

Западна Европа е ислямизирана и африканизирана. Само след 50 години ще видим кои ще са им войниците на французите и германците. Афганистанците, иракчаните мигранти или към тези мароканци, които пред цял свят изгориха френското знаме и в Монпелие набиха френските фенове, и се бунтуваха в Париж, и в Брюксел. Това са поколения мароканци, които показаха, че не подлежат на интеграция.

„Миграцията на ножа” се крие от bTV, крие се от Нова и това, че по двете телевизии не се предават кланетата във Франция и Германия, не значи, че те не са се състояли.

Заклаха маса свещеници, 28 църкви са опожарени

в последните години, заклаха полицаи, малолетни изнасилиха в Германия – в град Кандел, в град Кемниц, във Висбаден, във Фрайбург. Навръх Коледа в Берлин премазаха християни на най-светлия християнски празник! Какво още трябва да се случи??? Ами тези малцинства след време ще си направят свои партии и ще започнат да управляват. Ще има етническа партия „Арабска пролет“, етническа партия „Африканско лято“ и т.н, и т.н.

Има едно спасение в света от войната, както казах и преди малко – Доналд Тръмп. Войната ще бъде спечелена от Русия и няма как да не бъде, защото те я направиха отечествена за руснаците. А те отечествени воини не губят!

Това решение на трибунала да бъде арестуван Путин в Европа означава, че той никога не може да дойде в Европа, на мирни преговори. Това значи край на връзката на Русия, с която и да е европейска държава, с Централна, Западна и Източна Европа.

Кой печели от такова нещо? И защо, като е толкова мъдър този трибунал, в затвора не е Тони Блеър?! Този лъжец, който излъга народа си, че Саддам Хюсеин има химическо оръжие и направи тези ужасни бомбардировки с американците в Ирак, където загинаха милиони?!

Сега ще треперим да не стане Трета световна война. България е много тежко положение, защото сме гранична страна.

Защото Соросоидката, наречена „Ди Велт“, за да похвали кирчовците, им каза, че благодарение на тях Украйна удържала войната! Значи нашите заводи в Сопот и, където има другаде, при всички положения са цел на руснаците и те всеки момент може и да ни праснат една ракета, и да си останем без завода. И никой няма да ни помогне!

Ако си мислите, че американците ще направят война с Русия, заради някаква ракета, че паднала и съборила някакъв български завод, няма да стане. Ще четат няколко дена декларации, ще наложат санкции на Русия, които, както се вижда, не работят.

Аз не оправдавам агресията на Русия в Украйна, но не мога да съм дебил и да не кажа, че се направи всичко възможно Русия да бъде предизвикана.

Участвал съм в политическия живот на България от 1989 г. Обединението на Германия стана възможно само заради това, че Горбачов се съгласи да изтегли 300 000 войници от ГДР. И когато в Москва се прави срещата 4+2 и двете Германий се вписват, тогава се подписва и обединението, а великият Хелмут Кол го оповестява.

Разбират се джентълменски, че няма да се разширява Запада на Изток. И те го разшириха, и накрая стигнаха до там, че искат да влязат с НАТО и в Москва. Няма кой да им даде.

Никога не е говорено през 90-та година, че ще стане обединението на Германия, и разпускането на Варшавския договор, и СИВ с разширяване навън на НАТО. И когато Бжежински се среща с руснаци, преди 15 години в Америка, и викат: „Вие ни обещахте, обещахте на Горбачов, че няма да се разширявате до нашата граница”, отговорът е: „Да, но ние ви измамихме!”

Ами, ето тази измама дойде и самата Меркел каза – с Минските споразумения ние въртяхме нещата „пунта мара”. Ние лъжехме руснаците, за да може през това време Украйна да се приготвя и да стане по-силна за война. Но защо Меркел мисли, че руснаците са толкова тъпи и през това време на са правели същото?!

Какво ще стане, ако Русия реши войната да не е щадителна, както е сега, а реши да е разрушителна? Само за 24 часа Киев може да бъде изпепелен! Ние това ли искаме?

В България, в момента, има един мъдър човек, който е с класи над всички като ген – това е Симеон Втори, българският цар. Неговият баща – цар Борис е успял да убеди Хитлер, че не върви българи да се бият с руснаци, защото руснаците са ни освободили. Освободили са ни Гурко, Столетов и Скобелев. И това е исторически факт! Не са освободителите Байдън, Блинкен и Виктория Нюланд!

Българският цар има едно мото –

винаги с ЕС, никога война с Русия!

Защото утре ще накарат поляците да влязат, ще ни накарат и ние да влезнем, и да се връщат нашите синове и внуци в ковчези. Това не бива да допускаме! Достатъчно помагаме, достатъчно сме помогнали, трябва да се говори вече за мир, а не за война!

*Заглавието е на редакцията

 

 

 

ЗА ВАКЪФИТЕ, ЕЗИКА И СУВЕРЕНИТЕТА НА БЪЛГАРИЯ

Е-поща Печат PDF

• На вниманието на все още будните българи и в памет на загиналите по време на Априлското въстание

„...и страшен беше хайдутин

за чорбаджии и турци…„

Христо Ботев, „Хайдути”

Продължение от бр. 14

Що е вакъф?

Ще започнем с изясняване на предмета на исковете – става дума за вакъфски имот. Според ищеца по гореидентифицираното дело вакъф е имот „отреден за благотворителни богоугодни нужди”, в конкретния случай „за богоугодни хигиенни цели”, принадлежащ по силата на „верска догма на цялата конфесионална общност”.

Според Уикипедия вакъф или вакуф (под руско влияние), в Османската империя и други ислямски страни е недвижим имот или движимо имущество, предадено от държавата или отделно лице за религиозни или благотворителни цели.

Това е достатъчно, за да се очертаят основните характеристики на понятието вакъф – имот, придобит чрез дарение, целево предназначен за богоугодни нужди или цели. Личността на придобиващия имота очевидно не е част от характеристиката на института вакъф, тъй като тя би могла да бъде религиозна или всякаква друга благотворителна институция. Ясно и безспорно е, че правото върху имота, определен за вакъф, възниква по силата на „верска норма” на Шериата, а тя няма аналог в действащото българско право, който да послужи за основание за претенция за собственост. Именно поради тази причина мюсюлманското вероизповедание правно обосновава исканията си, позовавайки се на норми, актове и спогодби, които по силата на действащото българско законодателство и изрично по силата на разпоредбата на член 32 от Закона за изповеданията от 1949 година са отменени с всички произтичащи правни последици.

 


Страница 430 от 580