Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2019 Брой 41 (8 октомври 2019) ЛИТЕРАТУРНО МУЗИКАЛНА ВЕЧЕР НА ВЛАДИМИР СТОЯНОВ

ЛИТЕРАТУРНО МУЗИКАЛНА ВЕЧЕР НА ВЛАДИМИР СТОЯНОВ

Е-поща Печат PDF

Литературна вечер, по случай на 60-годишнината от рождението на поета, лителатуроведа, преводача, композитора и изпълнителя на авторски песни Владимир Стоянов се проведе в Русския културно-информационен център на 26.09.2019 г.


Аудиторията се оказа тясна да събере всички почитатели и приятели на българския творец Владимир Стоянов. Събитието бе организирано от Съюза на Българските писатели и Фондация „Устойчиво развитие за България“ при съдействие на РКИЦ. В топла, приятелска обстановка, с много музикални и поетични творби, изпълнени от автора, беше представена най-новата книга на Владимир Стоянов „Благовестието на думите“, която се представя на читателя заедно с компакт диск с авторски песни в изпълнение на поета с китара. Слово при представянето произнесоха Станка Шопова, Боян Ангелов, Димитър Христов, Петър Андасаров, приветствия поднесоха съветникът по култура в Посолството на Русия в България Алексей Новоселов и директора на РКИЦ Олга Широкова.

Творчеството на Владимир Стоянов е дълбоко патриотично, мъдро и добро. Тясно е свързано с българо-руските отношения и славянството. Той и признат като голям творец и търсен партньор на авторитетни културни институции в Русия, такива като Съюз на писателите на Русия, Литературния институт „М. Горки“, в. „Литературная газета“ и др.

Владимир Стоянов Стоянов е роден на 11.10.1959 г. в град Варна.  Член е на Съюза на българските писатели, на Градския съюз на писателите в Санкт-Петербург и на Московската градска организация към Съюза на писателите в Русия, вицепрезидент на Международната асоциация „Искусство народов мира“.

Той е един от основателите, организаторите и участниците на Салоните на изкуствата в гр. Варна, на редица международни проекти, фестивали,  писателски семинари с участието на литературния институт „Максим Горки“. От 2012 г. до януари 2019 г. е ръководител на Славянския център в СОК „Камчия“.

Носител е на Годишната награда на СБП за литературна критика и история за 2006 г., на наградата Георги Братанов за поезия (2009 г.), на наградата „Варна“ за превод (2011 г.). Лауреат е на VІ Артиада на изкуствата в Русия (Москва, 2001 г.), на литературната премия „Инокентий Анненский“, Санкт-Петербурт, 2012 г. – за принос към художествения превод на руска поезия, на международния музикален фестивал „Море и спомени“ (2011 г.), както и на редица национални и международни конкурси за поезия, авторска песен, литературна критика, преводи. През  2014 г. е удостоен със званието „заслужил деятел на изкуствата“ на международната асоциация „Искусство народов мира“, а от 15 февруари 2015 г. е член кореспондент на Академията на Руската словесност в Москва. Защитил дисертация на тема „Слово и музика в обучението по българска литература в училище (V–ХІІ клас)“, за което му е присъдена образователната и научна степен доктор по методика на обучението по литература.