Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2018 Брой 39 (23 октомври 2018) ВДЪХНОВЯВАЩ ПЪТ ЗА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ХОРА

ВДЪХНОВЯВАЩ ПЪТ ЗА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ХОРА

Е-поща Печат PDF

Фондация „Милен Григоров“ преоткрива пътя на просперитета

 

В град Горна Оряховица, от 11 до 13 октомври т.г, се проведе третото изложение – конкурс за „Младежко техническо творчество“ (МТТ). Инициатор за провеждането на тази крайно необходима форма, за насочване и развиване интереса на младото поколение български деца и младежи принадлежи на фондация „Милен Григоров“. В едно такова мащабно начинание без саратници е невъзможно да се постигне успех. Поради тази причина, успехът благородно се разпростира и украсява дейността на община Горна Оряховица, Асоциацията на индустриалния капитал в България, Федерацията на научно-техническите съюзи, Ротари клуб и много по-едри, и по-дребни производствени фирми, от страната и района.

 


Инициативата не остана без внимание и от страна на Министерството на образованието и науката, което включи Изложението – конкурс в своя план и оказва финансова помощ, при посрещането на разходите за хотел, награди, кетъринг зала и пр. И най-големите скептици и Томаневерници, разбраха и се убедиха, че МТТ не е някаква пиар акция или умел трик за усвояване на Европейски средства. На изложението се явиха ученици от професионални гимназии, студенти от Техническия университет, млади научни сътрудници от БАН и младежи, работещи в иновативни фирми. Тази година участваха над 310 изложители от 56 екипа. Разработките са в областта на електрониката, електротехниката, мехатроника, софтуер, машиностроене и др. Те са истински и не са просто хоби занимания и играчки за „губи време“, а реални разработки и изобретения, които дори, могат да бъдат част и средство от реалния производствен процес.

Огромен интерес предизвика и т.нар. Ретро линия, от времето на първите изобретатели на движението „Техническо и научно творчество на младежта“ (ТНТМ) и забравените вече постижения на индустрията на социалистическа България. В залата от хиляда кв.м., обслужвана само от млади хора, се създаде невероятна атмосфера от контакти, приятелства и перспективи за сътрудничество между децата и младежите, които са с отворени очи към света на техниката.

Няма да е преувеличено, ако кажем, че форумът е един истински оазис сред запустението на все повече завладяващата ни просветеност, ниската култура и липсата на добри нрави в обществото.

Комисия от преподаватели от Техническия университет, с председател проф. Георги Попов, разпредели 12 награди за участниците на тазгодишното изложение. Всяка от тях имаше определено парично изражение и преносими компютри от висок клас. Най-голяма от тях, 1 000лв + лаптоп, получи инж. Росен Христов от гр. Шумен, създал хуманоиден робот с човешки ръст. След усъвършенстването му, роботът сполучливо може да заменя работници, при изпълнението на тежки и монотонни операции, в опасна за човека среда.

 

 

Пред възхитените,от постиженията на младите хора, над 2 000 посетители, изложителите показаха сътворените електрически автомобили, спечелили състезания в Европа, системите за контрол на околната среда, роботизираните ръце и други индустриални приложения.

Този истински празник на младостта и техническото творчество приключи, разбира се, с младежки концерт и почерпка за всички участници. Останалото е разказ на инж. Владимир Григоров и председател на Фондация „Милен Григоров“.

Много време е изгубено, но надежда има

До тук, разказаното, бе по-скоро празничната страна на това събитие, изпълнило Горна Оряховица с оживление и нека не бъдем скромни, с надежда. Всъщност, този впечатляващ форум, бе само финал на една тежка и упорита работа с професионалните гимназии и техническите вузове в цялата страна. Постоянството бе нейната отличителна черта, но такава бе и основната задача, която си бяхме поставили като организатори. Мнозина ни наричаха снизходително „ентусиасти“, други пък се възторгваха и ни назоваваха направо „нови будители“. Истината е, че се борихме с безверието, за да докажем, че можем в този град, пък и в цяла България да се сложи началото на нещо стойностно и трайно. Най-много от всичко, обаче, ни стъписваше апатията, която бе обзела учителите, а като най-тревожен симптом отчетохме, че тя е присъща и за голяма част от учениците. Всичко това, според мен, се дължи на невероятното изоставане на младите хора по отношение света на техниката, както и в придобиване на технически знания и умения. И, направо, мога да кажа, че „орязването“ на този интерес е привнесеното с умелите „рецепти“ на Булонската система в образованието, прилагането на които през годините успя да премоделира основни направления в нашата образователна система. Днес всички осъзнават, че много време е загубено и то трябва да се наваксва. Все пак съгласувано с Дирекцията за професионално образование в МОН, вече в над 50 професионални гимназии, започнахме обучение на учители, които чрез кражочна дейност, ще стимулират интереса на децата от 5-ти, 6-ти и 7-ми клас и ще водят занимания.

За тази цел създадохме методика и технически устройства. Имаме амбицията обучението да придобие масов характер и докато не постигнем тази наситеност на учебния процес, нямаме намерение да се откажем.

По време на проведената Техническа конференция на тема „Индустрия 4.0“ и „Изкуственият интелект“, присъстваше и бележитият педагог от гр. Казанлък, Теодоси Теодосиев, създал над 40 световни медалисти и лауреати на международни състезания. Неговата позиция е, че само с масовото обучение на талантливи деца в точните науки, България може да бъде насочена по пътя на просперитета.

Излишно е да се подчертава, че това трябва да бъде и неотменима кауза за всеки български патриот, бил той учител, политик или бизнесмен. И още нещо, тази кауза е назащитима без подкрепата на Министерство на образованието и науката, което категорично трябва да преосмисли някои наследени позиции и схващания в учебници и програми. По този път опасностите са, образно казано, неизброими, но най-реалните от тях са свързани с комерсиалните и „либерални“ намеси в образованието. Дигиталната революция, предоставя редица изкушения, особено по отношение на понятия, като „свобода на избор“. Не се ли погрижим за децата си, в най- подходящата възраст подходяща за възпитание в непреходни ценности и здравомислия, ние българите, като нация, пък и като държавност, ще бъдем обречени на изличаване.

Инж. Владимир Григоров, председател на фондация „Милен Григоров“

Изложбата – конкурс „Младежко техническо творчество“ е крайно необходима форма за приобщаване на младите хора, към света на техниката и индустрията. На снимката, официалните лица при откриването: инж. Розалия Личева – началник на РУО – В. Търново, инж. Румяна Костадинова – инспектор в МОН, инж. Владимир Григоров – председател на фондация „Милен Григоров“, инж. Васил Велев – председател на АИКБ и инж. Добромир Добрев – кмет на община Горна Оряховица.