Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2018 Брой 32 (4 септември 2018) ПРОФ. ЧАВДАР ДОБРЕВ НА 85 ГОДИНИ

ПРОФ. ЧАВДАР ДОБРЕВ НА 85 ГОДИНИ

Е-поща Печат PDF

Чавдар ДобревНа 25.08 проф. Чавдар Добрев навърши 85 г. Да представяме тъкмо на читателите на „Нова Зора“ , един от най-големите авторитети в театралната и литературната критика, авторът на изключителните по дълбочина и обхват изследвания на творчеството на български и чуждестранни писатели, анализаторът на политическите и геополитически конструкции и сблъсъци на времена и интереси, би било израз на недооценяване на интелектуалната извисеност на всички, които обичат, търсят и четат страниците на нашия вестник.

Автор с изключителен принос за авторитета и името на вестник „Нова Зора“, проф. Чавдар Добрев написа многобройни публицистични и психолого-политически статии и портрети на героите на нашето време, за повече от четвърт век сътрудничество. Той написа проникновенни анализи на вечните теми за Отечеството и любовта към него; за властта и лъжедемокрацията; за човека и неговото бъдеще; за лявото и дясното в лявото; за благоденствието без свобода и за неизтребиния култ на превилигированите ценности.

Рабат автор и дълбок интелектуалец, проф. Чавдар Добрев,  с една неувяхваща свежест на духа, на мисълтта и мъдростта, премина като древен триумфатор по пътя на славата, между аплаузите на обичтта от признателните и стипчивата ревност на маломерници и отрицатели.

С дух настрен на руски лад, проникновен анализатор на социалните и хуманистични идеи на Достоевски, Толстой, Булгаков и много други руски писатели и поети, проф. Добрев е явление в българската литература и култура. Явление съпоставимо само със собствения му духовен ръст и съизмеримо с достиженията на незаспиващия разум на светлия славянски гении.

Пожелаваме му нестихващ творчески огън, все така ясен поглед и отдаденост в името на Отечеството.