Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2018 Брой 21 (22 май 2018) ВИНОВНА БИЛА “СИСТЕМАТА”

ВИНОВНА БИЛА “СИСТЕМАТА”

Е-поща Печат PDF

• Огромните недокументирани разходи на Пентагона

Военното министерство на САЩ, т. нар. Пентагон (името идва от формата на сградата - бел. ред.), е похарчило за периода 1998-2015 г. 21 трилиона долара, за които няма съответни документи.

 

Тези огромни прикривани разходи, по-големи от брутния вътрешен продукт на САЩ, който е 18,6 трилиона, се обясняват доста абсурдно с някакви “недостатъци в системата”.

Бившият министър на отбраната Робърт Гейтс каза в една своя реч през 2011 г., която медиите отминаха тихомълком, че никой не знае къде отиват парите в Пентагона, че е почти невъзможно да се получи точна информация, както и да се отговори на въпросите колко пари са похарчени и колко хора са ангажирани да работят във ведомството!

Ако се окаже, че покритите недокументирани разходи на Пентагона надхвърлят с много данъчните постъпления в държавната хазна, това означава, че правителството с лека ръка печата пари и съществува опасност да се разрази инфлация.

Освен това американското правителство често твърди, че няма пари за обществени нужди, но пари, за да се сеят бомби и смърт, има. Сега правителството хвърля над 100 бомби дневно, всяка от които струва над милион долара.

Парите, изхарчени за войни и смърт - документирани или не, - са толкова огромни, че с тях би могло да се ликвидират бедността и гладът по целия свят. Но американското правителство явно е твърдо решено да покаже, че се стреми единствено към печалбата от смърт и човешки нещастия.

В същото време правителството на САЩ не може да намери средства за здравеопазване и образование, за бездомниците, за ветераните и старите хора. Всъщност, може да ги намери, но не иска.

Наскоро властите на щата Луизиана разпратиха до 30 хиляди възрастни хора, които досега ползваха програмата “Медикейд”, уведомления, че ги изритват от старческите домове, в които живеят. Значи може да се избълват трилиони в черната дупка на военните разходи, а не може да се намерят пари за стари и бедни жители на страната.

Големите американски корпоративни медии не дискутират по въпросните недокументирани 21 трилиона долара. Никак не е чудно, те са рупори на големите оръжейни корпорации, където отива огромна част от парите на Пентагона, а са и близки до военно-промишления комплекс, от който получават бонуси. Медиите отчаяно се стремят да покажат, че тяхната основна цел е да бъдат опора на морално банкрутиралата американска империя. Когато не се занимават с активна пропаганда на воденето на войни, медиите омаломощават и запушват до последната клетка умовете на хората с всевъзможни глупости и идиотщини.  И докато тази пиеса се разиграва, зад гърба на американците и под маската на грижата за “националната сигурност” се извършва огромна кражба.

 

Превод Бистра СТАЙКОВА

(Truthdig, May 18, 2018, със съкращения)