Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2018 Брой 14 (2018) ЧИСТА И СВЯТА НАДЕЖДА...

ЧИСТА И СВЯТА НАДЕЖДА...

Е-поща Печат PDF

Чиста и свята е надеждата и мечтата да станем и бъдем чиста и свята република... Едно послание на Дякон Левски, на Апостоа на Свободата и най-великия българин - Васил Иванов Кунчев.
Отмина 19 февруари. Паметника му „там някъде, край София” отново бе отрупан с венци и цветя. Казват, че повечето били закупени с фактури и от държавната субсидия на елита в българската политика. Сиреч извън сметките им в личните тефтерчета.
С неговото  тефтерче нещата стоят по иначе, не че сме го забравили, но в отговорните си  речи и слова в юбилейни  дни и по тържествени поводи, може и да се сетим, че още не сме станали чиста и свята  република. Разбира се, ще добавим, че това е дело на всинца ни, че това не е сторено от нашето и предишните поколения, а трябва да го направят някой ден бъдещите ни сънародници...
Ние сме парламентарна република, чието Народно събрание повече „атрофира и прилича на нотариат на премиера”, отколкото да вдъхва надежда, че ще станем скоро  чиста и свята република. При такъв дневен ред, при такива изказвания, питания, при такива реплики, гласувания, при такова съотношение между дебили и нормални избиратели и избраници...
Кажете ми как да не се срамувам от парламентарната си република, като ме ръководят хора като Спас Гърневски, Тома Биков, Георги Марков, Десислава Атанасова, Димитър Главчев, Менда Стоянова, да не споменавам  и Антон Тодоров, Методи Андреев, Цецка Цачева и останалите ренегати и исторически плазмодии... Какъв морал трябва да имаш, за да приличаш на всеки, който е прототип на  автора на репликата: „Крадецът вика дръжте крадеца”, или „Циникът обвинява циника”!..
Какъв морал трябва да имаш, да обявиш официално: „По-добре фашист, отколкото комунист!”. Още повече след като си бил и такъв преди това, сменил си партийна принадлежност, коалиции и си се окичил с гражданска квота в селската си битност в българската временна политика.
Тази година се навършиха 155 години от рождението на Алеко Константинов, но Ганьо Балкански е безсмъртен и е  по жив от всякога.
Каква свята и чиста република с такъв арогантен цинизъм в парламентарната зала, с такова посредствено равнище на държавните  мъже, с такава лексика в кулоарите на Народното събрание, в телевизионните студиа!
Какви патриоти и какви граждани, какви народни представители са онези, които дори в речника си вече не ползват понятието народ, а електорат, и за тях народът е  „материал”! За тях вече народът е простолюдието, тълпата, която ръкопляска и се води по акъла им, гласува безропотно и се продава и купува, независимо че това било престъпление по време на вота.
Изчислете грижата им в  справки.
Осем пъти е разликата в доходите на населението! (А някои твърдят, че е и повече.)
Два милиона са под  прага на бедността, благодарение на далновидната им политика! Благодарение на стабилната политика на днес управляващите!
Нещо повече. Само преди дни управляващите законно си вдигнаха месечните възнаграждения с още  297 лева, а  прагът на бедността е  вече 314... лева.
Вероятно и коледни и великденски бонуси ще им се полагат!? Като на всички онези, които имат месечни доходи под триста лева и им дават по двайсет евро за бъдещата чакалня в Еврозоната!
Каква ти чиста и свята република, Дяконе, като у нас все повече даваме подпора на глупци!
Каква чиста и свята република, когато все повече, колкото и времето да е в нас, и ние него да обръщаме... А си оставаме същите роби и наблюдатели на едни промени, безогледни и престъпни, по страниците в учебниците по исторя и морал, сменят табели и имена, но с нищо не се променят къмто „чиста и свята република”!
Чистата и свята република, уви, продължава да е само чиста и свята надежда за утре, задача на някое следващо поколение, може би.