Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2018 Брой 10 (2018) „СДЕЛКАТА НА ВЕКА” ЗА ЧЕЗ

„СДЕЛКАТА НА ВЕКА” ЗА ЧЕЗ

Е-поща Печат PDF

• “Фалшиви новини” и мистерии

Опасни познанства изядоха главата на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Без да е кума, а само позната на „стратегическия инвеститор” Гинка Върбакова и нейния съпруг Славчо от Пазарджик, тя изгоря, за да не изгори някой по-високопоставен от нея в йерархията на ГЕРБ. А Гинка, срещу 100-те милиона лева активи на съществуващата от няколко месеца „Инерком България ЕАД”, ще получи кредит от 320 млн. евро от неизвестна засега „международна финансова институция”. С тази вересия тя ще придобие най-голямото електроразпределително предприятие (ЕРП) в България, което обслужва към три милиона абонати.

Берекет версин и на това, ще кажем, понеже щедрото българско законодателство позволява регистрирането на фирми и срещу скромните два лева капитал...

Многомилионният кредит щял да бъде обезпечен с акциите на закупеното от Гинка електроразпределително дружество ЧЕЗ. Тоест, ако „инвеститорът” Гинка не е в състояние да обслужва кредита, банката кредитор ще придобие цялото ЕРП. Но млъкни, сърце! Сделката била осъществена според чешкото законодателство, увери Върбакова в първото си телевизионно интервю пред Нова телевизия на 26 февруари. Нашата Гинка не е само „стратегическа авантюристка”, а направо Гинко билоба за късопаметни политически балъци!

Чешкият вестник „Лидове новини” писа, че част от финансите  на „Инерком България ЕАД са обещани от фирма, свързана с руско-грузинския милиардер Паата Гамгонеишвили.

Може би вестникът визира регистрираната на британските Вирджински острови и о-в Ман „Floremzane Ltd Group”, разследвана за пране на пари и данъчни измами по така наречените Райски досиета („Paradise papers”). Или пък става реч за руската група от компании „Wesley Commerce” и „Golden Babylon”. Милиардерът Гамгонеишвили е вписан и като единствен учредител на руската компания за развитие „Patero Development” и е директор на руската търговска банка „Slavjanskij Credit”. Възможно е и загадъчният кредитор на Гинка да се окаже съвсем друг, което не прави сделката по-малко съмнителна.

Ако всичко около продажбата на ЧЕЗ България беше редовно, защо собственикът на Енерго Про, който също е чех, твърди, че процедурата по продажбата била много непрозрачна? И защо премиерът Борисов „посъветва” Теменужка Петкова да подаде оставка, преди „съответните институции” – ДАНС, Прокуратурата, КЗК, КФН, НАП и т.н., да са разследвали „сделката на века”? При толкова „защо”, иди доказвай, че не става дума за крупна далавера и корупция с политически чадър...

Вярно е, че каквото правителството си направи само, никой друг не може да му го причини. Поредният скандал дойде във възможно най-неподходящия за управляващите момент. Тъкмо Борисов се беше похвалил с „най-добре пазената граница”, която ни прави достойни за Шенген; тъкмо беше резервирал 49 места за евродепутати от Западните Балкани; тъкмо Цветанов беше стиснал ръката на Волен Сидеров, за да разсее съмненията в стабилността на коалицията, и буквално от нищото дойде оставката на енергийния министър Теменужка Петкова. При това, тя беше „посъветвана” за това от самия премиер, научил за продажбата на ЧЕЗ от чешкия си колега Анджей Бабиш в Брюксел. Преди да стане премиер, Бабиш беше чешки министър на финансите, следователно и принципал на държавната фирма ЧЕЗ. Това предполага да е бил в течение на цялата процедура по продажбата на бизнеса й у нас. При посещението си в София няма начин Бабиш да не е уведомил Борисов за хода на преговорите по сделката, така че нашият премиер нямаше защо да се прави на изненадан. Едва ли Теменужка Петкова отгърмя от кабинета, понеже не е казала на Борисов, че познава Гинка и съпруга й от 20 години. Кучето явно е заровено другаде в корупционните дебри на България. Какъв Шенген, каква Еврозона, каква евроинтеграция на Западните Балкани, какво уреждане на отношенията ЕС-Турция при това грехопадение?! А на всичко отгоре нашият премиер си позволи да критикува САЩ, че ползват бази у нас безплатно, а не ни продават въоръжение на преференциални цени като на приятели. Теменужка Петкова пък намекна за преразглеждане на договорите за американските тецове: непростим грях, който също й изяде главата. Малка подробност е, че плахите критики и предложения към „братска” Америка дойдоха, след като бяха изтекли сроковете, в които българската страна би могла да предяви своите претенции.

Що се отнася до евроинтеграцията на Западните Балкани и посредничеството на София за уреждането на отношенията ЕС-Турция, някои казват, че Борисов се е самонатоварил с две невъзможни мисии. Унгарският премиер Орбан го изрази по друг начин, отбелязвайки, че Борисов, е „забил брадвата си в голямо дърво”. Албанският лидер Еди Рама се размечта на глас за Велика Албания и че се надявал един ден Албания и Косово да имат общ президент. След това определи Борисов като „балканската Ангела Меркел”! При тези великоалбански блянове, едва ли Сърбия ще ръкопляска на евроинтеграторските усилия на „фрау” Б. Не направи щастливи и братята македонци, след като ги остави сами да се оправят с Гърция по въпроса за името на държавата си. Докато „приятелят Тайпи” директно подкрепи Скопие в спора му с Атина за името Македония. А сега сипе огън и жупел срещу Чехия, която вместо да предаде Салих Мюслим, „главатаря на терористите” в Сирия (Мюслим беше председател на Партията на демократичния съюз на кюрдите в Сирия – PYD), го е пуснала на свобода. Следователно, на евентуална среща на върха ЕС-Турция във Варна падишахът може да поиска от евролидерите да му предадат „терориста” Салих Мюслим...

Какво ще излезе тогава от грандиозните Бойкови дипломатически кроежи? Едно голямо раздвижване на въздуха... Защото шефът на ЕК и голям приятел на Борисов, Жан-Клод Юнкер, поряза европейските трепети на политиците от Западните Балкани, предупреждавайки ги първо да разрешат проблемите помежду си и след това да мислят за членство в ЕС. После председателят на Европейския съвет Доналд Туск разгневи Реджеп Тайип Ердоган с предупреждението, че срещата на върха във Варна ЕС-Турция, предвидена за 26 март, може да бъде отменена. Като причина Туск изтъкна провокационното поведение на  Турция в Източното Средиземноморие (в района на газовите залежи в откритите води край о-в Кипър, които според Анкара принадлежат на кипърските турци) и в Егейско море.

За турската агресия в Северна Сирия, наречена операция „Маслинова клонка” Туск не каза и една критична дума. А Анкара отхвърли и въведеното с Резолюция № 2401 на Съвета за сигурност на ООН 30-дневно примирие в Сирия. То не се отнасяло за „операцията срещу терора” в Африн. В замяна на това, от цялата „демократична общност” се сипят клетви и закани срещу сирийския президент Башар Асад, когото обвиняват за цивилните жертви при бомбардировките на предградието на Дамаск Източен Гута. Нищо, че оттам „умерената опозиция” обстрелва с ракети и мини центъра на сирийската столица. Убитите от „бунтовниците” мирни сирийски граждани не се броят, както не се броят и убитите от турския аскер и Свободната сирийска армия цивилни в Северна Сирия. Все едно, че 2000 убити в хода на турската военна операция „Маслинова клонка” в Африн (от 21.01.2018, до 26.02.2018 г.) са само „терористи”, без нито един цивилен. И как да е иначе, щом между 18.12.2017 г. и 24.01.2018 г. правителството на Ангела Меркел е подписало 31 спогодби за износ на оръжия за Анкара? В замяна Ердоган разпореди Дениз Юджел, държаният една година в турски затвор кореспондент на германския вестник „Ди Велт”, да бъде съден без задържане... („Джумхуриет”, 24.02.2018).

Метафорично казано, „големите началници” в Брюксел „удариха брадвата” на дипломацията на Бойко Борисов. Като нищо ще се сбъднат предсказанията на евроскептиците, че българското председателство на Съвета на ЕС ще се окаже само една скъпа говорилня. А в ГЕРБ бяха така очаровани от европейското „доверие”, че се опитаха да пробутат между капките и ратификацията на Истанбулската конвенция на Съвета на Европа за предотвратяване на насилията над жени и домашното насилие. Стреснат от негативната обществена реакция, Борисов обеща да изтегли конвенцията от Народното събрание, докато се осигури пълен обществен консенсус за нейната ратификация. Но доколкото ни е известно, символът на джендъризма още си стои в парламента. Само е замразен временно, за да бъде пробутан в по-подходящо време. Факт е, че Цветанов, когото Волен Сидеров квалифицира като основен лобист на джендър идеологията, щеше да му счупи ръката от стискане пред телевизионните камери. Демек, стабилността на управляващата коалиция е непоклатима.

Дни след тази демонстрация на „коалиционна култура” гръмна скандалът с продажбата на ЧЕЗ и калимерата отново беше застрашена. Волен Сидеров намекна за крупна далавера, а председателят на Парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев, депутатът с оттеглената след дъжд качулка оставка, който твърдеше, че продажбата на ЧЕЗ била фалшива новина, заяви: „Волен Сидеров не ми е проблемът!”. Последва искане от ПП „Атака” за оставката и на Делян Добрев. Защо ли този „нравственик” не повтори „достойния” си акт отпреди месеци и не освободи най-после 44-ото НС от своето присъствие? Не беше ли редно Борисов и него да „посъветва” да си ходи, както направи с министъра на енергетиката Теменужка Петкова? Да не се окаже, че българската държава е станала гарант по кредита на Гинкината „Инерком България ЕАД”... Ами ако излезе, че кредитор е руската Външнотърговска банка? Парите не миришат, нали? Впрочем, Гинка предложи държавата да има блокираща квота от 34 % в собственото й ЕРП и отпътува за Чехия, за да уговори за същото чешкия продавач. Така Борисов направи точно обратното на онова, което до преди няколко дена отхвърляше – държавата да изкупи част от акциите на ЧЕЗ.

Иначе, със или без съмнителни познати, постът министър на енергетиката се оказва много проветрив. И при “Царя”, и при тройната коалиция, и при трите кабинета на Бойко Борисов падаше поне по един енергиен министър. През Министерството на енергетиката минаха „експерти” като Мирослав Севлиевски (НДСВ), Трайчо Трайков, Делян Добрев и Теменужка Петкова (ГЕРБ), някои от които са разследвани от прокуратурата за безстопанственост. Що се отнася до Теменужка Петкова, тя тепърва ще дава показания. Номинацията на ГЕРБ за неин заместник трябваше да бъде обявена на 28 февруари, но дни преди това се спрягаха най-чудновати  кандидатури: от експерта по маркетинг Валентин Николов, бивш директор на АЕЦ „Козлодуй”, до скандалния Делян Добрев, бивш министър на енергетиката в кабинета „Борисов-1”, сега председател на Парламентарната енергийна комисия. Независимо кого щяха да предложат от ГЕРБ за поста министър на енергетиката, независимо от гласуването на неговата кандидатура в НС, въпросът „защо” ще продължи да виси със страшна сила! Защо беше освободена Петкова, ако в „сделката на века” – продажбата на бизнеса на ЧЕЗ у нас, няма нищо нередно и престъпно? Няма ли смяната на собственика да повлече след себе си нови, по-високи цени на електроенергията? Нали новият собственик ще трябва да монтира нови умни електромери?

Позовавайки се на допълнителните разходи, той със сигурност ще поиска по-високи цени на тока, които КЕВР може и да одобри. Впрочем, „гадовете” от трите ЕРП вече поискаха нови цени на еленергията от 1 юли. Да не забравяме, че първото правителство на Борисов падна през февруари 2013 г., само защото ЕРП-тата решиха да съберат две сметки в една фактура! А утре Гинка може да дръпне шалтера на когото си иска: от Министерския съвет и министерствата, до парламента и цяла Западна България, начело със София, ако щете. Съдбата на управляващите е поставена в две женски ръце!

Ясно е, че правителството на Борисов няма да дострои проекта АЕЦ „Белене”, след като досега не е поискало отмяната на мораториума върху него, гласуван от НС. На пресконференция с лидерите на страните от Западните Балкани след Инвестиционния форум, организиран в Лондон от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), премиерът на България сподели, че го е осенила блестяща идея. Тя се свеждала до това АЕЦ „Белене” да се построи като общобалкански проект, финансиран с пари от ЕБВР. Не чухме обаче гласове на одобрение и съгласие нито от балканските лидери, нито от ЕБВР, която не финансира ядрени проекти. Очевидно са си помислили, че Борисов се опитва да им прехвърли едно непосилно бреме в замяна на мъгляви обещания за светло енергийно бъдеще. Не всички балканци са глупаци, така че кабинетът „Борисов-3” ще трябва да търси купувач на безценица за двата ядрени реактора, които ще презимуват на площадката в Белене. Ясно е също така, че няма да върне на държавата „приватизираните” ЕРП. Поставихме в кавички „приватизираните”, понеже ЧЕЗ е чешка държавна фирма. Явно, чешката държава е добър стопанин, за разлика от българската, която три мандата се управлява от Бойко Борисов. Тази държава не може да строи големи производствени и енергийни предприятия, а само магистрали, от които по-лесно се краде. И които се одупчват след първата зима. Същото обещава Борисов и на Западните Балкани: пътна, железопътна и дигитална инфраструктура за 30 млрд. евро. Само че след Брекзит нетните донори в ЕС намаляха, което не може да се компенсира с увеличаване на вноските на страните членки, както предлага Борисов. Ерго, Балканите ще трябва да разчитат на собствените си сили.

Колкото до сделката за ЧЕЗ, не изключваме вероятността Петкова да е станала бушон за прикриване на американския натиск да се погребат завинаги „руските” енергийни проекти и да се сведе до нула енергийната зависимост от Русия в сферата на природния газ. Европейци сме, ама недотам! Затова, въпреки забраната от ЕС на държавната помощ за частни предприятия, въпреки наличието на либерализиран енергиен пазар, ще продължим да изкупуваме на преференциални цени тока от американските ТЕЦ „Марица Изток” 1 и 3, както и от многобройните соларни и ветрогенераторни паркове. За Чичо Сам либерализиран е само пазарът, който гарантира американските интереси. „America first!” („Америка на първо място!”). Какво тук значи някакъв си български министър на енергетиката?! Достатъчно е от Вашингтон или Брюксел да дръпнат ухото на премиера Борисов, за да „посъветва” той някой свой министър да си подаде оставката. Като „морален жест”... Толкова много „морал”, че чак намирисва на харемлък!

Чиста и свята република ли? Равенство с всички европейски народи ли? Друг път! Щом фрау Меркел се гъне като тръстика пред Тръмп и Ердоган, какво остава за наш Бойко? Той да не е австриец, унгарец, поляк, чех, словак или холандец? Но не затова брадвата му не удря два пъти на едно и също място. Днес е забита в дебелото дърво, наречено Западни Балкани. Утре кръстът или брадвата може да се забие „в живо тяло”, както пише Ботев.