Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало

ГЛОБАЛИЗМЪТ ДЕЙСТВА КАТО МАФИЯТА

Е-поща Печат PDF

• В геополитиката предупрежденията идват във вид на цветни революции

Глобализмът е също като мафията, но се отличава с много по-голяма сложност, а също с претенции за почтеност.

Във филма „Кръстникът - 2” група мафиоти празнуват рожден ден в Хавана. И докато се разрязва тортата, един от тях казва, че подобно на тортата, Куба ще бъде разделена на късове и поделена между гостите.

По същия начин глобализмът действа в световен мащаб - реже света и го разпределя между гигантските многонационални корпорации...

Структурата на световния икономически елит е такава, че корпорациите се наместват една в друга, подобно на кукли матрьошки. Надали много хора знаят, че „Кей еф си“, „Тако Бел“ и “Пица хът“ са собственост на една и съща корпорация. Или че „Си Ен Ен“ и „Картун нетуърк“ се отчитат пред един и същи шеф. Или че независимо от това каква бира пием - била тя „Budweiser”, „Corona”, „Stella” или някоя от десетките други марки - ние плащаме на една и съща гигантска корпорация.

Корпорациите се контролират от най-големите акционери, които обикновено са гигантски финансови корпорации. Според едно проучване, направено през 2011 г., по-малко от 150 мегакорпорации, разполагащи с невероятно големи богатства и влияние, контролират всички корпорации в света.

Финансовата мафия действа със свои рекетьорски похвати. В условията на капитализъм кръстниците на глобализма определят кой да печели и кой да губи. Понякога някой могъщ магнат тегли заем от милиарди долари при 0% лихва, купува огромно количество акции на някоя корпорация, променя политиката й (примерно раздаването на дивиденти) и след няколко месеца й нанася смъртоносен удар.

На върха на корпоративната пирамида стоят централните банки, които притежават невероятната способност да правят пари от нищо. Ротшилд беше казал, че ако му предоставят контрола над паричната маса в една държава, на него ще му е съвсем безразлично кой прави там законите. Кръстниците на глобализма не само контролират корпорациите (включително и медиите), но също и политиците, военните, държавния апарат, разузнавателните служби.

Всички корпорации са инструменти, които служат на една висша цел - контрола над хората. Финансовата система е главното оръжие, използвано за установяване на контрол над държавите. Дългът на една държава, нейните богатства, кредитен рейтинг и борсови операции – всичко това може да бъде манипулирано от Уолстрийт, който е едно финансово оръжие за масово унищожение. Производството на генномодифицирани организми (ГМО) също е ефективен инструмент за контрол над държавите, защото ако една страна купува всяка година от чуждестранните корпорации своите семена и пестициди, тя вече се намира в подчинено положение. Цели народи и държави са поставени в зависимост и от „Голямата Фарма” (Big Pharma”) – гигантските корпорации производителки на лекарства.

Но преди всичко глобалистите се стремят да контролират мисленето на хората. И тук в играта влизат медиите, развлекателната индустрия и интернет. Всички те са част от корпоративната система, така че „Фейсбук“, „Туитър“, „Гугъл”, големите медии и Холивуд могат да работят заедно, за да контролират това, което хората по нашата планета чувстват, мислят и в което вярват. Интернет също е и важно оръжие за шпиониране на хората и държавните ръководители в цял свят. Той е особено удобен, когато трябва да бъдат шантажирани или свалени от власт лидери, които не проявяват желание за сътрудничество с глобалистите. Така антиамерикански настроената бразилска президентка Дилма Русеф беше свалена посредством изтекъл телефонен разговор. Националната агенция за сигурност на САЩ (НСА) беше я шпионирала и подслушвала нейния телефон.

В условията на „свободен пазар“ корпоративният елит често се нуждае от съдействие за налагане на интересите си и поради това в играта влизат военните и политиците. Глобализмът изисква всички естествени ресурси по света да бъдат приватизирани, хората от всички държави да са готови да работят за глобалистите, икономиките на всички страни да бъдат отворени, за да могат корпорациите да продават там своите стоки. Когато някои държави се опитват да се възпротивят, на тях им се създават огромни проблеми. За корпоративния елит идеалната държава е васалната държава, която щедро споделя и приватизира своите природни ресурси, осигурява евтина работна ръка, отваря пазарите си за стоките на многонационалните корпорации, тегли прекомерно големи заеми от Световната банка и Международния валутен фонд, купува големи количества американски съкровищни облигации, предоставя територията си за военни бази на САЩ и НАТО, купува оръжие, производство на САЩ и на големите сили в Европейския съюз, гласува в ООН така, както й се нареди.

Във филмите за мафията хората, върху които трябва да се упражни някакво внушение, могат като сериозно предупреждение да получат умряла риба, увита във вестник или като се събудят, да видят на леглото си отрязана конска глава. В геополитиката предупрежденията идват във вид на цветни революции (Грузия, Украйна), войни, водени с ръцете на ислямски терористи (Либия, Сирия, Филипините), подем на сепаратистки движения (Кюрдистан, Белуджистан), враждебно отношение към съседни държави от страна на глобалистки съюзници (Саудитска Арабия спрямо Катар и Иран), санкции (Венецуела) и накрая открита военна инвазия.

Геополитиката на глобализма, например такава, каквато я наблюдаваме в Сирия, това са войни, водени с ръцете на наемници, ислямски тероризъм, борба за световна хегемония. Но за разлика от обикновените мафиоти, глобалистите полагат много усилия, за да оправдаят откритото насилие, към което прибягват, за да постигнат целите си за световна хегемония. Задачата да се пропагандират сред населението техните войни се възлага на медиите, учените глави и политиците.

Политиците са ключови заинтересовани лица при глобализма и те се стремят да убеждават обществото в необходимостта от международни договори за свободна търговия като споразуменията за свободна търговия Трансатлантическо партньрство за търговия и инвестиции (ТТПИ) и Транстихоокеанско партньорство (ТПП), които дават на корпорациите власт над отделните страни. Бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън заяви в своя секретно произнесена реч, на която „Уикилийкс“ даде публичност, че съществувал план за създаване на „общ пазар“, който да обхване целия континент Америка – Северна, Централна и Южна. Има и обединения, които не са само търговски, но и политически, такъв е Европейският съюз.

Хората, които не са погълнати единствено от своята ежедневна драма, осъзнават огромните проблеми на сегашната система. Глобалистите използват фалшиви „фиатни“ пари (фиатните пари са книжни пари, които не са обезпечени с нищо и биват монополно издавани от държавата като законно платежно средство. Терминът произлиза от латинското „fiat” (съгласие, одобрение, разрешение, декрет), тъй като те са установени с правителствен декрет. Те са пълната противоположност на стоковите пари, б.р.), необезпечени със злато или сребро, за да държат повечето страни в света, включително и САЩ, в състояние на колосална задлъжнялост.

Цялата глобална икономика се поддържа от изкуствени лихвени курсове, спекулации с недвижима собственост, борсови спекулации. Светът, в който живеем, се опира на финансова пирамида, подхранвана от нереални финансови средства. И докато глобалистите ни убеждават колко прекрасно е всичко, свръхбогатите разполагат с повече богатства от винаги.

Повечето държавни лидери в света с готовност или неохотно приемат глобалистката система. Някои страни се съпротивляват в различна степен – Северна Корея го прави войнствено, Сирия, Иран, Венецуела, Русия – отбранително, Китай – по-нюансирано. Срещу глобализма има съпротива и от лявата, и от дясната част на политическия спектър, но по различни причини.

Следващите 20 години могат да се окажат най-значимите в съвременната човешка история. Цели държави, общества и самият ни начин на живот могат да се променят безвъзвратно. Дали ще възникне предизвикателство към съществуващата система от страна на суверенни държави, или на масови народни организации? Или ще си кажем „голяма работа“ и ще продължим да живеем смирено, като се надяваме, че ще ни се случи нещо по-добро...

 

Бистра СТАЙКОВА (по Chris Kanthan.How globalism works just like the mafia, Nation of Change, October 1, 2017, със съкращения)