Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало

ЩЕ ИЗПИЛИМ ЛИ ПЕТОЛЪЧКАТА ОТ ПИСТОЛЕТ „МАКАРОВ”?

Е-поща Печат PDF

До главния редактор на в. „Нова Зора” г-н Минчо Минчев

Уважаеми г-н Главен редактор,

Повод за моето искане е интервюто на г-жа Ема Иванова с проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност, бивш главен секретар на МВР и настоящ преподавател в Нов български университет, поместено на стр. 7 на в. „Трета възраст” (бр. 27/5-11.VII.2017 г.), във връзка с проблемите в МВР и протеста на 5 юли – професионалния им празник. Това е и мой празник, защото съм о.з. полковник от МВР и съм прослужил 25 години на офицерска длъжност, като следовател, научен работник, н-к на отдел и зам. н-к на у-ние „Криминално” в Дирекция на милицията, и преподавател във ВСШ „Г. Димитров” – МВР, а проблемите са ми близки и основателно ме тревожат, макар и в битността ми на пенсионер. На посочения вестник съм обиден от личен опит, понеже не публикува ”друго мнение” от читателите си.

Уважаваният от мен професор познава отблизо проблемите в службите за сигурност, включително в МВР, и съответно компетентно ги интерпретира. В настоящото интервю обаче дава и становища, свързани с въоръжението и оборудването на полицаите, които не считам за верни и заблуждават читателите.

Относно оборудването: имам предвид изказаното становище по обявения конкурс от новоназначения министър на вътрешните работи г-н Валентин Радев, за доставяне на около 4 000 защитни жилетки и 2 000 бронекаски. Според него „тези количества следва да бъдат 4 пъти повече. Всички средства за лична защита в момента са с отдавна изтекъл срок на годност и не осигуряват сигурност”.

Моят опит в борбата с криминалната престъпност, опазването на обществения ред и осигуряването на безопасността на движението по пътищата, които и сега са основни задачи на полицията, сочи, че те няма да се решат със защитни жилетки и бронекаски в посочените количества. Защото те не са им необходими. Това е задължително оборудване за специалните части, които водят борба с тероризма и се използва само при специални случаи. То не е за ежедневна употреба и от тях, още повече за полицаите.

Според уважавания професор българският данъкоплатец трябва да отдели пари за 16 000 бронежилетки и 8 000 бронекаски... Колко обаче сега са в наличност, не се споменава. За сметка на това се обявява, че наличните имали „срок на годност” и вече не осигуряват защита... Интересно какъв е този срок на годност?! Те саморазпадат ли се, като повечето от детайлите на западните коли, за да се обновяват периодично поради свръхпроизводството им!?

През Втората световна война баща ми воюва с карабина „Манлихер” обр. 1895 г., и бе оборудван с пионерска лопатка „Блекман”, обр. 1915 г., а каската също е била от времето на Първата световна война!? Считам, че безпомощността, слабата подготовка и професионалната мотивация на ръководния и изпълнителския състав на МВР не може да се компенсира с изхарчването на милиони лева за подобно оборудване. Тези защитни средства ще си стоят в складовете, с тях полицаите няма да тръгнат по улиците, за да всяват респект като римски центуриони и най-често ще изчакват да изтече поредният „срок на годност”, за да се закупят нови.

Подобно е положението и с обявеното за „панацея” повсеместно видеонаблюдение, като се започне от площадите и улиците в населените места, училищата, детските градини, болниците, магистралите, колите на КАТ и пр., и пр. , което струва необявени милиони, подобно на парите за специалните разузнавателни средства (СРС), за които бюджетът на Държавна агенция „Технически операции” за 2017 г. е само... 48 375 000 лева!

Защо няма данни от компетентни и безпристрастни криминологични изследвания какъв е ефектът от тяхното използване извън тоталния контрол над обикновения гражданин, учител, лекар, служител и пр.? За сметка на това се изпълняват тлъсти държавни поръчки и се източват милиони левове от „близки” фирми – производители и вносители. За комисионите също няма данни!

Относно въоръжението. В публикацията се сочи, че „нашата полиция разполага с 35 000 пистолети „Макаров” образец 41. Ако ги разгледате, на дръжките им всичките имат петолъчка, която не би трябвало да присъства на държавни униформи. Да не говорим за възпиращата им сила и точността – това е армейско оръжие от 40-те години, не е за полицейски цели”.

И тук уважаваният професор ни дава подвеждаща информация. Пистолет „Макаров” (ПМ) кал. 9.2 х 18 мм, действително е разработен основно като армейско оръжие и за нуждите на силите за сигурност в Съветския съюз. Но това става след Втората световна война и посочването на неговия „образец 41”, което означава 1941 г., е неточно и подвеждащо. Той е образец 1951 г. и действително е приет на въоръжение в армията и силите за сигурност. Идва на смяна на пистолет „ТТ” , обр. 1933 г., кал. 7.62 х 25 мм. Пистолетът „ПМ” бе въведен на въоръжение в Българската армия и структурите на силовите ведомства, през 60-те години, където успешно се използва и сега. Пистолетът „ПМ” и боеприпасите за него се произвеждат от българската оръжейна промишленост, което е от изключителна важност за страната.

На фона на бурните конкурентни процеси между западните оръжейни фирми, пистолет ”ПМ” действително е остарял. Затова и в България бе разработен много по-мощен пистолет за нуждите на МО, а именно „Аркус”, кал 9 х 19 мм. Това обаче не снижава бойните качества на пистолета „ПМ” за нуждите на МВР, защото се отличава с проста конструкция и многофункционалност на детайлите, само 32! Затова е прост за експлоатация, има голям служебен ресурс и е изключително надежден. Не случайно е основното оръжие на „килърите”.

Относно възпиращата сила и точността, които се поставят под съмнение, следва да посоча, че скоростта на куршума е 315 м / сек, а енергията му е 300 Дж., като убойното действие на куршума се запазва до 350 м. Прицелната му далекобойност е 50 м, абсолютно достатъчна за нуждите на полицията. Те не воюват на бойното поле!

За точността на пистолета, т.е. разсейването, говорят недвусмислено проверените данни от експерименталните стрелби, преди да е приет на въоръжение не къде да е а в СССР! А те са: на 10 м – 3.5 см, на 25 м – 7.5 см, на 50 м – 16 см.

Като офицер и за самоотбрана познавам това оръжие и винаги съм му се доверявал на 100 %. Не случайно за него има една поговорка: „Мисълта засича, но „Макаров” никога”!

Пистолетът действително е малко тежичък и не особено удобен и красив, но има други предимства – сигурност и безотказност!

Затова считам, че не следва да се заклеймява оръжието на полицията с подтекста, че и то следва да бъде заменено с други (разбирай, скъпи западни образци, с каквито си позволяват да се въоръжават бандитите!), както и да се подкопава увереността на служителите в бойните качества на личното им оръжие! При това професорът не посочва какво трябва да бъде оръжието на българския полицай.

А към политическия аргумент на уважавания професор, че на дръжката на пистолета има „петолъчка”, се отнасям със снизхождение. Може би с публикацията се цели иницииране на поредната кампания срещу „комунистическите символи”, за тяхното премахване чрез изпиляване, пробиване на отвор на мястото на звездата или смяна на пластмасовата дръжка?!

Ако с новите хиляди бронежилетки, бронекаски и смяната на пистолетите, ще се овладее криминалната престъпност и безнаказаността на извършителите на престъпленията, аз пръв ще се присъединя към тези начинания, без лобизъм и комисиони. Да, ама за съжаление, не!

 

12.07.2017 г.

Адвокат Тодор ПРЕДОВ, д-р по право, криминолог