Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало

СРЕЩАТА НА ВЪРХА НА Г-20 В ХАМБУРГ

Е-поща Печат PDF

Шумна, безсмислена и опасна постановка

Ако човек има търпението да прочете не цялата заключителна декларация от форума в Хамбург, а само преамбюла към нея, и сравни написаното с видяното по пламтящите улици на града, ще си каже, че става реч за две паралелни реалности. И няма да сбърка, поне що се отнася до яростната съпротива срещу форума на анти глобалистите, определяни неоснователно за „левичари” и анархисти.

Ако бяха левичари щяха да бъдат интернационалисти, нали?

В паралелна реалност живее и екипът в Белия дом, начело с президента Тръмп, който плюе на всякакви договорености, изискващи някакви жертви от страна на САЩ. Например борбата с климатичните промени, бежанската и мигрантската кризи, мирът и свободната търговия. Руснаците имат поговорка, която сякаш идеално резюмира разногласията между ЕС и новата администрация в Белия дом, проявени и в Хамбург, по най-важните проблеми на съвременния свят: „Търсихме се, намерихме се и се разминахме!”.

Въпреки, че световните информационни агенции акцентираха повече на продължилата два часа и четвърт среща на Тръмп и Путин, и дори се опитваха да разчетат езика на техните тела, за да правят изводи за резултатите от разговора им, в преамбюла на заключителната декларация от форума в Хамбург се величае ролята на последната и предходните „седенки” на лидерите на 20-те най-развити страни в света. “Ние, лидерите на Г-20, се събрахме в Хамбург, Германия, на 7-8 юли, за да се заемем с основните икономически предизвикателства и да допринесем за просперитета и благоденствието. Справянето с на предизвикателствата на нашата епоха и формирането на един взаимносвързан свят е обща цел на Г-20 като наш първи форум за международно икономическо сътрудничество. Г-20 разкри своята мощ по време на глобалната икономическа и финансова криза преди около 10 години, когато тя изигра решаваща роля за стабилизирането на икономиките и финансовите пазари. Което беше вярно тогава, продължава да бъде такова и сега: ние можем да постигнем повече заедно, отколкото, действайки сами. Придвижването на нашата обща цел в Г-20 – силен, балансиран, съдържателен растеж, остава нашият най-важен приоритет.

Глобализацията и технологичната промяна допринесоха значително за управлението на икономическия растеж и повишаването на стандартите на живот на планетата. Обаче глобализацията породи предизвикателства и изгодите от нея не бяха достатъчно широко споделени. Събирайки заедно развити и възникващи пазарни икономики, Г-20 е решена да формира глобализация в полза на всички хора. Най-важното, ние трябва да дадем възможност на нашите народи по-добре да схванат нейните възможности, да подхванем общите предизвикателства към световната общност. Включително тероризма, преселението, бедността, гладът и заплахите за здравето, създаването на работни места, климатичните промени, енергийната сигурност и неравенствата, включително половото неравенство, като основа за устойчиво развитие и стабилност. Ше продължим да работим заедно с други, включително развиващи се страни, за да се справим с тези предизвикателства и с изграждането на един международен ред, основан на правила. Разширявайки резултатите на предишните председателства (на Г-20, б.р.), в частност срещата на върха на Г-20 в Хангджоу през 2016 г., ние решаваме днес да предприемем конкретни действия, за да придвижим трите цели – изграждането на гъвкавост, подобряването на устойчивостта и поемането на отговорност”.

По-нататък в декларацията са описани намеренията на Г-20, групирани в следните заглавия и подточки: Споделяне на изгодите от глобализацията: • Подпомагане на глобалната икономика; • Търговия и инвестиране; • Разширяване на възможностите; • Устойчиви глобални вериги за снабдяване; • Използване на цифровизацията; • Повишаване на заетостта.

Изграждане на гъвкавост: • Гъвкава глобална финансова система; • Международна финансова архитектура; • Международно данъчно сътрудничество и финансова прозрачност; • Предпазване срещу кризи в здравеопазването и укрепване на системите на здравеопазване; • Борба с микробната резистентност към антибиотици;

Подобряване на устойчивите начини на препитание: • Енергия и климат; • Ръководство на пътя към устойчиво развитие; • Овластяване на жените; • Към хранителна безопасност, устойчивост на водоснабдяването и заетост на селскостопанската младеж; • Ефикасно използване на ресурсите и морските отпадъци.

Поемане на отговорност.

Тук е предвидено партньорство с Африка, засилване на координацията и сътрудничеството по проблемите на преселението и миграцията и борба с корупцията.

В декларацията се изказва благодарност към домакина Германия и се обявява, че следващите срещи на върха на Г-20 ще са в Аржентина (2018 г.), Япония (2019 г.) и Саудитска Арабия (2020 г.).

Всеки един от участниците в срещата на върха в Хамбург оцени постигнатото, но главно по време на двустранните срещи на лидерите.

Ангела Меркел изтъкна, че различията й с турския президент Ердоган остават. Американският президент Доналд Тръмп отбеляза: „Сега е време да започнем да работим конструктивно с Русия”, а държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън изтъкна „особената алхимия” между двамата държавни глави.

Разбра се, че между другото Путин е отхвърлил твърденията на демократите и техните медии в САЩ за руска намеса в президентските избори. Въпреки че Тръмп не изглеждаше да е убеден в това, той се съгласи на примирие в Южна Сирия. Причината може би е тази, че подкрепяни от руската авиация, войските на Башар Асад бяха приклещили бандите на така наречената Свободна сирийска армия.

Не се чу Тръмп да е говорил отново за „дестабилизиращата роля” на Русия в Украйна. Което значи, че казаното от него във Варшава е било за пред поляците. Това не попречи на „Ню Йорк Таймс” да обяви, че синът на Тръмп се бил срещнал с руски адвокат. Добре, че по това време Тръмп вече беше отишъл в Хамбург. Впрочем, самата Варшава не гледа с доверие към Киев, щом полският министър на външните работи Витолд Вашчиковски заяви: „Украйна няма да влезе в Европа заедно с Бандера”. Тоест, днешният режим в Киев е бандеровски. Включително и за това Тръмп ще вдигне ръка от Украйна, оставяйки този горещ картоф на презирания от него ЕС. И сайтът km.ru обяви, че Русия е постигнала пробив в отношенията със САЩ, понеже рандевуто Путин Тръмп беше централното събитие, засенчило всичко друго, освен изстъпленията в Хамбург. Едни анализатори преименуваха форума на „19 против 1”, а други, като Емил Хърсев - на Г 2+0 („Сега”, 10.07.2017) - защото президентът на САЩ, които са най-големият въглеводороден замърсител на атмосферата, отказа да изпълнява клаузите на Парижкото споразумение за климата. А по отношение на свободната търговия възгледите му се оказаха направо протекционистки.

В заключителната декларация на Г-20 това поведение се отбелязва „с разбиране”, макар че е буквално повторение на онова „Майната му на ЕС!”, отпреди три години, мийто “автор” бе Виктория Нюланд.

Международната търговия и инвестирането са важни двигатели на растежа, производителността, иновацията, създаването на заетост и развитието. Ние ще запазим пазарите отворени, без оглед на важността на реципрочната и взаимно изгодна търговия и инвестиционните структури и принципа на недискриминацията.  Ще продължим да се борим с протекционизма, включително с всички нечестни търговски практики и в тази връзка ще признаваме ролята на легитимните инструменти за търговска защита. Ще полагаме усилия да осигурим равен игрален терен, в частност, подпомагайки една благоприятна среда за търговия и инвестиране в това отношение. Ще препотвърждаваме и по-нататък значението на прозрачността за предсказуемите и взаимно изгодни търговски отношения. За тази цел ние оценяваме мониторинговите дейности на Световната търговска организация (СТО), Конференцията на ООН за търговия и развитие (КОТР) и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) през съществуващите им мандати. Ангажираме се да укрепваме по-нататък търговското и инвестиционното сътрудничество на Г-20. Призоваваме ОИСР, СТО, Групата на Световната банка и МВФ да продължат работата си, за да разберат по-добре търговските отражения и да докладват на лидерите на Г-20 през 2018 г.

Признаваме, че изгодите от международната търговия и инвестиране не са били споделени достатъчно. Трябва да дадем по-добра възможност на нашите народи да схванат възможностите и изгодите на икономическата глобализация. Съгласяваме се да споделяме опит за смекчаването на разходите за сверяване на търговската и инвестиционната либерализация и технологична промяна, за подходящи вътрешни политики, както и за засилване на международното сътрудничество към съдържателен и устойчив глобален растеж. Подчертаваме решаващата роля на базираната на правила международна търговска система. Отбелязваме важността на двустранните и многостранните, регионалните и многостранни търговски споразумения, при условие, че са отворени, прозрачни, съдържателни и съобразени със СТО. И се ангажираме да работим, за да гарантираме, че те допълват многостранните търговски споразумения.

Приветстваме влизането в сила на Споразумението за търговско улеснение на СТО и призоваваме за неговото пълно прилагане, включително техническото съдействие на развиващите се страни. Ангажираме се да работим заедно с  всички членове на СТО, за да превърнем в успех 11-тата министерска конференция на СТО. За да подобрим по-нататък функционирането на СТО, ние ще сътрудничим, за да гарантираме ефективно и навременно налагане на търговските правила и задължения, както и да подобрим нейните преговорни, мониторингови и за уреждане на спорове функции.

Ние отбелязваме решението на Съединените американски щати да се оттеглят от Парижкото споразумение. САЩ обявиха своето желание незабавно да прекратят своя текущ национално детерминиран принос и заявяват силното си ангажиране към един подход, който понижава емисиите, подкрепяйки в същото време икономическия растеж и подобрявайки нуждите на енергийната сигурност. САЩ заявяват, че ще положат усилия да работят тясно с други страни, за да им помогнат да получат достъп и да използват по-чисти и ефикасни изкопаеми горива и да им помогнат да развърнат възобновяеми и други чисти източници на енергия, като имат предвид важността на достъпа до енергия и сигурността на техните разумно определени приноси.

Благодарим на Германия за домакинстването на една успешна Хамбургска среща на върха и за нейното съдействие към процеса на Г-20, и гледаме напред към срещата в Аржентина през 2018 г., в Япония през 2019 г. и в Саудитска Арабия през 2020 г.”

Сред победните фанфари на участниците в поредната безсмислена говорилня, така и не усетихме заплахата, която вещаят екологичните изисквания, от които са изключени само САЩ. Става реч за ограничаването на сероводородните емисии от ТЕЦ-овете на въглища, които произвеждат 40 % от електроенергията в България. Същият този бюрократичен, лицемерен и страхлив ЕС ни напомни, че изтича срокът, в който трябваше на нашите ТЕЦ да се монтират сероочистващи инсталации. Министри от правителството на „Борисов-3” мрънкат за дерогации, но досега нищо не е направено. А и да ни дадат някаква отсрочка, тя няма да е довеки.

Рано или късно „Марици”-те и другите ТЕЦ в България ще бъдат затворени, а евентуална заместваща мощност няма, защото АЕЦ „Белене” чака стратегически инвеститор. Там положението е по-зле и от ремонта на НДК и подготовката за българското председателство на ЕС... Ако, както казва вицепремиерът Дончев, има фатално закъснение при ремонта на НДК, в случая с АЕЦ „Белене” влакът отдавна е заминал за друга гара. А товарът, сиреч двата ядрени реактора, макар и платени, са останали на старата гара. Може новите влакове да са по-нужни от самолетите, но без ток и те ще бъдат мъртво желязо. А и за влаковете трябват товари и пътници, нали? Пътници, които си купуват билети, а не просто гратисчии...

Какъв лидер на Балканите ще бъде България, когато за 30 години не можа да подпише един договор за добросъседство с Македония и да довърши жп линията до Скопие?

Колкото до председателството на ЕС, тръпки ни побиват при мисълта, че антиглобалистите, които опустошиха Хамбург, ранявайки над 200 полицаи, може да дойдат и в София, за да поздравят близо 1500-те европейски гости. Ако цялата полиция бъде ангажирана с охраната на европейските чиновници, кой ще пази границата с Турция и Гърция?

Очевидно погледите ще се отправят към малобройната и също толкова оголяла и обезоръжена армия. На престъпниците това ще им е байрамът. Грабете да грабиме, селото е без кучета!

Ако към нулата, символизираща ЕС в Г-20, се прибави още една нула обаче, се получава...