Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало

ТЯХНАТА ИСТИНА

Е-поща Печат PDF

• Записки от голямата страна

Едно от нещата, към които постепенно привикваш в Америка е размахът, с който големите корпорации и големият бизнес лъжат.

Оппа, всъщност и аз излъгах току-що - не е възможно да свикнеш с това!..

Преди няколко години пътувахме през Мичигън и търсехме къде да спрем. Видяхме огромен билборд с реклама на национална мрежа от мотели и доста привлекателни специални оферти. Не си спомням точно, но предложението включваше безплатно настаняване за децата и купони за закуска за цялото семейство. И всичко това - за примамлвита сума от 35 долара всичко.

Разбира се, докато го видя и го прочета, отминахме отбивката и трябваше да пътуваме още 15 мили, после в обратна посока - отново 15 мили, после половин час по една хлъзгава пътека. През това време всеки сочеше някакви други мотели с още по-добри оферти...

 

От всичко това раздразнението ми растеше с всяка секунда. Но нейсе... За 35 долара и безплатна топла закуска поемам всякакви дразнения. И сега, представете си, моля, какво бе изписано на лицето ми, когато регистрирах цялото семейство на рецепцията и служителят ми връчи чек с нещо от рода на 149,95 щ. д.

- Но нали имате специална оферта? - взех да заеквам дори.

- Ах, но това важи само за някои стаи - учтиво ми отговори човекът.

- И колко са те?

- Ами две стаи.

- А в мотела колко стаи има?

- Сто и пет.

- Но моля ви, това е измама! - възмутих се аз.

- Не, сър, това е Америка.

Всъщност, едва ли човекът каза точно това, но бе нещо подобно...

И корпорацията е голяма и прочута, а пък нейните изпълнителни директори - сигурен съм, - ще се почувстват засегнати и обидени, ако разберат, че ги смятат за негодници и измамници. Те просто следват променящите се морални норми на американската търговия.

Току-що свърших с четенето на книгата “Изпортената истина: манипулацията на фактите в Америка”, където подробно и интригуващо са описани заблуждаващите изявления на рекламисти, деформираните научни изследвания, изкривените проучвания на общественото мнение и тем подобни - все неща, които на всяко друго място по света щяха да бъдат наречени мошеничество.

Почти всички реклами на автомобили например хвалят възможностите за сигурност от рода на въздушни възглавници, които обаче просто трябва да си бъдат налице според закона. “Шевролет” рекламира дори автомобил със “109 предимства, разработени за предотвратяване на преждевременното остаряване”. Когато всичко това бе подробно разгледано от журналисти, специалисти по автомобилите, преимуществата се оказаха огледалото за обратно виждане, стоп-индикаторите, балансът на гумите и други такива, които всъщност са стандартните изисквания за всички автомобили.

Онова, което ме потресе, не беше фактът, че търговските предприятия се опитват да преобърнат истината заради собствената си изгода, а размахът, с който им е позволено да го правят.

Производителите на храни може да не съобщават нищо за състава на продуктите, и при това да си дават вид, че всичко е дори в повече. Голяма и прочута компания, производител на храни, продава “боровинкови вафли”, които обаче нямат нищо общо с боровинката. Тези вафли сякаш имат вкус на боровинка, но това е чисто и просто добре пресована маса от ароматизирана химия, значи съвсем изкуствени. И може цял ден да изучавате надписите на опаковката, но така и нищо няма да разберете.

Ако не могат да излъжат за състава, производителите честичко “удрят” в грамажа. Популярният нискокалоричен шоколадов кекс е рекламиран като съдържащ поносимите 70 калории. Обаче тази порция е всъщност една унция, - а такова парченце няма как да си отрежеш.

Най-досадното според мен е нещо, което изглежда необратимо - това е пощенската макулатура. Всеки американски гражданин получава средно около 34 фунта - т.е. 500 непоискани листовки годишно. Тъй като са прекомерно много, подателят използва най-гнусни трикове, за ви накара да отворите листовката. Те разбаротват марки, които приличат на покана за запис или жизненоважен правителствен документ, или ги разнася специален куриер, или дори заплашват, че ще си имате неприятности, ако не им обърнете сериозно внимание. Днес например получих плик с надпис “Вложените документи са предназначени само за адресата... всеки който осуети или пречи на доставката, го очаква глоба от 2000 долара или 5 години затвор, код САЩ номер 18 сектор 1702”. Явно, това е нещо много важно. В действителност в писмото имаше покана за тест на автомобила в съседното градче.

За мое най-голямо разочарование, дори достойни организации използват подобни трикове. Неотдавна получих плик, на вид съвсем официален, с надпис “чекът е вътре”. Оказа се, че това писмо е от фондация по муковисцидоза, водеща благотворителна организация, която моли за волни пожертвования. Нямаше никакъв чек вътре - само лист хартия, като факсимиле от чек, както би трябвало да изглежда моето волно пожертвование от 10 долара.

Значи, когато дори порядъчни благотворителни организации с най-добри намерения прибягват до лъжа, за да привлекат вниманието ви, ясно е, че нещо не е наред в системата. Започваш да усещаш, че няма на кой да се довериш.

Синтия Кросен, авторката на споменатата книга “Изпортената истина”, цитира колко много от научните изследвания, за които се предполага, че са достоверни, всъщност са фалшификация. Тя цитира изследване, за което много се шумеше в националната преса, според което консумацията на бял хляб помага за отслабване. Изследването”, на което се базира това заключение, наблюдавало 118 души в течение на два месеца и всъщност не било открито нищо, което да потвърди извода за белия хляб и отслабването. Обаче изследователите твърдели, че вярват в неговата истинност, “ако изследването продължи още”. Тази акция била финансирана от най-големия производител на бял хляб в страната.

Още едно изследване, което било оповестено в медиите директно и без допитване, твърди, че употребата на шоколад всъщност намалява разрушаването на зъбите. Не се учудвайте да го чуете, но изследването съвсем не е еднозначно, то било финансирано от водещ производител на шоколад.

Очевидно е, че дори статии в най-уважаваните медицински списания не бива да се приемат като чиста монета. Така по съобщения на “Бостън глоуб” два университета - “Tufts” и UCLA - проследили финансовите интереси на авторите на 789 статии във водещи медицински списания, Изяснило се, че в 34 % от случаите най-малко един от авторите имал необявени финансови интереси от успеха на статията. Типичен случай било изследовател, който проверявал резултата от лекарство срещу настинка, но всъщност бил собственик на няколко хиляди акции от компанията, произвеждаща препарата. След публикацията акциите хвръкнали до небесата и той ги продал с печалба от 145 000 долара. Не обвинявам този човек, но все пак смятам, че в главата му е заседнала мисълта как отрицателният отчет би превърнал акциите му в обикновени непотребни хартийки.

Най-шокиращият пример от този сорт е през 1986 г., когато “New England Journal of Medicine” получил едновременно две заключения за нов тип антибиотик. В едното се твърдяло, че таблетките са ефикасни, а в другото - че не са. Положителният отчет, както станало ясно, излязъл изпод перото на изследовател, чиято лаборатория получила 1,6 млн. долара от фармацевтичната промишленост, а авторът си пъхнал в джоба 70 000 долара годишни отчисления от компаниите, участващи в разработката. Отрицателното заключение било написано от независим изследовател, който не бил финансиран от фармацевтични компании.

Е, добре, на кого да вярваш и на кого да се довериш? Ами на мен единствено, и то до определена степен.

The Random House Group Co.