Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало

OT ВРЕМЕТО Е...

Е-поща Печат PDF

Отново циркове, вместо политика

Старец, навлякъл кожух посред лято, се оплаквал от горещините. На съвета на околните да хвърли кожуха той отговорил философски: „Не е от кожуха, от времето е. Аз и през зимата ходя с него, ама не ми е горещо”!

Тази философия сякаш ръководи външната и вътрешната политика у нас, а и в други страни. В смисъл че политиците - управляващи и в опозиция, носят демисезонно своите навици, страсти и пороци, оплаквайки се междувременно от неудобствата, които уж са заварили, а всъщност сами са причинили.Човек най-много мрази у другите онези пороци, от които страда самият той”, гласи една поговорка. Пороците обаче, не са кожух или дисаги, които да захвърлиш и забравиш. Дори опонентите му да не са в притежание на някои от най-ненавистните му недостатъци, властникът, особено българският, се чувства длъжен да „сподели отговорността”. У него все още живее Алековият Бай Ганьо и казва: „Ти, бай Иречек, либерал ли си или консерватор? На консерва ми мязаш. Ама мене ако питаш, и едните, и другите са маскари. Келепир търсят те. Нейсе, запуши я!”.

Това е цялата „мотивация” при сформирането от 44-ото НС на последните две парламентарни анкетни комисии. Едната - за сагата около модернизирането на ВВС с нови изстребители ( „Грипен”, „Юрофайтър” или „Ф-16”) ; другата - за злоупотребите при подготовката на НДК за българското председателство на Съвета на Европейския съюз. „Проверката е висша степен на доверие”, учеше другарят Ленин. А Карл Маркс съветваше: „Подлагай всичко на съмнение”. Кой казва, че комунизмът си е отишъл?!

Двата случая, разбира се, са несъпоставими. В случая с „Грипен” става дума за решение на служебното правителство на Огнян Герджиков, взето след консултация с президента Радев и въз основа на преценка от експертна комисия, назначена от бившия министър на отбраната в кабинета „Борисов-2” Николай Ненчев. И както и да се тълкуват твърденията на проф. Герджиков за опити да му се окаже натиск в полза на един от потенциалните доставчици на изстребители за българските ВВС, очевидно е, че тези опити за натиск не са дошли от страна на президента, назначил това правителство. В противен случай, освободен от предишните си ангажименти към Радев, бившият служебен премиер щеше да го каже в прав текст. В крайна сметка обаче, решението на служебното правителство, взето три дни преди да изтече неговият мандат, за да бъде спазен приетият от предшествениците му срок, не предопределя въпроса за фирмата, която ще достави изстребителите. Последната дума имат кабинетът „Борисов-3” и 44-ото НС. Крайно подозрително е, обаче, че критиците на шведските изстребители „Грипен” носят от деветдесет и девет дерета вода, само и само да не кажат, че за разлика от шведския производител, другите двама кандидати предлагат самолети втора и трета употреба. Специално „Ф-16” са снети от въоръжение във ВВС на САЩ и вместо тях се произвеждат изстребители „Ф-35”, които президентът Доналд Тръмп обеща да достави на Саудитска Арабия и Катар: срещу 110 и респективно 15 милиарда долара. Дори Турция, на която САЩ бяха предоставили лиценз да сглобява „Ф-16”, не изглежда да се е превърнала в крупен авиодоставчик. Има ли смисъл да заменим 30-годишните съветски МиГ-ове за още по-старите и снети от въоръжение в САЩ „Ф-16”? Има, но само ако ни ги подарят.

А случаят днес не е такъв: Португалия гледа да се отърве от своите летящи ковчези и ги предлага на България. Аргументът, че тези самолети са участвали в мисии е също толкова несъстоятелен, колкото и позоваването на корупционните скандали, свързани с доставката на шведските изстребители в Чехия, Словакия, Унгария и Финландия. За корупцията са нужни поне двама: корумпиращ и корумпиран, който приема подкупа, възползвайки се от служебното си положение или от посредническата си роля.

При покупката на самолети, освен цената и условията на плащането, важен е и летателният ресурс на самолетите. Естествено е при самолети втора и трета ръка този ресурс да е по-малък от ресурса на новопроизведените изстребители. Що се отнася до корупционните практики, с корупцията всяка страна трябва да се бори сама, без да стоварва другиму вината за подкупността на собствените си чиновници. Когато грохналите американски „Ф-16” започнат да падат като круши, затривайки български пилоти, кого ще топли тяхното минало участие в бойни мисии? Кой по-добре от пилотите, летели и на „Ф-16”, и на „Юрофайтър”, и на „Грипен” може да оцени предимствата и недостатъците им? Само че колко от членовете на експертната комисия, създадена със заповед на бившия военен министър, земеделеца Николай Ненчев, са били летци? Очевидно липсата на такива е мотивирала служебния министър на отбраната генерал Стефан Янев да обнови частично нейния състав. Същото е и с парламентарната анкетна комисия, която ще проучва фактите и обстоятелствата около избора на шведските изстребители „Грипен”. В нея има дори бивш полицай – депутатът Манев от ГЕРБ. Затова, вземайки предвид численото превъзходство на управляващите в тази комисия, имаме всички основания да подозираме, че основното й предназначение е да реабилитира шкартирания заради неизпълнение на изискванията „трети кандидат”: този, който се опитва да ни пробута „Ф-16”, произведени през 80-те години. Вайкането на ГЕРБ за „народната пара” е смешен плач на фона на двата милиарда лева, отделени за „безплатно саниране” на панелни и други блокове. Ако наистина съществуваше фискален резерв от 13 милиарда лева, както твърдят управляващите, показното скъперничество при модернизацията на ВВС намирисва на безотговорност. А внушенията за корупционни практики на президента и служебното правителство, изглежда, просто са способ да се пренасочи общественото внимание другаде.

Преди много години министърът на външните работи на Франция Талейран казал за тогавашния министър на полицията Жозеф Фуше:Фуше мрази хората, защото основно познава себе си!”.

Ако въпреки всичко управляващите ни натресат „Ф-16”, ще знаем поне от коя посока е дошъл натискът за този избор. Сиреч, кой е истинският господар на България. Не че сега не се досещаме... Със сигурност  обаче следата не води към президентството. Докато при избора на изстребителите в управляващите витаят само съмнения за президентско влияние, натискът и скандалите между министъра за европредседателството Лиляна Павлова и бившия изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош са твърде многозначителни. Да си припомним, че Боршош отказа да подписва под натиск обществени поръчки. А пък министър Павлова оправда неговото уволнение със злоупотреби и забавяне, поставящо под заплаха българското председателство на Съвта на Европа. Фактът, че премиерът Борисов върна Боршош на поста и преподчини НДК на Министерство на културата, показва, че „има нещо гнило в Дания”...

България може и да не види скоро нито „Грипен”, нито „Юрофайтър” или „Ф-16”, но „резилът за 150 милиона лева”, както някои нарекоха българското председателство на ЕС, вече се очертава! Какви приоритети, какво регионално лидерство, какви национални интереси!..

В Украйна, чиито граждани отскоро пътуват без визи в ЕС, се е родила благотворителна инициатива, заслужаваща специалното внимание на нашите тайни и явни корупционери. Украинският заместник-министър на вътрешните работи Анастасия Деева намерила оригинален начин за събиране на дарения: обявила на търг със свободно наддаване вечеря със... себе си! Оригинален е и способът, чрез който Анастасия Деева станала известна за един миг и попаднала в украинския парламент: пуснала в интернет свои голи снимки!..

Какво тук значат някакви си „Грипен” или обществени поръчки в НДК?!