Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало

ТИКНЕТЕ АНГЛИЯ В ЗАТВОРА ИЛИ ПОНЕ В ЛУДНИЦА

Е-поща Печат PDF

Отново и отново! Все този остарял, дотегнал и предсказуем мотив, все същият познат хор. Отново назидават света какво да мисли и в какво да вярва. Дават на света и темпото, и лайтмотивът, и гротескният и изкривен танц започва отново.

Но кой би могъл да се съпротивлява? Текстът на песенчицата звучи на прекрасния английски език, внушава нюансите на моралното и културно превъзходство, които - така поне се предполага, - ще разсеят всяко съмнение.

На 17 февруари т.г. RT публикува следното:

“The Telegraph”, любимият рупор на британската разузнавателна служба за дезинформация, е елемент от психологическата война срещу Русия”, обяви независимият журналист Мартин Самърс. В британския вестник е подвигнато поредното обвинение срещу Русия - казва се, че Москва, през октомври миналата година, изглежда, обмисляла план за убийството на министър-председателя на Черна Гора... Смисълът на публикацията е, че Русия иска да свали правителството на страната, за да възпре присъединяването й към НАТО”.

Значи, сега е Черна Гора. Вчера пък беше Крим, Донбас и изборите в САЩ. И отново на фокус е порочната Русия! Китай също е порочен, порочни са социалистическите страни от Латинска Америка, порочна е Сирия, Еритрея, Зимбабве, Южна Африка, Северна Корея, Филипините, порочни са всички, които се надсмиват над идеите за англосаксонското превъзходство.

Когато насилниците налагат морални норми

Сега обаче нямам намерение да пиша дълго философско есе на тема “безсрамната британска пропаганда”. Просто използвам малък промеждутък за почивка, тъй като пиша “статия” от 10 000 думи за Академията по обществени науки на Китайската народна република, където правя анализ на влиянието, което оказва върху света Съветската революция от 1917 г.

Искам да кажа нещо, което предполагам, че е съвсем очевидно, но неясно защо не е очевидно за милиарди хора по цял свят: “Не трябва да се вярва на британците, които притежават най-мощните медии и мрежи за глобална пропаганда. Векове наред няма друга държава, която да е причинила толкова мъка на планетата, която да е унищожила толкова живот, която да е разрушила толкова много държави и култури, която да е откраднала толкова природни богатства от “коренното население”, колкото “Обединеното Кралство”.

Всичко това бе сторено невъзмутимо; всичко бе обяснявано и оправдавано от най-развития пропаганден апарат на Земята; всичко бе “морално оправдано”; цялата тази опака концепция за “справедливост” в британски стил най-напред бе изпробвана вътре в страната, а после бе експортирана по всички кътчета на Земята.

И това продължава няколко дълги века, продължава и днес: насилниците налагат глобално приети морални норми. Онези, които извършваха масови убийства, оглавяват международните съдилища и раздават правосъдие. Известни лъжци и бандити учат света на “обективност”. Гуру на дезинформацията “образоват” собствените си деца, също както и децата на елита от всички краища на планетата в “престижните” си фабрики за промиване на мозъка - колежи и университети.

Естествено, има държави, които упорито се стремят да надминат Обединеното кралство по жестокост, лакомия и в тактиките за мошеничество. Нека споменем такива кандидати за световно лидерство по геноцид като Франция, Германия, Испания и напоследък САЩ. Те наистина решително и завистливо се съревноват, но въпреки всичките им усилия така и не им се удаде да се приближат до “оригинала”.

Моля ви да помислите над това, ако не сте го опитвали досега. После си разтъркайте добре очите и отново вижте таблоидите и “сериозните публикации”, издавани в Британия. Вижте промиването на мозъци по тв-каналите. Ако въпреки всичко сте в състояние да запазите поне мъничко безпристрасност и здрав разум, моля ви, сравнете онова, което те казват, пишат и показват с действителността зад вашия прозорец, независимо къде се намирате на планетата.

Няколко очевидни кошмара

Дълги години работих по цял свят, на всички континенти, бях в повече от 160 държави. Дълги години ми разказваха, предоставяха ми доказателства за най-чудовищните, варварски престъпления, извършени от британците почти навсякъде по Земята.

За да се опише това поне наполовината, ще е нужна огромна по обем брошура, или огромна книга. Нека да споменем поне няколко очевидни кошмара, отговорността за които носи “Велика” Британия: търговия с роби и пълно разоряване на обширни пространства в Африка чрез прякото или косвено убийство на десетки милиони хора. Чудовищна окупация, отнела десетки милиона животи (включително и няколко изкуствено създадени гладни кризи). Разграбване на огромна част от Китай, убийства и участие в разрушаването на най-гъсто населената страна на планетата. Жестоки нападения над младата Съветска държава. Ужасяващо отношение към колонизираните народи на островните нации от Океания (Южния Тихи океан) до Карибските острови. Отравяне с газ, бомбардировки, буквално изтребване на населението в Близкия изток, от днешен Ирак и Кувейт до Палестина. Имаше и нахлуване в Афганистан и “царство на терора” в Кабул през 1879 г. Има и още много, много други кошмарни престъпления, разбира се, но бих искал да съм кратък...

В “Новия свят”, образуван от страни като САЩ, Канада и Австралия, най-ужасните масови убийства на коренните народи са извършени от първо и второ поколение европейци, и основно от бритите.

Всъщност Британия никога не е прекъсвала извършването на престъпления срещу човечеството. В годините на Втората световна война тя обучи САЩ в стратегическото и идеологическото изкуство за управлението на Империя и изработването на единодушие вътре в самия Запад, и дори сред населението на колонизираните държави (в духа на неоколониализма). Британия участва в най-подлите действия от съвременната история по отношение на страни като Египет, Иран, Ирак, Афганистан, Конго, както и в целия Азиатско-Тихоокеански регион и региона на Големите езера в Африка.

И отново да кажа, че това е малка част от един много по-дълъг списък.

Грамадата на лъжите

Бритите притежават вековен опит в окупацията на огромни региони по света, те знаят как да “умиротворяват” коренните жители, знаят го от първа ръка, и постепенно развиваха и предаваха на другите от Западния свят своите крайно ефикасни и успешни методи за идеологическа обработка. Тези методи се разпространяват и по-нататък - сред елитите на колонизираните страни. В резултат се появи изцяло стандартизирано глобално възприятие, което се въплъщава и запазва и до днес. В него влиза общата представа за света, “принципите” и “моралните стандарти”, за закона и правовосъдието (включително и концепции като “правата на човека”) и дори набор от общи ценности.

Английският език (особено различим, с ясно указани и “приемливи” акценти) стана основният лингвистичен инструмент, олицетворяващ и истината, и властта.

Новините идват като определен “обективен” образ с определен акцент (или набор от акценти) и за огромна част от хората се превръщат в много по-достоверни - на подсъзнателно ниво, - отколкото ако са представени от отделни хора, от “чуждите”, както ги определи големият полски журналист, антрополог и философ Ришард Капушчински.

* * *

Идеалната”, сякаш дебело бронирана система, произвежда интелектуална леност, покорност, дори угодничество. И успешно пази статуквото. Грамадата на лъжите набъбва и дори най-очевидните фалшивки не будят съмнение, освен в някои маргинални и “екстремистки” (както ги определя западният режим) информационни източници.

Колониалната империя оцеля. Сега тя следи всеки и всичко. Тя доминира психиката и на колонизатори, и на колонизирани. Освобождението и борбата за независимост, извоювани от борците срещу колониализма след Втората световна война, хитроумно са ликвидирани. И официално бе обявено, че “колониализмът свърши”.

В някакъв момент англосаксонските демагози изобретиха “политическата коректност” - още един съвършено ефикасен инструмент за неутрализиране и “умиротворяване” на всяка сериозна съпротива. Политическата коректност казва, че всички нации и раси са равни, дори възславя “малките народи” и почти всички “култури на недоразвитите нации” - на думи обаче. А в действителност Империята продължава да разхищава и манипулира планетата, както го правеше досега. Единствените, които имат изгода в колонията това са елитите, тези морално корумпирани управляващи на опоскания и все още поробен свят.

Нормалност има само в лудницата

Също както преди, режимът прагматично си избира враг, после идва ред на сигурната и печално позната тактика на клеветническата кампания, гражданите се обезчовечават, ръководителите на държавата съперник - също, и най-често се прилагат фантасмагоричните, обаче високо ефективни теории на заговора.

Британските медии, британската пропаганда, а и британският истаблишмънт като цяло са постигнали съвършенство в областта на контрола върху съзнанието и промиването на мозъци.

А как иначе някой ще повярва на думите на онези, които са отговорни за десетки милиони, а може би и стотици милиони покосен живот по всички кътчета на планетата?

Как иначе ще стане въможно да приемем насериозно архитектите на нашия безумен глобален ред, ако те не бяха обработили идеологически своите “поданици”?

Някои може би биха предположили, че живеем в свят, където “нормалност” има само в лудницата (бедлам) - единственото място за обикновените жени и мъже, където ще бъдат зад оградата, - или зад решетките.

Подобни мисли обаче се пораждат у малцина, защото днес дори размишленията са изцяло стандартизирани и под контрол. Прехвалената свобода се сви до едно лично клонче, твърде тъничко, и често резлутат на егоистичен избор, който е разрешен дотолкова, доколкото изцяло оставаш затворен вътре в съществуващата система.

Естествената еволюция на човека бе всъщност изцяло разрушена поради британската, европейската, на практика западната натрапчива идея за контрол и управление на всичко съществуващо. Вместо големи надежди, вместо оптимистични опити за изграждане на егалитарно, състрадателно и радостно общество, нашето човечество отново затъна в блатото на робовладението през 20 век, което сякаш бе потънало в миналото, в някои периоди на 19 век и след това.

Как да се преборим с този кошмар?

Много пъти съм писал, и отново трябва да повторя: “За да променим нещата, първо трябва да разберем действителността. И става дума не толкова за познаването на фактите, а за най-важното - как да ги анализираме, как да постигнем света и важните събития”.

Нас ни бомбардират, заливат ни с огромна информация, данни и “факти”. Обаче липсва един по-нов подход към подбора и анализа на действителността, в която живеем.

Империята не се “придържа” към фактите. Тя прави нещо по-зловещо - лишава хората от възможността да се научат как да ги анализират логично.

Нека започнем от основите: “Който извършва масови убийства, не може да съди”; “Който внушава идеология и промива мозъци, не може да е учител”; “Онзи, който оковава с вериги и поробва, няма право да чете проповеди за свободата”.

Действителността днес е такава - шепа безмозъчни и луди, психически превъзбудени нации и култури подчиняват, насилват и грабят всички народи и континенти по нашата прекрасна, но вече поругана и наплашена планета.

Тези нравствено мъртви нации не познават състраданието, също както и рационалността. Този факт се потвърждава отново и отново. Един милион или десет милиона жертви не значат нищо за тях, само и само да продължат да управляват. Нищо не значи за тях и разрушената природа, нито изчезналите острови, нито отровения въздух. Хората били превърнати в послушни и еднакви интелектуални и емоционални скотове - е, и какво от това, кой го вълнува?

Тази действителност е тревожна, но това е действителността. И колкото по-бързо осъзнаем защо е всичко това, толкова по-добре.

Великата” Британия трябва да потъне в ридания, припомняйки си престъпленията, които е извършила, концлагерите в Африка и къде ли не, гладът, който организира в Индия и къде ли не, да си припомни всички невинни, които е убивала по всички континенти. Тя трябва да вие от срам, защото именно тя разпространи нихилизма и унищожи ентусиазма, прекрасните мечти и надежди на човечеството.

Тя трябва да се спре най-накрая, трябва да се ужаси от инструкциите, които преподаваше на държавите, например Южна Африка, Съединените щати или Руанда. Инструкциите, които доведоха до кошмарни кръвопролития, а не до хармония и прогрес в нашия свят.

Откъде се взе целият този кошмар? Ами нали тъкмо така Обединеното кралство и неговите помагачи ще продължат да управляват! И не става дума само за лакомия или природни богатства, става дума за властта.

На мен не ми трябват вече техните анализи. Не искам да им гледам новините, нито филмите, нито книгите и пропагандните материали. Дори в най-тъмната и самотна пещера светът може да бъде разбран по-добре, отколкото ако четеш информационните им “постелки” или гледаш идеологическите им канали. Всички те целят едно – хората да обезумеят, да останат пасивни и покорни. Техните водещи, също както и авторите им, приличат на унили, тъпи роботи след лоботомия - никаква жизненост, нищо ново, нищо смело или революционно няма в думите им. Под какъвто и образ да се явят - дали ще се движат, ще ядат или ще повръщат, повтарят онова, което се очаква от тях, но всички те не са живи.

Клеветят, но без вдъхновение, ако пък демонстрират оптимизъм, той е по правило фалшив, отработен и е продукт на фабриката.

Ако се замислим над това, ще стигнем до следния извод -

палачът не може да бъде мечтател или идеалист

В сравнение с Китай или Иран Обединеното кралство е млада култура. Обаче създава усещането, че е стара, уморена, изхабена и овехтяла. Толкова много престъпления, толкова много лъжа може да омаломощи и да вкара в депресия дори младеж.

Ако Англия беше човешко същество и живееше в нормално общество, щеше да се озове в затвора или в лудница. Същото може да се каже и за останалия Запад.

Не е ли вярно, че няма какво да научим от маниакален убиец? Единственото, което би трябвало да ни тревожи, е как да го напъхаме в усмирителната риза, как да му попречим да убива и да вреди на другите, и най-важното - как да направим това колкото може по-бързо.

Дълбоко се съмнявам, че с такова родословие и чудовищно CV (биография) може да позволим на нашия маняк публично да обяснява света, да учи хората или изобщо да участва в обсъждания по най-важните проблеми за планетата ни!

CounterPunch, USA

27.02.2017 (“Lock up England in Jail or an Insane Asylum!”)