Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2016 Брой 18 (2016) САЩ ПЛАНИРАТ НОВА ЕСКАЛАЦИЯ НА ВОЙНАТА В ИРАК

САЩ ПЛАНИРАТ НОВА ЕСКАЛАЦИЯ НА ВОЙНАТА В ИРАК

Е-поща Печат PDF

Американският министър на отбраната Аштън Картър и председателят на Съвета на началник щабовете генерал Джоузеф Дънфорд съобщиха на 25 март т.г., че през следващите седмици се очаква увеличаване на броя на американските войски в Ирак, които в момента възлизаха на близо 5000 военнослужащи, включително 200 души от силите за специални операции. Така се подтвърдиха сигналите, че Пентагонът е запланувал нова ескалация на военната интервенция в Ирак 13 години след англо-американската инвазия през март 2003г., която се базираше на империалистическите лъжи за някакви несъществуващи оръжия за масово унищожение в страната. Във връзка с тази годишнина британската антивоенна жуналистка Фелисити Арбътнот писа, че империалистическата агресия против Ирак представлява най-голямото терористично нападение в съвременната история.

Дни преди изявленията на висшите американски военни ръководители, оглавяваната от САЩ „коалиция“ извърши бомбардировки над втория по големина иракски град Мосул с население от 1,5 милиона души, който е в ръцете на „Ислямска държава“ повече от година. „Коалицията“ се състои от над 60 държави, включително членки на НАТО и арабски монархии от Залива, но самите бомбардировки се извършват главно от Пентагона. Според изявление на иракската изследователка д-р Суад Найдж ал Азауи пред германския ежедневник „Юнге Велг“ от 31 март т.г. нападенията против Мосул били преднамерено планирани и насочени против цивилното население и това, според нея, представлявавоенно престъпление“. Бомбардировачите използвали оръжие с голяма пробивна сила, били разрушени главната сграда на университета, колежът по естествени науки, женският колеж, студентските общежития и други сгради с невоенно предназначение, загинали 90 души, а 155 били ранени. Бомбардировките съвпаднаха по време с експлозиите в Брюксел, където броят на жертвите беше по-малък, но за разлика от Брюксел за загиналите в Мосул корпоративните медии в империалистическите страни не съобщиха почти нищо.

Жертвите, понесени през годините от Ирак, посочва Фелисити Арбътнот, са несравнимо повече от загиналите в Париж, в Брюксел, в Лондон през 2005 г., в Ню Иорк от 11 септември 2001 г. Според достоверни източници в резултат от инвазията, последвалата окупация и вътрешните конфликти, провокирани от американските, британските и другите окупационни сили, са загинали 1,5 милиона иракчани, а други 5 милиона са станали бежанци в страната и извън нея. Без тази инвазия „Ислямска държава“ нямаше да същестува в страната. А тъй като Пентагонът и администрацията на Обама са замислили ескалация на войната в Ирак, антвоенните сили в САЩ следва да се противопоставят категорично на тези планове.

 

John Catalinotto. U.S. plans new escalation of Iraq war, Workers World, 2016