Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2016 Брой 18 (2016) „ТЕРОРИЗМЪТ – НАЧИН НА УПОТРЕБА“

„ТЕРОРИЗМЪТ – НАЧИН НА УПОТРЕБА“

Е-поща Печат PDF

На 27 април 2016 г. в гр. София, в „Радисън блу, гранд хотел „София”, се проведе международна научно-практическа конференция на тема „Тероризмът – начин на употреба“, организирана от Национална асоциация за международни отношения и Национален съюз безопасност и охрана.

В конференцията взеха участие експерти, свързани с националната сигурност, представители на научните и академичните среди, политолози, неправителствени организации, журналисти, общественици, политици и др. Конференцията откри Чавдар Минчев – изпълнителен директор на Националната асоциация за международни отношения. Встъпителни изказвания направиха Галина Хизриева, старши научен сътрудник в секция „Демография, миграция и етнорелигиозни проблеми“ към Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ); Евгений Бирюков, старши научен сътрудник в секция „Близък изток“ към РИСИ; д-р Тихомир Стойчев, преподавател в департамент „Национална и международна сигурност“ към Нов български университет, София, и ген. майор (о.р.) проф. д-р Валери Лазаров, преподавател в катедра „Международно право и международни отношения” към Югозападния университет, Благоевград. Изказвания направиха ген. майор (о.з.) Тодор Бояджиев; г-н М. Абуаси, директор на Центъра за близкоизточни изследвания в София; ген. майор (о.р.) Румен Миланов; Румен Пенков и акад. Асен Богданов.

В научните съобщения и направените изказвания залегнаха няколко основни насоки, лансирани от организаторите, а именно:

Политически и организационни аспекти и проблеми при разкриване и пресичане на терористични актове и заплахи в съвременния глобален свят;

Възможна ли е международна система за борба с тероризма и в какви рамки?;

Проблемът за ценностите в отношението към мигрантските потоци към Европа – ценностна съвместимост и налагане на ценностни модели;

Социално-икономически и политически причини за ислямския екстремизъм;

Перспективи за развитие на исляма – религия или идеология;

Възможни варианти за овладяване на кризата в арабския свят.

В задълбочените научни съобщения и изказванията пролича високата компетентност по разискваната проблематика и сериозната загрижетост за решаване на обсъжданите проблеми. Дебело бе подчертано, че борбата срещу тероризма не може и не следва да се води от всяка отделна страна. Тя може да бъде успешна само при обединяване на силите на всички заинтересовани страни и основно на САЩ, Русия, Европейския съюз, Китай и др.

В заключение на форума бе прието предложението на ген. майор (о.р.) Румен Миланов да се възложи на организаторите да изработят подходяща декларация от от името на участниците в конференцията, която да се изпрати на президента на Р България, на министър-председателя на Р Българияи по преценка - на другите заинтересовани държавни структури в борбата с международния тероризъм. Конференцията бе закрита от ген. майор (о.р.) Румен Ралчев, който благодари на лекторите, на изказалите се и на всички участници в този престижен международен форум.