Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2016 Брой 18 (2016) РУСИЯ НЕ Е ВРАГ НА БЪЛГАРИЯ! БЪЛГАРИЯ НЕ Е ВРАГ НА РУСИЯ!

РУСИЯ НЕ Е ВРАГ НА БЪЛГАРИЯ! БЪЛГАРИЯ НЕ Е ВРАГ НА РУСИЯ!

Е-поща Печат PDF

Председателят на БСП Михаил МИКОВ пред в. “Нова Зора” в разговор с Минчо МИНЧЕВ

• за впечатленията, срещите и разговорите в Москва на водената от него делегация на БСП

Г-н Миков, наскоро бяхте в Москва. Какви са причините и най-вече резултатите от визитата е безспорно най-важният въпрос, но първо бих искал да Ви попитам какви нагласи и настроения усетихте в руското общество по отношение на България?

- Най-важното, което дълбоко ме удовлетворява, е, че в Русия – официалните представители, политиците, руският народ – не виждат враг в България, въпреки оглушителната конфронтационна риторика на отделни български политици и институции, които водят хибридни войни, инвестират във виртуална сигурност и искат 800 млн. за превъоръжаване. Говоря за президента, военния министър, външното министерство. Можем да добавим към тях и хронично болните от русофобия коментатори и анализатори, които не разбират колко са омръзнали на публиката.

Всички тези гласове и типове поведение, за съжаление обаче, не остават незабелязани в руското общество. И там медиите обичат сензациите и гръмките заглавия, които обаче има опасност да убедят руското общество, че България е настроена срещу Русия. А това далеч не отговаря на нагласите на мнозинството от българските граждани. И въпреки всичко това, руснаците не гледат на българите като на врагове, поне засега.

Това, разбира се, е много важно, защото го потвърждавам на фона на ощетяващото България и нейните интереси противопоставяне по линията „изток-запад”, в което страната ни поддържа едни контрапродуктивни евросанкции срещу Руската федерация и губи както от тях, така и от ответните руски мерки.

- Обсъдихте ли санкционния режим на срещите си в Русия? И може ли БСП, като опозиционна партия, подпомагана и от партиите в коалицията, да повлияе на българското правителство за промяна на националната позиция по този въпрос?

- Санкциите действително представляват голяма пречка за двустранните отношения. Освен че не дават политически резултат – да кажем по отношение на конфликта в Украйна или за нормализиране на диалога между замесените страни, между НАТО и Руската федерация – санкциите са и едно лицемерие. Ще дам конкретни примери. Знаете, има ограничение за пътуванията на официални лица, в забранителните списъци има парламентаристи. Това сериозно възпрепятства важни контакти между представители на законодателните органите в страните от ЕС и Русия. От “БСП лява България” внесохме проекторешение на Народното събрание, което трябваше да задължи българското правителство да търси отпадане на тези мерки на европейско равнище. Защото руските парламентаристи не могат да пътуват на Запад, но в същото време държавният секретар на САЩ Джон Кери посети Москва неколкократно в последните месеци.

Друг пример, за който научих – американските санкции не засягат космическото сътрудничество, защото техни ракети-носители използват руски двигатели. Европейските производители на храни и земеделски стоки, в това число и българските, губят обаче руския пазар. В Москва обсъдихме санкциите и последиците от тях и имах възможност да запозная домакините, че БСП  и коалицията от леви партии не споделя официалната правителствена позиция, защото смятаме, че поддържането на санкциите не е в национален интерес. Убеден съм, че това се разбира и оценява положително.

- А какъв беше конкретният повод за Вашето посещение? Разкажете и за програмата ви в Москва и с какви резултати се върнахте от там?

- Водената от мен делегация на БСП посети руската столица по покана на партия „Справедлива Русия”, която провеждаше своя конгрес. По време на визитата имахме обаче срещи с представители и на другите партии – включително комунистическата и „Единна Русия”, управляващата политическа сила. Проведохме разговори с представители на държавните институции – с първия заместник-председател на Държавната Дума на Русия Иван Мелников, от КПРФ, със заместник-министъра на външните работи на Руската федерация Алексей Мешков, с депутата от „Справедлива Русия” Анатолий Шеин и със зам.-председателя на Комитета по наука и високи технологии в Думата Владимир Кононов, с г-н Щетинин, член на Съвета на федерациите на Федералното събрание на Руската федерация.

За БСП и за България са важни всички канали и контакти с Русия и смятам, че срещите ни потвърждават това. Посещението ни бе знак за поддържане на отношенията с всички руски политически партии. В рамките на визитата сключихме споразумение за партньорство с партия „Справедлива Русия”, която е член на Социалистическия интернационал и чувстваме политически близка.

- Сигурно са Ви известни критиките по отношение на това сътрудничество със „Справедлива Русия”. Някои Ваши съпартийци изразиха мнение, че партньорът на БСП в Русия следва да е управляващата „Единна Русия”...

- Вече коментирах, че смятам за важно да се търсят политически партньори не с оглед на това кой участва в управлението, а кой изповядва левите ценности. Искам да отбележа, че споразумението със „Справедлива Русия” стъпва на леви ценности, които са важни за България, за Русия, за света. Ще припомня също, че тази руска партия бе водещата политическа сила, която се обяви за по-справедливо, прогресивно данъчно облагане в Руската федерация, а днес Българската социалистическа партия е тази, която настоява за въвеждането му в България.

Наред с това, трябва да кажем, че „Справедлива Русия” далеч не е малка партия, каквито внушения бяха направени. Тя е с третата по големина парламентарна група в Държавната Дума, където има 64 народни представители. По-тясното сътрудничество със „Справедлива Русия”, с която споделяме политическата кауза за повече справедливост в нашите общества, по никакъв начин не възпрепятства диалога с другите руски политически сили и срещите ни по време на това посещение го доказват.

- Др. Миков, в сегашните условия на противопоставяне възможно ли е България, като член на ЕС и НАТО, да изгражда нормални, взаимноизгодни отношения в икономиката, енергетиката, в други сфери от взаимен интерес?

- Бих казал, че това е задължително за българските национални интереси, които трябва много по-активно да отстояваме. Държавата ни трябва да прокарва независима и балансирана външна политика – това ще е част от възстановяването на нейния суверенитет, чийто дефицит днес се усеща по много въпроси. Трябва да се стремим към равностойно положение в организациите, в които членуваме и да се опитваме да прокарваме в техните решения и действия интересите на българската държава, както успешно правят много от нашите партньори. Записахме тази цел и в проекта си за политическа платформа, който ще разгледаме на конгреса.

Убеден съм, че можем, като членове на ЕС и НАТО, да имаме пълноценни и взаимоизгодни отношения с държави, които не са членове на тези съюзи, но са международни фактори – не само Русия, но и Китай, Индия.

Да не забравяме също, че имаме нужда от такива отношения и със съседни държави, които също не са в Европейския съюз и в Северноатлантическия алианс на този етап – Македония, Сърбия.

Отношенията с Русия, освен традиционни, културни, исторически, имат и своята широка основа в стопанската сфера. Да не забравяме, че тази година над 8 млн. руски туристи вероятно няма да посетят Турция или Египет. Добър въпрос би бил какво прави българското правителство в момента за да изберат те България като дестинация. Моето мнение е, че това, което правителството прави, не е достатъчно. Мога да споделя обаче какво направихме ние, от БСП, при посещението си в Москва. Знаете, че турските строители се оттеглят от Русия заради сложните отношения между двете страни.

Ние направихме конкретно предложение, с което се цели да се подпомогне завръщането на българския строителен бранш на руския пазар. Българските строители имат значителен опит в Русия, добре са приети там, и могат успешно да върнат загубените в последните години позиции.

Това наше предложение бе посрещнато с интерес от руска страна. И понеже виждам, че това Ви интересува, ще добавя, че може да очаквате още много други предложения  от нашата партия за активизиране на българо-руските отношения.

Това е от взаимен интерес за България и Русия, за българските и руските граждани.

- Благодаря Ви за този разговор и от името на “Нова Зора” пожелавам успех на БСП на предстоящия конгрес.