Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2016 Брой 14 (2016) ТАЗИ АГОНИЯ ТРЯБВА ДА ПРИКЛЮЧИ

ТАЗИ АГОНИЯ ТРЯБВА ДА ПРИКЛЮЧИ

Е-поща Печат PDF

• На България й е нужна друга политика

• Протестът на лекарите е справедлив

• Годеж с АБВ няма да има

Михаил МИКОВ, председател на НС на БСП, в предаването “Лице в лице”, в разговор с Цветанка РИЗОВА

- Гост днес е Михаил Миков, лидер на БСП. Видяхте, че излязоха лекарите на протест, основно общопрактикуващи, но доколкото разбирам, и някои други. Да, така, и други лекари са излезли. Вие подкрепяте ли този протест?

- Протестът е справедлив. Ние подкрепяме министъра да си „събере чуковете“, нали си спомняте? И като не си ги събере той, Борисов с него ще си „събира чуковете“.

- Защо?

- Как защо? Виждате, че в здравеопазването това, което върви в последната година, е кошмар за пациентите най-вече. То не бяха турски ваксини, то не бяха хиляди разправии, истории и протести. Ето сега справедливият протест на тези хора, който в крайна сметка удря върху пациентите. Вие знаете ли, че вече е предвидил Москов да се избират в болниците и санитари, и сестри, за да може още някой допълнителен лев от пациентите, които са си платили иначе здравната вноска, да се изкара по този начин.

 

- Чакайте малко. Какво общо има с това да избираш сестри и санитари и след това да плащаш?

- Досега имаше избор на лекар, който се заплащаше. Когато не избираш, не се плаща. Сега вече това се разширява и ще си избираш санитарката.

- Вие се шегувате?

- Не се шегувам, прочетете наредбата на министерството. Ще си избираш санитарка.

- Как ще я избирам, като не я познавам?

- Така, питайте господин Москов. Така че по-добре да приключи тази агония.

- Вие нали знаете, че няма такъв министър на здравеопазването, срещу когото да не е имало протести – и по ваше време?

- Чак пък такова чудо никога не е било. Чак да ти внасят ваксини, забранени, и два месеца да се кълнеш колко са добри тези ваксини. Първо, да лъжеш, че тези ваксини нямало да се прилагат в България. После, само на бежанци, после се оказа, че ваксините са внесени без да съответстват на стандартите на Европейския съюз. Да вкараш разделяне на пакетите. Конституционният съд се произнесе. Какво още трябва да направи? Да заколи някой човек на пл. „Света Неделя“ ли Москов, че да си тръгне?

- Борисов във връзка с вашия призив да „си вземел чуковете“, каза че няма да си „вземе чуковете“.

- Да си го държи тогава и да си го носи на гръб.

- Добре. Обаче сега се задава още един вот на недоверие. Аз вземам повод от това, че вие инициирахте един срещу Москов. Очевидно ви е любимец. Но сега пък ДПС инициира един друг вот на недоверие.

- Не, вотовете са срещу Борисов. Вотовете са срещу правителството за политиката му в определена сфера, а не срещу определени министри. Борисов е пряко отговорен за това, което се случва в здравеопазването. Хич не е същото. И след като държи Москов, значи той отговаря.

- Той отговаря за състава на кабинета си, това е безспорно.

- И за политиките, които прокарва този кабинет чрез съответните министри.

- Добре. Обаче май се задава още един вот. Този път го инициира ДПС. Вие този път ще се присъедините ли към тях така, както те се присъединиха към вашата идея по повод здравеопазването. Този път е срещу министър Даниел Митов – външната политика.

- Не, не. Вотът е срещу Борисов по повод на външната политика или друга политика.

- ...продължавате с това.

- Не, тя Конституцията го е казала. Разбирате ли? Смешно е да се твърди, че вотовете са срещу отделни министри.

- Добре, но става дума за едно определено изказване, и то тук, в бТВ, на Даниел Митов, който каза че проектът, как беше – „приключен е проектът с мултикултурализма“.

- Нека да видим проект за мотиви. Вие знаете, че “БСП лява България” е сериозната опозиция - опозицията, която ще подкрепи по-скорошното приключване на това правителство. Така че нека да видим мотивите. Защото ако става въпрос за външната политика, поразиите на отношенията с Русия също са основание за вот на недоверие към правителството на Борисов.

- Какви поразии, господин Миков?

- Как какви поразии? Никога българо-руските отношения не са били на такова равнище. И то заради великия принос и на този министър. Спомняте си, може би ще кажете и за позициите ни по Сирия, спомняте си предишният кабинет на Борисов, когато Свободната сирийска армия беше приемане в България, а сега по сайтовете на „Ислямска държава“ пише „елате при нас, ако ви пресрещнат в Турция хора от Свободната сирийска армия, пак ще ви доведат при нас, не се притеснявайте“ и това е все външна политика.

- Тоест бихте ги подкрепили?

- Да, бихме подкрепили вот на недоверие срещу правителството на Борисов.

- За каквото и да е?

- Не за каквото и да е. Вие ме питахте за външната политика. Но можем да погледнем сектор „Образование“. Виждате там какво се случва. Учениците не знаят по какви учебници ще учат. Учителите още нямат въпросните стандарти. Наближава следващата учебна година. Има маса сектори. Това правителство унищожава България.

- Прави ми впечатление вече няколко пъти, че всичките ви упреци, всичките негативи, които изказвате, са все за министри, които са свързани с Реформаторския блок.

- Те са министри на Борисов.

- Дали си оставяте малко вратичка за бъдеща коалиция с ГЕРБ?

- В този парламент?

- Не в този, в бъдещи.

- Никаква вратичка, никаква коалиция. Става въпрос за елементарна отговорност на изпълнителната власт за поразиите, които правят в България.

- Така е. Но все министрите, които са излъчени от ГЕРБ не са атакувани. Атакувани са все реформаторските министри?

- Кой е излъчен от ГЕРБ? Вътрешният министър госпожа Бъчварова?

- Тя е от ГЕРБ.

- Там китка ли е състоянието на сектор „Сигурност“?

- Не знам, вие кажете. Тя се опитва да направи реформи.

- Да икономиса 65 милиона лева с цената на пълна демотивация на системата и разбиване на системата. Това се опитва да направи, така че и в този сектор правителството заслужава недоверие.

- Защо наричате всеки опит за реформа икономии?

- Това категорично не е реформа. Това на Москов реформа ли е, кажете? Когато си плащаш вноската и въпреки това те карат после да доплащаш в болницата?

- Той отрича. Кой ви кара, вие ходихте ли?

- Той и за ваксините отричаше. Пък накрая се оказа, че е направил алъш-вериша с Турция. Той и за ваксините отричаше.

- Добре, но оказа се, че тези ваксини са абсолютно адекватни, че лекари, специалисти казаха, че могат да бъдат поставяни на децата. Спасило се е положението, понеже не е имало внос.

- Оказа се, че е внесъл ваксини, които няма да се ползват, защото са забранени за ползване на територията на Европейския съюз. Оказа се, че е изнесъл ваксини, за да направи бартер, да направи бизнес, срещу тези негодни за употреба на територията на съюза ваксини е изкарал едни други български ваксини. От това се получава разлика. Това се оказа, но той отричаше. Той винаги отрича.

- Добре, кажете сега за МВР? Защото става дума за сигурността на страната ни, изобщо за сектор „Сигурност“ с оглед на тези терористични актове, които се вихрят в Европа, със заплахите, със страха, с евентуалното нахлуване на мигранти от Турция, от Гърция. А вие бяхте и вътрешен министър, нека да припомним на зрителите.

- Цяла Европа, светът увеличава средствата за сектор „Сигурност“. Защото ситуацията с тероризма го налага. Съседна Турция коментира назначаване на 15 хиляди нови полицаи. У нас съкращаваме средствата за сектор „Сигурност“. И госпожа Бъчварова се гордее, че ще икономиса 65 милиона от социалните придобивки на българските полицаи.

- Може би ще ги насочат някъде другаде?

- Може би в документите за самоличност, които се оказа, че са за 480 милиона, след като предишната система беше за 230. Защото там има проценти от обществените поръчки, а от социалните придобивки на полицаите не се получават проценти. Това не е реформа.

- Това не е реформа, но как оценявате сектора за сигурност, питам аз, като цяло?

- Демотивирани служители, материално необезпечени. Отсъствие на представа какви мерки трябва да се предприемат. Хаотични движения. Един и същ състав трябва да покрива и селата срещу селската, битовата престъпност, да охранява летището и гарата в София и в същото време да пази границите срещу бежанците. Няма как тези хора и по 32 часа, не по 24 часа да работят, и в същото време да не им плащаш извънредния труд, да намалиш отпуските им. Да въведеш редица ограничения, които очевидно, че ги демотивират. Толкова напуснали от системата, колкото са през миналата година няма от последните години.

- Добре, но досега казват, че МВР се справя добре и е една от най-добре пазените...

-Кой казва? Около 400 % е увеличението на незаконно преминалите в сравнение на бежанците в сравнение с миналата година.

- Как оценявате работата, тогава на целия сектор? Питам, да речем за ДАНС, на разузнаванията, които също имат отношение към този бежански поток? Как ги оценявате, господин Миков?

- Тези служби не би трябвало да се оценяват публично. Ако работят малко повече тайно, би било по-добре. Защото видяхме, че и в Европа, така наречената публичност, работата пред медиите, създава повече проблеми, отколкото да решава. Имам предвид терористичните актове в Белгия. Специално за нашата система трябва да се види внимателно как да се подобри мотивацията на служителите, как да се насочат средства за тяхното оборудване, за тяхната подготовка, така че България да усили капацитета си в областта на вътрешната сигурност. Това се отнася и за другите служби, така наречените тайни служби.

- Добре, вие не разбрахте ли, че аз всъщност ви питам кое е най-слабото звено на кабинета „Борисов“?

- Целият кабинет е слаб. Виждате какво е състоянието на пътищата. Уж досега се оправдаваха, че правят магистрали. Тръгнете по пътя между Видин и София. Аз често пътувам по този път. Вижте в какво състояние е пътната мрежа на България, сега, след зимата. Защото всички средства се насочваха към мегапроектите, които дават повече пиарски възможности, веднъж. И втори път, процентите от тях са по-големи. Вижте състоянието на пътната настилка в страната. И цените на винетките.

- Добре. Аз сега ще ви върна към БСП. За вашето място 17 кандидати дотук, господин Миков. Май месец имате конгрес.

- Престижно място е очевидно, щом има толкова кандидати. Всъщност това са номинирани. Не всички все още са потвърдили, че ще участват. Знаете, че на предишния конгрес до финала стигнаха 9 души, участваха в тайното гласуване.

- Няколко човека обаче са сигурни. Сега се сещам за Георги Гергов, но един от основните кандидати за вашата позиция, за лидер на БСП това е Корнелия Нинова, която го заяви пак тук, в бТВ. А освен това излезе едно изследване на „Галъп“, вероятно сте го видели, според което 60 % от социалистите искат Нинова за лидер на БСП? Т.е. тя води пред вас в предварителните проучвания.

- Кое е тоест, кое не е, ще е добре за изследването да поканите хората от „Галъп“ да ви обяснят как са го направили.

- Нещо не вярвате ли, господин Миков.

- Не, то не е изследване. То е сондаж. Не знам дали правите разлика между едното и другото. То е сондаж и дали вярваме или не - конгресът ще реши. А не знам защо трябва да споменавате само кандидатурите на Гергов и Нинова. Има и други кандидати?

- Защото те потвърдиха, че ще играят.

- И други кандидати са потвърдили.

- Красимир Янков, мисля че потвърди?

- Да, има доста кандидати.

- Имате ли си фаворит сред тях?

- Не, не бих искал. Има много политици в БСП, които сериозно се занимават с политика. Вие знаете, че БСП не е лидерска партия, камо ли пък да е вождистка партия. И функцията председател на Националния съвет, въпреки голямата привлекателност, в крайна сметка не променя колективното ръководство на партията.

- Но вие ще се кандидатирате, нали?

- Аз смятам, че съм го обявил това. Аз приемам всичките тези номинации, които имам дотук, над 70. И смятам, че ще продължа, защото този курс на партията намира одобрение в редовите социалисти. Не съм чул някой от другите кандидати да критикува курса.

- Напротив. Казват много от тях, че сте много беззъба опозиция, че нищо ярко не се случва, че не могат да...

- Кой казва така?

- ...опонентите ви.

- Кажете едно име? Госпожа Нинова знаете, че е заместник-председател точно по парламентарния контрол. Господин Янков също е в парламентарната група, във вътрешната комисия. Да не изброявам нататък. Сама разбирате, че е малко смешно да критикуваш, когато ти си част от това, част от ръководството. Тук става въпрос за друго нещо. Курсът на партията, който няма алтернатива. Превръщането на БСП в политическа партия, която изразява интересите на по-голямата част от българските граждани със законодателната инициатива, с парламентарния контрол, с превръщането й в един опозиционен център на алтернативата на днешното управление.

- Вие много добре виждате, господин Миков, че Борисов много повече се ядосва, ако някой нещо каже като Радан Кънев или някой от ДСБ. Всъщност те успяват да го изкарат от равновесие, те успяват да назоват проблемите. Аз не съм чула някой път...

- Кой проблем назовава господин Кънев?

- Проблемите с назначенията, с регулаторите, със службите за сигурност.

- Семейните разправии в десницата между господин Кънев и господин Борисов не са наша работа. За нас са важни...

- Да, но вие не успяхте нито веднъж да изкарате от равновесие управляващите.

- Бога ми, аз не знам в света опозиция, която да си поставя за цел изкарване от равновесие или театрално показване на ядосване. Опозицията е важно да бъде чувана от гражданите. А дали управляващите я чуват, е втори въпрос. Като не я чуват, просто си заминават.

- Т.е., вие смятате, че сте си много добра и силна опозиция, така ли да разбирам?

- Може още много да се направи. Но ние сме основната опозиционна алтернатива на днешното управление. Мисля, че това е безспорно. Смятате ли, че има друга алтернатива на днешното управление?

- Въпросът с алтернативата е много сложен искам да ви кажа, защото гледам какво посочват социолозите. Не виждам някакви размествания.

- Има ли друга алтернатива, освен лявата алтернатива на статуквото на четворната коалиция днес?

- Но това е евентуално, ако стигнете някакви проценти, господин Миков, а вие не ги стигате според социолозите.

- Процентите се проверяват на избори. Президентските избори есента ще бъдат първото изпитание. Аз смятам, че ГЕРБ категорично няма как да спечели тези избори на първи тур.

- Вие ще ги спечелите ли, господин Миков?

- Шансовете да ги спечелим са много сериозни.

- Самички, без АБВ, без обща лява кандидатура?

- Не. Тези годежи с АБВ знам, че са ви най така на сърце, но с всички партии, които не са от управляващата коалиция. С всички партии, които не влизат в управляващата коалиция. Това трябва да бъде форматът, който да покаже, че на България е нужна друга политика.

- Т.е., вие сега казахте категорично никаква обединена кандидатура с АБВ, нали така?

- Правилно сте ме разбрала. Освен ако АБВ не излезе от управлението. Не е нормално да си в дясното управление, да вдигаш възрастта за пенсиониране на 68 г., да участваш в този геноцид в здравеопазването, да участваш в отхвърлянето на увеличението на помощите за отглеждане на деца при тази демографска катастрофа и да искаш в същото време да бъдеш опозиция на президентските избори срещу кандидатурата на управляващите. По-добре е да си се събират управляващите – АБВ, ГЕРБ, Патриоти, Реформаторски блок, и да извадят една кандидатура за президентските избори.

28 март 2016 г.