Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2015 Брой 21 (2015) ОТВСЯКЪДЕ СЕ Е ПОДПУШИЛО

ОТВСЯКЪДЕ СЕ Е ПОДПУШИЛО

Е-поща Печат PDF

• ПО МАГИСТРАЛА БЕЗ ИЗХОД - КЪМ СИГУРНОСТ

Чудим се на какво ли основание Борисов дава съвети на македонския си колега Никола Груевски как да подаде оставка и да се върне на бял кон? Единствената прилика между тях са скандалите с подслушванията и корупцията. И тук имаше „Ало, Ваньо”, и в Македония се замерват с компрометиращи записи. Уж Груевски подслушвал хиляди граждани, а опозицията в лицето на СДСМ, начело със Зоран Заев, залива ефира с аудиокомпромати срещу премиера. Един Борисов просто би ги отхвърлил с твърдението, че са незаконни, дори когато са направени в тоалетната в собствения му дом. Засега Груевски свика контрапротест, за да напомни, че „народът го е избрал”, че не е страхливец и че няма да допусне диктатура на малцинството. Но в Македония скандират „Груйо, оди си!”, и нищо чудно утре нещата да загрубеят.

Българското правителство изпраща несъществуващата ни „армия” по границата, за да си пише точки, въпреки че шефът на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Никола Казаков уверява, че бежански поток от Македония не се очаква. Очаква се такъв само откъм Турция, а ако се появи откъм Македония, ще бъде „изненада”. И какво ще правят военните по западната ни граница? Дали ще опъват телени мрежи, или ще връщат бежанците от Македония обратно с аргумента, че не са включени в „квотите” на ЕС, засега не е ясно.

Ситуацията по южната ни граница обаче буди нарастващо безпокойство. „Ислямска държава” (ИД) бе отбита от древния град Палмира не от друг, а именно от армията на Башар Асад. Но в западноиракската провинция Анбар ИД завзе град Рамади и вече е само на 115 км от Багдад. В Йемен саудитската авиация възобнови бомбардировките, а в Бурунди бе потушен опитът за преврат. В същото време в Египет осъдиха на смърт бившия президент Мохамед Мурси и десетина членове на забранената организация „Мюсюлмански братя”. В Средния изток се оформя коалиция между Саудитска Арабия, Катар и Турция, но не за борба с ИД, а за сваляне на сирийския президент Асад. В самата Турция се готвят за парламентарни избори на 7 юни и сигурно препрочитат Алековия фейлетон „Бай Ганю прави избори”. Както пише турският всекидневник „Миллиет”, „сопаджиите отново излязоха на сцената”. Познато, нали? Неотдавна бяха атакувани предизборни офиси и щандове на прокюрдската Народнодемократична партия (Халклар демократик партиси – HDP) в община Сарай, на вилаета Текирдаг, островите Бююкада (Големият остров) и Хейбелиада (о-в Халки) в Мраморно море, както и в градовете Мерсин и Адана. А щабът на Кюрдската работническа партия на планината Кандил, според същия всекидневник, е бил бомбардиран от иранската армия. Очевидно „процесът на решаване” на кюрдския въпрос, с който се хвалят управляващите ислямисти на Ердоган и Давутоглу, ще бъде замразен до следващите избори... Междувременно в Газа (Палестина) се провела протестна демонстрация с искане за връщането на Халифата, закрит преди 91 години от Ататюрк.

Ще бъде много учудващо, ако се окаже, че Анкара няма нищо общо с тази демонстрация. Ами дали се сеща правителството, че някой у нас поиска връщането на онова „присъствие”?

Отвсякъде се е подпушило

На Изток Украйна се превърна в досадно бреме не само за Русия и ЕС, а и за САЩ. Срещите на държавния секретар на САЩ Джон Кери с руския президент Владимир Путин в Сочи и министъра на външните работи на РФ Сергей Лавров, на които присъстваше и помощник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд (госпожа „Майната му на ЕС”), бяха „осъдени” от украинския премиер Яценюк, но хунтата в Киев тепърва ще сърба попарата, която надроби. Защото Обама наложи вето на решението на Сената за доставка на летални оръжия на Киев, а Порошенко бе предупреден да не подновява бойните действия в Донбас. Оставена на себе си, хунтата скоро ще бъде свалена с нов „майдан”, преди да е изпълнила споразуменията от Минск-2. Кери подчерта, че и санкциите срещу Русия може да паднат, ако се изпълняват минските договорености. Междувременно шантажът с изкуственото понижаване на цената на петрола удари и САЩ, и Судитска Арабия, поради което цените тръгнаха нагоре. Що се отнася до Украйна, чиято металургия бе върната в 90-те години, а безпаричието и безработицата са перманентни, на властта в Киев става все по-трудно да контролира „доброволческите” батальони, съставени от бандеровски и чужди наемници. Те са тези, които

въпреки колебанията на режима в Киев

могат да взривят отново обстановката в Донбас, а премиерът Яценюк дори не се опита да оспори констатацията на един журналист относно провеждания геноцид в Донбас. Само добави, че той ще бъде преустановен, щом се изпълнели договореностите от Минск и Путин разберял, че украинците са готови да се сражават до смърт за целостта на Украйна. При тоталния провал на няколкото мобилизации и на АТО (Антитерористичната операция) в Източна Украйна подобни претенции са повече от смехотворни. Но към украинската криза вече се добавят и териториалните претенции и страхове на съседните страни като Полша, Румъния и Унгария. „Незалежная” (сиреч, независима) означава по-скоро, че нищо в Украйна не може да залежи – ще го откраднат!..

Питаме се дали вярвате, че нашите управляващи политически туристи разбират правилно тревожните сигнали, които идват от различни посоки? Дори когато посланиците на САЩ, Франция и Италия настояха за дълбока съдебна реформа, нашите умници отговориха с предложение за разделяне на ВСС, импийчмънт на главния прокурор и намаляване на мандатите на ВСС и Главния прокурор. Това им е цялата концепция за съдебна реформа - да подчинят Темида на законодателната власт, за да няма „наши” политици затворници както в Румъния. Продължават и пазарлъците между управляващите и ДПС за съхранение на своите „калинки” във властта.

В името на властта

историята и религията се използват като предизборни плакати. Но докато ДПС защитава дори разпространителите на радикалния ислям в Пазарджик, в. „Миллиет” (16 май т.г.) публикува убийствено признание на уж убития при бомбардировките в Ирак лидер на ИД Ал-Багдади. В аудиозапис, направен неотдавна (експертите смятат така, понеже Багдади говори за събитията в Йемен и очевидно не е мъртъв), лидерът на ИД казва: „Ислямът никога не е бил религия на мира, той е религия на войната!”. Ако това го повтори някой български националист, представяте ли си каква вълна от възмущение ще залее депесарските депутати?!

Както и да е, „Арабската пролет” се оказа само началото на Големия безпорядък в Средния изток. Единственият резултат от свалянето на регионалните диктатори бе избухването на продължителни граждански и регионални войни, които осигуряват пазар и печалби на оръжейните производители и търговци. А София чака да й подарят няколко самолета трета употреба, за да има какво да покаже на Гергьовския парад. Иначе небето над България е „зона, забранена за полети”. За българските, не за чуждите ВВС...

Армия няма, но има министерство и министър на отбраната с политически кабинет, който набъбна с двама души, докато офисът на началника на отбраната на практика бе закрит. И така от Върховния главнокомандващ Росен Плевнелиев - тази „част от отбора на българите, които се борят”, до министъра на отбраната Николай Ненчев – безхаберие на квадрат! Само война ни липсва.

Неотдавна МВР проведе учение „Защита 2015” в района на Горна Малина, недалеч от мястото, където ще се развърне натовски комуникационен модул. На учението се отработват въпроси по ликвидиране на последствията от природни бедствия, аварии, катастрофи и други неприятности. Това учение ли е, или прогноза за близкото бъдеще?

От военни заплахи Господ ли ще ни пази? Защото член 5 на Договора от Вашингтон не предвижда западняци да мрат за защитата на България.Спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се” - казва героят на Илф и Петров, Великият комбинатор Остап Бендер. Изобщо всичко, започнато от това правителство, е като автомагистрала „Струма”, която се оказа без връзка с Гърция и агенция „Пътна инфраструктура” ще трябва да плати още 3,1 млн. лева, за да направи трилентово трасе към границата. Обаче у нас е така – къде го чукаш, къде се пука...