Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2015 Брой 7 (2015) ЩЕ НАБЛЮДАВАМЕ РУХВАНЕТО НА ИМПЕРИЯТА

ЩЕ НАБЛЮДАВАМЕ РУХВАНЕТО НА ИМПЕРИЯТА

Е-поща Печат PDF

Докато  русофобите у нас и по света „предсказват” скорошното изчезване на Русия, която те определят като империя, един автор от южната ни съседка Турция очаква краха на друга империя – американската. И то не къде да е, а на фронта в Украйна. Нещо повече, той сравнява днешните американски авантюри в Източна Европа с тези на Наполеон и Хитлер, нахлули безразсъдно в руската територия, за да я напуснат с подвити опашки.

Своя коментар, публикуван в турския вестник „Акшам”, т.е. „Вечер”, (10.02.2015), Каяхан Уйгур завършва с изказаното от американския посланик в Анкара твърдение пред другите западни посланици: „Ще наблюдаваме рухването на Империята”. Каяхан Уйгур предполага, че дръзкото „пророчество” на посланик Ричард Даун е направено след опита за преврат на т. нар. паралелна структура от 17 декември 2013 г. Тогава бяха арестувани и подведени под съдебна отговорност за корупция няколко бизнесмени и четири министри от Партията на справедливостта и развитието (ПСР). Обискиран беше и домът на сина на тогавашния турски премиер Реджеп Ердоган, Билял Ердоган. А в дома на тогавашния министър на вътрешните работи Муаммер Гюлер в кутия от обувки бяха намерени над 2 млн. долара. Неотдавна създадената специална парламентарна комисия гласува против изпращането на четиримата министри пред Висшия съдебен съвет.

Всъщност, изявлението, което цитира Уйгур, бе направено на работен обяд в американското посолство, където домакинът посланик Ричард Даун изрази негодуванието на американската администрация от продължаващото турско иранско сътрудничество. Благодарение на това сътрудничество Турция избегна последиците от световната финансова криза и дори се превърна в кредитор на МВФ. Днес самите САЩ ухажват Иран, доказвайки по този начин, че турците са били прави. По този повод, когато научи за американската наглост, Реджеп Тайип Ердоган заяви публично от Самсун, че посланиците надхвърлят своите пълномощия. И им се закани: „Не сме длъжни да ви търпим на наша земя!”. Колко български политици биха заявили това на Джеймс Уорлик или на г-жа Марси Рийс? И колко жрици на „свободното слово” у нас ще признаят, че ситуацията в Украйна е следствие от политиката и действията на САЩ? Да не говорим за прогнозата на Уйгур, че войната в Украйна ще сложи край и на нея самата, и на нейните покровители САЩ.

Зора

Това, че империята на САЩ вече е започнала да се пука по шевовете, се прояви с цялата си яснота на проведеното в края на миналата седмица заседание - Мюнхенската конференция по сигурността. САЩ превърнаха в неразрешим създадения от тях самите украински проблем и изпаднаха до положението да не могат да задават тона дори на най-близките си съюзници - европейците. Дори Меркел, известна до днес с твърдата си политика срещу Русия, открито предизвиква САЩ и се противопоставя на доставките на оръжие за Украйна.

Противно на твърденията на някои нехайни наблюдатели, днешната ситуация в Украйна е следствие не от политиката на Германия, а изцяло на тази на САЩ. Още през 2007 г. Путин бе подхванал тази тема и на тогавашната Мюнхенска конференция бе разкритикувал едностранната стратегия на Америка в Европа.

Впрочем, в наши дни вече е безсмислено да говорим за империализма и различните империалистически страни. Има само една „имперска” страна и бюрокрацията за сигурност на тази страна, която прави половината от всички военни разходи на света, играе ролята на единствения жандарм на глобалния капитализъм. В тези условия е погрешно да се квалифицират като „империалисти” страни, които дори и да са силни икономически, от политическа и военна гледна точка са слаби.

За 70 години след Ялтенската конференция от 6-11 февруари 1945 г., която раздели Европа, основаната от САЩ световна империя постепенно укрепваше. С разпадането на Съветския съюз през 90-те години тя се превърна в безконкурентна империя, а през 2014 г. стигна до вратите на кримския град Ялта. Но оттогава, подобно на Наполеон и Хитлер, които след като навлязоха във вътрешността на Русия, се върнаха с подвити опашки, и Америка се озова в тресавището на този географски район. Някои западни кръгове смятаха, че с икономическо ембарго Русия ще бъде поставена на колене, обаче и това не изглежда много възможно. Съдейки по всичко, северната ни  съседка, която има древна история и неизкореними национални ценности, няма лесно да бъде  накарана да се признае за победена с подобни мерки. Но тези, които са лишени от исторически и национални ценности, не разбират Русия. Както не разбират и Турция, която е много по-привързана към същите ценности.

Днес много сили, включително и някои бюрократи в администрацията на Обама, настояват за въоръжаването на Украйна, за да се борела със сепаратистите. Трябва да знаят обаче, че ако правителството, установено с преврат, наречен „Оранжева революция”, не провеждаше политика на потискане на руснаците, нямаше да има и сепаратизъм. Прозападното украинско ръководство прогонва от земите им рускоговорещите и извършва етническо прочистване. Защо САЩ, които щом им е изгодно, говорят за колективни права, не подтикват украинското ръководство към преки мирни преговори с рускоговорещите сепаратисти и непрекъснато провокират война? Най-добрият отговор на тези опити даде германският министър на отбраната Урсула  фон дер Лайен: “Има ли някой, който вярва, че Украйна може да спечели победа срещу военната машина на Русия? Оръжейните доставки (за Украйна, б.р.) само ще шибнат като с камшик Русия”.

Да се въоръжава Украйна и да се въвлича тя във война, това може да отвори пътя към гибелта на десетки хиляди хора. Загубите до днес, според официални цифри, са до 5 хиляди души, но в германския печат  има и коментари, че истинската цифра е наближила 50 хиляди. 1,5 млн. души са станали бежанци. На практика Украйна е в състояние на банкрут и войната ще бъде краят на Украйна.

Думите на Меркел, които обобщават достатъчно ясно виждането на Германия и на много други европейски страни, са красноречиви: „Невъзможно е този конфликт да се реши по военен път. Да се казва това може би е болезнено, но такова е  положението”.

Меркел, която в края на миналата седмица, заедно с президента на Франция Оланд се срещна с Путин, след това отлетя за САЩ, на 11 февруари в Минск ще има още една последна среща, в която ще участва и Украйна. Но видимата реалност е тази, че САЩ не могат да убедят в правотата си нито един свой съюзник, с изключение на Англия. А за безизходицата в Средния изток и тресавището в Източна Европа истинската причина е икономическа. Неуспехът на Европа по някакъв начин да влезе отново във фаза на растеж и стремежът на САЩ да търсят решение на проблемите си в прекомерно задлъжняване, противопоставят интересите им.

Говореше се, че бившият американски посланик Ричард Даун бил казал във връзка с опита за преврат на паралелната структура вечерта на 17 декември 2013 г.: „Ще наблюдаваме рухването на империята”.

Струва ми се, че ще наблюдаваме рухване на империя, но на фронта в Украйна.