Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 50 (2014) ДПС УДАРИ РАМО НА БОРИСОВ

ДПС УДАРИ РАМО НА БОРИСОВ

Е-поща Печат PDF

Далеч не сме единствените, които подозираха ГЕРБ в тайно съглашателство с ДПС веднага след изборите за 43-то НС, независимо от всички люти закани на Борисов, че не само не иска, но дори и не ще да чуе за подкрепа от хората на Доган и Местан. Едно нетипично за ДПС събитие обаче - отлюспването на депутатите Муса Палев и Гюнай Хюсмен - като че ли потвърждава подозренията. Поводът за изключването на двамата не само от ръководните органи на движението, но и от парламентарната група просто не се вписват в стила на политическия живот на партията ДПС. Защото там непослушните или напускат сами, като Касим Дал или Гюнер Тахир навремето, или просто отпадат от избираеми места за следващия парламентарен вот. Още повече че мотивите за изгонването на Палев и Хюсмен звучат аматьорски - не спазили джентълменско споразумение за зачитане на преференциалния вот. Хайде, холан, дали пък ще трябва да търсим британски правила в тукашния политически “дрескод” на ДПС...

Какво става всъщност? Засега двамата депутати остават независими, но като нищо партията на Корман Исмаилов и Касим Дал, която е част от Реформаторския блок, може да си ги прибере. Впрочем дали ще стане така, няма осбено значение. Защото като сложим и изумителната народна представителка Ана Баракова, която се самотлюспи от ББЦ още преди да прекрачи прага на Народното събрание, правителството може да разчита на три гласа допълнително в пленарната зала. Които обаче при определени ситуации може да се окажат решаващи.

Ето  така ДПС направи троен удар. От една страна, демонстрира колко модерна, принципна и демократична партия са. От друга - запазва дистанция от ГЕРБ като опозиция... И от трета - оставя си отворена вратичката за открито съглашателство. Доста добре изиграно, нали?!