Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 41 (2014) РУСИЯ МОДЕРНИЗИРА АРМИЯТА СИ

РУСИЯ МОДЕРНИЗИРА АРМИЯТА СИ

Е-поща Печат PDF

На 14 август 2014 г. в Ялта, пред 140 депутати от Държавната Дума и членове на Съвета на Федерацията, Владимир Путин заяви, че е готов да предостави 20 трилиона рубли за въоръжението.

„Става дума за най-съвременно оръжие, за такива настъпателни и отбранители системи, с които другите армии засега не разполагат. Ще зарадваме нашите партньори. За някои системи в областта на настъпателните оръжия, имам предвид сили за ядрено възпиране, вече е известно, За други ние засега не казваме нищо, но ще кажем, има време”, отбеляза Владимир Путин.

Вицепремиерът на правителството на Русия Дмитрий Рогозин поясни, че редица образци техника, включени в Държавната програма за въоръженията за 2011-2020 г., са разработени, минали са изпитанията и се произвеждат серийно. Държавната отбранителна заявка за 2013 г. е изпълнена 95 %, в сравнение с 2012 г. тя е нараснала 1,6 пъти.

Във войските постъпват нови радиолокационни станции тип „Воронеж”, зенитни ракетни системи С-400 и комплексите „Панцир-С”, без аналог в света. Фронтовата авиация получава нови авиокомплекси „Су-34” и „Су-35”, бойни вертолети „Ка-52” и „Ми-28Н”, разработва се и перспетивен многоцелеви комплекс за фронтовата авиация. През миналата година са приети на въоръжение атомният подводен крайцер със стратегическо предназначение „Борей”, с ново ракетно въоръжение, и многоцелевата подводница „Ясен”. Сухопътните войски се превъоръжават с нови високоточни комплекси „Искандер-М”, усъвършенства се стрелковото въоръжение и екипировката на военнослужещите. „Първа на планетата”, Русия е разработила бойни платформи пето поколение „Армат”, на основата на които през следващата година ще се появи нов танк и тежка бойна машина на пехотата. Те ще бъдат снабдени с цифрово управление, а екипажите ще са настанени в изолирана бронирана капсула. Танкът ще има 125-мм оръдие, което ще се управлява дистанционно. Никой в света не разработва подобна машина.

Към оръжието пето поколение се отнасят зенитните ракетни системи С-500 „Прометей”, които могат да поразяват включително междуконтинентални балистични ракети в космоса. С-500 ще се появат на въоръжение през 2016 г. Първият комплекс ще прикрие отделни региони, големи градове, промишлени обекти и приоритетни стратегически цели.

Перспективният авиационен комплекс стратегическа авиация (ПАК ДА) ще започне да се произвежда серийно от 2021-2022 г.

Ракетите му ще бъдат снабдени с изкуствен интелект, който ще анализира въздушната обстановка и сам ще взема решение на каква височина с каква скорост и в кое направление да лети.

Ракетните комплекси „Топола-М”, „Ярс”, „Булава” и модернизираният „Ярс” са от едно семейство твърдогоривни ракетни комплекси, резултат на дълбока модернизация на „Топола”. Те имат повишени характеристики по преодоляване на ПРО за сметка на максималното скъсяване на ускорителния участък на полета. В този кратък участък ракетите енергично маневрират по височина и по курса, така че става невъзможно да се прогнозира точката на срещата с прехващача.

Ракетите „Сатана” са основата на ракетно-ядрения щит на Москва през последните 40 години. Всяка една от тях носи освен 10 ядрени бойни заряди със сумарна мощност до 8 мегатона тротил, още и до 10 тежки и 1000 лъжливи техни имитатори. „Сатана” ще остане на въоръжение до 2022 г. Новата ракета „Сармат”, която сега се разработва в замяна на „Сатана”, се очаква да постъпи на въоръжение през 2018 г.

Ние никога не сме принизявали ролята на ядреното оръжие, оръжието на възмездието, като велик изравнител на шансовете”, заяви Рогозин. Страната ще употреби ядрения арсенал само в случай на ответна мярка на нападение. Наличието на ядреното оръжие е главен фактор на възпирането на провокация и агресия по отношение на Русия.

Новината за прибързанато разполагане на американска ПРО в Румъния очевидно е реакция на преминаването на Крим към Русия, който с всеки месец се превръща във военна крепост и това не носи нищо добро за Северноатлантическия блок. Натовският противоракетен комплекс „Иджис” ще се базира в Южна Румъния и ще заработи през 2015 г. Но Русия има с какво да отговори.

От известните на света „сюрпризи” Русия притежава уникалната ракета „Ярс-24”, която е способна мощно да преодолява американската ПРО. Тя има далекобойност до 12 хиляди километра, снабдена е с няколко блока с ядрени бойни глави, които след набиране на височина се разпръсват и се движат по определена траектория в автономен режим. При откриване от противоракетата всеки блок започва да маневрира и се отклонява от нея.

Предполага се, че обвиненията по адрес на Русия за нарушаване на Договора по ликвидирането на ракетите със среден радиус на действие, може би се свързват с новите ракети, разработени за „Искандер - К”. Америка се безпокои, че крилатата ракета Р-500 може в скоро време да постъпи на въоръжение. Тя има радиус на действие до 2,5 хил. км. А може да става дума и за балистичната ракета РС-26 „Рубеж”, разработвана на базата на РС-24 „Ярс”, която Рогозин нарича „убиец на ПРО”.

РС-26 „Рубеж” е първата ракета ново, пето поколение с маса 32 т, която се вози от по-лека пускова установка - 50 тона вместо досегашните 80 тона. „Рубеж” е унифицирана с най-новата морска ракета „Булава”. Предвижда се от края на годината да постъпва на въоръжене само мобилен вариант, както и да бъдат приети на въоръжение 50 нови ракети.

Преди визитата в Нормандия за отпразнуване на юбилея от десанта на антихитлеристката коалиция Владимир Путин получи възможност лично да са убеди в това, че Европа, както и преди, е заложник на стари митове за Русия. Президентът на Руската федерация, вежливо отговаряйки на нетактичните и дори дебелашки въпроси на френски журналисти, напомни, че по нивото на отбранителните възможности Русия е един от лидерите, защото е ядрена държава и по качеството на ядреното си оръжие заема първо място в света.

Действително, когато стане дума за ядрено оръжие, най-често се подразбира числеността на ядреното оръжие, но не и качеството. Има ли основание президентът на Русия да твърди, че ядрените сили на държавата му по качество превъзхождат ядрените сили на другите страни, на първо място САЩ?

Ще отбележим, че в откритите източници се привеждат данни само за стратегическото настъпателно оръжие. Например Държавният департамент на САЩ неотдавна публикува данни, според които Америка разполага със 792 развърнати междуконтинентални балистични ракети, балистични ракети в подводници и тежки бомбардировачи, способни да носят ядрено оръжие. Количеството на подобно въоръжение в Русия съставлява 495 броя. Но заедно с „ядрената триада” – стратегическата авиация, междуконтиненталните балистични ракети и атомните подводни ракетоносци, – съществува и тактическо ядрено оръжие. Това са боеприпаси за поразяване на крупни цели и струпване на войски на противника на фронта и в близкия тил, които могат да бъдат представени във вид на авиационни бомби, бойни части на ракети, артилерийски снаряди, мини, дълбочинни бомби, торпеда и т.н.

Бившият ръководител на 4-ти Централен научно-изследователски институт към Министерството на отбраната, запасният генерал-майор Владимир Дворкин, пояснява, че към критериите за качество на ядреното оръжие се отнасят надеждност, точност на попаденията на носителя в целта, боеготовност, т.е. времето за изстрелване на ракетите, устойчивост към различните поразяващи фактори. Според експерта, по тези характеристики, руските стратегически сили се намират на достатъчно високо ниво. И да се сравняват със силите на другите държави, не е съвсем коректно. Например Русия има мобилни комплекси, които САЩ не притежават, но те дори не са им необходими, тъй като тяхната основна групировка се намира в морето – на подводниците. Ето защо, казва генерал Дворкин, трябва да се знае, че руските ядрени сили се намират на достатъчно високо ниво и напълно осигуряват решаването на задачите на ядреното възпиране. Това е известен факт, и затова според него в думите на президента Путин няма нищо ново.

Според някои оценки американците притежават 500 тактически ядрени бойни заряди, от които 200 са разположени в Европа, а 300 – в САЩ. Русия има около 2000. Така че да се прави паралел и сравнение, не е съвсем уместно, защото Русия има друго геостратегическо положение, тук е Китай, Пакистан, Индия и т.н. Руски експерти твърдят, че като цяло руското и американското ядрено оръжие се намират на едно ниво. Но Русия има по-нови средства за доставка на стратегическото оръжие: в ракетните войски със стратегическо предназначение това е РС-24 „Ярс” и „Топола-М”, в стратегическата авиация – бомбардировачите „Ту-160” и „Ту-95”, в морските сили – седем ракетни подводници „Делфин” и проекта „Калмар”.

Американците предвиждат да започнат превъоръжаване през следващите десет години. Русия тази програма сега я реализира, затова нейните средства за доставка на ядреното оръжие по редица позиции са по-съвършени и нямат аналози в света.

Точността на попаденията на междуконтиненталните ракети и на двете страни е съпоставима. Но по възможностите за пробив на противоракетната отбрана руските съвременни ракетни комплекси са по-съвършени, а това значи, че е сложно и почти невъзможно да се открие бойната глава, която се носи в „облак” от лъжливи цели. Но това не значи, че американските ядрени носители са древни... Например междуконтиненталната балистична ракета „Минитмън” е на въоръжение вече над 40 години, но нееднократно е модернизирана, обновена е автоматиката, заменени са  практически всички степени на маршовите двигатели, усъвършенствуват се ядрените бойни глави. Така че не бихме могли да твърдим, че САЩ имат остаряло ядрено оръжие. При това те държат на морската компонента, а Русия – на сухопътната. Америка има излаз към Тихия и Атлантическия океан. Съответните й рубежи са добре обзаведени на Север и в Далечния изток, което й позволява да следи руските подводници. Русия няма подобни възможности.

Разработената в Русия нова ядрена бойна глава за междуконтиненталните балистични ракети може да преодолява всички съществуващи и перспективни системи на противоракетната отбрана, заяви генералният конструктор на Московския институт по топлотехника Юрий Соломонов.През 2010 г. ние проведохме уникална работа, позволяваща да направим принципно нова крачка в създаването на нов тип бойна глава”, казва Соломонов. Тази разработка слага точка на всички разговори относно борбата с противовъздушната отбрана. Соломонов отбелязва също, че преди 30 години се говорело за възможностите да се реализира подобна схема на бойната глава като за научна фантастика. И ето че през миналата година тази научна фантастика е реализирана.

Според твърденията на Дмитрий Рогозин сега Русия разработва оръжие шесто поколение, което е способно да промени характера на съвремените войни. Практически се осъществяват 23 проекта, а в края на годината количеството им ще нарасне до 40. Това оръжие ще доведе до нов тип безконтактни войни, в които няма да има бойни загуби. То представлява високоинтелигентни системи на нови физически принципи, в основата на което стоят нови научни открития и високи технологии. Те ще реализират принципите на безконтактната война и автоматичния избор и поразяване на цели в зависимост от условията на бойната им употреба. Става дума за всички направления, като се започне от бойните опасни биологични, биотехнически, лъчеви, вълнови, генни и психо-физически системи и се завърши с разработките в областта на новите средства за високоточно поразяване на целите, включително и под водата.

Оръжието на импулсите, лъчевото оръжие ще окаже съществено влияние върху хода и изхода не само на боя, операцията, но и на войната като цяло. С импулси ще се водят операции на радиоелектронната война, които напълно ще съвпадат с операциите на стратегически ударните или стратегически отбранителните сили.

Разбира се, оръжието шесто поколение, уточни Рогозин, засега е нещо от областта на научната фантастика и да се каже кога ще се появят първите образци, е рано. Сега армиите преминават на образци пето поколение и тук Русия има своите постижения. На първо място, това е най-новият изстребител Т-50 (ПАК-ФА), който ще започне да постъпва от 2016 г. Това е самолет пето поколение, който е снабден с принципно нова авионика, интегриращи функции на „електронния пилот” и перспективна радиолокационна станция с фазирана антенна решетка. Изработен е по технологията „стелт”, сиреч слабо забележим за радарите. Т-50 развива свръхзвукова скорост без форсаж. Самолетът има един много важен елемент – станция за радиоелектронна борба „Хималаи”. Русия разработва и перспективен самолет за стратегическата авиация – пето поколение, дозвуков носител на крилати ракети, които се изстрелват без самолетът да навлиза в зоната, където действа ПВО на противника, сами анализират построението и гарантирано поразяват целите. Разработва и безпилотни летателни апарати, които попадат в категорията между пето и шесто поколение.

До края на 2014 г. войските за въздушно-космическа отбрана ще изстрелят в орбита космическия апарат „Тундра”. От този момент ще започне разполагането на Единната космическа система, на която една от задачите ще бъде да предупреждава за ракетно нападение.

В съответствие с Държавната програма по Въоръжените сили на Руската федерация до 2020 г. 70 % от техниката трябва да е съвременна.