Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 39 (2014) БИЗНЕСЪТ ИДИЛ

БИЗНЕСЪТ ИДИЛ

Е-поща Печат PDF

Толкова богати екстремисти не е имало. Терористичната организация Ислямска държава прави милиони всеки ден - от нефт, но също и от изнудване, и от контрабанда.

За разлика от другите терористични организации, ИД (доскоро наричана ИДИЛ - Ислямска държава на Ирак и Леванта) притежава доходоносни нефтени находища, пише немският “Франкфуртер алгемайне цайтунг”, което доста усложнява борбата с финансирането на тероризма.

ИД контролира територия в Ирак и Сирия, която по площ е по-голяма от Великобритания. Според оценки на американски експерти по финансирането на тероризма и сътрудници от специалните служби доходите на организацията вероятно надхвърлят 2 млн. долара дневно. Тези пари са заработени от продажба на нефт, изнудване и контрабандни сделки.

За разлика от другите екстремистки групи ИД не зависи от паричните потоци, идващи отвън, които подлежат на санкции и са под ударите на закона, а се самофинансира най-вече от местни източници. Това изправя правителствата пред уникален проблем и те търсят начини да спрат придвижването на войските на ИД, както и средство, за да я лишат от финансовата възможност за нанасяне на терористични атаки, а все някога в бъдеще тези атаки може да се насочат към САЩ или към Европа.

ИД е вероятно най-състоятелната терористична организация - твърди Матю Левит, бивш сътрудник на американските секретни служби и директор на програмата за борба с тероризма във Вашингтонския институт по Близкия изток. - Те не са толкова плътно интегрирани в международната финансова система и затова са неуязвими по отношение на дипломацията, на санкциите, на законите за борба с прането на пари и регулирането на банките.”

Всъщност няма нищо ново в сферата на самофинансиране на въоръжените групиовки.

Убитият лидер на “Ал Каида” Осама бин Ладен бе родом от богата фамилия, той изгради мрежа от привърженици зад граница, които го подкрепяха. Но достъпът до източниците на доходите може да бъде ограничен само от секретните служби. Докато ИД “получава пари на първо място, ако не и изцяло, от местни източници”, твърди Патрик Джонстън, специалист по борба с тероризма от американската “Ранд корпорейшън”.

“Ал Каида” и други организаци, обявени от САЩ за терористични (както “Хизбула” и “Хамас”), са зависими като цяло от финансовата подкрепа на страни-привърженици, сред които Либия и Иран. “Талибан” се занимаваше с контрабанда на опиум от Афганистан, на полезни изкопаеми и дървесина; “Революционни въоръжени сили на Колумбия - Армията на народа” изнасяше кокаин, а издънките на “Ал Каида” в Йемен и Северна Африка - с отвличания срещу откуп.

Доходите на Ислямска държава поради контрола върху богатите нефтени находища и достъпа до местните данъци обаче оставя далеч зад себе си приходите на други терористични групировки. ИД контролира 7 нефтени находища и два нефтопреработващи завода в Северен Ирак, както и шест от общо десет нефтени находища в Източна Сирия. Режимът продава нефта на цени от 25 до 60 долара за барел, твърди Луай ал Хатиб, учен от института “Брукингс” в Катар. Това е значително по-ниска цена в сравнение с пазарната, поради риска, че посредниците после превозват и продават незаконно нефт.

Въз основа на данни от източници на Ал Хатиб, възможностите на иракските находища, контролирани от ИД, се оценяват на 80 000 барела дневно, добивът от които сега е наполовина. Така ИД може да изкарва по 2 млн. долара на ден от продажба на нефт. Нефтът се заплаща кеш или се разменя за други стоки, когато се доставя в кюрдския регион на Ирак, в Сирия, в Турция или Йордания.

Освен това ИД облага с данъци жителите на гъсто населените райони. Така е например с Мосул, който е в район под контрола на въстаниците. Под контрол са и местните зърнохранилища, както и други важни ресурси. Тук се добавят и парите от криминална дейност на завладените територии като например обири на банки и бижутерски магазини, изнудване, контрабанда и отвличания заради откуп. За изминалите години ИД е получило не по-малко от 10 млн. долара от откупи, твърди американско официално лице, пожелало анонимност.

Парите от задгранични привърженици не са толкова големи в сравнение със самофинансирането. Освен това обществените организации, под маската на хуманитарна помощ, събират капитал, който после изтича към екстремистите, както твърдят източници около финансовото и вътрешното министерство на САЩ.

Всичко това усложнява разкриването на източниците на финансиране на терористите.

Докато армията на САЩ продължава да бомбардира от въздуха въоръжените сили на ИД, в това число - и за да унищожи американското оръжие, оставено от иракските военни и попаднало в ръцете на екстремистите, други институции обмислят как да отслабят финансовата основа на Ислямска държава. Предприемат се мерки за разрушаване на мрежата от посредници, които продават нефт от Ислямска държава, затягане на законите за борба с прането на пари и усъвършенстването на разузнаването. Властите трябва също внимателно да следят за запасите от капитали на ИД.

“Не ни е съвсем ясно къде са им парите, но има много начини да бъдат намерени - твърди Фишман, бивш ръководител на центъра за борба с тероризма при американската военна академия “Уест Пойнт”, в щата Ню Йорк. - Парите все някъде трябва да се съхраняват...”

 

17 септември 2014 г.

Nefttrans.ru