Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 39 (2014) ВОЙНА НА ТЪМНО...

ВОЙНА НА ТЪМНО...

Е-поща Печат PDF

• ЕЛЕМЕНТИТЕ НА ИНФОРМАЦИОННАТА ИНФРАСТРУКТУРА НА САЩ В УКРАЙНА

За последния четвърт век американците извършиха колосална работа, за да поставят под свой контрол формирането на обществено-политическите и морални ценности, възгледите и пристрастията на жителите на Украйна. По данни на европейски специалисти, посочени в книгата на Удо Улфкот „Война на тъмно. Истинската власт на секретните служби“ (2008 г.), социално-психологическите и идейните основи на всички последващи революции и преврати в Украйна са били заложени от специално подготвени сътрудници на ЦРУ, изпратени в Украйна още през 90-те години на 20 век.

За реализацията на поставените задачи е била създадена мрежова информационна инфраструктура, сред основните части на която е интернет - разчетен за жителите на големите градове, средната класа, научната и творческата интелигенцияя, малкия и средния бизнес, студентите.

Удо Улфкот пише, че с „петата колона“ в Украйна се занимава щабът за тайни операции на оперативното управление на ЦРУ (Covert Action Staff, или CAS). Агентите на CAS обикновено работят под дипломатическо прикритие в посолствата на САЩ. Те „водят“ хората в партиите, съюзите, студентските организации, профсъюзите, медиите, във военните и правителствените кръгове, в икономическите структури. Друга категория сътрудници на CAS се маскират като персонал на американски фирми, институти и организации. Юридическата основа за създаването на проамерикански плацдарм в Украйна стана подписаното на 7 май 1992 г. във Вашингтон „Споразумение между правителството на Украйна и правителството на САЩ за хуманитарно и технико-икономическо сътрудничество“.

През декември 2013 г., през първите седмици на киевския майдан, в интернет попадна подготвената по поръчка на Партията на регионите „Справка за чуждестранното влияние върху развитието на обществено-политическата ситуация в Украйна“, в която се казва: „Мрежата от проамерикански, проевропейски журналисти и блогъри днес обхваща всички региони на Украйна, включително Изтока и Юга, където по-рано проруските настроения бяха доминиращи. Не може да се каже, че с усилията на USAID (Американската агенция за международно развитие. - Бел. прев.) се удаде напълно да се променят настроенията в проруските региони, но процесът е стартиран и върви все по-активно. В информационните и пропагандистките цели на функционерите на USAID, Националния демократичен институт и „Интернюз нетуърк“ в Житомирска, Запорожка, Луганска, Одеска и Тернополска области се провеждат тренинги за украински журналисти и активисти на НПО – ползватели на мрежите Facebook, Twitter  и Live Journal. По информация на украински експерти, сътрудници на USAID в Украйна, използвайки партньорската неправителствена организация от Холандия – Европейски център за журналистика (European Journalism Centre), активно се разработват проекта MediaNet.

Проектът MediaNet предполага обединението на независими украински журналисти, редактори на електронни медии, блогъри, активни участници в социалните мрежи, представители на обществени организации и младежки лидери в единна мрежа, което ще позволи на Вашингтон в нужния момент да оказва твърде ефективно непряко влияние върху политическите процеси в Украйна“.

Като целеви аудитории (target groups) при информационната обработка на населението на Украйна от американците се явяват средната класа, младежта, студентите.

Освен прякото финансиране на украински медии (преди всичко електронни), американците действат и опосредствано, чрез формално украински организации. Една от най-известните е Международната обществена организация “Интерньюз-Украина”, която се явява най-голямата нестопанска организация сред медиите в Украйна и реализира „Украински медиен проект (У-Медиа)“ с бюджет от 14 млн. долара (спонсори на проекта са правителството на САЩ и USAID).

От Украинския медиен проект към края на 2013 г. бяха създадени повече от 270 телевизионни и 1220 тематични радиопрограми, проведено бе обучение на повече от 3700 представители на медиите.

В заключение авторите на справката правят извода, че „дейността на подобни организации доведе до формирането в страната на критична маса от медиатори, готови на информационна борба срещу своята страна, убедени в това, че всяко неподчинение на властите се явява благо за страната“.

* * *

Особена роля във формирането на западни стереотипи в Украйна играеше и продължава да играе гъстата мрежа от регионални (областни) интернет-ресурси, поставени на предния пост на информационната война.

Която и област в Украйна да вземете, системата за търсене Google показва, че във всяка от тях действа цяла редица от интернет ресурси (по правило от 3 до 5) с добра за регионалните портали посещаемост. Поддържането на съдържанието на всеки такъв портал струва месечно приблизително между 20 и 30 хиляди долара. За съдържанието на такава дейност говори например хакнатата от бойците на „Кибер Беркут“ коресподенция на Едуард Егоров, председател на Управителния съвет на неправителствената организация „Учебно-методически център за защита правата на човека“, взела активно участие в събитията на евромайдана. От кореспонденцията става ясно, че посочената организация е получавала грантове от американския фонд NED, финансиран от Конгреса на САЩ. Целта на грантовете е било оказване на пряко въздействие върху политическите събития в Украйна. В частност, центърът изпълнява програмата „Обучение за успех“, която се занимава с вербуването и възпитаването на лидери на обществени организации.

Друг такъв проект е HR-патрул (от англ. Human Rights – човешки права. - Бел. прев.) за създаването на „малки HR-групи“, обществени организации в различни градове на Украйна, занимаващи се с мониторинг в областта на защитата на праватана човека. Създадени са били общо 7 такива групи.

Отделно си струва да се подчертае разработката на проекта „Тренировка на специалисти по контрапропаганда в киберпространството“ (Training of Specialists in effective counter-propaganda in cyberspace). Проектът си поставя за цел мониторинг на разпространението на „вредна“ информация, анализ на слухове, изследване на пропагандата, формирне на методики и технологии за получаване, обработка и опровергаване на информации.

Основната част от средствата за създаването на американска информационна интернет-структура в Украйна се насочва към големите градове – Киев, Харков, Одеса, Донецк, Лвов, Николаев.

Обществените организации, живеещи от американските грантове, владеят мнозинството от разпръснатите в Украйна интернет-издания и контролират рейтинговите политически програми в телевизиите и радиата. Тяхното финансиране се осъществява не само чрез фондове, но и пряко от посолствата на страни-членки на НАТО.

Върху целевата подкрепа за регионални украински медии е специализиран международният фонд „Възраждане“, влизащ в мрежата на от фондациите „Отворено общество“ на Джордж Сорос. Няколко месеца преди началото на „оранжевата революция“ през 2004 г. фонд “Възраждане” е отделил само за заплащането на публикации, популяризиращи Виктор Юшченко, 365 хиляди долара. Грантове на „Възраждане“ в размери от 7 до 30 хиляди долара са били предоставени на Украинския медиен съюз, на Киевския независим медиен профсъюз, на Академията на украинския печат, на Украинската асоциация на издателите на периодичен печат, на Института за масова информация, на Харковската правозащитна група, на агенцията за радиоразпространение „Панорама новости“, на Независимия профсъюз на журналистите от Одеса, на Комитета по мониторинг на свободата на пресата в Крим, на Профсъюза на работниците в масмедиите от Чернигов, на Асоциацията на журналистите и рекламните агенти в Житомир, и на други.

Не са забравили да дадат и 4 хиляди долара на организацията „За правото на всеки“ в провинциалния Кременчук...

Соросовият фонд „Възраждане“ е финансирал също така пътуванията на украински журналисти в ПАСЕ, проекта „Реформиране на медийното законодателство“, проекта „Мониторинг на демокрацията“ и много други. Резултатите от тази голяма, многогодишна работа виждаме днес.

Създадената от американците в Украйна информационна инфраструктура носи дълбоко ешелониран и разклонен характер. Ефективното й противодействие е възможно само чрез мрежа от алтернативни интернет-ресурси, предназначени за целева работа с украинското обществено мнение, в т. ч. на регионално ниво.

Установеният в Украйна след преврата режим на полицейски преследвания и войната в Новорусия затрудняват тази работа, но интернет позволява да се заобиколи трудността: за да се работи например с обществеността в Херсонска  или Одеска област, съвсем не е задължително да се намирате в Херсон или Одеса – може да се работии на територията, ако щете, на същите Съединени щати...

„Фонд стратегической культуры“

Превод Атанас Стойчев