Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 23 (2014) ВЛАДИМИР ПУТИН – МАЙСТОРЪТ И ГОЛЕМИЯТ ИГРАЧ

ВЛАДИМИР ПУТИН – МАЙСТОРЪТ И ГОЛЕМИЯТ ИГРАЧ

Е-поща Печат PDF

Нека този път да похвалим Владимир Путин. Да, президентът на Русия е студенокръвен автократ. Да, той управлява в условията на мрежа от неприятни олигарси, готови да изцедят печалби от богатата на нефтени ресурси държава. Да, ако Путин пожелае някое парче територия, той е склонен да се опита да го вземе.

Но той не е луд.

Путин в момента майсторски играе една старомодна игра, известна като тактика за съзнателно създаване на опасност от война - и засега той води, изпреварвайки своите опоненти.

Руският президент докара Украйна до ръба на войната, но след това ловко се измъкна. Позицията му на ненамеса в украинските избори за президент в неделя (25 май. – Бел. ред.), и желанието му да преговаря с новоизбрания президент Петро Порошенко не означава, че кризата е приключила - дума и да не става.

В понеделник например украинските части влязоха в близък бой със силите на сепаратистите (в Русия ги наричат опълченци, това са проруски активисти. – Бел. ред.) при аерогарата на Донецк, източноукраински град, завзет от сепаратистите. Съобщава се за петдесет убити. Но забележете какво се случи: Червената армия не се втурна да спасява обкръжените бунтовници!?

Това очевидно означава, че битката за Украйна няма да ескалира във военна конфонтация между Русия и Запада. Така вместо гореща глобална точка, събитията в Украйна се превърнаха вече в най-обикновено „дърлене”, едно от многото локални неразбирателстава между държави на територията на бившия Съветски съюз. Засега обаче Съединените щати и техните европейски съюзници са доволни от такова развитие на нещата.

При това положение ето къде е и печелившата карта: Путин си прибра Крим, което е първият случай на анексиране на територия след Втората световна война. (На хартия Съединените щати и Европейският съюз продължават официално да настояват Путин да върне полуострова на Украйна, но в същото време, в тесен кръг, техните лидери много добре съзнават, че това няма да се случи).

Путин принуди Европейския съюз „да удари” спирачките на Укрйна за придвижването й към членство в западния икономически клуб. При това той запази голяма част от руския бизнес със Запада непокътнат и подписа ново газово споразумение с Китай. Сега му остава само да изчака да понамалее вниманието на Запада към украинските мъки, както става обикновено при подобни случаи.

Путин през цялото време много внимателно наблюдаваше реакциите на хората” - това ми каза Фиона Хил от Брукингския институт, отдавнашен наблюдател на Путин. ”С позицията си към президентските избори в Украйна руският президент си осигури пространство за маневриране... Сега всеки си казва: ”Трябва да се работи с Русия!” Но при това положение - продължава Фиона Хил - Путин е вече този, „който кара влака”!

Дори Порошенко подчерта: ”Време е за нормализация на отношенията с Русия” - отбелязва Ф. Хил. - Той много добре знае - продължава Хил - кой ще се разпорежда с украинското бъдеще: не Брюксел и Вашингтон, а Москва.

Нещо повече. Путин няма никакво намерение да се извинява за това. Той разглежда Украйна като част от нещо, което той нарича постсъветско пространство, с което иска да подчертае неприкосвеността на „руските сфери на влияние”.

Наскоро Вл. Путин каза на чуждестранните журналисти, че се е противопоставил на Украйна поради чисто отбранителни причини, свързани с националната сигурност на Русия, тъй като ходовете, които предприема Украйна за членство в Европейския съюз и НАТО, застрашават руските интереси.

Има определени червени линии, които ние не можем и няма да допуснем да бъдат преминати - обясни Путин.

Президентът Обама и неговите европейски съюзници също имат червена линия в тази криза - но тя е на друго място: украинските западни граници, където започва НАТО. Без атлантическия блок да има договорен ангажимент да защитава Украйна, и поради малкото доверие, което има Западът към правителството в Киев, западните сили нямат никакви апетити за военна намеса. В това отношение Обама категорично отхвърли предложенията за изпращане на военни части и дори по-значителна военна помощ на принципа - нито един американски ботуш на украинска земя, както и нито един ботуш за украинската армия.

В същото време не може да се каже, че Обама остана пасивен. Работейки в тясна координация с германския канцлер Ангела Меркел, той инициира и организира американско-европейски икономически санкции срещу отделни руски олигарси и заплаши с по-сурови санкции, ако Путин провали изборите (неделя, 25 май, бел. ред.).

Фиона Хил и другите независими експерти отчитат това като част от комплекса причини, повлияли на политическия процес в Украйна.

Тази заплаха със санкциите обаче може да се окаже най-високото възможно ниво за сдържане на Русия. Официални правителствени говорители заявиха във вторник (27 май. – Бел. ред.), че няма да има повече санкции просто само защото проруски сепаратисти са блокирали вота в Донецк и другите източни градове.

Сега всичко зависи от „шоколадовия магнат” Порошенко, който има огромни бизнес интереси в Русия - да договори новите отношения с Путин, като при това трябва да съчетае постигането на споразумение с руския президент с претенциите на част от украинците за ориентирането на Украйна на Запад.

Порошенко беше заявил, че първата работа, която трябва да свърши като президент, е да подпише споразумение с Европейския съюз за свободна търговия. Това обаче не му пречи да убеди Путин, че в същото време Украйна ще запази съществуващото споразумение с Русия за свободна търговия.

Може ли да бъдат постигнати и двете неща едновремено обаче? Путин държи “в ръцете” си много важни лостове за влияние върху икономическата и политическата стабилност на Украйна: почти всичките енергийни доставки за Украйна, главните пазари за промишлните й стоки, милиарди долари дълг към Москва, плюс всички добре въоръжени сепаратисти в Донецк.

Старата концепция за международните сфери на влияние може и да изглежда на някои остаряла, но Путин е категоричен. Той вярва в нея.

Той иска да има единна Русия с включена в нея Украйна! И засега печели...

Превод от англ. език:

Е. Енев