Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 8 (2014) КАКВО ДА ПРАВИМЕ И КАК ЩЕ ГО ПРАВИМЕ...

КАКВО ДА ПРАВИМЕ И КАК ЩЕ ГО ПРАВИМЕ...

Е-поща Печат PDF

• След 3-ата национална конференция на ГЕРБ

ГЕРБ вече не е лидерска партия” – този кратък виц преразказаха „независимите” национални телевизии след проведената на 16.02.2014 г. в НДК Трета национална отчетно-изборна конференция. Доскоро управлявали авторитарно и тоталитарно, днес Борисов и Цветанов убеждават електората, че са се поучили от грешките си, че демократизират и „отварят” партията към гражданите... Което пък потвърждава предишните твърдения на опонентите им, че ГЕРБ е лидерска, недемократична и дори тоталитарна партия...Занапред, видите ли, решенията в ГЕРБ щели да се вземат и оповестяват от Изпълнителната комисия, обновена и разширена с двама члена. Нищо, че всички кадрови предложения в партийните органи бяха спуснати лично от Бойко Борисов и бяха подкрепени единодушно от 1102-мата делегати на конференцията. По предложение на Борисов, Цветан Цветанов запази поста си на организационен секретар и зам.-председател, подпомаган от Йорданка Фандъкова и Димитър Николов (кмет на Бургас). По благоволение Борисово в ИК влязоха зам.-председателите на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева и Красимир Велчев, редовите депутати Менда Стоянова, Томислав Дончев и Пламен Нунев, кметът на Стара Загора Живко Тодоров и началникът на политическия кабинет на Бойко Борисов, социоложката Румяна Бъчварова.

Между впрочем, в ИК по право влизат „нашият лидер” Борисов (любимт израз на Цветан Цветанов) и тримата му заместници. От ИК отпаднаха някои кметове и депутати, я други се вляха в новосформираната партия „Баста” плюс Искра Фидосова, бивш председател на правната комисия и на областната организация на ГЕРБ в Монтана, прочула се с „изборния кодекс Фидосова” и с инициалите „И.Ф.” в тефтерчето на Филип Златанов.

В 40-минутна импровизирана реч лидерът на ГЕРБ издърпа ушите на Цветанов заради заяждането му със съдебната власт и отхвърли препоръката на председателя на ЕНП Жозеф Дол за лустрация на магистратите с досиета, подобно на Германия след обединението. На новите „комисари” той заповяда: „И да напишете в най-кратки срокове на сайтчетата, във „Фейсбук”, на стеничките на всеки от вас, какво трябва да правиме и как ще го правиме”. За отговорник назначи Томислав Дончев, който по времето на „най-успешното” управление - това на Борисов, се занимаваше с европейските фондове. ”Желая на Изпълнителната комисия повече да не се говори за лидерство в ГЕРБ. Уважение – да. Решенията в ГЕРБ трябва да се взимат и да се спускат от ИК. Затова съм се постарал, виждате – всичките са доказани, познавате ги, няма парашутисти, а хора, милеещи не само за партията, за държавата със своята експертиза. Това ще гарантира, че партията няма да е лидерска. Нека си има хубав лидер, в това няма лошо. Но решенията, важните задачи да могат да се взимат от всички тези хора”.

Така Борисов разясни своя „концепт”.

На свой ред Цветанов акцентира върху изборните победи, без да обясни засечката с Костинбродските бюлетини. Абсолютно безкритичен към себе си, въпреки трите дела, по които е обвиняем, Цветанов остави грешките за друг път и за други хора: „Грешките ни са отчетени, хората, които са ги допуснали, са отстранени. Никой не е направил толкова добро, колкото нас!” - похвали се той.

Очевидно „главозамайването от успехите” в ГЕРБ не минава лесно. То бива „демократизъм”, бива „отваряне”, ама чак толкова! Нищо чудно някой делегат да е изгубил съзнание от гордост и да не е чул заръките на „лидера” да се стяга за евроизборите, за да бие ГЕРБ отново тези „които без да са спечелили избори, управляват нелегитимно”, понеже през февруари м.г. свалили с преврат правителството на ГЕРБ.

Странно, но председателят на ЕНП Жозеф Дол похвали ГЕРБ за доблестта да се откажат от властта през февруари 2013 г., когато Б. Борисов собственоръчно върна мандата за съставяне на правителство, а днес твърди, че бил свален с преврат! Каква е тази амнезия? Нали и след изборите на 12 май 2013 г. Борисов върна правителствения мандат, понеже имаше само 97 депутати, а никоя от парламентарно представените партии не пожела да се коалира с ГЕРБ?!

Истината за февруарския „преврат” е, че Борисов абдикира от властта не заради “пролятата кръв” на Орлов мост, а заради главоломно сриващия се рейтинг на ГЕРБ. Издънката обаче дойде два дена преди извънредните парламентарни избори на 12 май 2013 г., когато прокуратурата задържа към 500 000 „надпечатани” бюлетини в печатницата на общинския съветник на ГЕРБ в Костинброд „Мултипринт”. Това, че съдът е върнал на прокуратурата обвинителния акт за преработка, не означава, че престъпление не е извършено. А организираният хаос в нощта след президентските избори, когато по къщите се разнасяха чували с протоколи и бюлетини, не заслужаваше ли едно разследване? Как ГЕРБ ще убеди избирателите, че се е демократизирала, оставяйки на постовете им Борисов и Цветанов? Каква е тази особена представа за демократизиране, щом Борисов нямаше конкурент за председателския пост и беше избран със 100 % от гласовете на делегатите? И щом за зам.-председател на ГЕРБ бе преизбран Цветан Цветанов, подсъдим по три дела, заради когото маса гербери напуснаха партията.

Някои коментатори нарекоха фалшивото разпределяне на властта и отговорността в ГЕРБ „авторитаризъм под прикритие”. Лично Борисов заяви, че смяната на Цветанов в този момент ще бъде голяма грешка, понеже някои щели да го изтълкуват като предателство. А оставянето на една компрометирана и ненавиждана и от собствените си съпартийци персона не е ли предателство към почтените гербери? Ама Цветанов знаел прекалено много тайни на Борисов, което обяснява благосклонното му отношение към Цв. Цв., нейсе.

Заради арогантността и на двамата ГЕРБ остана в изолация и е непоносима дори за „Реформаторския блок”. На националната конференция присъстваха само четирима стари седесари - Евгений Михайлов, Едвин Сугарев, Методи Андреев и Георги Марков (агент „Николай”). През 2009 г. Борисов надменно отхвърли офертата на ДСБ и СДС за „споделяне на отговорността”, т.е. на министерските постове, сформира еднопартийно правителство при 117 депутати, почти изкара мандата, с гласовете на отцепници от „Атака” и РЗС. Ако през юли 2009 г. Волен Сидеров, Яне Янев, Иван Костов и Мартин Димитров не бяха подкрепили кабинета на Борисов, може би нямаше да преживеем геноцидните експерименти на Симеон Дянков, полицейския произвол на Цветан Цветанов, зулумите на Искра Фидосова и т. н. Нямаше и „калинките” на ГЕРБ да се учат да бръснат върху главите ни.

Изпитали на гърба си герберската диктатура, хората от „Атака” съвсем основателно попречиха на връщането на Борисов и Цветанов на власт, осигурявайки кворум при гласуването на правителството на Пламен Орешарски. Нещо повече, на няколко пъти принудиха хората на Борисов да станат част от „колективната лудост”: първо, при гласуването на решението за удължаване на мораториума върху продажбата на българска земя на чужденци; второ, при обсъждането на член 3 от законопроекта за нов изборен кодекс, предвиждащ предизборната агитация да се води само на български език. След скандалното изказване на депутата от ДПС Хюсеин Хафъз, че ще върви по пътя на Осман Кълъч, Ахмед Давутоглу, Нури Адалъ и Ахмед Доган, в парламентарната зала сякаш се оформи най-после една пробългарска коалиция. Но лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов остана необичайно пестелив на думи, представяйки случилото се като кавга между двете съуправляващи партии. В същия ден (14.02.2014), футболни фенове в Пловдив щурмуваха с камъни стъклата на архитектурния културноисторически паметник „Джумая джамия”, уж че полицията ги била изгонила от площадката пред Районния съд. Формално протестът беше срещу претенциите на Главното мюфтийство за връщане на османските вакъфи и културно-исторически паметници на ислямското вероизповедание. Защо потрошиха паметник на културата, който не е действаща джамия?.. Кметът на Пловдив Иван Тотев не предприе нищо, полицията в Пловдив арестува осем участници в погрома, но след като белята беше сторена, и така ДПС, Главното мюфтийство и ГЕРБ в лицето на пловдивския кмет се оказаха съучастници в подкопаване на етническия мир и „етническия модел”, обявен от Ахмед Доган. От „Реформаторския блок” замълчаха гузно. Мълчаха и за провокациите на Хафъз и Карадайъ (Карадайъ влезе в спор с Татяна Буруджиева още при обсъждането в парламентарната комисия на проекта за нов изборен кодекс, а след това от парламентарната трибуна прикани онези, на които не им харесва майчиния му език, да напуснат България), така и за случилото се в Пловдив. Очевидно „реформаторите” смятат, че провокациите в този дух ще донесат повече гласове на коалиционния им партньор Народна партия „Свобода и достойнство” на Касим Дал и Корман Исмаилов.

Изборите за Европарламент наближават, а на война, като на война...

ДПС също стяга редиците, демонстрирайки, че единствено то отстоява правата и свободите на мюсюлманите в България. БСП се разкъсва между желанието да запази коалицията и страха да не изгуби собствен електорат. „Атака” се надява да качи своя рейтинг на гребена на възмущението от наглите претенции на Главното мюфтийство. ГЕРБ внимават да не разсърдят Реджеп Ердоган и да не отблъснат българските си избиратели. „Реформаторският блок” е оставил въпроса в ръцете на Касим Дал.

На практика всички тичат с факли към едно и също буре с барут. Дали спечелването на няколко евромандата повече си струва разпалването на междуетнически пожар? Не, разбира се! Както не си струва и запазването на коалиция, в която да се изпълняват прищевки на по-малкия ортак.

ГЕРБ продължава да се разпада (след Владислав Горанов, ПГ на ГЕРБ напусна и бившият директор на НАП Красимир Стефанов, с което броят на отцепниците и напусналите ПГ нарасна на петима), и нямат никакви шансове за самостоятелно, безконтролно и авторитарно управление на страната...

Нидал Алгафари наскоро обяви, че се бил излъгал грозно с АБВ, и си спомни, че четири пъти бил лъган от Георги Първанов. Ами нали точно той тръбеше по телевизиите, че Първанов бил победител, а Станишев не бил спечелил нито едни избори?! Няма файда от закъсняло разкаяние, казва една турска поговорка.

Все пак идва денят, в който избирателят ще каже на кого от политиците и партиите има доверие, без да се влияе от платени пиари. И дано българите не гласуват отново с краката си...Обаче всяко зло за добро. Коалиции се създават и развалят, България и народът й остават.

Но ако етническият мир ще се поддържа от две турски партии плюс ГЕРБ, която „гостува” на конгресите на диктатора ислямист Ердоган, отговорът е: никога повече власт на тези! По-добре Светльо Витков за президент, отколкото Росен Плевнелиев! Никой не може да упрекне народа, ако сред цялата нищета и безнадеждност на „прехода” каже на „професионалните” политици: „Не ви ща ни меда, ни жилото!”