Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 4 (2014) ЛЮБОВ НЕОБЯСНИМА...

ЛЮБОВ НЕОБЯСНИМА...

Е-поща Печат PDF

Скандалът с подслушването на „несъстоялите се” (според Б. Борисов) или състояли се, но само по темата АЕЦ „Белене” (според Р. Петков) разговори на бившите президент, премиер и министър на вътрешните работи „набъбна”. Главният редактор на в. „Галерия” Кристина Патрашкова обяви, че има записи и на кореспонденцията с есемеси между Бойко Борисов и телевизионната водеща Люба Кулезич. Както е известно, Кулезич измина пътя от БНТ до Тв 7 и оттам до любимата на ГЕРБ и Бойко Борисов Нова телевизия. В опит да защити мита за своята обективност и професионализъм тя призна, че е получавала есемеси от бившия премиер, започващи с „Обичам те!”. И други политици, които уговаряла за участия в своите предавания й засвидетелствали обичта си, но едно е да я обича някой бесепар или атакист, друго е Бойко-Борисовата „любов необяснима, любов невероятна”.

Някак си свикнахме да чуваме как някои „мразят безплатно” (правителството, политическото задкулисие, олигархията, партиите и т.н.), но безплатната любов просто буди подозрение! Особено между субекти като споменатите. Не сме забравили как личният лекар на Борисов, същият - и шеф на парламентарната Комисия по здравеопазването в 41-вото НС Лъчезар Иванов се раздели с постовете си след обаждане до същата Нова телевизия с препоръка да бъде снет репортажът за негов близък митничар. Ходатайството на Лъчо Мозъка бе изтълкувано като политически натиск върху независимата медиа и той се „сбогува с колектива”. Ако не беше „Галерия” с нейните информатори, флиртът Борисов-Кулезич щеше да се покрие с мрака на неизвестността. След като не можа да отрече очевидното, г-жа Кулезич си спомни както за подобни послания от други политици, така и за обидата на Патрашкова, която я била нарекла с едно нелицеприятно прозвище. При толкова много обич да се сетиш за някаква си обида е дребнаво поне. Но не е изключение. Както се пее в една песен: „Толкова много вода, а съм жадна; толкова много любов, а е хладно...

Странното е друго – че въпреки препълненото с обич сърце, бившият премиер според собствените му думи, е прекарвал празниците си „сам като куче” в правителствената резиденция в Бояна. А и след като се изнесе в дома си в Банкя, съдейки по жалбите му срещу „паралелното МВР”, дето го подслушвало и в клозета, продължава да се чувства като в обкръжение. В тази къща жени явно не влизат, иначе отдавна щеше да „изтече” съответният запис, въпреки че вътре било бъкано с бръмбари, а отвън дежурят кетчъри. Дори с жени като Люба Кулезич Бойко си разменя любезности с есемеси, при това Кулезич ги пишела с латински букви, а информаторите на Патрашкова ги тиражирали на кирилица. Брей, да видиш ти...

Разбира се, не буквите и шрифтовате, а съдържанието на въпросната кореспонденция е важно. Представете си, че Бойковите есемеси съдържат указания, подобни на онези в тефтерчето на Ф. Златанов: „Х” да се притисне, „Y” да се удари, „Z” да се предупреди, и т. н. Разбира се, правоверните гербери ще отричат да са възлагали поръчки на „независими” журналисти. И президентът Р. Плевнелиев отричаше, въпреки че инициалите му „изтекоха” от въпросното тефтерче, редом с тези на ББ, ЦЦ и ИФ. Но ако към близо 600 хиляди избиратели, зарязали ГЕРБ след костинбродската афера с надпечатаните бюлетини, се прибавят още толкова в резултат на последните разкрития за тайни пазарлъци, Борисов ще трябва да се върне към охранителния бизнес. Лошо нема, но едва ли ще отиде да сади картофи или да пасе овце, какъвто бизнес препоръчваше на безработните преди време.

Ами нали така ще се обезсмислят всички усилия на десницата да събори правителството и да предизвика предсрочни парламентарни избори. На кого ще прави мили очи „независимата” Любка Кулезич? Как ще убеждава зрителите, че без Бойко Борисов няма бъдеще за България?

Миналата събота трябваше да се състои словесен дуел между Люба Кулезич и някогашният й началник в Тв 7 Николай Бареков, сега лидер на партия „България без цензура”. Един скандал заглъхна, след като Сидеров доброволно се отказа от депутатския си имунитет. Друг скандал, този с подслушаните разговори, продължава да тлее. Трети скандал набира скорост и може да доведе до ново обвинение към бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Става дума за „тефтерчето на цар Киро”, в което е записано на кого по колко е дал, за да си купи политически, магистратски и митничарски „чадър”. Рашков твърди, че никога не е водил такива отчети, а всичко е скроено от ГЕРБ, които бил отказал да „спонсорира”. Любопитно е, че тефтерчето си стояло в ГДБОП и едва днес вижда бял свят, очевидно, за да го използват срещу БСП и ДПС. Такава плитка комбинация би могъл да измисли само един Цветан Цветанов. А той пък е споменат в доклада на ЕК като „един министър на вътрешните работи, който е кръщавал полицейски операции на имената на съдии”.

На този фон воплите на г-жа Кулезич срещу предполагаемото следене на кореспонденцията й с Бойко Борисов няма да събудят нито разбиране, нито съчувствие. Каквото повикало, такова се обадило. И тя беше от онези, дето протестираха срещу текста в проекта за нов Наказателен кодекс, предвиждащ затвор за нерегламентирано фотографиране, филмиране и записване на граждани, понеже смяташе, че този текст ще брани политиците от обществения контрол.

Докато у нас явленията се преценяват от гледна точка на тяхната вредност за враговете и моментната им полезност за приятелите, ще продължава да има „добри” и „лоши” записи (от незаконни подслушвания). И спорове ще има, но не за достоверността на съдържанието на очевидното, а дали подслушването е било законно, дали е автентичен записът или е манипулиран, как и защо е „изтекъл” в медиите в определен момент, кой го е поръчал и на кого носи полза...

Но истината е проста. Записите са като кухненските ножове - с тях може да режете хляб, но може и да убиете някого. Записите могат да висят и като Дамоклевия меч, окачен на косъм над главата на неприятен гостенин. Да не би от празно любопитство американската Агенция за национална сигурност да е подслушвала чужди държавници като Ангела Меркел и Дилма Русеф? Или пък по времето на министър Цветанов случайно са се подслушвали незаконно над 800 телефона?

Така че поклонниците на Борисов и ГЕРБ не се възмущават толкова от последните скандали с подслушванията. Нека само си спомнят как от екрана на Би Ти Ви техният идол заяви, че министрите му трябва да се подслушват. Тогава, с изключение на Маргарита Попова, никой от герберските министри не възрази. Включително и министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев тогава. Нали не смятате, че Борисов и Цветанов са използвали частни фирми за голямото слухтене? Оттам идва и убедеността им, че днес ги подслушва МВР... Ако трябва да отворите каса, най-естественото е да повикате касоразбивач, нали така?!