Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 4 (2014) ГРЪЦКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА ЕС - ОГОРЧЕНИЯ И НАДЕЖДИ

ГРЪЦКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА ЕС - ОГОРЧЕНИЯ И НАДЕЖДИ

Е-поща Печат PDF

От началото на тази година Гърция за пети пореден път пое официално ротационното председателството на ЕС. Този акт бе предшестван от непозната досега негативна медийна кампания в страните от т. нар. ядро на ЕС. Особено презрително бе отношение на медиите, близки до големите европейски кредитори, които продължават да третират Гърция като политически и икономически  смъртник.

В първото си за 2014 г. издание „Шпигел” задава риторично въпроса “Дали Гърция е пълноправен член на ЕС и Еврозоната, или е развиваща се страна? Дали пък не е провалена държава като Афганистан или Пакистан? “

Британският „Телеграф” иронично пише, че „Гръцкото председателство е пиянска шега по нова година” .

Немският  „Франкфуртер Алгемайне” излезе със статия на първа страница под заглавие „Добро утро и лека нощ”, в която подчертава, че „председателството осигурява шестмесечно оцеляване на правителството на Самарас. В стремежа си да оцелее политически, той шантажира и заплашва европейските си партньори, че ако прекалят с исканията си, на тяхно място във властта ще дойде Ципрас и неговата “Сириза”, а ЕС ще трябва да се прости с дълговете на Гърция.” От друга страна, доказвайки, че германците никога не забравят, обвини министър-председателя на Гърция за “катастрофалната политика в началото на кризата” и отбелязва, че „през май 2010 г. Самарас (тогава в опозиция) задължи парламентарната група на “Нова Демокрация” да гласува срещу първия спасителен пакет за Гърция.

“Билд” е жестоко откровен и твърди, че европейците са недоволни от постоянните отлагания и забавяния на рестриктивните мерки и плащания на дълговете от страна на правителството на Самарас - Венизелос, но засега си държат устата затворена, с оглед предстоящите евро избори. “След изборите, обаче, те ще разберат, че не се шегуваме.”

Въпреки цялата тази негативна медийна канонада официалното поемане на председателството на ЕС, въпреки видимата напрегнатост от гръцка страна, породена и от липсата на ръководствата на опозиционните партии, бе съпроводено с обичайната тържественост и в присъствие на цялото ръководство на ЕС на 8 януари в двореца Запио. Както и друг път, церемонията започна с традиционните протоколни слова на ръководството на ЕС и премиера на страната председател Андонис Самарас. Председателят на ЕК, Барозу, поздрави с “добро утро” гръцкото председателство и отправи двойно послание към Гърция от Брюксел: създаване условия за изпълнението на програмата за приспособяване, и необходимост от политическа стабилност, за да не бъдат напразни жертвите на гръцкия народ”.

Премиерът на Гърция, Самарас, от своя страна не пропусна възможността да подчертае ангажимента си към меморандума на „тройката”. На плахата му бележка,че „Гърция е единствената страна, която загуби в кризата от стандарта на живот, повече от всеки друг след Втората световна война”, Барозу цинично отговори: “Гърция показва, че е възможно да се променят навиците на хората да приемат програми за икономии”!

Лидерите на парламентарните партии от левия спектър - главната опозиционна сила “Сириза”, Алексис Ципрас, на Демократичната левица - Фотис Кувелис, “Независими гърци” – Павлос Каменос, и на ГКП - Димитрис Кутцудас, - бойкотираха церемонията и не присъстваха на официалното обявяване на председателството. Това е прецедент в историята на ЕС, конфузно отбелязан и от гостите. Отсъствието им обаче бе прието положително в гръцкото общество и изтълкувано в медиите като открита  демонстрация на неодобрение на водената от дясното управляващо мнозинство в Гърция пораженческа политика пред администрацията в Брюксел, а също и като антипатия към изнудвачите от т. нар. тройка (ЕС, ЕЦБ и МВФ)...

Гърците твърдо демонстрират характер и ясно показват, че държат на своя национален суверенитет. В своя публикация в близкия до правителството „Етнос” журналистът Георгиос Деластик саркастично отбелязва: „Европейските лидери трябва да знаят, че са отминали времената от преди 15 години, когато премиерите на страната ги посрещаха с широко отворени обятия, организираха им традиционни разходки и приветстваща ги тълпа обикновени граждани... Сега, както сами почувстваха, центърът на Атина е в пълна изолация от гръцкия народ, а от тази „народна любов” зорко ги пазят полицейски батальони и бригади, частите за борба с безредиците и снайперистите”.

Древногръцкият философ Хераклит в 460 г. пр.н.е. казва: „Всичко тече, всичко се променя и нищо не е постоянно освен промяната”. Ако проследим внимателно в годините отношението на гърците към ЕС и неговите лидери, ще видим, че промяната към по-лошо, е стряскаща. Впрочем такава е тенденцията в цяла Европа, но в Гърция са безпрецедентни размерите на спад на общественото доверие в лидерите на ЕС. Ако през 2009 г. над 60 % от анкетираните гърци са изразили подкрепа за ръководството на ЕС, през 2013 г. тази цифра се е сринала докъм 19 %! И как да бъде иначе.

Що се отнася до България, недоразумението Дянков я наричаше „отличника на ЕС”, който обаче е под постоянен мониторинг. Вследствие на разгарящата се антибългарска реторика в богата Европа по повод нашите емигранти, изглежда, че скоро и нашето „очарование” ще претърпи промяна. Впрочем, сред обикновените българи тази промяна вече е видима.

Гърците добре знаят кой предизвика кризата и разбират, че по отношение на дълговете богатите европейски партньори в началото на кризата са били на същия хал както и Гърция. Лидерите от тройката и собственото им правителство вместо да конфискуват изнесените около 27млрд. евро и да погасят част от гръцкия дълг, принуждават най-засегнатите от кризата гърци да плащат с цената на жестоки лишения. Илюзията на управляващото дясно правителство, че Гърция може да се спаси от дълговата криза чрез заеми, с които да погасява своите дългове, е измамна, още повече че лихвите по тези заеми са убийствени, защото по този начин страните донори от т.нар. ядро на ЕС се стремят да снемат дълговото бреме от себе си и да го прехвърлят към периферията, в която е и Гърция.

Още по измамна е илюзията на дясното правителство на Самарас,че може да има и още едно отписване на гръцкия дълг. Това, което извърши древногръцкият философ и законотворец Солон, няма как да се случи днес. Известно е, че Солон пръв въвел със закон „сизахтия” - снемане на бремето, или освобождаване срещу откуп на хората и имуществото им от робство заради дългове, защото те получавали пари на заем срещу свободата си, сетне поради невъзможност да изплатят дълговете били заробвани. Солон пръв опростил на длъжниците си седем таланта, които били част от бащиното му наследство, и подтикнал и останалите да сторят същото.

Днес обаче донорите на Гърция нямат такива намерения, защото целят не само да решат финансовите си проблеми, но и да спечелят. Наскоро немски евродепутати разкриха, че печалбата само на немската държава от тези финансови операции възлиза на 140 млрд. евро, нещо, което правителството на Меркел и до този момент не е опровергало.

Все пак главният източник на бедите е в самата Гърция и все повече гърци го осъзнават. В продължение на десетилетия политиците от двете големи партии - Нова демокрация и ПАСОК, теглиха  безконтролно заеми от големите западни банки, прибираха комисионите и пръскаха чуждите пари за скъпа военна продукция и поддържане на своите партии и изборната си клиентела. Сега бедните гръцки граждани плащат сметките за корупция, клиентелизъм и за пълния провал на икономическата политика на редуващите се крадливи правителства на “Нова Демокрация” и ПАСОК. Ясно е че с това компрометирано дори в очите на западните партньори правителство, излъчено от същите партии, които доведоха страната до тоя хал, излизане от кризата няма да има. Една голяма част от политиците са в списъка на Ваксеванис, и изнесоха крадените си пари в банките кредитори от другата Европа, в която няма икономическа криза. И едва ли имат интерес да изведат страната от кризата, защото приватизацията на държавното имущество е в ход.

Въпреки че Гърция е в състава на еврозоната, и в България, и в Гърция мнозинството от хората живеят в една друга Европа, доминирана от страха от безработица, болести, старост и бедност, една друга Европа, която работи за чуждите банкери. Гърция се нуждае от едно ново ляво правителство, каквото вече има и България, което да изведе страната от неолибералния модел. Ние, като истински добри съседи, искрено се надяваме и пожелаваме на гърците успех в борбата срещу кризата. За голямо съжаление обаче това не зависи от нашите пожелания.

На мястото на една Европа, която увеличава само доходите на богатите и страха и нищетата на бедните, ние с общи усилия бихме могли да отвоюваме Европа на солидарността, икономическата и социална защита, заетостта и просперитета.