Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 4 (2014) ПОРОЧЕН КРЪГ

ПОРОЧЕН КРЪГ

Е-поща Печат PDF

Дизелов локомотив и седем жп цистерни дерайлираха на 17 януари късно вечерта между гарите Яна и Мусачево край София, поради това, че скрепленията на около 170 метра от жп линията са откраднати, вероятно час-два преди това. Слава Богу, че товарната композиция с 18 цистерни се връщала празна от гара Кремиковци, където разтоварила голямо количество пропан-бутан, иначе дори не можем да си представим какво щеше да се случи.

Транспортният министър Данаил Папазов е абсолютно прав да настоява, че “посегателствата върху железопътната инфраструктура трябва да се приемат като тежко престъпление”, а инцидентът - “като опит за убийство на двамата машинисти”. Прав е и да иска промени в Наказателния кодекс, който се обсъжда в Народното събрание. Но да беше само това посегателство върху ошушканата българска железница - да махнеш с ръка. Само за 2013 г. посегателствата върху жп мрежата са 480 случая, а загубите за НК “Железопътна инфраструктура” - 1 млн. лв. Отделно са набезите върху композициите на двата превозвача на “Холдинг БДЖ”. Като използват ниската скорост на влаковете по разнебитените линии, крадците направо се мятат във вагоните в стил уестърн и изхвърлят край линията каквото им падне - кашони с храна, резервни части и дори черна и бяла техника! Така са се усъвършенствали, че свалят от спрели по товарните гари и депата композиции дори калодките (накладките на спирачните системи на вагоните), с което на практика ги оставят без спирачки!

От десетина години държавната железница иска да издигне около 700 м обезшумителна стена край жп линията, която пресича кв. “Факултета” в София, за да реши поне три проблема. Да спре любимото развлечение на малчуганите да мятат камъни по преминаващите влакове и да трошат стъклата на вагоните и главите на пътниците в тях, освен това линията няма да може да се използва като  квартално сметище за битови и прочие отпадъци, и трето - да се намали шумът за живеещите наоколо, които са изградили къщите си на 3-4 метра от железния път. В НКЖИ отлежава дори готов проект за изграждането й, а финансирането е осигурявано неколкократно. Но не би. В Комисията за защита от дискриминация дори е образувана преписка, а в жалбата намерението на НКЖИ е окачествено като “недопустим дискриминационен акт на етническа сегрегация”! Излиза, че да трошиш стъклата на новите мотриси на “Сименс Дезиро” и главите на пътници не е дискриминация, а когато мяташ камъни и засипваш линията с боклуци и крадеш от влаковете, е нещо естествено...

Набезите срещу железницата продължават! А държавата всяка година вади от бюджета над 300 млн. лева, които дава на същата железница като компенсации, за да не фалира. Май буквално стигаме до ситуацията да впрягаме каруцата пред коня!

Всъщност както кражбата на скрепленията, така и повечето посегателства срещу железницата опират до следствието, което се води срещу “неизвестен извършител”. И порочният кръг се затваря. Докога?