Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 4 (2014) ОТ ВЪРХА НА ВЯТЪРНАТА МЕЛНИЦА

ОТ ВЪРХА НА ВЯТЪРНАТА МЕЛНИЦА

Е-поща Печат PDF

• БГ-политика: ПЕТНА БЕЗ БИСЕРИ...

Преди да го арестуват зрелищно пред Народното събрание, русенецът Бисер Миланов – Петното, основател на движението „Свобода”, се превърна в символ на протестите за и против управляващите. През лятото се намърда между маршируващите по жълтите павета в София, след това се нареди сред преговарящите за нов Изборен кодекс. Накрая влезе в конфликт с екипа на Би Ти Ви, отишъл да го разпита за незаконното и безплатно пребиваване (с още десетина като него) в една луксозна къща.

Телевизионерите се оплакаха на прокуратурата от грубото му поведение, а Петното и още няколко негови сподвижници бяха закопчани и отведени с полицейски коли в следствието. Опитът на Бисер Миланов и компания отново да се наредят между протестиращите срещу кабинета „Орешарски” завърши комично. Че като започна едно разграничаване от Петното, не ти е работа!

Бойко Борисов го причисли към екипа на Бареков и неговата „България без цензура”, а Бареков обяви, че Бисер Миланов е посетил Борисов в къщата му в Банкя.

Тази къща се почти превърна буквално в явочна квартира, наблюдавана от Биг Брадър - след всяко посещение и среща там в публичното пространство се разлетяват като прилепи записи с неудобни разговори, за които уж домакинът научава от медиите.

След като бившият президент и бивш председател на БСП Георги Първанов реанимира своя проект АБВ и обяви, че азбукарите ще участват на евроизборите с отделна листа от тази на „Позитано 20”, водена от Ивайло Калфин, в БСП настръхнаха по повод единството, а в топящата се опозиционна ГЕРБ настъпи увеселение.

Точно в този момент главният редактор на седмичника в. „Галерия” Кристина Патрашкова обяви, че съществуват записи от тайни разговори на Борисов, Първанов и Румен Петков, които „лоялен гражданин” е донесъл в редакцията. В записите ставало дума за евентуална подкрепа, в това число финансова, от страна на ГЕРБ на проекта АБВ, и парламентарна - за рестартирането на проекта АЕЦ „Белене”. Именно мълчанието на „Позитано” за замразения от ГЕРБ проект АЕЦ „Белене” се изтъква от Първанов и Петков като главен аргумент, че ръководството на БСП, начело със Станишев, не изпълнява предизборните си обещания.

Тримата заподозрени хем отрекоха да са се срещали, хем заявиха че са подслушвани. Записите от техните подслушани разговори се монтирали в „провинциално студио” и щели да бъдат пуснати в публичното пространство в понеделник или вторник... миналата седмица. Борисов дори депозира жалба до прокуратурата за незаконното му подслушване от МВР. Познавайки нравите в МВР, където той беше главен секретар, а Цветан Цветанов вътрешен министър, Борисов има всички основания да се притеснява. Ексминистърът на вътрешните работи в правителството на Станишев, Румен Петков, дори изброи няколко имена на предполагаеми подслушвачи... Уж Борисов, Петков и Първанов не са се срещали в Банкя, уж не са разговаряли, а пък са убедени, че са ги записали. Странна логика.

Междувпрочем, Кристина Патрашкова подхвърли неслучайно, че поне един от участниците в тези срещи разполага с флашка със записаното съдържание на беседите. И понеже и тримата знаят на какво е способен всеки един от тях, с право прогнозира, че записите ще „изтекат” към медиите.

Нима Първанов не публикува запис от разговорите си с бившия министър на финансите Симеон Дянков, когото Бойко Борисов беше пратил да му се извини? Не беше ли Румен Петков министър на вътрешните работи, когато гръмна скандалът „Галерия”? Не беше ли Бойко Борисов домакин на „седянката” в дома му в Банкя, след което прокурор Николай Кокинов си хвърли оставката?!

Борисов пита защо няма записи на Станишев, но премълчава, че и за Цветан Цветанов няма. Значи може да се подозира, че е организатор и на скандала „Ало, Ваньо”...

Подтикната от медийната шумотевица, прокуратурата поиска от Патрашкова да предаде въпросните записи на новата „Коалиция Мишо Бирата”, а тя отговори, че приносителят им си ги е прибрал. Имало обаче срещи, имало записи, каквито притежавал поне един от участниците, а пък доверието между тях е толкова намаляло, че вече няма да смеят и добър ден да си кажат на публични места.

Ако има сценарий за този компромат, неговият автор може да е както Първанов, така и Борисов или пък Румен Петков... Не сме сигурни обаче, че точно те ще спечелят от скандала. Защото проучването на агенция „Сова Харис” показа, че европейските избори ще бъдат спечелени от БСП, като по един евродепутат ще имат Реформаторският блок и „България без цензура” на Бареков. Ако сега се проведат парламентарни избори, БСП ще има най-много депутати – 87, а ДПС –30, докато „Атака” ще получи 10 места. Само че „Атака” може отново да опровергае социолозите. По ирония на съдбата, тя също може да спечели от скандала с подслушванията, понеже избута в девета глуха случая на аерогара Варна. При своето посещение в София френският министър по европейските въпроси заяви, че скандалът между Волен Сидеров и френския културен аташе няма да навреди на международния престиж на България.

Критиците на „Атака” се лишиха от още един аргумент – злоупотребата с депутатската неприкосновеност, понеже си върнаха имунитета вкупом... Да видим сега дали Бойко Борисов ще последва примера на Сидеров, щом твърди, че е невинен за ползването на правителствения „Авиоотряд 28” и военната авиация като въздушни таксита на селски футболисти и чалга певици.

Ако заимстваме жаргона на „дясно мислещите демократи”, сега „последното убежище на негодниците” (сиреч противниците на Орешарски) се оказва докладът на ЕК, констатиращ „ограничен” (не „разочароващ”, както оповестиха първоначално някои медии у нас) напредък в сфери, по които България е критикувана. Например правосъдие, административен капацитет, партизанско кадруване, корупция, нарушаване на правата на човека и т.н. За съжаление на противниците на сегашния кабинет, докладът на ЕК обхваща период, през който са се изредили няколко правителства и недостатъците, които той констатира, не са възникнали след 12 май 2013 г.

В доклада, без да се посочват имена, пише, че бивш министър на вътрешните работи е кръщавал операции на имената на съдии, така че, когато президентът Росен Плевнелиев съветва да не се хвърля вината върху предходните управляващи, прави го не от любов към истината, а защото беше министър на регионалното развитие в правителството на Бойко Борисов. Тогава именно се нароиха скъпите ВЕИ, тогава започна да функционира и модернизираната американска ТЕЦ “Гълъбово”, продаваща ток два пъти по-скъпо от държавната ТЕЦ “Марица - изток”.

Нима президентските трансфери към офшорки в Кипър и 700-те хиляди евро за закупуване на къщата на п-ов Халкидики са пример за почтеност? Трябва ли да забравим за тефтерчето на шефа на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, в което фигурират и президентските инициали, редом с ББ, ЦЦ и ИФ? Или за „организирания хаос” при предаването на чувалите с протоколи в РИК след президентските избори през ноември 2011 г.? А „надпечатаните” костинбродски бюлетини?

Днес, забучвайки нож в гърба на собствената си партия, Георги Първанов буквално вади от калта Бойко Борисов, оневинявайки го и за изборните фалшификации, и за хулиганския език, и за скандалите с подслушванията.

Авантюристът Бисер Миланов е в ареста с мярка за неотклонение „постоянно задържане”, но не той, а формацията АБВ и възродената „Коалиция Мишо Бирата” са най-големите петна за българската политика и демокрация. И в частност, за лявата идея у нас и в Европа.

Петна без бисери, просто лекета... Другаде революциите изяждат своите деца, а у нас децата изяждат революциите. Казано иначе „Пази, боже, сляпо да прогледа!”

 

Без коментар

• „Когато една формация, която се състои от президент с два мандата, вътрешни министри, да кажа, че не е заплаха за ГЕРБ, няма да е право. Особено когато извади стенограмата на Дянков, Първанов ме удари по гърба по най-сериозния начин, имам си едно на ум. Оценявам го като противник” (Бойко Борисов пред Би Ти Ви).

• През март 2010 г. Симеон Дянков бе помолен да коментира в телевизионно шоу своя реплика, че президентът е “млад милиардер” с десетки луксозни имоти в САЩ. В отговор министърът заяви: “Не е млад, определено”. Първанов настоя Дянков да докаже твърденията си, или да се извини. Наложи се вицепремиерът да ходи в президентството и да се обяснява. След това президентът публикува стенограмата от разговора им!

• Според лидера на ГЕРБ “коалицията Атака”, БСП, ДПС е толкова силна, че по никакъв начин не може да бъде съборена. Единственият шанс е на изборите за евродепутати да имаме три пъти повече гласове, ние, Реформаторите и другите дясно центристки партии от БСП и ДПС”.