Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2013 Брой 24 (2013) ЗА ХАЙТОВ, ЗА РОДОПА ПЛАНИНА И ЗА ИЗСЛЕДОВАТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ДУХ

ЗА ХАЙТОВ, ЗА РОДОПА ПЛАНИНА И ЗА ИЗСЛЕДОВАТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ДУХ

Е-поща Печат PDF

В Клуба на пенсионера в гр. Стралджа се състоя среща на писателите Елена Хайтова и Никола Гигов с читатели и поклонници на художественото слово. Тя бе организирана от община Стралджа и Клуба на приятелите на литературата и е посветена на 11-ата годишнина от смъртта на големия български писател, академик Николай Хайтов. Срещата  ръководи заместник-кметът на общината г-жа Мария Толева. Актьорът Кольо Пехливанов, главен специалист по култура в общината, подробно представи гостите, познати на читателската публика с различни по жанрове изследвания и носители на много български и международни отличия. Г-н Пехливанов изтъкна плодоносните усилия на Елена Хайтова като продължител на великото дело на своя знаменит баща, писателя Николай Хайтов, и очерта творческите постижения на родолюбивия поет, публицист и родоповед Никола Гигов, един от най-успешните изследователи на Орфей.

Елена Хайтова сподели, че преди срещата са имали време да разгледат град Стралджа и останали очаровани от прекрасния облик. „Дълго стояхме пред паметника на Яворов и чувствахме как у нас сякаш потича неговата духовна сила. Била съм на много места в България и в чужбина , но никъде не съм видяла толкова прекрасен паметник на големия наш поет. Такъв финес, такова съвършенство – като че ли авторът на паметника е почерпил вдъхновение от неземната поезия на Яворов”, с възхита сподели гостенката. Присъстващите усетиха в думите й голямото й преклонение към делото на Николай Хайтов - като писател, като публицист и последователен патриот и общественик. „Неговият живот беше борба, защото той обичаше много България и не търпеше неправдата”. Тя разказа за епичните битка на писателя по повод гроба на Васил Левски, за борбите за изчистване на българския език от чуждици, за обогатяването му с думи и изрази от народния говор (книгата ”Вълшебното огледало”), за чистотата и равновесието в природата (”Бодливата роза”), за голямата му любов – Родопа планина. Никола Гигов обясни как е реализирал изследванията си за тракиеца Орфей – митичния певец, поет и философ, роден на българска земя. Той изрази и своето убеждение, че днешните българи не само има с какво да се гордеят, но са и доказателство за онова, което сме дали на балканската и на европейската култура.

Никола Гигов изрази своето недоволство, като подчерта, че за съжаление не умеем да пазим и представяме подобаващо нашите герои и духовни водачи като Орфей, Спартак и други исторически личности. Той цитира великолепния пример на Николай Хайтов, който буквално извади от пепелта на забравата името на титаничния български борец за освобождение от турско робство капитан Петко войвода и го показа на сънародниците си и на света в целия му блясък.

Дългогодишният председател на областното ръководство на ПП „Нова зора” в Ямбол Венелин Стоянов с преклонение изтъкна огромната заслуга на Николай Хайтов за създаването на кръга „Нова Зора”, за бащинското му отношение и към вестник “Нова Зора”, чийто автор бе приживе... „Щастлив съм, че много години работих с Николай Хайтов и по-младия му колега, поета Минчо Минчев, главен редактор на вестника”, заяви Венелин Стоянов. Неговата приемничка в областната партийна организация Добра Стоянова също сподели своето огромно уважение и преклонение пред изключителното дело на Николай Хайтов за съвременна България. Мнозина от присъстващите гразказаха спомени за срещи с Николай Хайтов, задаваха различни въпроси на гостите.

С топли думи към присъстващите се обърна и кметът на община Стралджа Митко Андонов, като изрази радостта от тази среща и подчерта, че тя идва съвсем навреме, за да подкрепи преклонението на стралджанци пред големия патриот и голям български твориц  Николай Хайтов.

Събития като днешното ваше гостуване са много необходими на хората, защото те обогатяват и прочистват духовния живот в нашата община”, заяви Митко Андонов, и отправи покана към Елена Хайтова и Никола Гигов да гостуват отново в град Стралджа.

После Елена Хайтова и Никола Гигов дадоха автографи на читателите и разговаряха с хората, които проявиха интерес към различни страни от творческата им дейност и от обществения живот..