Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2013 Брой 24 (2013) „ТУРСКАТА ПРОЛЕТ” – КАКВО СЕ СЛУЧВА?

„ТУРСКАТА ПРОЛЕТ” – КАКВО СЕ СЛУЧВА?

Е-поща Печат PDF

На фона на масовите безредици в Турция получавам множество писма с молба да обясня ситуацията. Това – от една страна. От друга – в интернет виждам маса публикации, озаглавени „Просирийско въстание в Турция”.

Неадекватната оценка на събитията неизбежно води до грешки. Никакво „просирийско” въстание няма в Турция, и няма да има. А какво е тогава? Има опити да се разклати ситуацията, и това правят същите тези сили, които посяха хаоса в Сирия и в други арабски страни. Но всичко по реда си.

Турция активно участва в разрушаването на съседните й държави още от началото на американския план за Големия хаос в Близкия изток. Причините са две – настоятелните „молби” на Вашингтон и Лондон, и желанието да се опита възраждането в нов вид на Османската империя, чиято съставна част бе и Близкият изток. Турските граничари „обръщат поглед”, когато терористи и метежници прекосяват турско-сирийската граница. На турска територия се организират „бежански лагери”, където тренират и се въоръжават бандитите от „Ал Каида”. Турция изцяло е на страната на сирийската опозиция и против Башар Асад. Обаче турският президент добре разбира, че не е хубаво да си сляпо оръдие на англосаксите. Та нали дестабилизацията на арабските страни неизбежно ще доведе и до дестабилизиране в Турция. Защо ли?

Защото хаосът трябва да бъде навсякъде – в Европа мнозина араби опожаряват автомобили из столиците, в Европа има и много турци, а това означава, че ако потрябва, хаосът трябва да дойде и там, където живеят в момента. В крайна сметка Турция започна „да саботира” борбата срещу Сирия. И ето че бомбардировките по сирийска територия трябва да бъдат извършени от израелските ВВС. Израелски, не турски, което е по-добре и по-удобно. Защото трябва не само хаос, но и междурелигиозен конфликт на всеки срещу всеки. За Израел и така, и така няма да е приятно, а пък Турция няма да се измъква настрани. Но го прави. И тогава идва обстрелът на турска територия откъм Сирия. Бомби гърмят в крайграничните турски градове. И пак нищо. Турция „отвръща поглед” и плаши – но на думи. И ето че „Хизбула” влиза в битката на страната на Асад. Бунтовниците са обкръжени при ливанската граница и ще бъдат изтребени, ако не им се помогне. Кой трябва да помогне? Бунтовниците-ислямисти ли? Но това всъщност не е Израел! Турция тогава! Ако не иска – ще я принудим.

И ето ти „турска пролет” на улицата.

Погроми, сблъсъци, опити за нахлуване в офисите на управляващата партия. И всичко това заради плановете за преустройство на някакъв парк, както ни убеждават медиите? Врели-некипели.

Целта на безредиците е Турция да бъде заставена да се впише активно в сирийския конфликт и да помогне на ислямистите. Можем да прогнозираме какво ще стане: терористични актове в Турция, първо по границата със Сирия, ако това не помогне – и в курортните зони. И всичко се прави с целта Ердоган активно да участва в конфликта. Иначе прозападните алкайдовци просто ще бъдат изтребени.

И най-важното – обърнете внимание: едни ислямски бунтовници („Хизбула”) воюват против други („Ал Каида”). И Западът активно поддържа вторите.

А кой разруши кулите-близнаци и сградата на Пентагона през септември 2001 г.?

От блога на писателя

13 юни 2013 г.