Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2013 Брой 24 (2013) БЪЛГАРСКИЯТ „СРС-ГЕЙТ”

БЪЛГАРСКИЯТ „СРС-ГЕЙТ”

Е-поща Печат PDF

След като падна имунитетът на бившия вицепремиер и министър на вътрешните работи в правителството на ГЕРБ Цветан Цветанов (на 12.06.2013 г.), той бе призован на разпит в Специализираната прокуратура във връзка с незаконните подслушвания на подчинената му служба СДОТО. Настъпиха смутни времена и за цялата фамилия, защото и НАП, освободена от присъствието на Красимир Стефанов (сега депутат на ГЕРБ), започна ревизия на Цветан-Цветановите имоти. Предишната проверка на агенцията, оглавявана от Красимир Стефанов, беше обявила за „законни” всички имотни придобивки на семейството, включително и невероятно щедрите „дарения” от тъста и тъщата на бившия вицепремиер. Както си спомнят мнозина, двамата скромни пенсионери се оказаха невероятни пестеловници, „дарили” над 100 000 лв. на зетя. За тази непредпазливост и те, подобно на Цветанов, вероятно ще преминат през своеобразен детектор на лъжата -  такава е всяка обективна ревизия. Но по-важна от ревизията на НАП е инициативата на прокуратурата, според която Цветанов трябва да отговаря най-малкото за неупражнен контрол като шеф на МВР върху използването на СРС от СДОТО.

Свръхлюбознателният бивш министър и настоящ зам.-председател на ГЕРБ първоначално питаше ехидно: „Къде са доказателствата за незаконните подслушвания?” (нали служителят на СДОТО, наречен „Отвертката”, изтри записите от паметта на апаратурата за подслушване, и значи не може да се търси отговорност за липса на контрол върху СРС). Но ако прокуратурата е успяла да възстанови записите, на Цветанов може му се види нанагорно... Особено като се имат предвид показанията на другите обвиняеми, които очевидно не смятат да се жертват заради бившия си началник.

Цветанов може да е паникосан и от изявлението на своя приятел Б. Борисов, че прокуратурата си върши работата. Слаба утеха за него ще е, ако след месеци тя се заеме и с евентуалните злоупотреби около проекта АЕЦ „Белене” и разследва бивши министри на енергетиката в различни правителства, защото и през мандата на ГЕРБ също има нарушения на обществените поръчки в сектора.

Дали Борисов не е хвърлил Цветанов на кучетата, оставяйки го да сърба забърканата от двамата попара?

Не е изключено. В средите, в които са се движили досега Борисов и Цветанов, няма вечни приятелства, има само вечни интереси. Предусещайки неприятната развръзка на събитията около СРС скандала, по указание на Борисов ПГ на ГЕРБ се върна в парламента. И първото, за което герберите се сетиха, беше да внесат проектозакон за защита на лекарите. Или както го нарекоха някои форумци, „Закон за защита от самите тях” (понеже не друг, а МВР и лично Цветанов първи употребиха насилие и клевети против лекарите от болницата в Горна Оряховица).

На 12.06.2013 г. Цветанов бе „разходен” от Специалната прокуратура до Съдебната палата и обратно: някой умишлено беше „забравил” да извика в съда останалите обвиняеми и техните адвокати. Сред  обществото тръгнаха слухове, че лично зам.-главният прокурор Ася Петрова ще пробва да възпрепятства осъждането на Цветан Цветанов. Тя, както знаем, направи шеметна кариера с делото срещу „Наглите” и за награда бе взета на екскурзия в САЩ. Вероятно ги сближава и не особено високата им юридическа подготовка, Ася Петрова е завършила право във Варненския свободен университет, а Цветанов го е учил в академията на МВР в жк „Симеоново”.

Неочаквано скромно се оказа и нивото на защитата на бившия шеф на МВР. Вместо немски адвокат, защитата му пое български – Менко Ненков, същият, който защитава и „братя Галеви”, и обвинения по САПАРД Марио Николов. Колко приказки изприказваха герберите срещу този „спонсор на БСП и на Георги Първанов”?! А сега неговият адвокат ще защитава Цветан Цветанов! Не доказва ли по този начин Цветанов, че има грехове, аналогични на тези на „братята” и на Марио Николов? И дали този адвокат не му е бил препоръчан от „братя Галеви” за благодарност, че ръководеното от Цветанов МВР ги пусна да офейкат зад граница, въпреки издадената им присъда? Логично е да е така, но доказателства няма. И Бойко Борисов, който съди за клевета Волен Сидеров, си нае адвокат Марин Марковски, който неведнъж е защитавал подгонени от закона субекти.

Но къде е разликата между Цветанов и „братя Галеви”? Само в това, че те са извън страната, а той е изправен пред прокуратурата ли? Не, работата е в имотното им състояние и начина на неговото натрупване. Само че докато някои от имотите на братята (в Ресилово) са запорирани, тези на Цветанов тепърва ще се ревизират и могат да бъдат отнети. А заради скандала с незаконните подслушвания вече му наложиха мярка за неотклонение подписка. Един и същи адвокат за различни престъпления! Дали обаче са различни? Нали и „братята” са работили като барети в БОП, за чието прехвърляне към ДАНС днес герберите ще си изплачат очите? Навремето един министър на вътрешните работи трябваше да си подаде оставката, понеже участвал в среща с „братя Галеви”, организирана от Алексей Петров, днес друг такъв, макар и бивш, ползва за защита техния адвокат! И заявява, че нямало конфликт на интереси понеже адвокатът му е защитник на един от основните свидетели по делото „Октопод”.

Цветанов не виждаше конфликт на интереси и в своя „консултантски” хонорар, получен от неизвестна до днес застрахователна фирма, докато е бил зам.-кмет по сигурността на София; нито във факта, че докато беше шеф на МВР, жена му работеше в ДАНС, от която тече информация като от решето.

Като стана дума за конфликт на интереси, не можем да скрием удивлението си от изявлението на Софийска градска прокуратура, че единственото престъпление при „седянката” в дома на Борисов в Банкя е незаконното й записване и огласяване. Действията на „Трио Банкя” (Борисов, Найденов и Николай Кокинов) били „укорими”, но нямало доказателства за извършено престъпление. Същият аршин беше използван и по скандала „Ало, Ваньо!”...

У нас вече е така - престъпно е не деянието, а нерегламентираното му документиране със СРС!

Кога ще се разкъса този омагьосан кръг? Докога прокурори ще разпъват чадър над настоящи или бивши управляващи? Кой е прокурорът от СГП, който е решил, че в случая със седянката в Банкя никой от тримата записани със СРС не е извършил престъпление? Въпреки че става реч за повлияване върху правосъдието, както и за предаване на поверителна информация (или цял доклад) за прокурорската проверка на МВР във връзка с незаконните подслушвания. И че домакинът препредава тази информация на „лицето, което имахме като министър на вътрешните работи”, намиращ се по това време в Тв-7. Какво единомислие между прокурор и Б. Борисов! Последният отказва да коментира незаконни неща (но не тези, които е вършил, а записите за тях), а прокурорът решава, че само записът е престъпление. Един вид, вършете престъпления, но не оставяйте записи за тях! Пусто дърво неокастрено.

Явно главният прокурор Сотир Цацаров има много да се мъчи, докато изчисти авгиевите обори в прокуратурата на всички нива. Май не е излишно да поогледа и своя заместник г-жа Петрова. Фактът, че точно нея Цветанов взе със себе си в САЩ, вече е повод за съмнение в лоялността й към институцията. Днес Цветанов е обвиняем и неговите приближени ще направят всичко възможно да го оневинят, или провалят делото срещу него. Иначе той може да повлече и тях, включително и Петрова.

Без да иска, Цветанов се превърна в заплаха за всичките си „приятели по задължение”. По-рано ги шантажираше с власт, а сега – с информацията, която е събрал за тях.

Който има такива „приятели”, той няма нужда от врагове.

По някакъв странен начин лакомията на Цветанов ми напомня за героя на Назъм Хикмет. Един етиопски младеж, който попаднал и живял под наем в „Картиери Пополари” („Народните квартали”) на Рим по времето на Бенито Мусолини. В продължение на една година той пишел писма на жена си, които така и не успял да изпрати, защото бил арестуван и разстрелян. В третото си писмо до „двадесет и петата дъщеря на баща си, негова трета жена и майка на втората му дъщеря и на петия му син”, той пише следното: “Видях папа Пий XI, Таранта-Бабу. Каквото е великият магьосник на нашето племе, такова е и той тук. Само че нашият магьосник не взема пари, за да прогони триглавия син дявол зад планините Харар. Бюджетният му дефицит се покрива с курбан от диви магарета и две купчини слонова кост на година. Обаче Негово Светейшество папата не може да попълни бюджета си с диви магарета. Човечецът има посланици с черни джубета и златовезани кръстове, и войници с къси ризи и наметала. Той гледа в техните, те гледат в неговата ръка”.

Същата зависимост свързва Цветанов и Борисов с техните „приятели”.

Ето защо на главния прокурор Сотир Цацаров няма да бъде трудно да разбере от кого трябва да почне почистването на къщичката на прокуратурата. Периодичното изтичане на информация от там, както и своеволията на отделни „калинки”, внедрени от ГЕРБ, са достатъчни доказателства за това, че чистката е необходима. Заловените в Костинброд „надпечатани” изборни бюлетини (480 000) също плачат за разследване. Нищо чудно, ако следите и на това престъпление водят към вече подсъдимия бивш вътрешен министър, вицепремиер и нещатен кадровик в системата на правосъдието. Най-лошото, което може да му се случи, е да бъде съден от реабилитираната съдия Мирослава Тодорова, а да го защитава адвокат от тези, които той обвиняваше в сътрудничество с организираната престъпност.

А на Сотир Цацаров – нека той заповяда!