Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2013 Брой 8 (2013) ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ ГРАЖДАНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ

ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ ГРАЖДАНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ

Е-поща Печат PDF

Братя,

Икономиката е в развалини. Мизерията е тотална. Смазващ е безпределът на безнадеждността. Умира българското село. Земята на България става чужда собственост. Колапсът на цели промишлени отрасли като металургия, машиностроене, електроника, химическа и текстилна промишленост е обусловен от системната деиндустриализация на България вече 23 години.

На колене са българската наука и образование. Скоро ще се превърнем в общество от атомизирани индивиди. Една дяволска ръка сякаш вече ни отписва и ни изтрива от всевъзможни карти и сметки. Но твърде преждевременно.

Жива е жизнената същност на народа ни. Пулсира все още волята му за пребъдност. Инстинктът ни за живот и правда, приспиван с лъжи, с мантри за просперитет и потребителско щастие, вече е буден. Опитват се да ни сразят с непосилно високи цени на електричество, на водата, на горивата и битовите нужди... Ние обаче имаме своя отговор:

На крак, народе български!

Препъват ни, хвърлят в очите ни прах, опитват се да ни свържат ръцете, да ни надянат веригите на послушанието, да изтръгнат енергията на сърцата ни... Напразно.

Ние имаме резервни сърца! Срещу енергийния глад,

срещу сковаващата прегръдка на студа и мрака,

срещу непосилните полици, с които изплащаме човешкото си право на уют, топлина и дом

ние имаме своя отговор:

Трети блок и Четвърти блок на АЕЦ “Козлодуй”!

И искаме незабавен рестарт на техните реактори!

В това е спасението.

 

Срещу бездушието, срещу еничарските замашки, срещу удушваческите прегръдки на новите ни братя,

ние търсим защита в Трети и Четвърти блок на АЕЦ “Козлодуй”!

И никакви договори, и никакви “царски” воли и комисарски подписи под смъртните присъди на народа не могат да пречупят неговата воля да има България.

Трябва да съберем волите си в едно,

за да грейне след 23-годишната нощ слънцето на неумиращата българска надежда,

за да изгрее и на нашата улица пролет!

Напред, братя! Да си върнем своето, което с измама ни отнеха!

АЕЦ “Козлодуй” има още четири резервни сърца, две от тях може да заработят веднага.

Отвъд емоцията, отвъд недоверието на отчаяните, отвъд лъжите на чуждите слуги и наемници и на всички, които ще кажат “това не може да стане”, ние имаме своите

основания за рестартирането на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ “Козлодуй”

1. България е равноправен член на ЕС и повече от половината европейски депутати признават, че за да бъдат обслужени чужди икономически интереси, бе наложен на България диктат за затварянето на 3 и 4 реактори на АЕЦ “Козлодуй”.

2. Реакторите имат още дълъг технологичен живот. Това, че са съветски, е по-скоро предимство, защото подобни реактори работят и в много други страни.

3. Днес, когато народът на България е на улиците заради непосилните цени на електричеството, когато падат правителства и тътне грохотът на социалния бунт, справедливо е да бъдат възстановени в работен режим 3 и 4 блок. Те произвеждат най-евтината електроенергия не само в България, но и в цяла Европа, а това означава живот за българските граждани и живот за българската икономика.

4. Експерти отдавна са изчислили приходите от четирите реактора, тъй като и 1-ви, и 2-ри са също в много добро състояние. 11 милиарда лева могат да влязат в бюджета на България! Народът има нужда от тези пари. България затваря болници заради липса на средства; не открива работни места заради липса на инвестиции; обезлюдява, защото хората нямат хляб. Патриотичен дълг е ние заедно да променим обстоятелствата.

5. През 2002 г., когато правителството на НДСВ затвори безразсъдно 1-ви и 2-ри реактор, производството на АЕЦ “Козлодуй” от всичките шест блока беше 20 млрд. квтч за една година, а жизненият цикъл на 3 и 4 блок свършва чак през 2035 г.! България вече претърпя загуби над 2 млрд. долара, а Европейската комисия отговори на запитване на български евродепутат, на 24 април 2007 г., че “Не съществува решение на комисията относно затваряне на атомната централа в “Козлодуй”. Тогава какво ни спира?

За тези, които не знаят или са забравили, за политиците, подписали и ратифицирали Договора за присъединяване на България към ЕС, трябва да припомним, че в него има член 36. Този член от договора ни дава възможност: “при възникване на трайни затруднения, в който и да е сектор на икономиката, да отправим обосновано искане за ново пускане на спрените реактори”, които по смисъла на същия договор са спрени за не повече от две или три години.

Българският народ трябва да знае, че политици и правителства, които не отправят искане до ЕС за разконсервирането на 3-ти и 4-ти блок и за рестартирането на реакторите им, са всъщност политици и правителства, които нямат грижа за българския народ и трябва да бъдат низвергнати и заклеймени като национални предатели.

На протестиращите български граждани, на младите хора, които днес са пуснати в лабиринтите на улици без изход, ще си позволим да посочим пътя и смисъла на техния протест. Преди да поискаме разрешение от ЕС за рестартирането на 3 и 4 блокове на АЕЦ “Козлодуй”, Министерският съвет на Р България трябва да отмени решението на бившето правителство на министър-председателя Бойко Борисов от 21 ноември 2012 г., с което то с лекота обяви 3 и 4 блок за “съоръжения за управление на радиоактивни отпадъци”. Това правителство услужливо и безотговорно промени статута на 3 и 4 блок от публична в частна държавна собственост и ги предостави за управление на държавно предприятие “Радиоактивни отпадъци”. Нека младите хора не се вслушват в лукавите гласове, които им нашепват искания за нова конституция, за национализация на ЕРП дружества, за небъдни днес политически представителства. Всичко това е възможно, но България има нужда от глътка въздух сега. Българските граждани имат нужда от хляб днес. Новото бъдеще ще се роди, ако не умира надеждата. Да се борим, братя! Да не отстъпваме позорно! Да не се отчайваме! България ще пребъде, ако бъдем единни! Ще си върнем България, ако бъдем сплотени!

 

Централно изпълнително бюро на ПП “Нова Зора”

Председател

Минчо Минчев

22 февруари 2013 г.