Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2013 Брой 8 (2013) ЗРЕЛИЩЕН КРАХ НА ГОЛАТА ХАРИЗМА

ЗРЕЛИЩЕН КРАХ НА ГОЛАТА ХАРИЗМА

Е-поща Печат PDF

Премиерът Борисов се изправи срещу доста голям брой недоволни от управлението на държавата, излезли на улицата с плакати, между които „Буда! Не сме будали!”. Да, протестиращите в огромното си мнозинство са гневни въобще срещу криминалната политолигархия, но не поставят ГЕРБ извън нея, не вадят правителството й пред скоба. Пред незаменимия водач на тази организирана около харизмата му хищна клиентела с категоричност застана въпросът: държавник ли си или политинженерен балон!

За политически грамотните и информираните, за наблюдателните и обективизирано мислещите граждани отдавна е известно, че е вярно второто. Достатъчно е да се вгледа човек в биографията му, особено в нейната политическа част, за да се убеди колко малко от започнатите начинания Борисов е довършвал. И колко често е бягал при първата по-сериозна трудност, прехвърляйки панически своите отговорности на други люде.

Неизбежно и закономерно, като такъв ярко се прояви в качеството си на министър-председател. Малко са обявените от самия него политически или управленски позиции, които да не е сменил поне веднъж, а често и по няколко пъти. В някои случаи дори по два пъти дневно! Затова половин година преди изтичането на мандата на кабинета наблюдаваме зрелищен крах на голата харизма на премиера, произведена от политтехнолози в групата „Повратна точка” на приятелката му Цветелина Бориславова и обучения по темата в САЩ отворен общественик Иван Кръстев.

По време на нарочна пресконференция Бойко Борисов пое ангажимент да намали цената на електричеството с близо 8 %, да отнеме лиценза на ЧЕЗ, да прати прокуратура в другите ЕРП-та. Твърдо заяви, че няма да си подаде оставката, а ще се бори. И още на следващия ден обяви оставката си. Не можа да се справи с фрустрацията, със сложната ситуация с няколко лоши варианта и нито един добър изход, при който да е осигурена печалба за Бойко Борисов. А той играе само мачлета, в които съдията е на негова страна и победата му е гарантирана от противници, готови да му полегнат. Полягаха му не само на футболния терен и тенис-корта, на ръце го носеха и в политиката. Ахмед Доган и Симеон Втори му дадоха един от най-рейтинговите постове в държавата – главен секретар на МВР, осигуриха му камерите и микрофоните за изграждане на кух имидж, за надуване на политинженерния балон с надпис „Бате Бойко е велик!”.

На изборите за столичен кмет партиите, още преди да се регистрира ГЕРБ ,го оставяха да побеждава без реална конкуренция. Отначало дискретно, после все по-явно и особено натрапливо по времето на Н. Пр. Джеймс Уорлик американците често даваха знаци, че разглеждат Бойко Борисов като свой довереник. Затова и правителството на ГЕРБ по същество беше проамериканско, личеше си по цял куп външни белези и политически действия.

Премиерът изненадващо дори за президента и парламентарната група на ГЕРБ подаде в Народното събрание оставката на правителството и предложи за обосновка на решението си очевидно нелепа и куха аргументация. Преди всичко тя влезе в тежко противоречие с обясненията му от предния ден, когато пак така твърдо се ангажира да не подава оставка, да се бори в името и за доброто на държавата с любимите си противници Станишев и Доган.

Вчера, каза Борисов, направихме максимума да отговорим на исканията на протестиращите, но от днес нататък за протестиращите няма какво повече да направим?!

Нито за една нощ е направено нещо, нито е вярно, че няма какво да се направи за задоволяване на очакванията и претенциите на хората от улицата с ресурсите на цялата власт в държавата. И това го каза “управникът”, който наистина имаше довчера пълен контрол върху законодателната и изпълнителната власт, а отскоро в голяма степен и върху съдебната!

Не мога да гледам окървавен Орлов мост, приплаква обявеният от политинженерите за бате Бойко Мъжкаря. Не можел да гледа парламент, ограден с ограда – това не им било изгода, ако трябва да се пазят от народа. Кръв пусна не народът, не полицията окървави Орлав мост, а няколко десетки маскирани провокатори. Но нали затова е полицията, за да озаптява побеснелите, подивелите и да излови провокаторите на социалния мир?! Имали били шефът на гербаджиите и те самите достойнство, чест, не искал той да има железа, като отивал някъде. И с оставката си доказа, че нито чест има, нито достойнство, но че е един от най-нелоялните субекти, влезли някога във властта в България. Вместо да се покаже като големия полицай, на какъвто се прави от десетина години, Борисов избяга и остави обществото на произвола. Остави и полицията да бъде оплюта за пореден път. Мекосърдечен бил, та дезертира от отговорностите, които му възложиха избирателите през 2009 г., и остави държавата в ръцете на президента. Който до септември миналата година се тръшкаше в медиите, че въобще не е политик и не ще да се кандидатира за държавен глава! Негативите от оставането са повече от оставката, споделя тъжно Росен Плевнелиев. Същевременно Бойко Борисов каза, че ГЕРБ няма да участва в служебен кабинет. Естествено, БСП и другите по-влиятелни в страната партии също заявиха отказ от участие, но те не са длъжни с нищо на Плевнелиев, а ГЕРБ е длъжна!

Ще му гледат сеира дезертьорите. Но нито лук яли, нито мирисали, ще отидат на избори, за да искат нов кредит на доверие. За да ползват евентуално както досега или колкото могат, благините на властта, но пак да се скрият от отговорностите си, щом се наложи да ги носят! Това е клиентелата на Бойко Борисов, изградена по негов и на Цветан Цветанов образ и подобие. Надяват се да класират себе си и тридесетина верни хорица в Народното събрание и да се пазят от възмездие чрез имунитета и подредените в съдебната система доверени кадри.

Междувременно Борисов и компания ще правят всичко възможно посредством подконтролните си медии да заблуждават гражданите, че са едни от тях, че споделят исканията им срещу властта и ще сторят много добрини, ако им се доверят отново... Ще се представят за жертви на пъклен сценарий срещу правителството на ГЕРБ, поради който не са могли да изпълнят предишните си обещания. Че мигом ще вдигнат заплатите и пенсиите с 50 %, което днес заради оставката е невъзможно, както вече го заяви Борисов. С други думи, той ще си смени кожата и ще действа като опозиция на самия себе си! Той, който оставя държавата без Конституционен съд, фактически без ръководство на особено важната днес ДКЕВР, с нискостепенен хаос в редица градове, където шества протестът на отчаянието. Надява се оставката му да бъде отложен към изборите вот на доверие. Късопаметни и вЕрващи в България е имало и ще има, но чак толкова на брой, колкото той си въобразява, няма.

Бойко Борисов нееднократно се доказа като некадърен, нерешителен, лъжлив и страхлив управник. Той не заслужава никакво доверие от никого, защото тези дни еднозначно се представи и като напълно нелоялен към избирателите, към всички, които са имали глупостта да му повярват. Пак ще опита да обвинява всички освен себе си, ще политиканства на неговото много ниско идейно и политическо ниво, ще обещава чудеса и ще се надява, че другите партийни елити от състава на политолигархията пак ще му сложат по едно рамо, за да оцелее. Като неин апендикс.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар