Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 Брой 42 (2012) България при управлението на ГЕРБ: ЦЪФТЕЖЪТ НА ДЕМОКРАЦИЯТА

България при управлението на ГЕРБ: ЦЪФТЕЖЪТ НА ДЕМОКРАЦИЯТА

Е-поща Печат PDF

„Демокрацията у нас и свободата на словото и хората в България са в пълен разцвет в годините на управлението на ГЕРБ” - заяви премиерът Бойко Борисов пред държавния секретар по вътрешна сигурност на САЩ Джанет Наполитано, която дойде на работно посещение в нашата страна.

Американката потупа по рамото управляващите с дежурното „да поздравим България за големите й успехи” и подписа с колегата си Цветан Цветанов споразумение за продължаване на сътрудничеството в борбата с тежката престъпност. По въпроса за отмяната на визите за български граждани напомни, че имало  и други законови изисквания за отпадането на визовия режим. На дипломатичен език това означава едно: все още не заслужавате доверие! Или казано по български: „Трай, коньо, за зелена трева!”.

 

Впрочем, самохвалното изявление на нашия премиер за „цъфтежа” на демокрацията и свободата на хората бе в отговор на журналистически въпрос към г-жа Наполитано. Медиаторите искаха да разберат как тя ще посъветва управляващите да се справят с постоянния проблем с неспазването на човешките права от страна на властта. „Самият факт, че всеки може да дойде в сградата на Министерски съвет и да зададе какъвто иска въпрос на г-жа Наполитано, показва, че правата на човека са гарантирани отвсякъде. И колкото и да се опитвате, и да се стараете поради определени поръчки да ни изкарате недемократични или непублични, няма как да успеете!” – сопна се Борисов. Ерго, демокрацията и свободата на словото са „процъфтели” толкова, че на въпрос, зададен към гостуващия американски държавен секретар по вътрешна сигурност отговаря... премиерът на Република България!..

Почти по същото време германската държавна телевизия ARD отбеляза един друг български „разцвет” – този на корупцията. Включително на корупцията по най-високите етажи на властта. В подкрепа на твърденията си, че „няма нищо по-лесно от това да подкупиш държавен чиновник в България” телевизията припомни „оня” телефонен разговор от март 2011 г. (записан със СРС), в който премиерът Борисов даваше указания на шефа на Агенция „Митници” Ваньо Танов да изтегли митническите инспектори от пивоварна „Леденика” на Мишо Бирата. Понеже бил обещал да не го закача... Самият шеф на създадената от ГЕРБ институция за борба с корупцията БОРКОР, г-жа Елеонора Николова, казва пред кореспондент на ARD: „Това е ежедневие в България”. Но нито БОРКОР, нито прокуратурата си мръднаха пръста да разнищят скандала, а съпартийците на г-н Борисов вкупом обявиха записа на разговора за манипулиран. Обаче в репортажа на германската държавна телевизия името на премиера се споменава и във връзка с нелегални дейности и дори убийства. „Да подкупиш държавен чиновник, или да оставиш на лекаря пари в плик – това се смята за ежедневие в България” не е констатация на поръчков клеветник, а на Ролф Шлотерер, съветникът на шефа на МВР Цветан Цветанов! Пази, Боже от приятели наистина!

Насложени едно върху друго твърденията на Бойко Борисов за „процъфтяващата демокрация” и тези на ARD за процъфтяващата корупция, повдигат куп въпроси, като например: Що е това демокрация? Има ли тя почва в днешна България? Каква е връзката й с корупцията?

Възможните отговори са няколко

Първо, че едно е демокрация, друго е българска демокрация, а пък е трето и четвърто демокрацията според разбиранията на Б. Борисов и кръгът му. Бойковите и Цветановите представи за демокрацията са много далеч от тези на прословутия демократичен свят. Поради това упражняваната от ГЕРБ и тяхното правителство „демокрация” е - по всичко изглежда - пълна противоположност на разбирането за демокрация днес. У нас днес излиза, че демокрацията и свободата на словото и хората „процъфтяват”, щом полицията не арестува веднага и не пребива онези, които задават неудобни за властта въпроси. Радвайте се, значи, че още сте живи и невредими.

В края на 19 век, по повод на изборите за Осмо обикновено народно събрание, Алеко Константинов попитал: „За кой бяс е тази законност и свобода, ако не се изтрепят барем хиляда избиратели?”

Второ, демокрацията и корупцията у нас, ако не са едно и също нещо, то поне са сестри или спътници. При Борисов демокрацията е „гербава” власт, плюс „калинкова” оправност, плюс корупция по всички етажи на управлението, плюс полицейски произвол.

Трето, при така установената в България демокрация демократично и законно е онова, което казва премиерът. Включително, когато по три пъти на ден си променя мнението за едно и също. Хората са свободни да говорят каквото си щат, дори да задават „поръчкови” въпроси на гостуващи чужди министри. Но не и „да се мешат” по въпроси, които са определящи за бъдещето на България и това на тях, на децата и внуците им. Според Борисов, Дянков, Добрев, Иван Костов, Мартин Димитров, Яне Янев и други „демокрадци” дори прякото допитване до народа за развитието на ядрената енергетика е противоконституционно. Това било въпрос от компетенциите на правителството и на експертите. Така пишело в Закона за борба с извънредните ситуации: само правителството можело да изгражда АЕЦ. Да, но и експертите са на противоположни мнения относно изграждането на АЕЦ „Белене”. Не следваше ли те, а не политици пожарникари или физкултурници, както и министри в конфликт на интереси, да обяснят на народа плюсовете и минусите на проекта АЕЦ „Белене”? Защо Борисов, Дянков, Добрев, Костов, М. Димитров и т.н. чуват само аргументите на противниците на “енергийната ни зависимост” от Русия? Защо покриха с мрака на неизвестността доклада на консултанта HSBC, който показва, че проектът АЕЦ „Белене” ще може да се изплати с произвежданата там електроенергия: понеже за нея ще има пазар в региона? Отговорът е един: защото точно те действат по поръчка на конкуренти на АЕЦ - тоест, собствениците на съоръжения за добиване на електричество от т.нар. възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и на американските ТЕЦ „Гълъбово” и ТЕЦ „Марица Изток - 3”. Договорите за изкупуване на скъпата еленергия на последните две ги подписа Иван Костов, а пък бившият герберски министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, като акционер в „Каолин” ЕАД, им продавал скъп варовик за сероочистващите инсталации.

И всички тези шмекери твърдят в хор, че народът бил некомпетентен, знаейки много добре, че сред този народ има ядрени специалисти, много по-компетентни от тях самите. Не беше ли Б. Борисов, който преди две години със същата увереност твърдеше, че ако не построим АЕЦ „Белене” ще плащаме 16 пъти по-скъп ток? И че Втора атомна няма да ни струва нищо, понеже ще я финансира руската страна?! За „компетентността” на новия му министър на икономиката, енергетиката и туризма да не говорим, след като замъкна в Народното събрание един „инвеститор” като индиеца Савкур, удивително приличащ на Прамод Митал!

В Швейцария народът може да решава с референдум всичко: дали да се строят минарета или не, дали да се бутне някоя историческа стена, дали страната да членува в ООН и други съюзи. В Литва на 14.10.2012 г. едновременно с парламентарните избори се проведе референдум за изграждането на нова ядрена електроцентрала, която ще задоволява и потребностите на съседните Латвия и Естония. Кога латвийците станаха толкова компетентни в областта на ядрената енергетика? Няма значение, че новата централа щеше да се строи от японско-американски консорциум, нито пък какви са резултатите от референдума. Важното е, че литовските политици не разглеждат народа си само като сбор от потенциални гласоподаватели за една или друга партия. А у нас за 23 години „демокрация” политиците не попитаха народа си нито веднъж за нищо. Нито за приватизацията, нито за реформите в здравеопазването, социалното осигуряване, образованието, науката и културата, нито за военното присъствие в Ирак и Афганистан, нито за членството в НАТО и ЕС, нито за необоснованото предсрочно затваряне на 1-4 блок на АЕЦ „Козлодуй”. Дори Конституцията не посмяха да подложат на референдум. Но точно хора като Иван Костов, който подкрепяше гладната стачка на 39-те протестиращи против тази Конституция седесари, днес обявява искането за референдум по въпроса за ядрената енергетика за „противоконституционно”. А Бойко Борисов, който роптаеше срещу „Гласуваш за Бойко Борисов, получаваш и Костов!”, днес повтаря папагалски аргументите на този „Гаргамел”. Странното съвпадане на мненията им има едно обяснение: наличието на общ кукловод, който им дърпа конците. А така също и на общо „икономическо мотивиране”, което в други държави наричат рушвет, подкуп или рекет... Различията между двамата са незначителни: Костов призовава гражданите да не участват в „незаконния” референдум, докато според Бойко Борисов референдумът е противоконституционен, незаконен, но ГЕРБ ще го подкрепи, за да не кажели „ония” от БСП, че герберите са недемократични и непублични. Излиза, че демокрацията и Конституцията са противоположности, че може да си демократ и да нарушаваш Конституцията и обратното – да си привърженик на Конституцията, погазвайки основни демократични права и свободи на гражданите...

Народът бил некомпетентен да се произнася по строго специфични въпроси. А да не би министрите на Борисов да са се родили експерти и министри? Да оставим Цветанов, който е завършил ВИФ „Георги Димитров”, а ръководи най-голямото въоръжено формирование. Да вземем Симеон Дянков, бивш стипендиант на фондация „Знаме на мира”, натирен от Световната банка да „оправя” финансовата дисциплина в България. Спомняте ли си колко кьорфишеци излязоха от неговата уста за изминалите три и половина години? Че кризата си била отишла, че бюджетът бил най-добрият в ЕС, че пенсиите щели да се повишат от 1 януари 2013 г., че вдигането на акциза върху тютюневите изделия и алкохола щяло да донесе милиони левове приходи в бюджета, а не да увеличи контрабандата и т.н.

Колко от тези розови обещания се сбъднаха?

Ни едно! Но също като неуморния барон Мюнхаузен, той бълва нови и нови инициативи: от налога върху селските ракиени казани, през диференцираната по региони и селища минимална работна заплата, до плоския данък върху лихвите по депозитите на гражданите. Последното - заради мижавите 120 млн. лева, с които спестовните пенсионери ще финансират увеличението на собствените си пенсии.

При това правителство обаче всяко решение е предпоследно: когато негативната обществена реакция срещу диференцираната минимална заплата понижи и Дянковия, и този на премиера Борисов рейтинг, последният свири отбой. Не е сигурно дали данъкът върху лихвите по депозитите ще мине през парламента, но въведеният от тройната коалиция плосък данък ще остане.

Най-лошото е най-жилаво!

Важното е да се пълни хазната. Същинска философия на нищетата, или нищета на философията, и най-вече нищета на политическия морал, ако изобщо съществува такъв. Ако не бяха такива безхаберници, и Дянков, и Цветанов, и Добрев, и Найденов отдавна трябваше да си подадат оставките. Същото се отнася и за министъра на външните работи Николай Младенов, който след като „освободи” дипломацията от ДС, би трябвало да я освободи и от себе си... Редицата на такива  суперексперти, препоръчани от ГЕРБ, е дълга.

И ето сега с такива „експерти” водят народа към светлото евробъдеще.

Народът не е длъжен да разбира от проектиране на АЕЦ, за да прецени чий ток му бърка по-дълбоко в джоба: този от руските АЕЦ, или този от американските ТЕЦ и т.нар. ВЕИ? Има кой да му разясни детайлите и на проекта АЕЦ „Белене”, но изпълнителната власт не желае истината да излезе наяве. Затова и за подписаните от ГЕРБ.правителството международни договори знаем толкова, колкото за черните дупки във Вселената: всичко е забулено като фирмена и банкова тайна.

Зако все пак народът може да е компетентен да избира президенти, кметове, общински съветници и депутати, които излъчват правителство и премиер, а да не може да изразява мнение дали да се развива ядрена енергетика у нас? Ако има свобода на словото, тя не предполага ли и свобода на мнението? Обаче т. нар. „демократи” призовават народа да не участва в референдума и така да го направи невалиден, понеже нямало да се съберат гласоподаватели, колкото на последните избори. Ако имаха някакво влияние, щяха да призоват гражданите да гласуват с „не”, вместо да бойкотират допитването. Обаче като не са сигурни в народния вот? Нали по същия начин, благодарение на пасивността на избирателите оцеля румънският президент Траян Бъсеску?

В нашия случай не става въпрос „да си купим котка в чувал”, избирайки президент или депутат, само защото е от „нашата” партия. (Не)компетентността на избираните през последните 23 години политици е очевадна: България е най-бедната страна в ЕС! Но без ядрената енергетика тя ще стане единица мярка за бедност. Следователно, въпросът е за бъдещето на България. Което без електричество на приемлива цена ще е тъмно, също като делата на някои управляващи.

Всяко пряко допитване до народа е законно и конституционно, след като народът е суверен в тази страна. Никое решение на политическите шмекери, служещи на чужди, лични и партийни интереси не е по-законно от волеизлиянието на Негово величество народът. Отделен е въпросът доколко в една зависима държава народът може да бъде суверен на собствената си съдба. Но ако нашият не е такъв, следва да се бори да стане: в това число срещу избраните от самия него политици. Защото влязат ли във властта, забравят кой и защо ги е изпратил там и от следващия ден - шапка на тояга. Да грабнеш тоягата, че да удряш, да удряш, по шапката!

Ако такива хора ги оставиш спокойно да си въртят далаверите за сметка на цялата нация, не само демокрацията ще си остане изпразнени от смисъл понятие. Демокрацията днес е не е само да можеш да казваш каквото мислиш, а и да участваш в решаването на проблемите.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар